سیدهاشم اورعی، استاد دانشگاه صنعتی شریف؛
دریغ است ایران که ویران شود! / بزودی شاهد ابر بحران خواهیم بود
رکنا اقتصادی: استاد دانشگاه صنعتی شریف: در حوزه انرژی بزودی شاهد ابر بحرانی خواهیم بود که کشور را بیش از پیش به روسیه وابسته خواهد کرد.
به گزارش رکنا، چند سال پیش در مصاحبه ای به مناسبت صدمین سال پیدایش نفت در ایران، مجری پرسید کشور چه مسیری را طی خواهد کرد و به کجا خواهیم رسید؟ نگارنده این سطور با اندوه فراوان پاسخ داد که با این فرمان به ته دره!
ای کاش پیش بینی آن روز این چنین به سرعت به حقیقت نپیوسته بود. دل هر ایرانی وطن پرست به درد می آید وقتی می بیند پس از حمایت کشورهایی که ما به آنها امید بسته ایم از موضع امارات در ارتباط با جزایر سه گانه، اتحادیه اروپا نیز گام را فراتر نهاده و در نشست مشترک با اعضاء شورای همکاری خلیج فارس واژه اشغال را بکار می برد.
در انتخابات ریاست جمهوری اخیر بخش قابل توجهی از جامعه ناامیدی خود را از اصلاح امور با عدم شرکت در انتخابات به رخ کشید و بخشی دیگر به ناچار کورسویی از امید در دل خود نگهداشت و شاید برای آخرین بار قطره ای آب در لیوان را به نیمه پر تعبیر کرد.
تحولات اخیر در منطقه از جمله ممنوعیت پرواز شرکت های هواپیمایی به اروپا، ترور رهبران حماس و حزب الله لبنان و بمباران مواضع حوثی ها توسط آمریکا شرایط را بگونه ای دیگر رقم زده و در مدتی کوتاه کشور را در موقعیتی دشوار قرار داده است.
صد البته که امید بستن به حمایت دولت های روسیه و چین از مواضع ایران در صحنه بین المللی توهمی بیش نبوده و بیم آن می رود که تمامیت ارضی کشور را با مخاطرات جدی مواجه نماید. آخرین میخ بر تابوت دستگاه دیپلماسی کشور این است که ترامپ در انتخابات پیش رو برنده شده و به کاخ سفید راه یابد. در چنین شرایطی دونالد ترامپ در راستای وعده انتخاباتی خود قوانین مصوب کنگره و سنای آمریکا در اعمال سختگیرانه تحریم ها علیه صادرات نفت ایران ر ا به اجرا در خواهد آورد. در اقدامی دیگر ممکن است با پوتین درباره اوکراین به مذاکره بنشیند و دور از ذهن نیست که در قبال عدم تداوم حمایت تسلیحاتی از اوکراین و پیوستن این کشور به ناتو، پوتین کارت ایران را روی میز مذاکره قرار داده و * گوادلوپی دیگر رقم بخورد.
شگفتا که علیرغم حمایت های همه جانبه جمهوری اسلامی از محور مقاومت، پیشنهاد رئیس مجلس شورای اسلامی در سفر اخیرش به لبنان مبنی بر پذیرش قطعنامه 1701 شورای امنیت به در بسته خورد و نخست وزیر موقت و جمعی از نمایندگان مجلس این کشور به تندی عکس العمل نشان دادند.
فضای اجتماعی کنونی در لبنان، احساس قدرت نتانیاهو، ترور گسترده رهبران محور مقاومت، تضعیف نفوذ نظامی ایران در سوریه و حملات پی در پی نیروی
هوایی آمریکا و غرب به مواضع حوثی ها در یمن بیانگر ناکامی سیاست عمق استراتژیک بوده و این پیام آشکار را می دهد که کوبیدن بر طبل رویارویی با آمریکا و اسرائیل نمی تواند در راستای منافع ملی باشد. وقت آن رسیده که تاریخ را ورق بزنیم و ببینیم که 300 سال پیش چگونه نظام حکمرانی با خرافه گرایی و عقل ستیزی تاج را بر سر محمود افغان نهاد. عجبا که امروز هم برخی با نگاهی آخر الزمانی برای رسیدن به مقصد نسخه کشته شدن نیمی از عالمیان را پیچیده و غافل از آنند که زمان به آخر نرسیده است!
خلاصه اینکه ایران در لحظه ای حساس و تاریخی قرار گرفته است اما قبول واقعیات شجاعت می طلبد. شجاعت برای بازنگری بنیادین در سیاست های داخلی و بین المللی با تمرکز بر داخل و در اولویت قرار گرفتن منافع ملی.
