روز ملی پارالمپیک گرامی باد

به گزارش رکنا، در تقویم ایرانی ۲۴ مهر هر سال روز ملی پارالمپیک نامیده شده است. روز ملی پارالمپیک را می‌توان، روز خواستن، توانستن و ارداده‌های آهنین دانست.

نخستین دوره روز و هفته پارالمپیک در ایران، در سال ۱۳۸۲ با حضور ۳۰۰ ورزشکار و فقط در استان تهران برگزار شد. سپس این برنامه توسعه داده شد و با کسب موفقیت ورزشکاران ایرانی در رقابت‌های پارالمپیک شورای عالی فرهنگ در سال ۱۳۹۴ با درخواست کمیته ملی پارالمپیک برای ثبت ۲۴ مهر هر سال به عنوان روز ملی پارالمپیک موافقت کرد.

پارالمپیک چیست؟

بازی‌های پارالمپیک یا پاراالمپیک یک آوردگاه بزرگ ورزشی است که برای ورزشکاران دارای معلولیت‌های جسمی و ذهنی برگزار می‌شود. این مسابقات از سال ۱۹۶۰ تاکنون هر چهار سال یک‌بار به‌طور منظم برگزار شده و از سال ۱۹۸۸ پس از برگزاری مسابقات المپیک و در همان شهری که المپیک میزبانی می‌شده، انجام می‌شود. کمیته بین‌المللی پارالمپیک (آی‌پی‌سی) نهاد برگزارکننده این مسابقات است. واژه پارالمپیک ترکیبی از پیشوند یونانی پا را (παρά) به معنای «همراه» و «کنار» و واژه المپیک است.

تاریخچه پارالمپیک در ایران

فدراسیون ورزش‌های جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی، به صورت کمیته‌ای غیرفعال زیر نظر فدراسیون پزشکی بود. پس از انقلاب اسلامی، در اواخر سال ۱۳۵۸ فدراسیون ورزش‌های معلولین تأسیس شد. با آغاز جنگ تحمیلی تعداد جانبازان زیاد شد و در سال ۱۳۵۹ نام فدراسیون مذکور به «فدراسیون ورزش‌های جانبازان و معلولین» تغییر کرد.

در سال ۱۳۶۳ تیم ملی جانبازان و معلولین ایران در رشته دو و میدانی صاحب مدال طلا، نقره و برنز شد، اولین حضور گسترده تیم‌های ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازی‌های پارالمپیک سئول ۱۹۸۸ همراه با موفقیت بود و ایران با ۳۵ ورزشکار در چهار رشته والیبال نشسته، وزنه برداری، گلبال و دوومیدانی موفق به کسب چهار مدال طلا، یک نقره و سه برنز شد.

در سال ۱۳۷۹ فدراسیون نابینایان مستقل شد و کمیته پارالمپیک تشکیل شد.

کمیته ملی پارالمپیک

همه کشور‌های جهان که عضو کمیته بین‌المللی پارالمپیک (IPC) هستند باید دارای کمیته ملی پارالمپیک باشند، کمیته ملی پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۱۷/‌۱۱/‌۱۳۷۹‬ با هدف توسعه ورزش جانبازان و معلولین تأسیس شد. این مجموعه شامل ۲ فدراسیون جانبازان و معلولین و نابینایان و کم بینایان است، فدراسیون جانبازان ۱۵ رشته ورزشی را شامل می‌شود که عبارت‌اند از: اسکی، بسکتبال با ویلچر، بوچیا، تنیس روی میز، تنیس با ویلچر، تیر و کمان، تیراندازی، شنا، دو و میدانی، وزنه برداری، والیبال نشسته، فوتبال هفت نفره، کوهنوردی، باستانی و دوچرخه سواری

فدراسیون نابینایان و کم بینایان ۸ رشته ورزشی را شامل می‌شود که عبارت‌اند از: جودو، گلبال، دو و میدانی، شنا، دوچرخه سواری، فوتبال پنج نفره، شطرنج و وزنه برداری نابینایان

بازی‌های تابستانی پارالمپیک: قایقرانی، پرس سینه، تیراندازی، جودو نابینایان، جودو کم‌بینایان، دوچرخه‌سواری، شنا، گل‌بال، والیبال نشسته، بوچیا، تنیس با ویلچر، تنیس روی میز، دوومیدانی، فوتبال (۵ نفره، ۷ نفره)، قایقرانی بادبانی، شمشیربازی با ویلچر

بازی‌های زمستانی پارالمپیک: اسکی آلپاین، هاکی روی یخ، بیاتلون، کراس اسکی

آنچه امروز را برای جامعه ایران مهم می‌سازد، افتخاراتی است که ورزشکاران پارالمپیکی در سال‌های گذشته برای این مرز و بوم رقم زده اند. در ادوار گذشته بازی‌های پارالمپیک و پارا آسیایی، پرچم سه رنگ ایران با اراده و عزم این دلیر مردان و دلیر زنان بار‌ها به اهتزار درآمده و آن‌ها مایه افتخار وطن شده‌اند.

جمله معروفی است که می‌گوید: خوب است که افراد به کشورشان افتخار کنند، اما بهتر آن است که کشور هم به افراد افتخار کند.

ایران به ورزشکاران پارالمپیکی خود افتخار می‌کند و ۲۴ مهر روزی است که به آنان تعلق دارد. افرادی که با وجود مشکلات و سختی‌هایی که بر سر راهشان قرار دارد، با تکیه بر عزم، اراده و امیدواری، موانع را پشت سر نهاده و برای کشورشان افتخار آفریده‌اند.

امروز، ۲۴ مهر ماه، نه تنها برای خانواده افراد پارالمپیکی، که برای همه خانواده‌ها باید روز مهمی باشد چرا که آن‌ها صدای ملت ایران در همه میدان‌های بین المللی هستند و برای کشور افتخار می‌آفرینند.

بر این روز می‌توان نام‌های دیگری، چون روز ملی توانستن، روز ملی اراده و روز ملی امیدواری، گذاشت. چون آن‌ها در سال‌های گذشته نشان داده اند که با اراده و امیدواری، توانسته‌اند به قلل موفقیت و افتخار دست یابند.

وبگردی