کرونا چقدر به جیب مردم ضرر زد ؟ / آیا کروناویروس تهدیدی برای اقتصاد جهان است؟

به گزارش گروه اجتماعی رکنا، با افزایش آمار مبتلایان به کروناویروس حرف هایی از  ضربه های اقتصادی این ویروس به اقتصاد جهان نیز مطرح شد تا حتی که سیاستمداران از هر گوشه دنیا اعلام کردند که حمله ای به اقتصاد کشورها است و سعی می کنند در برابر این حمله بایستند. این حرف سیاستمداران است ولی متخصصان پزشکی بیش از هر چیزی به اهمیت سرعت ابتلا به این ویروس و رعایت نکات بهداشت فردی و فضا تاکید دارند و نگران سلامت جهانی هستند.

در ادامه کرونا را از نگاه اقتصادی مورد بررسی قرار می دهیم و اینکه به جیب مردم شهر چه ضربه هایی زده است و سرمایه داران چه ضررهایی از کرونا دیدند و اصلا ضرری دیده اند یا خیر.

آلبرت بغزیان، کارشناس اقتصادی در خصوص اینکه کرونا جیب چه کسانی برای ضرر زدن نشانه گرفته است چنین به خبرنگار رکنا گفت: ارزش سهام در بورس به ویژه بورس نیویورک کاهش یافته است. فروشندگان سهام سود و خریداران و دارندگان سهام ضرر کرده اند. خصلت بازار این است که عده ای ضرر و عده ای سود کنند. در بورس اگر همه در صف فروش جمع شوند قیمت کاهش می یابد در حالی که معامله ای انجام نشده و قیمت واقعی به دست نیامده است. به زبان ساده تر ارزش مصرفی کارخانه ها کاهش یافته و سهامداران آن ضرر کرده اند.

سود خودروسازان در آینده نزدیک

او با اشاره به اینکه خودروسازان با شیوع کرونا ضرر نمی کنند بلکه سودشان کمی به تعویق خواهد افتاد گفت: چون کسی که امروزه قصد خرید خودرو را داشت، با وجود کرونا ترجیح می دهد این خرید را به چند هفته بعد موکول کند زیرا می خواهد مراقب سلامتی و جان خود باشد. در این شرایط به نظر می رسد که خودروسازان باید قیمت خودرو را کاهش دهند اما کاهشی رخ نمی دهد ،خط تولید شرکت های خودروسازی نیز تعطیل نمی شود. بنابراین علیرغم کسادی بازار خودرو به نظر می رسد شرکت های خودروسازی ضرر کرده اند در حالی که این شرکت ها قیمت را بالا نگه می دارند تا بعد از فروکش کردن بیماری کرونا محصولات خود را با همان قیمت بالا به مردم بفروشند.

خسارت کرونا به گردشگری

این کارشناس اقتصادی با بیان این که قرار نیست کرونا مانند زلزله و سیل همه چیز را تخریب کند، گفت: نمی توان گفت چون کارخانه ها در این روزهای درگیری جهان با کروناویروس تعطیل شده پس  اقتصاد جهان با مشکل روبرو شده است  چرا که کارخانه ها ضرر خود را به نحوی بعد از کنترل کرونا ویروس جبران می کنند، بنابراین در بخش تولید نگرانی وجود ندارد. بدشانسی کسب و کار مرتبط به گردشگری است که این ویروس نزدیک به عید وارد ایران شده و می تواند به گردشگری خسارت هایی را وارد کند. این ضرر برای کاسب ها هم پابرجاست در حالی که خودروسازان تولید خود را دارند و اگر بتوانند ساخت سفارش های قبل خود را تمام کنند هنر کرده اند.

ضرر اغذیه فروشی های شهر از کرونا

وی افزود: این ویروس برای کسب و کارهایی همچون رستوران ها و اغذیه فروشی ها آسیب زا بوده است زیرا نمی توانند خود را اینگونه دلداری دهند که بعد از رفتن کروناویروس مردم  دو برابر غذا سفارش می دهند و آنها ضرر خود را جبران می کنند.

