ویتامین‌ های تاریخ مصرف گذشته را می توان خورد؟

به گزارش رکنا، بدن ما به ویتامین ها و مواد معدنی که از طریق مواد غذایی وارد بدن می‌شوند نیاز حیاتی دارد. برخی معتقدند که باید برای برآورده کردن نیاز بدن از مکمل‌ها نیز در کنار مواد غذایی استفاده شود اما برخی دیگر مواد غذایی رو کافی می‌دانند. بسیاری از افراد مقدار زیادی مکمل و ویتامین خریداری می‌کنند اما آنقدر از آنها استفاده نمی‌کنند که تاریخ مصرف‌شان تمام می‌شود. شاید برای شما هم سؤال باشد که با این قرص‌های گران و تاریخ‌ گذشته چه باید کرد.

تاریخ مصرف ویتامین‌ها با چه سرعتی منقضی می‌شود؟

انجمن خواربار و کشاورزی، کارخانجات رو ملزم به زدن تاریخ انقضا بر روی مکمل‌ها نمی‌کند اما برخی از کارخانجات ترجیح می‌دهند که بر روی محصول خود تاریخ انقضا بزنند. نگران نباشید. تاریخ انقضای واقعی ویتامین‌ها،‌ طولانی‌تر از زمانی است که بر روی برچسب آنها قید شده است. معمولاً ویتامین‌ها به مدت یک تا دو سال بعد از گذشتن تاریخ مصرف‌شان هم قابل استفاده هستند اما این موضوع بستگی زیادی به نحوه نگهداری آنها نیز دارد.

مثلاً‌ نباید ویتامین‌ها را در معرض تابش نور خورشید قرار دهید. همچنین نباید در دمای بالا نگهداری شوند. باید آنها را از رطوبت نیز دور نگه دارید. درواقع نگهداری ویتامین‌ها در جعبه کمک‌های اولیه و کابینت داروها، ایده چندان خوبی نیست.

برخی از انواع خاص ویتامین‌ها و مکمل‌ها، سریع‌‌تر از سایرین منقضی می‌شوند. ویتامین‌های محلول در آب مثل ویتامین B12 و ویتامین C سریع‌تر از سایر ویتامین‌ها خاصیت خود رو از دست می دهند. اما ویتامین‌های محلول در چربی مثل ویتامین A، D، E و ویتامین K، ماندگاری بیشتری دارند.

اما در مورد پروبیوتیک‌ها، نه ویتامین‌ها، باید به این نکته توجه کنید که شاید لازم باشد آنها را در یخچال نگه دارید زیرا حاوی باکتری‌های زنده هستند. عمر پروبیوتیک‌ها در حدود یک سال است. تاریخ مصرف محلول‌ها و روغن‌ها نیز سریع‌تر از قرص‌ها و کپسول‌ها منقضی می‌شود.

آیا می‌توان از ویتامین‌های تاریخ‌گذشته استفاده کرد؟

مصرف ویتامین‌ های تاریخ‌ گذشته ، معمولاً بدون خطر و ایمن است اما یک نکته مهم رو باید مد نظر قرار بدهید و آن اینکه گرچه ویتامین‌ها سمی نمی‌شوند اما خاصیت خود رو در طول زمان از دست می‌دهند و مصرف آنها که تاریخ مصرف‌شان گذشته است، کمکی به شما نمی‌کند. همچنین اگر ویتامین را در محیطی نگهداری کرده‌اید که خیس، گرم یا مرطوب بوده است، این احتمال وجود دارد که کپک زده باشد یا محیط مناسبی برای رشد قارچ در آن فراهم شده باشد و نباید به هیچ‌وجه در صورت مشکوک بودن به این مسأله از آن استفاده کنید.

علاوه بر این، برخی از افراد بیشتر از سایرین در معرض خطر عوارض احتمالی ناشی از مصرف ویتامین‌های تاریخ‌گذشته قرار دارند. مثلاً زنان باردار و یا زنانی که قصد بارداری دارند نباید از ویتامین‌های تاریخ‌گذشته استفاده کنند. مثلاً استفاده از فولات تاریخ‌گذشته در یک خانم باردار باعث می‌شود که تمام اثری که فولات باید بر رشد دستگاه عصبی جنین داشته باشد، اعمال نشود، طوری که انگار اصلاً از فولات استفاده نشده و این می‌تواند برای رشد جنین خطرناک باشد.

همچنین کسانی که به کمبود ویتامین مبتلا هستند، مثل افرادی که به سوء‌جذب مواد مغذی مبتلا هستند یا عمل جراحی کاهش وزن داشته‌اند یا مشکلات گوارشی دارند، باید از ویتامین‌هایی استفاده کنند که تاریخ مصرف‌شان نگذشته باشد تا کمبود ویتامین آنها جبران شود. اگر به پوکی استخوان مبتلا باشید و کلسیم تاریخ مصرف‌گذشته استفاده کنید، هیچ تضمینی وجود ندارد که آن کلسیم به حفظ تراکم استخوان شما کمک کند. پس چنین ریسکی نکنید.

پس درمجموع به یاد داشته باشید که اکثر ویتامین‌ها را می‌توان در شرایط استاندارد و مناسب تا دو سال بعد از تاریخ مصرف‌شان هم نگهداری کرد، مگراینکه کپک زده یا دچار قارچ شده باشند. اما دیگر نباید از آن ویتامین انتظار داشته باشید که خواص خود را مانند ویتامین تازه حفظ کرده باشد. قطعاً در این مدت مقدار زیادی از خاصیت خود رو از دست می‌دهد. زنان باردار و کسانی که به کمبود ویتامین مبتلا هستند هم باید حتما در این زمینه با پزشک خود مشورد کنند.

منبع: یکا / برگرفته از:  www.prevention.com

کدخبر: 987712 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