خواص و مضرات سیر برای سلامتی

به گزارش رکنا، سیر یکی از گیاهانی است که به علت بوی قوی و طعم خوشمزه اش به عنوان طعم دهنده در غذاها استفاده می شود و یک چاشنی محبوب در آشپزخانه هاست. با اینکه سیر از دسته گیاهان پرمصرف در دنیاست اما بسیاری از افراد اطلاعات چندانی از خواص فوق العاده آن ندارند. سیر خواص درمانی زیادی دارد و در بیشتر مواقع به عنوان یک خوراکی دارویی از آن استفاده می شود. این گیاه ریز و سفید به صورت تازه و خام و یا به صورت پخته کاربرد دارد و روش مصرف آن برای مشکلات مختلف متفاوت است. سیر طبیعت گرم و خشک دارد پس برای افراد سردمزاج مناسب است.

مواد مغذی سیر

سیر در زبان انگلیسی garlic گفته می شود. این گیاه به علت خواص درمانی که داراست در بسیاری از تمدن های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد.گیاه سیر غنی از مواد مغذی کلسیم، آهن، منیزیم، پتاسیم، منگنز، روی، اسید فولیک و ویتامین هایی همچون ویتامین ث و ب۱، ب۲ و ب۳ است. سیر ماده ی مهمی به نام «آلیسین» در خود دارد که باعث بوی متفاوت و قوی سیر است. با مصرف سیر، ترکیب آلیسین وارد دستگاه گوارش شده تا به تمام بدن منتقل شود، سپس بر روی آنها تأثیر مثبت خود را می گذارد. علاوه بر آلیسین دیگر ترکیباتی مانند آلیئین، آجوئین و... در سیر وجود دارد که در کنار هم ارزش دارویی سیر را تشکیل می دهند و باعث می شوند که همچون یک آنتی بیوتیک طبیعی عمل کند. مهم ترین نکته این است که خاصیت ضد ویروسی، ضد قارچی و ضدباکتریایی نیز درون سیر نهفته است.

 خواص سیر

شما می دانید که سیر گیاهی معجزه آساست و مصرف تمام قسمت های این گیاه در کتب درمان های سنتی بسیار توصیه شده است. دانشمندان و پزشکان قدیمی همچون بقراط برای بیماری های مختلف سیز تجویز می کردند چون معتقد بودند خواص سیر برای سلامتی باورنکردنی است. امروزه نیز خواص سیر مورد بررسی قرار گرفته است و به این نتیجه رسیده اند که سیر با درمان بیماری ها و مشکلات زیر ارتباط دارد:

•    سیر و بی اشتهایی:

افرادی که به علت های مختلف اشتهای خود را از دست داده اند توصیه می شود به صورت روزانه از سیر استفاده کنند چون موجب تسهیل هضم می شود و اشتها را باز می کند. سیر عملکرد معده را بهبود می بخشد.

•    سیر و درمان آلزایمر:

اگر از بیماری اعصاب و فراموشی رنج می برید گیاه سیر را در مصرف روزانه خود بگنجانید چون سیر به عنوان تسکینی برای اعصاب است و همچنین از بروز آلزایمر و دچار شدن به فراموشی جلوگیری خواهد کرد.

•    سیر و درمان عفونت:

گیاه سیر باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شود و در این صورت بدن در برابر بیماری ها از خود مقاومت نشان داده و دچار بیماری های عفونی نخواهد شد. درنتیجه سیر به عنوان دارویی برای درمان عفونت های مختلف کاربرد دارد.

•    سیر و سرماخوردگی:

سیر ماده ای مفید به نام آلیسین دارد که قادر است باکتری و ویروس هایی که عامل اصلی بیماری هستند را نابود کند و علاوه بر آن و قوای جسمانی بدن را که بر اثر سرماخوردگی تحلیل رفته است را بازگرداند. پس در فصول سرد سال از خوردن سیر غافل نشوید.

