کاربرد و توضیح سروو در صنعت
سروو موتور چیست؟ لطفا تا اخر بخون مطالب اول بدونه اخر و مطالب اخر بدونه مطالب اول تاثیری ندارد
سروو موتور (Servo Motor) یا موتور مطیع موتوری است که معمولاً در سیستمهای حلقهبسته کنترل موقعیت، سرعت و گشتاور در کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد. در این آموزش با سروو موتور و ویژگیها و عملکرد آن آشنا میشویم.اصلا چرا میگیم سروو سرو از یک کلمه یونایی میاد به معنی برده در علم شبکه بهش میگیم slave
انواع سروو موتورها
سروموتورها را میتوان بر طبق منطقی که دارند، در دو دسته سروموتورهای AC و سروموتورهای DC دستهبندی کرد. همچنین، سروموتورها را میتوان از سه جنبه مورد ارزیابی قرار داد: نخست بر اسال جریان کاری (AC یا DC)، دوم بر اساس نوع کموتاسیون (به استفاده کردن یا نکردن جاروبک) و سوم نسب و برابر بود یا نبود میدان مغناطیسی روتور و استاتور که به زبان تخصصی سنکرون یا اسنکرون بودن که همان گونه که میدانید اسنکرون همان نابرابر است
اول بحث اول را مطرح میکنیم:نوع ولتاژکاری منتاوب (AC )یا مستقیم ( DC ) بودن یکی از معیارهای مهم دستهبندی یک موتور بر اساس نوع جریانی است که آن را تغذیه میکند.
از دیدگاه عملکرد، تفاوت اولیه بین موتورهای AC و DC در توانایی ذاتی کنترل سرعت است. در یک موتور DC، سرعت مستقیماً با منبع ولتاژ با بار ثابت ارتباط دارد و در موتور AC، سرعت به فرکانس ولتاژ اعمالی و تعداد قطبهای مغناطیسی وابسته است.
هر دو مدل موتورهای AC و DC در سیستمهای سروو مورد استفاده قرار میگیرند با آنکه موتورهای AC جریان بیشتری مصرف میکنند، استفاده از آنها در کاربردهای سروو مانند رباتها، کارخانهها و سایر کاربردهای صنعتی رایجتر است که در آنها تکرار و دقت بالا مورد نیاز است.
دید دیگر دستهبندی موتورها، وجود یا عدم وجود جاروبک در آنها است. یک سروو موتور DC به صورت مکانیکی و با استفاده از کموتاتور یا به صورت الکترونیکی بدون جاروبک عمل کموتاسیون را انجام میدهد. موتورهای دارای جاروبک معمولاً ارزانتر هستند و عملکرد آنها سادهتر است؛ در حالی که موتورهای بدون جاروبک قابل اعتمادتر هستند و بازده بیشتر و نویز کمتری دارند.
با جاروبک یا بدون جاروبک
کموتاتور یک سوئیچ یا کلید الکتریکی چرخان است که به صورت متناوب جهت جریان بین روتور و مدار درایو (راهانداز) را تغییر میدهد. کموتاتور از یک حلقه استوانهای متشکل از چند بخش کنتاکت فلزی روی روتور تشکیل شده است. دو یا چند کنتاکت الکتریکی که «جاروبک» نام دارند، از یک ماده هادی مانند کربن ساخته شده و در مقابل کموتاتور تعبیه میشوند. هنگام چرخش روتور، جاروبکها با بخشهای رسانای کموتاتور تماس لغزشی خواهند داشت.
کموتاتور
در حالی که اغلب موتورهای مورد استفاده در سیستمهای سروو موتورهای AC بدون جاروبک هستند، موتورهای مغناطیس دائم با جاروبک نیز به دلیل سادگی و هزینه پایینی که دارند، مورد استفاده قرار میگیرند. همچنین، رایجترین نوع موتورهای DC با جاروبک که در کاربردهای سروو مورد استفاده قرار میگیرند، موتورهای DC مغناطیس دائم هستند.
موتور مغناطیس دائم
در موتورهای DC بدون جاروبک، جاروبکهای فیزیکی و کموتاتور با یک معادل الکترونیکی که معمولاً از سنسور اثر هال یا یک انکدر تشکیل شده است جایگزین میشود.
.سنکرون. آسنکرون
موتور آسنکرون،AC موتور یا یا موتور القایی نیز نامیده میشود و سرعت چرخش روتور از سرعت چرخش میدان ایجاد شده در استاتور کمتر است است.
موتور آسنکرون
یک سروو موتور DC از چهار بخش اصلی تشکیل میشود: موتور DC، سنسور موقعیت، مجموعه چرخدنده و مدار کنترل. همانطور که گفتیم، سرعت مطلوب یک موتور DC با ولتاژ اعمالی به آن متناسب است. برای کنترل سرعت موتور، یک پتانسیومتر، ولتاژی را تولید میکند که به عنوان یکی از ورودیها به تقویتکننده خطا وارد میشود.
