سردار عزیزی رییس پلیس غرب استان تهران تشریح کرد
مثلث جرم در ایران / گفتگوی بی پرده با رییس پلیس غرب استان تهران
رکنا: پدیده سرقت یکی از آسیب های اجتماعی است که سابقه تاریخی به بلندای عمر بشر دارد. این آسیب در همه جوامع وجود دارد لیکن مقدار آن و نوع برخورد با آن به تناسب هر فرهنگ و جامعه متفاوت است. در استان ما نیز این آسیب دارای فراوانی نسبت زیادی است که ترکیب ناهمگون جمعیت، گمنامی در نتیجه گذار از سنتی به صنعتی، مهاجرت های اجباری از استان ها و شهرستان های دیگر و حتی از دیگر شهرستان های استان به این استان، ضعف اهتمام مردم در تشکیل پرونده سرقت و پیگیری جدی آن، جسارت سارقان برای رسیدن فوری و آسانسوری به اهداف نامشروع خود، اعتیاد و بیکاری و تورم، حمایت تعصبی خانواده ها از اعضای سارق خانواده خود به جای برخورد منطقی با آنان، زدن انگ سابقه به سارقان و عدم استخدام آنان در شرکت ها و کارخانه ها و ... را می توان از جمله دلایل استمرار و ادامه سرقت نام برد.
به گزارش رکنا، سردار کیومرث عزیزی رییس پلیس غرب استان تهران به گفتگو نشست و موشکافانه به مقوله جرم و احساس امنیت در جامعه پرداخت :
سرقت در امنیت اجتماعی و احساس امنیت چه تاثیری دارد ؟ وظیفه پلیس در این مقوله چیست ؟!
با توجه به اینکه پدیده سرقت ، امنیت اجتماعی و اقتصادی شهروندان را تهدید می کند و حسب وظایف ذاتی پلیس در خصوص حفظ امنیت با انجام اقداماتی در خصوص پیشگیری از وقوع سرقت و ایجاد نا امنی برای مجرمان و سارقان اجرای طرح هایی نظیر؛ ارتقاء امنیت اجتماعی و امنیت محله محور و دستگیری سارقان و مالخران و استرداد اموال مسروقه به مالباختگان ، رصد و پایش وقایع سرقت و آگاهی از آخرین تغییرات برای برنامه ریزی و کنش و واکنش به آن، بکارگیری گشت های انتظامی و آگاهی ، سرکشی از پارکینگ ها به منظور کشف خودروهای سرقتی ، مقابله با سازمان جرم سرقت ، بکارگیری بانک های اطلاعاتی و استفاده از علوم آزمایشگاهی و دیگر علوم، بررسی صحنه های سرقت، کنترل مجرمان سارق، زمینه تداوم امنیت پایدار و افزایش اعتماد عمومی را دنبال می کند.
برای اجرای این طرح چه هماهنگی هایی با دستگاه قضایی صورت گرفته است؟
اساساً همه فرایند پی جویی جرایم سرقت از ابتدا تا انتها با هماهنگی مراجع قضایی انجام می شود علاوه بر آن با تشکیل جلسات و کارگروه هایی نظیر قرارگاه مبارزه با سرقت با حضور مراجع قضایی، تعامل و جلسات موردی، موانع ، مشکلات ، نیازمندی ها و مطالبات مطرح و حل و فصل می گردد .
مهم ترین نوع سرقت که در غرب استان تهران با آن مواجه هستیم چه نوع سرقتی است؟
سرقت های خشن از جمله سرقت مسلحانه ، سرقت به عنف و قاپ زنی است.
مردم چه نقشی در فرآیند پیشگیری از سرقت دارند؟
یکی از اضلاع مثلث ارتکاب جرم مالباختگان هستند که چنانچه همه موارد ایمنی و محافظت از اموال خود را به درستی انجام دهند جرمی اتفاق نمی افتد و همچنین در خصوص پیشگیری از سرقت نقش معنا دار و رابطه مستقیم در تعامل بین مردم و پلیس وجود دارد لیکن در صورت عدم تعامل موجب افزایش سرقت می گردد و با استفاده از نکات و هشدارهای سرقت از رسانه های محلی و ملی و بنرهای آموزشی پیشگیری از سرقت در سطح شهر و بکارگیری تجهیزات حفاظتی و اجرای طرح نگهبان محله می تواند نقش بی بدیلی در کاهش سرقت داشته باشند .
