مسئولان: ظرفیت گردشگری چابهار معادل ۱۰ استان کشور است/ کارشناسان: مناطق روستایی چابهار بالاترین نرخ فقر کشور را دارند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، محمد فرزاد میرزایی، مدیرکل گردشگری شورایعالی مناطق آزاد امروز بیست و پنجم مردادماه 1402 اعلام کرده است که  ظرفیت گردشگری چابهار معادل ۱۰ استان کشور است که نیازمند مدیریتی مردمی و تعامل با جامعه محلی برای دستیابی سریع به منافع و توسعه اقتصادی است تا در قالب مدل گردشگری تعالی بخش و هویت محور از ظرفیت جامعه محلی استفاده شود.این منطقه آزاد برای حل خلاءهای قانونی و حمایت از کنشگران حوزه گردشگری نیازمند راه‌اندازی تشکل‌های صنفی است.

فقر در مهد ثروت

در  منطقه چابهار با این پتانسل بالا درآمد و تولید شغل و ایجاد قدرت اقتصادی، فقر و اعتیاد، فریاد می زند.در بندر چابهار‌ محله‌هایی با ساکنان فقیر و حاشیه نشین هستند. مردمی که سال‌هاست به دلیل خشکسالی و فقر از مناطق جنوبی استان سیستان و بلوچستان به حاشیه چابهار پناه آورده اند. کمب یکی از مناطق محروم چابهار است.

تعداد زیادی از دختران و پسران در این مناطق فرصت تحصیل پیدا نمی‌کنند و یا زود ترک تحصیل می‌کنند. بسیاری از مرد‌ها درگیر اعتیادند و بار تامین مالی خانواده‌های زیادی بر دوش زنان است.

شهر‌های زابل، چابهار، کنارک و زاهدان بیشترین جمعیت حاشیه‌نشین سیستان و بلوچستان را تشکیل می‌دهند و زاهدان با بیش از ۲۵۰ هزار نفر جمعیت حاشیه‌نشین، رکورد‌دار این شهرهاست. اما اهمیت حاشیه‌نشینی بیشتر به چابهار برمی‌گردد که بزرگترین منطقه حاشیه‌نشین کشور در آن قرار دارد؛ چرا که به گفته مسئولان که البته آمار دقیقی هم ارائه نمی‌دهند، ۴۰ تا ۵۰ هزار نفر از جمعیت ۹۰ تا ۱۰۰ هزار نفری شهر چابهار در حاشیه زندگی می‌کنند که بیشترین جمعیت حاشیه‌نشین یک شهر در کشور نسبت به جمعیت آن است.

مناطق روستایی چابهار با نرخ 88 درصدی فقر، رتبه دوم فقر کشور

از ۲۰ منطقه دارای بالاترین نرخ فقر در ایران، ۱۴ منطقه مربوط به مناطق روستایی شهرستان‌های استان سیستان‌وبلوچستان است که در آنجا نرخ فقر بین ۷۵ تا ۹۰ درصد است.

مناطق روستایی شهرستان مهرستان با نرخ فقر ۹۰ درصدی در رتبه اول، مناطق روستایی چابهار با نرخ ۸۸ درصدی در رتبه دوم و مناطق روستایی کنارک نیز با ۸۴ درصد در رتبه سوم قرار دارد.

دولت ها باید برای کاهش فقر چه می کردند

چابهار با دارا بودن ثروت های زیاد در فقر غرق است. حال سوال این است دولت فعلی و دولت های پیشین برای رفع فقر در چابهار باید چه می کردند؟

برای کاهش فقر در منطقه چابهار، دولت ها اگر قصد از بین بردن فقر را داشتند و دارند می توانستند و می توانند از ابتدا از سه راهکار استفاده کنند که راهکار سوم، در حال حاضر با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و خشکسالی ها، موثر تر و بهتر خواهد بود. البته راهکار اول با راهکار سوم در ارتباط تنگاتنگ هستند.

1- توسعه صنایع محلی و اشتغالزایی: با سرمایه گذاری در صنایع محلی و ترویج آن، شغل، درآمد و اشتغال برای جوانان و نیروهای کار جو منطقه ایجاد می شد و می شود.

2- توسعه کشاورزی: دولت با رشد و توسعه کشاورزی با روش های نوین و آبیاری درست می توانست فضای کسب و شغل و درآمد برای اهالی ایجاد کند تا از گرداب فقر خارج شوند.

3- توسعه گردشگری: و اما توسعه گردشگری بهترین راهکار برای رشد اقتصاد منطقه است زیرا با توجه به خشکسالی ها و شرایط اقلیمی فعلی حاکم بر منطقه، با گسترش و ایجاد شرایط گردشگری مناسب هم اهالی از فقر خارج می شوند و هم اوضاع بحرانی محیط زیستی منطقه دچار چالش های دیگری نمی شود.فعالیت  گردشگری می تواند باعث افزایش درآمد و اشتغال در منطقه شود.

خبرنگار : آزاده مختاری

 

 

 

 

 

 

وبگردی