شجاعت اینکه قبول کنیم ملت ایران همدلی نمی کند و تداوم سیاست دخالت آشکار در منطقه را برنمی تابد.
وقت آن رسیده که تجربیات چین از دهه 1960 میلادی و پس از آن کشورهایی چون هند، ترکیه، اندونزی، ویتنام، مکزیک و برزیل در دهه 1990 را مرور کنیم. رهبران برخی از این کشورها هم سال ها به دنبال مبارزه با امپریالیسم و دولت سالاری بودند و تنها نتیجه آن تعمیق فقر بود.
وقت آن رسیده که قبول کنیم انحصارگرایی دولتی و حکومتی حاصلی جز ناکارآمدی نخواهد داشت و حکمرانی مطلوب از طریق تولید ثروت و تولید ثروت تنها با سپردن کار به بخش خصوصی و پذیرفتن منطق بازار محقق می شود.
در دهه های اخیر منفعت طلبی اجازه نداده است که ببینیم و باور کنیم که اندیشه قدرت بر مبنای ثروت در چین امروز به خوبی جواب داده و طی 20 سال درآمد سرانه این کشور را از 200 به بیش از 10 هزار دلار رسانده است. قطعاً سیاست های جدید افکارجدید می طلبد و عقلانیت در حکمرانی به معنای انطباق با شرایط روز است.
نیمی از جامعه به امید عقلانیت پا به عرصه انتخابات گذاشت و به وعده های انتخاباتی رئیس جمهور از جمله سپردن کار به کاردان دل بست اما سرعت تحول در حکمرانی به مراتب کمتر از وخیم شدن اوضاع در داخل و خارج است و بیم آن می رود که این ملاحظه کاری مفرط کشور را به قهقرا بکشاند.
نظام حکمرانی با ناترازی تجمعی و فزاینده مواجه است. در حوزه انرژی بزودی شاهد ابر بحرانی خواهیم بود که کشور را بیش از پیش به روسیه وابسته خواهد کرد. در فقدان برنامه جامع مدیریت یکپارچه انرژی مسئولین هنوز بر ادامه حرکت در مسیر اشتباه اصرار می ورزند. کار به جایی رسیده که باید بیشتر درآمد نفتی کشور را صرف تامین کسری گاز مصرفی کنیم چون علیرغم اینکه به اندازه مصرف اروپا گاز تولید می کنیم به اندازه کل مصرف ترکیه کسری گاز داریم!
در این شرایط بحرانی علیرغم وجود انواع ناترازی های فزاینده، دولت ها هم یکی پس از دیگری به گفتار درمانی بسنده کرده و به ملت حواله بهشت می دهند!
از جمله اینکه به لطف مدیریت جهادی و انقلابی مدیران طی چند دهه اخیر در حالی که بر غنی ترین ذخایر انرژی جهان نشسته ایم به مرکز ثقل ناترازی انرژی جهان تبدیل شده و مسئولین صحبت از تبدیل شدن به هاب انرژی منطقه می کنند.
مخلص کلام اینکه ایران عزیزمان این روزها حال و روز خوشی ندارد و در حال احتضار است. وقت آن رسیده که دینمان را به وطن ادا کنیم و دست از نظاره گری و انفعال برداریم. امروز بیش از هر زمان مام میهن به یکایک ما ایرانیان نیاز دارد تا با مطالبه گری و ایفای نقش اجتماعی خود کشور را از ورطه نابودی برهانیم.
بیا دل به دریا بزن، شک نکن
سرانجام این رود مرداب نیست
دکتر هاشم اورعی، استاد دانشگاه صنعتی شریف
پی نوشت:
*کنفرانس گوادلوپ (زبان فرانسوی: Conférence de Guadeloupe ) یا نشست گوادلوپ جلسهای بود که از ۴ تا ۷ ژانویه ۱۹۷۹/ ۱۴ تا ۱۷ دی ۱۳۵۷، میان رؤسای دولت ۴ قدرت اصلی بلوک غرب (آمریکا، انگلستان، فرانسه و آلمان غربی) در جزیره گوادلوپ برگزار شد و یکی از موضوعات اصلی آن بررسی وضعیت بحرانی ایران در آن دوران انقلاب ۱۳۵۷ بود.
سیاه نمایی کردند
سالهای متمادی است که عقلا در داخل سیستم و بعضی از روشنفکران این هشدارها رو میدادند منتهی مراتب گوش شنوایی نبود . روی کار آمدن دولت رئیسی و وعده قطار پیشرفت و رسیدن به قله مملکت را به مرز فروپاشی رساند و اکنون با انباشت مسائل خارجی نیاز مبرم به چرخش سریع در مسائل بین المللی داریم که شجاعت می طلبد .
