۹۰۰متقاضی فرزند خواندگی پشت درهای بهزیستی البرز در انتظارند / تشریح صفر تاصد فرزند خواندگی از زبان مدیر کل بهزیستی البرز

به گزارش رکنا، وجیهه محمدی فلاح مدیر کل بهزیستی استان البرز در گفتگو با خبرنگار رکنا با اشاره به اینکه  پس از تصویب قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست در سال 1392 و همچنین تصویب آیین نامه اجرایی آن در سال 1394، واگذاری کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست به دو شیوه فرزندخواندگی و امین موقت با دستور مقام محترم قضایی تاکنون صورت پذیرفته و استقبال عمومی نیز ازاین امر چشمگیر بوده است. گفت:در سال جاری شیوه نامه ای نیز با عنوان اختصاری طرح میزبان از سوی وزارت دادگستری ابلاغ گردیده که به استناد آن می توان کودکان و نوجوانان بدسرپرست را به خانواده های داوطلب واجد شرایط که دوره های آموزشی خاصی را می گذارنند بصورت مستقیم و یا با کمک موسسات خانواده محور سپرد.

در این طرح کودک و نوجوان بصورت موقت تا زمانی که با خانواده زیستی و خویشاوندی خود بازپیوند شده یا واجد شرایط فرزندخواندگی گردد نزد خانواده میزبان زندگی می کند.

در حال حاضر این شیوه نامه در مراحل مقدماتی اجرا بوده و تمامی افرادی که علاقمند به نگهداری از این دسته از کودکان و نوجوانان می باشند دعوت می شود تا با حضور در ادارت بهزیستی شهرستان محل سکونت خود ثبت نام کنند.

وی درباره متقاضیان فرزندخواندگی گفت متققاضیان متشکل از سه گروه می توانند باشند زوجین فاقد فرزند،خانم های مجرد فاقد فرزند و زوجین دارای فرزند.که به ترتیب در اولیت قرار دارند.

متقاضیان می توانند تقاضای خود را در سامانه ملی فرزندخواندگی ثبت و در نوبت فرزند پذیری قرار می گیرند.

پس از فرارسیدن نوبت پاسخدهی متقاضیان توسط کارشناسان مصاحبه و مورد بررسی قرار می گیرند .پس از تایید صلاحیت اولیه به روانشناس معتمد و سازمانهای قانونی دیگر ارجاع و درنهایت در کمیته فرزندخواندگی بهزیستی استان بعنوان بالاترین مرجع تایید صلاحیت معرفی و پس از قبولی در مصاحبه نهایی فرزند به آنها معرفی شده و سپس به دادگاه خانواده جهت اخذ حکم قضایی معرفی می شوند.پیگیری شرایط طفل واسپاری شده تا سن 18 سال برعهده بهزیستی می باشد.

در سالهای اخیر نزدیک به 700 کودک و نوجوان به شیوه فرزندخواندگی و امین موقت واگذاری شده اند.

وی درباره ی شرایط سرپرستی از کودکان و نوجوانان معلول و نیازمند درمان نیز مانند سایر فرزندان می باشد.متقاضیان می توانند به هنگام ثبت نام در سامانه ملی فرزندخواندگی گزینه هایی با نام فرزند بیمار و معلول را انتخاب کنند.درخواست ایشان بلافاصله مورد بررسی قرار گرفته و کودک یا نوجوان مورد نظر به آنها معرفی و در صورت پذیرش از سوی خانواده اقدامات لازم جهت تکمیل پرونده صورت خواهد گرفت.

محمدی فلاح درباره ی مهمترین چالش زوجین متقاضی برای سرپرستی کودکان گفت:متن ارین چالش اختلاف سنی فاحش بین زوجین و فرزند مورد تقاضا است.زوجین متقاضی معمولا در سنین 35 الی 45 سال درخواست خود را به بهزیستی ارائه داده و اکثرا نیز متقاضی فرزند نوزاد هستند.به همین دلیل به هنگام فرا رسیدن نوبت خانواده ها امکان واگذاری نوزاد به آنها وجود نداشته و درصورت تحویل گرفتن نوزاد نیز زوجین با چالشهای جدی روبرو خواهند شد.زمان طولانی انتظار نیز یکی از چالشهای زوجین است.

ندیر کل بهزیستی البرز با بیان اینکخ آمار دقیقی از افرادی که از ادامه فرآیند فرزندپذیری انصراف می دهند وجود ندارد گفت: اما از دلایل انصراف می توان به بارداری زوجین در زمان انتظار،عدم رغبت به انجام تعهدات مالی نسبت به فرزندخوانده،مخالفت خانواده های زوجین،اختلافات زناشویی بین زوجین، بحث محرمیت،امکان بازگشت والدین زیستی کودکان،امکان بروز بیماری در سالهای بعد در فرزندخوانده و...برشمرد.

وی دباره تعداد متقاضیان نیز گفت:در حال حاضر نزدیک به 900 متقاضی پشت نوبت وجود دارد که هرسال به این تعداد از متقاضیان افزوده می شودد.

در اصل عرضه و تقاضا برابر نیست.چرا که متقاضیان معمولا درخواست نوزاد بی سرپرست دختر را دارند که تعداد آن بسیار محدود است.به همین دلیل تعداد متقاضیان همواره چندین برابر فرزندان واجد شرایط است.همچنین تعداد فرزندان بدسرپرست بسیار بیشتر از فرزندان بی سرپرست است.

معمولا تعداد متقاضیان فرزند دختر چندین برابر فرزند با جنسیت پسر می باشد.که این امر بعضا به مسائل فرهنگی و بحث محرمیت بین کودک و والدین بر می گردد.

محمدی فلاح درباره ی این فرهنگ نیز گفت:در حال حاضر این تغییر دیدگاه از سال 1392 در خصوص زوجین نابارور،دارای فرزند و خانم مجرد فاقد فرزند آغاز شده و تاکنون نیز ادامه داشته است.

در زمینه پذیرش فرزندان بالای 7 سال ،بیمار و معلول نیز طی دو سال گذشته اتفاقات خیلی خوبی رخ داده است اما هنوز بازهم جای فرهنگ سازی بیشتر وجود دارد.چرا که نوزادان بی سرپرست ،اطفال زیر 6 سال به تعداد کافی دارای متقاضی می باشند اما فرزندان نوجوان و دارای نیازهای ویژه نیز می باید از نعمت خانواده بهره مند گردند.فرهنگ سازی در زمینه خانواده میزبان نیز می تواند گام مهمی برای واگذاری کودکان و نوجوانان بدسرپرست باشد.

وی درباره تمهیدات سازمان بهزیستی گفت :از سال 1399 به جهت رفاه حال متقاضیان و تسریع در ثبت نام و پاسخدهی به افراد واجد شرایط سامانه ملی فرزندخواندگی راه اندازی شده و هر فرد داوطلب می تواند درخواست خود را ثبت نماید.پس از بررسی کارشناسی درخواست متقاضیان رد و یا مورد پذیرش قرار می گیرد.