•    سیر و بیماری های قلبی-عروقی:

سیر برای بهبود بیماری های قلبی-عروقی همچون معجزه است چون باعث کاهش کلسترول و فشار خون می شود؛ در نتیجه شریان های بدن دچار مشکل نخواهند شد. با مصرف سیر قلبی سالم خواهید داشت.

•    سیر و سرطان:

آنتی اکسیدان عامل جلوگیری از ابتلا به سرطان است. این ماده شفابخش به میزان زیادی در گیاه سیر وجود دارد. از سوی دیگر ماده آلیسین موجود در سیر خاصیت ضدسرطانی دارد و تومورهای سرطانی بدن را از بین می برد.

•    سیر و مشکلات دهانی:

ممکن است دهان و دندان دچار مشکلاتی همچون درد، آفت، زخم و... شود که قارچ علت اصلی بروز این موارد باشد. سیر با خاصیت ضد قارچی، آفت های دهانی را بهبود می بخشد و برای درد دندان تسکین دهنده است. گاهی اطراف لب تبخال هایی به وجود می آید که بسیار آزاردهنده است و عامل آن نوعی ویروس هرپس است. سیر با تقویت سیستم ایمنی بدن و خاصیت ویروس کشی نقش مهمی در درمان این نوع تبخال های دهانی دارد.

•    سیر و سم زدایی:

گاهی فلزات سنگین سمّی در بدن مشکل ساز خواهند شد. سیر با دارا بودن ترکیبات گوگردی، بدن را از فلزات سنگین همچون سرب پاکسازی می کند. در این صورت مصرف سیر برای افرادی که در شهرهای بزرگ و یا محل های صنعتی حضور دارند توصیه شده است.

•    سیر و استخوان:

در بررسی ها نشان داده اند مصرف سیر در جنس ماده موجب کاهش تحلیل رفتن استخوان ها می شود چون سطح استروژن خون را در آن ها افزایش می دهد. دیگر بررسی ها تأثیر مثبت سیر را بر روی بهبود آرتروز اثبات کرده است چون آلیوم ترکیبی است که به میزان زیاد در سیر، پیاز و تره وجود دارد و در پیشگیری یا درمان آرتروز مؤثر است.

•     سیر و پوست:

آنتی اکسیدان های موجود در سیر موجب بهبود فرآیند سلول های پوستی می شود و در درازمدت باعث می شود پوستی سالم و بدون چین و چروک داشته باشید پس سیر همچون یک ماده ضدپیری عمل می کند. همچنین سیر برای ترمیم جای خراش روی پوست نیز مؤثر است.از سوی دیگر سیر در درمان بیماری های پوستی مانند اگزما، پزوریازیس، التهاب و ... نقش دارد و به درمان زخم های کلوئیدی (دارای گوشت اضافی) نیز کمک می کند و آن را التیام می بخشد.

•    سیر و سلامت مو:

سیر دارای ویتامین هایی است که همگی برای رشد و سلامت مو مفید هستند. خواص ضدمیکروبی و ضد قارچی سیر باعث رشد مو می شود و از ریزش مو جلوگیری می کند. گاهی ریزش مو به علت حمله سلول های دستگاه ایمنی بدن به فولیکول های مو و ضعف آن ها رخ می دهد که سیر از وقوع این حمله جلوگیری کرده و با تحریک ریشه ی مو باعث رشد مجدد آن ها خواهد شد. افرادی که موخوره دارند نیز از سیر می توانند بهره ببرند چون برای موخوره مفید است و شوره سر را هم درمان می کند.

•    سیر و تناسب اندام:

چاقی و افزایش وزن به عنوان یکی از بزرگترین دغدغه های ذهنی در افراد است و سیر این قابلیت را دارد که اضافه وزن را کاهش داده و مانع از تجمع چربی در زیر پوست شود. آجوئن ماده ای مفید در گیاه سیر است که موجب کاهش بافت چربی می شود و با انجام این فرآیند از بروز چاقی جلوگیری می کند. بنابراین افرادی که از اضافه وزن رنج می برند باید سیر خام را به رژیم غذایی روزانه شان اضافه کنند.

