گیاه درمانی برای کودکان: کاهش اختلال رشد و بیش‌فعالی با این گیاه

به گزارش رکنا، گیاه خرفه یک سبزی علف‌مانند یک‌ساله با طعم شیرین و ترش است که در طب سنتی ایرانی دارای طبع سرد و خشک بوده و غنی از امگا ۳ است. این گیاه با داشتن مقادیر قابل‌توجهی از مس و آهن، خاصیت مبارزه با کم‌خونی دارد و با تحریک تولید گلبول‌های قرمز، به تقویت سیستم بدن کمک می‌کند.

قرار دادن سبزی خرفه در رژیم غذایی کودکان به دلیل وجود اسیدهای چرب امگا ۳، می‌تواند علائم ناشی از اختلالات رشد مانند اوتیسم و بیش‌فعالی را کاهش دهد. در کنار این موارد، از این گیاه در طب سنتی چینی برای درمان بیماری‌هایی مثل اسهال خونی، خونریزی دستگاه گوارش و حتی بواسیر استفاده می‌شود. همچنین بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تقویت قدرت بینایی و جلوگیری از بروز آب مروارید از دیگر فواید این گیاه به شمار می‌آیند. وجود مواد معدنی نظیر کلسیم، منیزیم، آهن و منگنز در این گیاه، اهمیت استفاده از آن را دوچندان کرده و کمک می‌کند که استخوان‌های بدن تقویت شوند و خطر پوکی استخوان کاهش یابد.

اثرات خرفه بر روی کبد

یکی از خواص مهم سبزی خرفه، تأثیر مثبت آن بر سلامت کبد است. تخم خرفه خاصیت ضد کرم دارد و می‌تواند در درمان بیماری‌های مربوط به کبد به کار رود. در طب سنتی این باور وجود دارد که برگ و ساقه این گیاه برای تسکین مشکلات کبدی مفید هستند و می‌توانند نقش مؤثری در افزایش عملکرد کبد ایفا کنند.

خرفه؛ عاملی برای کنترل قند خون

هنگامی که صحبت از خواص این گیاه معجزه‌گر به میان می‌آید، کنترل قند خون از موارد برجسته‌ای است که نمی‌توان از آن غافل شد. مصرف تخم خرفه قادر است شاخص توده بدنی (BMI)، میزان تری‌گلیسرید خون و فشار خون را در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم بهبود بخشد. همچنین این گیاه به دلیل داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع، فلاونوئید و پلی‌ساکارید، برای کنترل بیماری دیابت مفید تلقی می‌شود.

خواص بی‌نظیر خرفه برای دیابت

*سبزی خرفه یکی از گیاهان مؤثر در درمان دیابت است که به تنظیم قند خون بیمار و کاهش تشنگی ناشی از بیماری کمک می‌کند. مطالعات نشان داده‌اند که دانه‌های خرفه نسبت به قرص‌هایی مانند متفورمین تأثیر قوی‌تری در کاهش میزان گلوکز خون دارند. همچنین خاصیت این گیاه در افزایش عملکرد سلول‌های بتای پانکراس* و تنظیم ترشح انسولین نیز مورد توجه قرار گرفته است.

خرفه در دوران بارداری و شیردهی

از آنجایی که خرفه سرشار از مواد مغذی از جمله ویتامین A، ویتامین C، منیزیم، پتاسیم و امگا ۳ بوده، می‌تواند به سلامت مادر و رشد جنین کمک کند. همچنین این گیاه، عملکرد بدن مادر در دوران شیردهی را بهبود می‌بخشد. با این حال، پیش از مصرف این گیاه باید با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت شود تا از بروز هرگونه مشکل جلوگیری گردد.

مصرف خرفه در دوران بارداری

گرچه خرفه فواید بسیاری دارد، اما طی دوران بارداری ممکن است مشکلاتی را به همراه داشته باشد. این گیاه می‌تواند موجب تشدید انقباضات رحمی شده و احتمال سقط جنین را افزایش دهد. اما مصرف دانه‌های خرفه برای کاهش خونریزی شدید در دوران قاعدگی مفید خواهد بود، زیرا می‌تواند به تنظیم خونریزی رحمی کمک کند.

*خرفه*، انتخابی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان

در دنیای پرتنش امروزی، خواص آنتی‌اکسیدانی موجود در خرفه می‌تواند به پیشگیری یا تأخیر در آسیب سلولی بدن کمک کند. در مقایسه با اسفناج، این گیاه مقادیر بیشتری ویتامین E، C و A دارد و با خواص ضد سرطانی خود، می‌تواند نقش موثری در پیشگیری از سرطان ایفا کند. با این حال، توصیه می‌شود مصرف خرفه تحت نظر پزشک متخصص انجام گیرد.

کمک خرفه به محافظت از سلامت چشم

مقدار ویتامین A موجود در این گیاه برای حفظ سلامت چشم و پیشگیری از بیماری‌های چشمی مانند ماکولا بسیار مفید است. مصرف کافی این ویتامین می‌تواند خطر ابتلا به این بیماری را در افراد میانسال تا حدود ۲۵ درصد کاهش دهد.

در عین حال، یکی از مشکلاتی که ممکن است در حین مصرف خرفه ایجاد شود، خطر سنگ کلیه است. این گیاه حاوی مقادیر زیادی اگزالات بوده و می‌تواند در افراد مستعد مشکلاتی نظیر سنگ کلیه ایجاد کند. بنابراین بهتر است افرادی که سابقه ابتلا به سنگ کلیه دارند، مصرف این گیاه یا مواد غذایی حاوی اگزالات را محدود کنند.

*خرفه به عنوان یک گیاه سرشار از مواد مغذی، می‌تواند به بهبود سلامت کلی بدن کمک کند. اگر قصد دارید این گیاه را در رژیم غذایی خود بگنجانید، توصیه می‌شود با متخصص تغذیه مشورت کنید. از این گیاه می‌توان در تهیه خورشت‌ها، سوپ‌ها، آش‌ها، ماست، و حتی سالاد و دمنوش* استفاده کرد.

اخبار تاپ حوادث

وبگردی