جیب خالی تاکسیران ها با ورود کرونا

این کارشناس اقتصادی با گفتن از اینکه  دیگری که از کرونا ضربه مالی خورد و جیبش خالی ماند تاکسیران های شهر هستند ادامه داد:  بعد از کنترل کرونا ویروس  مردم دو برابر سوار تاکسی نمی شوند. در مجموع باید گفت که بخش خدمات ضرر می کند در حالی که مردم خرید خودرو، خانه، مبلمان و... را به بعد از کنترل کرونا ویروس موکول می کنند و فقط ضرر امروز به سود فردا تبدیل می شود.

ورود سود فروش ماسک گران به چرخه پولشویی

بغزیان با اشاره به این که کسب و کارهای خدماتی و مصرفی با ضرر روبرو می شوند، گفت: بنابراین نمی توانیم بگوییم دو هفته تعطیلی مساوی است با Nدلار کاهش رشد اقتصادی. این را افرادی می گویند که به دنبال تخریب دولت یا کشور هستند. مطرح کردن حقایق و حتی بررسی تاثیر کرونا ویروس بر اقتصادی کشور باید به دور از گرایش و تعصب انجام گیرد.

پولدارها برای سلامتی شان هزینه های گزاف می پردازند

او تاکید کرد: همیشه بیماری ها مانند سیل و زلزله و... خسارت ایجاد می کنند. اگر فردی ماسک 4 هزار تومانی را 50 هزار تومان خریداری می کند برای سلامتی خود هزینه کرده تا زنده بماند و ممکن نیست که بعد از کنترل کرونا ویروس بگوید او که ماسک نخرید هم  زنده ماند من هم با هزینه ای که کردم زنده ماندم پس من ضرر کرده ام. در حفظ جان افراد ضرر و زیان را مطرح نمی کنند. اما اگر ماسک 4 هزار تومانی احتکار شده و 30هزار تومان به فروش برسد این سوءاستفاده است و مابه التفاوت آن چرخه تولید را به حرکت در نمی آورد بلکه محتکران این پول را برای یک فرصت دیگر جمع می کنند. اغلب این پول ها یا از کشور خارج یا به چرخه پولشویی وارد می شوند.

افزایش آمار سرپرست خانوار با گرانی ماسک و مواد ضدعفونی

بغزیان در پایان گفت : هزینه های سلامت در مرحله او از هزینه های بیشتر پیشگیری می کند، بیماری ضرر است ولی اگر فردی به ویژه سرپرست خانوار بیمار شود هزینه های سلامت توجیه اقتصادی دارد چرا که او زنده می ماند و می تواند سال ها کار کند. اما اگر سرپرست خانوار بیمار شده و خانواده هزینه سلامتی او را نپردازد ممکن است خانواده بی سرپرست شده و طبعات اجتماعی بسیار زیادی به وجود آید.

دولت ها برای کاهش هزینه های هنگفت طبعات اجتماعی حاضر هستند تامین اجتماعی را پرداخت کنند و هزینه های سلامت را برای جامعه پایین نگه دارند. در شیوع بیماری کرونا تامین توزیع اقلام بهداشتی مانند ژل ضدعفونی کننده، ماسک و... برای دولت هزینه نمی شود چون مخارج آتی خود را کاهش می دهد ولی اگر قرار باشد خانواده ها این اقلام را تهیه کنند، احتمال دارد به دلیل مشکلات اقتصادی اقلام ارزان و تقلبی تهیه کننده که به شیوع بیماری کرونا دامن می زند و فوت افراد به ویژه سرپرست خانوار می تواند زندگی آن خانواده را با مشکل روبرو و هزینه های گزافی به دولت تحمیل کند. در این میان خانواده های متمول زیاد ضرر نمی کنند و  با خرید ماسک های استاندارد با قیمت های نجومی راهی ویلاهای خود می شوند تا آب ها از آسیاب بیفتد و ضرر جانی متوجه آنها نشود.

خبرنگار : پریسا هاشمی

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

کدخبر: 546911 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