ملت در زمان جنگ دینشان را ادا کردند اما بعد جنگ عده ای سه لوپی اموال و سرمایه های ملت وکشور رل خوردن وبردن الان نوبت ادا کردن دین همون سه لومی خورها است ملت دیگه بیشتر از این توان ادا کردن هیچ چیزی را ندارن حاطر هستن کشور نابود بشه اما ریشه سه لوپی خورها کنده بشه سه لومی خورهای به ظاهر دین دار و تندرو بروند بجنگند دفاع کنند از ایران پس چرا نمی روند دین خودشان را ادا کنند نخیر ملت دیگه هیچ چیز را باور نداره کاری کردن باسیاستهای غلط وتندخویی ملت وکشور را به نابودی کشاندند حالا خودشان بروند بحنگند دفاع کنند مگه همونهایی نبودن که ملت را به خار وخاشاک تشبیه کردند حالا بجنگند ملت همون خس وخاشاک هستند انهایی که از کرات دیگه اومدن خاشاک نیستن بجنگند دفاع کنند سیر هستن حسابی بردت وخوردن حالا از جنگ ودفاع صحبت میکنند خیر ملت گرسنه است نمیتواند بجنگد نه تاوان بدهد
بسیار دقیق و هوشمندانه تجزیه و تحلیل کرده
استاد ، سعی کن پشت سر رهبری باشی و هیچوقت نترسی...
عمری ازت گذشته عزیزم..
سران مملکت و اطرافیان خوب زندگی میکنند و در رفاه کامل اند...مردم عادی برای مردن خوبن...
از ابتدای پیروزی انقلاب خود باخته ها و فیلسوف نماها ایران را در ابر بحران میبینند.شجاعت دیدن قدرت روز افزون ایران را ندارند. جنگ و نداشتن سیم خار دار کجا و موشک قاره پیما کنونی کجا ،آقای استاد و مدیر محترم رکنالدین ابر بحران در ذهن شماست.اروپا در سال گذشته ۵۹ هزار نفر را بعلت سرما از دست داد.بقول روزنامه cnbcدر مارس ۲۰۲۲و۲۰۲۳ ، شصت و دو درصد امریکایی ها با پی چک دولت زندگی میکنند.لطفا اسرائیل را خوشحال نکنید.
جنگ نه. کشورهای غربی همصدا شدن تا ایران را نابودکنند و ۱۰۰سال دیگه. به عقب. برگردانند کشورهای مانند عربستان. و غیره شادمانی. و پایکوبی. کنندو رقاصی چشم بینایی در جهان. وجود ندارد روسیه. و چین. هم. سر. ایران. معامله. پرسودی خواهند. کرد به. قیمت. نابودی. ایران
استاد عزیز چرا انقدر وابسته هستید وحرفهای نا امید کننده می زنید مردم با چهره هایی مثل شما که وابستگی به کشور های بیگانه دارند کاملا آشنا هستن من برای امثال تو که استادی متاسفم
...مگر نمیبینی آمریکا و اسرائیل از چند سال پیش دو. ایران رو پایگاه نظامی زدن و در حمله ی اخیراسرائیل از پایگاه آمریکایی عراق استفاده کردن،پس ما راهی جز دفاع و مقابله نداریم چون آنها ۵۰ سال میش نقشه ی تقسیم رو رسم کردن
کشور ما امید ی به چین و روسیه نبسته است امتیازی هم به کشورها اعطا نکرده
کشور ما را هم تحریم نکردند لذا ایران در چارچوب منافع ملی خود با این کشورها تبادلات اقتصادی دارد
چین و هند از معدود کشور هایی هستند که نفت ما را می خرند
استاد محترم دانشگاه شریف خود تحقیر نباش
چونکه معمار مینهد دیوار کج تا ثریا میرود دیوار کج یا علی مدد
مطالب متقن وعالمانه آقای دکتراورعی حرف دل اکثریت ملت ایران است.
لازمست عاقلان وطن پرست وایران دوست باتمام توان وقدرت به میدان بیایندوکشورراازاین نابسامانی وسطحی نگری وشعارگرایی انسانهای بی هنروپرمدعانجات دهند
آفرین بر نگرش دکتر اورعی ، اگر مملکت به دست چنین افراد کاردانی بود بجای اینکه ایدالیسم باشند واقعیت ها رو میدیدند و بر اساس واقعیت مشکلات رو حل میکردند
۹۰درصدبه بالا دلیل همه ناتوانی ها بدبختی هاوجودبیش ازدهاملیون افغانی ....