در بحث سرقت های مسلحانه از اماکن به عنوان مثال طلافروشی که در سال های پیش در غرب استان تهران شاهد آن بودیم موضوع قابل بحث در پیشگیری از این نوع سرقت ها از دیدگاه شما چیست؟
طی دو سال اخیر سرقت از طلافروشی در سطح استان به وقوع نپیوسته و به جهت پیشگیری از وقوع سرقت های مسلحانه طلافروشی ها 1- تجمیع واحدهای طلافروشی پراکنده در پاساژ با ایمنی بالا 2- تجهیز مغازه های طلافروشی به سیستم های حفاظتی نظیر ویترین های گاوصندوقی ، در های اتوماتیک ، سیستم دودزا ، دزدگیر و استخدام نگهبان ، اتصال به سامانه های حفاظتی از جمله؛ مها ، استقرار واحدهای گشتی در ورودی طلافروشی ها و ... می توان از وقوع سرقت های مسلحانه جلوگیری نمود.
شاهد کاهش کیف قاپی و موبایل قاپی در برخی مناطق غرب استان تهران بعد از اجرای طرح هستیم، در این مدت چه تعداد از این متهمان دستگیر شدند و چه تعداد از آنها دارای سابقه کیفری هستند؟
از ابتدای سال جاری تا کنون 25 باند سارقان خشن با برنامه ریزی و تلاش جهادی ماموران پلیس آگاهی متلاشی شده اند و این اثر بسیار مثبتی در پیشگیری از این گونه سرقت ها داشته است حدود 60 درصد دارای سابقه کیفری هستند .
این طرح از چه تاریخی شروع و تا کنون چند سارق و مالخر دستگیر شدند؟
از اواخر بهمن ماه سال گذشته همزمان با آغاز مسئولیت سردار فرمانده محترم کل انتظامی و تاکید ایشان بر مقابله جدی تر با سارقان و مالخران طرح های مقابله ای با انواع سرقت ها از جمله؛ سارقین منزل، احشام ، اماکن ، خودرو و... با تمام توان و امکانات اجرا می شود .
چند باند سرقت شناسایی و منهدم شدند؟
از ابتدای سال جاری تا کنون تعداد 25 سرقت باندی زنجیره ای متلاشی شده است نظیر باند سارقان مسلح و زورگیر شاهد شهر شهریار که تعداد 40 گوشی مسروقه از آنها کشف شد .
تا مالخری نباشد سارقی هم وجود نخواهد داشت، پلیس غرب استان تهران درباره این موضوع چه اقداماتی را انجام داده و چه توصیه ای به مردم دارید؟
اجرای طرح بازدید نوبه ای از سمساری ها و ضایعاتی ها و شناسنامه دار کردن این اصناف ، برخورد جدی و قاطع با مالخران اموال ، توقیف اموال و استرداد اموال به مالباختگان و تشدید مجازات آنها توسط مراجع قضایی ، در ضمن توصیه می شود مردم برای خرید اموال دست دوم از فروشگاهها و سمساری های دارای مجوز خرید نمایند.
بیشترین سرقت هایی که از منزل رخ می دهد چگونه شکل می گیرد؟ آیا قابل پیشگیری است؟
بیشترین سرقت های منزل به صورت فصلی است که در فصول گرما با توجه به گرم شدن هوا و باز بودن در ها و پنجره ها عمده سرقت ها از روش(بالاسری) و در فصول سرما زاغ زنی در هنگام خروج صاحب خانه از منزل و توپی زنی و تخریب با دیلم و اهرم های دیگر صورت می گیرد ، نکته حائز اهمیت اینکه اکثر منازل در سطح شهر به لحاظ سطح ایمنی استانداردهای لازم را ندارند.
نگهبان محل و استفاده از سیستم های هوشمند و دوربین های مداربسته نیز در پیشگیری از سرقت چه تاثیراتی دارند ؟!
بررسی های انجام شده توسط کارشناسان انتظامی و کاراگاهان کشف جرم بیانگر آن است که مردم به اندازه دیگر مولفه های زندگی نظیر هزینه های بهداشتی ، پوشاک و خوراک و ... برای ایجاد امنیت پایدار خود هزینه نمی کنند و این مهم زمانی تحقق پیدا می کند که مردم هزینه امنیت را نیز در سبد خانوار خود قرار داده و به آن باور داشته باشند که امنیت نیز بسیار مهم است .
آمار سرقت خودرو در غرب استان تهران زیاد است؟
بله نسبتاً زیاد است و یکی از دلایل مهم این است که ساختمان ها و معابر شهری فاقد پارکینگ هستند و خودروهای قدیمی تر فاقد مولفه های 16 گانه نرم افزاری و سخت افزاری ایمنی در هنگام ساخت هستند .
