راه نجات ایران از خشکسالی؛ انتقال سدها به زیر زمین است

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، هر سال و در هر فصل به نوعی با معضل آب مقتضی به فصل خود هستیم برای گذار از این بحران باید از روش های قدیمی روی گردانده شود و به روش های قدیمی تر روی آورد در این صورت شاید دیگر از اینور و آنور بام سقوط نکنیم که گاهی غرق در سیلابیم و گاهی قربانی خشکسالی هستیم.

یکی از مسائلی که کشور هر ساله با آن مواجه است بحران کم آبی و خشکسالی است و امیدی جز دست به دامان آسمان شدن و چشم انتظاری برای بارش باران در پاییز و زمستان نداریم؛ در فصل بارش رحمت الهی هم گویا غضب الهی شامل حالمان شده چرا که آب گرفتگی معابر و جوی ها و بعضا سیل گریبانمان را میگیرد.

مسئله سد سازی هم با اغماض از این مسئله که ساخت سد مستلزم مصرف مقدار زیادی آب است آنچنان که باید نتوانسته پاسخگوی مسئله ذخیره آب باشد، از این رو با اسماعیل شهبازی کارشناس حوزه مسائل آب و منابع طبیعی به مصاحبه پرداختیم.

شهبازی گفت: سد سازی مانند دریافت حقابه از طبیعت و حبس آن جهت استفاده در مصارف کشاورزی، آشامیدن و کارخانه ها است و نمیتوان به صورت مبسوط جهت ذخیره آب باران منظور داشت.

وی گفت: باران هر ساله به مقدار مختلف می‌بارد و مسئله حائز اهمیت این است که بتوانیم به شیوه های مختلف از روان شدن آن جلوگیری کنیم و بعد از آن از هر روشی استفاده کنیم برای تزریق به زمین که این عملیات آبخوان داری نام دارد.

وی افزود: این تزریق آب به سفره های زیر زمینی موجب تقویت آن ها می شود و به نوعی باعث می‌شود که همان سد های روی زمین را در زیر زمین داشته باشیم با این تفاوت که از تبخیر و آلودگی باشند و در مواقع مورد نیاز استفاده کنیم. علاوه بر آن تقویت سفره آب زیر زمینی موجب جلوگیری از فرونشست های زمین که شاهد آن هستیم، می‌شود.

این کارشناس اظهار داشت: برای استفاده از آب باران باید تمرکز خود را روی آبخوان داری و آبخیزداری با احداث گاتیون ها و بند ها بگزاریم. و با این عمل از جاری شدن جریان آب باران جلوگیری می‌کنیم. که متاسفانه علی رغم این که فرصت های زیادی برای این اقدام داریم هیچ توجهی به آن نمی‌شود.

اسماعیل شهبازی در خصوص استفاده از بارش های در سطح شهر گفت: برای استفاده از آب باران باریده شده در سطح شهر ابتدا باید مسیر تجمع آب باران را از فاضلاب جدا کرد و توسط روان آب ها این باران را به دریاچه ها و گودال های خارج از شهر یا حتی حفره های شهری هدایت کرد، پیش از این اقداماتی برای این روش جمع آوری صورت گرفت که به دلیل بی توجهی مسئولان به نتیجه نرسید.

وی ادامه داد: آب جمع آوری شده باران در سطح شهرها منبع بسیار خوبی برای آبیاری گیاهان، پرورش مراتع، دامداری و دامپروری میباشد که فقط نیازبه طرح و برنامه ریزی دارد.

شهبازی گفت : با اجرای این روش میتوان از سیل هایی که سالانه رخ میدهد و آسیب های زیادی وارد میکند نه تنها جلوگیری کرد بلکه به منبع سفره آب های زیر زمینی افزود.