من یک ایرانی هستم جنگ دیدم .شهید شب حمله دیدم .خرابی جنگ دیدم .اگر صلح بر قرار بشه خیلی خیلی بصرفه کشور هسته تا جنگ .جنگ داغ جوان .خرابی زیر ساخت .جنگ مادرهای داغ دید سر در گریبان .خدا کشور ای خاک من از هر جنگی دور کن
مزدوران روسیه شبانه روز دردولت ومجلس مشغول زمین زدن مملکت هستند
شعر اخرتون اصلا به متن پیام نمیخوره
چقدر از موضع ضعف حرف زدید .
شما فکر میکنید ایران دست از حمایت مقاومت بکشه وضعش خوب میشه ؟
واقعا اینطور فک میکنید ؟
نه جانم
بعد لبنان میاد سراغ ما
فقط روحیه مقاومت داشتن بازدارندگی میاره
با سلام و درود. استاد عزیز با سپاس از دل نگرانیهای جنابعالی، امید است که دیگر اساتید نیز وضعیت بحرانی ایران را به مسئولان و حاکمیت گوشزد نموده و شاهد تغییر نگرش و ایجاد عقلانیت در حاکمیت باشیم. انشاءالله
کو گوش شنوا توهم توهم توهم بنیاد مملکت را بفنا داده و متاسفانه بفنا خواهد داد چون ..........
استاد،تحت پوشش جملات زیبا چه اصراری بر روسیه ستیزی دارید؟
مگر توبه کنیم از ربا... وعده خداوند به نابودی رباخواران است چون در جنگ با خداهستند....
توبه کنیم از اختلاس، دزدی، تقلب، دروغ، حسادت و طمع،... از تجاوز به محیطزیست و نادیده گرفتن حق حیات دیگر موجودات و انسانها. هیچ چیز جز ذات الهی و این حق حیات مقدس نیست.
معنویت حقیقی نیز درهمین نهفته است.
نتیجه روش بنی عباسی، جز حمله مغول برای نجات نبود!
توبه کنیم و ایمان آوریم
سلام
دستت درد نکند ،با داشتن چنین اساتیدی دیگر نیاز به تخریب استکبار جهانی نمی باشد ،دانشگاهی که شما استادی آنرا یدک می کشید روزگاری بهترین دانشجویان خود را در مبارزه با استکبار قربانی کرد ،داشتن استقلال محرومیت هم دارد در خصوص ترامپ ،نیش عقرب نه از ره کین است بلکه اقتضای طبیعتش این است،امثال ترامپ انسانیت را فدای امیال خود کرده اند،هر چقر از حسن ظن به خدا را از دست دهید به همان میزان رعب و وحشت طواغیت شما را فرا خواهد گرفت،هر کشوری همچون ما منافع ملی دارد نباید انتظار داشت که صد درصد از خواسته های ما پیروی کنند و حتی دو برادر در مقطعی به جائی می رسند که از هم انتقاد کنند ،مهم این است که آنچه همسو با دوستی و رفاقت نیست را بعد از اذعان به اشتباه کنار بگذارند،یادت نرود که هزینه سازش بیشتر از مقاومت است ،این را یاد بگیر و به دانشجویان نیز باد بده ،در زمانی که ما با استکبار کاری نخواستیم بهترین دانشمندان ما را ترور کردند و آنچه ماند امثال شماست ،
روسیه و چین ایران نابود کردند کشورهای عربی به ظاهر با ایران خوب هستند همه دوست دارند ایران نابود بشه
چینوهندابتداازنظرنظامیبازدارندگیایجادکردند.تاوقتیاینامرمحققنشودهیچمشکلیحلنمیشود.ازنظرنویسندهفقطوابستگیبهروسیهمذموماست.وگرنهتسلیمدرمقابلغربوحشیخیلیهمخوباست.
جمعیت نصف بشه.
منظورتون اینه که دربست نوکر آمریکا واسرائیل باشیم مثل پهلوی که جزایر بحرین واریان کوه وزرکوه رابع انگلیس والان قره سورابع آتاتورک بخشید گاو شیرده آمریکا بشیم ؟؟؟ما تقابل باامریکا داریم یا آمریکا از ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ کمر به نابودی ایران بسته
تنها شرط حیات مقاومت وتدبیر واتکا به خواست
حالا باید ببینیم که شرق گدایی چه آثاری برای کشور خواهد داشت. قابل توجه شرق پرستان بی تدبیر !!!!!!!!!!