تا کنون سرقت چند خودرو در این محدوده جغرافیایی ثبت شده است؟
تعداد 8/5 درصد از سرقت ها مربوط به سرقت خودرو و 3/3درصد موتورسیکلت و 29/7 درصد سرقت قطعات و محتویات خودرو است
درباره سرقت های خشن و زورگیری و سرقت به عنف در شهرستان های غرب استان تهران توضیح داده و تاکنون چه تعداد از این تبهکاران دستگیر شدند و چه توصیه ای به مردم دارید؟
بطور کلی پیشگیری و مقابله با سرقت های خشن در دستور کار جدی پلیس آگاهی استان و شهرستانها قرار گرفته و تاکنون در سه ماهه اول سال جاری شاهد افزایش 21 درصدی دستگیری بوده ایم و ادامه این طرح ها استمرار دارد .
آیا طرح سراسری مبارزه با سرقت در روند کاهشی وقوع سرقت در غرب استان تهران تاثیر گذاشته است؟
بله در بررسی آمارها و تجزیه و تحلیل سرقت ها این مهم به وضوح نشان دهنده کاهش وقوعات و افزایش کشفیات و دستگیری سارقان را بهمراه داشته به نحوی که سطح حوزه را برای فعالیت های مجرمانه سارقین و خریداران اموال مسروقه نا امن کرده است.
چه تعداد از سارقان دستگیر شده درگیر بلای خانمان سوز اعتیاد به مواد مخدر هستند؟
بیش از 60 درصد سارقین دستگیر شده به انواع مواد مخدر اعتیاد داشته و یکی از مولفه های سرقت و دیگر جرایم نیز برای تامین هزینه استعمال مواد مخدر است.
نمونه ای از پیچیده ترین پرونده دستگیری باند سرقت در غرب استان تهران را توضیح دهید.
پیچیده ترین پرونده در سالجاری در حوزه سرقت مربوط به باند سارقان مسلح و زورگیر شاهدشهر بود بدین نحو که سارقان با استفاده از موتورسیکلت و همراه داشتن سلاح سرد و گرم اقدم به زورگیری از شهروندان در نقاط با پوشش انتظامی ضعیف می کردند و چنانچه مالباخته کمترین مقاومتی از خود نشان می داد با شلیک به پای وی به مطامع خود می رسیدند به گونه ای که در 7 فقره از 40 مورد سرقت اعترافی خود به پای قربانیان شلیک کرده بودند که در یک عملیات پیچیده همراه با برنامه ریزی دقیق شناسایی ، دستگیر شدند.
آیا از دیدگاه شما مجازات سرقت به تنهایی بازدارنده است؟
خیر ، اقدامات قضایی به تنهایی بازدانده نیست و لازم است از طریق انواع پیشگیری ها نظیر؛ پیشگیری اجتماعی ، انتظامی و قضایی به مقابله با این معضل پرداخته شود
دچه توصیه هایی برای کاهش سرقت و جرایم دارید ؟!
در حوزه سرقت های خودرو ، مسئول سازی شرکت های خودرو در خصوص ایمنی سازی ، آگاهسازی مردم در ارتباط با بهره گیری از تجهیزات امنیتی و اجبار مردم و خودرو سازان به نصب جی.پی.اس در پیشگیری و مقابله از این نوع سرقت بسیار موثر است در ارتباط با سرقت های منازل و مغازه ها و اماکن خصوصی اجبار سازمان ها و مردم به تهیه (پیوست ایمنی) در بدو ساخت ساختمان ها بسیار موثر است . افزایش و ساماندهی نصب دوربین های هوشمند مداربسته در خیابان های اصلی و فرعی و کوچه ها در پیشگیری و مقابله موثر است . شبکه کردن و مانیتورینگ کلیه دوربین های سطح شهر و روستاها . افزایش نصب دوربین های سیار و ثابت تردد خودروها در محورهای ورودی و خروجی شهرها و روستاها . بهره گیری از رسانه های محلی و ملی ، جراید و فضای مجازی در خصوص آگاهسازی مردم برای پیشگری و مقالبه با سرقت . توسعه روشنایی های سطح معابر برای جلوگیری از سرقت های معابر. تشدید و برخورد ویژه با مالخران توسط مراجع قضایی . بهره گیری از نگهبانان محله و سوت زنان و پارکبانان برای پیشگری و مقابله با سرقت ها . توجه مردم به هشدارهای کاراگاهان پلیس در مقابله و پیشگیری از سرقت . افزایش گشت های انتظامی و پلیس آگاهی در سطح شهر . هم افزایی نهادهای انتظامی ، قضایی ،سیاسی و امنیتی در پیشگیری و مقابله با سرقت.مقابله با کارچاق کن های فرایند پی جویی از بدو تا انتها رسیدگی . مسئول سازی دستگاه های مرتبط در خصوص پرداخت سهم خود در وقوع و کشف سرقت های مربوطه.
ارسال نظر