در برخی مدارها، از یک پالس کنترل برای تولید ولتاژ مرجع متناظر با موقعیت یا سرعت مطلوب استفاده شده و به یک مبدل ولتاژ پهنای پالس اعمال میشود. در کنترل دیجیتال، برای کنترل دقیق، یک PLC یا کنترلکننده حرکت دیگر برای تولید پالسها بر اساس سیکل وظیفه به کار میرود.
موتور سنکرون
روتور از یک مغناطیس دائم تشکیل شده و نسبت به روتور نوع آسنکرون القایی که جریان روتور آن با الکترومغناطیس القا میشود متفاوت است. به همین دلیل، این نوع موتورها، سروو موتورهای بدون جاروبک نامیده میشوند. هنگامی که میدان استاتور با ولتاژ تحریک شود، روتور میدان مغناطیسی گردان استاتور را با سرعت مشابه یا سنکرون با میدان تحریکی استاتور دنبال میکند و این همان لحظهای است که با موتور نوع سنکرون مواجه خواهیم بود.
در روتور مغناطیس دائم، وقتی میدان استاتور بدون انرژی شده و متوقف میشود، به جریان نیازی نیست. این موتورها به دلیل نداشتن جریان روتور بازده بالاتری دارند. وقتی موقعیت روتور نسبت به استاتور مورد نظر باشد، یک انکدر روی روتور قرار داده میشود که فیدبک به کنترلکننده سروو موتور را مهیا میکند.
استاتور سروو موتور AC آسنکرون یا القایی از هسته استاتور، سیمپچی آرمیچر و سیم خروجی تشکیل شده است. اجزای روتور نیز شفت و سیمپیچی هسته آن هستند.
موتور القایی
منبع AC فقط سیمپیچی استاتور را تغذیه میکند و سبب تولید میدان شار متناوب در اطراف سیمپیچی استاتور میشود. این میدان متناوب با سرعت سنکرون میچرخد و میدان مغناطیسی گردان (RMF) نام دارد. طبق قانون القای الکترومغناطیس فارادی، سرعت نسبی بین روتور و میدان چرخان استاتور سبب ایجاد نیروی الکترومغناطیسی در هادیهای روتور میشود.
موتور آسنکرون
اکنون، جریان القایی روتور یک میدان شار متناوب در اطرافش تولید خواهد کرد.شار روتور از شار استاتور عقبتر است. روتور در جهت میدان دوار استاتور میچرخد و نمیتواند به سرعت میدان استاتور برسد و و به عبارتی، سنکرون شود. در نتیجه، آسنکرون خواهد بود.
کاربردهای سروو موتورسروو موتورها در سیستمهای صنعتی و تجاری کاربردهای فراوانی دارند. برای مثال، در مفاصل رباتهای صنعتی به کار میروند و زاویه حرکت دقیق را مهیا میکنند.
برای فوکوس خودکار دوربینها، یک سروو درون دوربین تعبیه شده و موقعیت لنز را برای واضح کردن تصاویر به صورت دقیق تصحیح میکند.
در سیستمهای مکانیابی، از سروو موتورها برای موقعیتیابی محور سمت و بلندی آنتنها و تلسکوپها استفاده میشود.
در کارخانه های خودرو سازی سروو موتورها درروبات های جوشکاری روبات نقاش استفاده میشود ومطالب بیشترو تخصصی در هایلایت ها دنبال کنید در یک روبات بیشتر از 5عدد سروو استفاده میشود
سرو موتور نیز مانند هر تجهیز نیاز به تعمیر دارد تعمیر سروو در اصفهان بهترین و متخصص ترین تیم ها در مجموعه پارس تجهیز سایا در کمترین زمان
سرو شما را اماده میکند. حتی اگر نیاز به تعمیر داشتید تعمیر اینورتر در اصفهان میتواند مورد مناسبی باشد.به سراغ بحث خود میرو هر جا صحبت بر سر دقت و سرعت شد میتوانید از سروو در ایو ها کمک بگیرید.
مثلا دستگاه های دوخت و برش با ضد ضرب در دقیقیه نیاز به سرعت و دقت زیادی دارند.زیرا در بیشترین سرعت باید با دقت میلی متری برش بزنند.
یا حتی ربات های جوشکار یا رنگ پاش سرو موتور ها بدونه سروو درایو مخصوص خود عملکردی ندارد.
یک نکنه طلایی که باید به ان دقت کنید این است هر کاری مهمی که در درایو معمولی انجام نمیدی باید اینجا برای داریو سرو انجام دهی مهم تر ین ان اتوتیون است.
درواقع شما اتوتیون موتور و درایو را با هم اشنا می کنید در غیر اینصورت دو غریبه چطور میتوانند با هم هماهنگ و دقیق عمل کنند
ارسال نظر