•    سیر و عمر طولانی:

بیشتر مرگ و میرها در جهان به علت بیماری های مختلف اتفاق می افتد. سیر با اثرات مفید خود بر روی بیماری ها و مشکلات بدن موجب طول عمر فرد می شود.

نکته مهم در مورد زمان مصرف سیر

در بسیاری از کتب علمی آمده است که سیر خاصیت آنتی بیوتیکی دارد و یک میکروب کش طبیعی است اما بهتر است که سیر به صورت ناشتا مصرف شود. حال سؤال این است که چرا ناشتا؟

در ساعات اولیه روز که باکتری ها و ویروس ها مقاومت کمتری دارند با مصرف سیر به صورت ناشتا این موجودات موذی به راحتی نابود خواهند شد. مصرف سیر به صورت ناشتا برای روده نیز مفید است چون انگل ها و کرم های روده از بین می روند. در مجموع مصرف سیر به صورت ناشتا خواص درمانی بیشتری دارد و بدن را سم زدایی کرده و از بیماری ها پاکسازی می کند پس بسیار معقول است اگر گفته شود که سیر معجزه سلامتی است.

مضرات سیر

مصرف سیر در مادران شیرده باعث می شود که طعم و مزه سیر وارد شیر شده و آن را بدمزه کند در این صورت نوزاد به مصرف شیر مادر بی میل می شود. در زنان باردار نیز اعتدال در مصرف سیر اهمیت دارد تا خطرساز نباشد.

مصرف زیاد سیر عوارضی همچون افت فشار خون، سرگیجه، نفخ، اسهال و استفراغ، حساسیت و در گاهی مواقع خونریزی را به دنبال خواهد داشت.

گاهی مصرف سیر در افراد باعث ایجاد سوزش دهان و معده در آن ها می شود. پس بهتر است در مصرف سیر زیاده روی نشود.

یکی از خواص سیر ، خاصیت ضدانعقادی آن است بنابراین افرادی که در چند روز آینده قرار است تحت عمل جراحی قرار گیرند بهتر است از خوردن سیر پرهیز کنند چون مانع از انعقاد خون و افزایش خونریزی در حین عمل خواهد شد.

یکی دیگر از مواردی که باعث می شود افراد تمایلی به مصرف سیر نداشته باشند این است که دهان را بدبو می کند؛ بنابراین پس از مصرف سیر مسواک فراموش نشود و یا می توانید آدامس بجوید تا دهان خوشبو شود.

جمع بندی

سیر گیاهی است با بو و مزه قوی که از آن برای مزه دادن به غذا و درمان های خانگی استفاده می شود. سیر حاوی موار معدنی مفیدی مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم، آهن و ... است که در کنار ویتامین هایی همچون C، A، K، B و ... خواص سیر را تشکیل می دهند. این گیاه معجزه آور در پیشگیری و درمان بسیاری از بیماری ها همچون سرطان، فشارخون، سرماخوردگی، آلزایمر، آسم و ... نقش دارد و بر روی مهمترین سیستم های بدن همچون سیستم قلبی-عروقی، سیستم گوارشی، سیستم ایمنی و... تأثیر مثبتی می گذارد.

مصرف طولانی مدت سیر باعث سلامت پوست و مو، زیبایی و لاغری نیز می شود. سیر دارای ماده ای به نام « آلسینین» است که باعث بوی تند سیر است و همچون آنتی بیوتیک عمل می کند و میکروب های بیماری زا را از بین می برد. سیر خواص فوق العاده ای دارد اما نکته قابل توجه این است که باید در مصرف آن اعتدال رعایت شود. شاید بوی سیر برای شما ناخوشایند باشد اما با اطلاع از خواص فوق العاده آن و تأثیر سیر بر روی سلامتی، سعی می کنید با بوی آن سازگار شوید پس از سیر به عنوان معجزه سلامتی بهره مند شوید.

وبگردی