جوان‌ترین استان ایران بیشترین آمار ترک تحصیل را دارد/ بیش از 70هزار بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان/ آفت توسعه

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، سیستان‌وبلوچستان بیشترین دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل را دارد.روزنامه فرهیختگان امروز ،16 اردیبهشت ماه 1402 اعلام کرد که در سال تحصیلی 1401-1400 و در بازه سنی 6 تا 11 سال دوره ابتدایی، چیزی حدود 186 هزار دانش‌آموز در سن تحصیل از درس خواندن و تحصیل کردن بازمانده‌اند.

نگاهی به اسامی شهرهای با بالاترین تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل و قرار گرفتن نام سیستان‌وبلوچستان در صدر این لیست، می‌توان اینطور برداشت کرد که رابطه بین محرومیت و عدم‌دسترسی با بازماندگی از تحصیل رابطه‌ای مستقیم است.

آمار ترک تحصیل در ایران

آمار بالای ترک تحصیل در جوان ترین استان ایران

سیستان و بلوچستان در حالی بیشترین آمار بازمانده از تحصیل را دارد که این استان بیشترین جمعیت جوان کشور را دارا است.

مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان آذر ماه سال 1400 تاکید داشت:" که  عوامل متعددی در بازماندگی و یا ترک تحصیل دانش‌آموزان نقش دارند که در سیستان و بلوچستان فقر اقتصادی و کافی نبودن فضاهای مورد نیاز در این شاخص بسیار تاثیرگذار است."

رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور اردیبهشت سال گذشته اعلام کرد:"از نظر درصد جمعیت سالمندی، استان سیستان‌وبلوچستان با ۴.۹۲ درصد، هرمزگان با ۶.۵۶ درصد، بوشهر با ۷.۷۱ درصد و کهگیلویه‌وبویراحمد با ۷.۸۶ درصد، کم سالمندترین استان‌های کشور به شمار می‌روند."

استان هایی که از سوی رئیس دبیرخانه شورای ملی سالمندان کشور به عنوان جوانترین استان های کشور مطرح شدند دقیقا همان استان هایی هستند که بیشترین معضل بیکاری و فقر در شاخه های مختلف، کمبود مراکز درمانی و بهداشتی و آموزشی، فقر بستر شغل و اشتغال را دارا هستند که این خود جای مطرح شدن این سوال را دارد که تاکیدات دولتی بر فرزندآوری چه حمایت های دولتی در بخش آموزش، بهداشت، رفاه، اقتصاد و اشتغال را با خود به همراه دارد که جوانترین استان کشور بیشتری بازمانده از تحصیل را دارد و در مقابل  بیشترین کودک و نوجوان قاچاقچی سوخت و فعال در مشاغل سیاه و خطرناک را همین استان دارا است؟

60 تا 70 هزار بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان

برخی آمارها از وجود 60 تا 70 هزار بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان حکایت دارد؛ کودکانی که در سن 6 تا 15 سال از تحصیل باز می مانند یا ترک تحصیل می کنند. البته آمارهای رسمی منهای آمار فاقدان شناسنامه‌ اعلام می شود.

پیش از این، مدیرکل آموزش و پرورش سیستان و بلوچستان گفته بود که حدود 15 درصد آمار بازماندگان از تحصیل کشور مربوط به این استان است.

علیرضا راشکی، معاون برنامه ریزی و توسعه مشارکت های مردمی سازمان نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس در گفت و گو با رکنا با اشاره به اینکه جمعیت دانش آموزی استان سیستان و بلوچستان حدود 850 هزار نفر دانش آموز است و برای تحصیل این دانش آموزان، این استان یک میلیون و 700 هزار متر مربع فضای آموزشی نیاز دارد تا حداقل به متوسط کشوری برسد، گفت: اگر بخواهیم این فضا را تامین کنیم به بودجه ای حدود 16 هزار میلیارد تومان نیاز داریم و جالب است بدانید اعتبار استان فقط 500 میلیارد تومان است!

وی تاکید کرد: با همین بودجه و با فرض اینکه همه پیشرفت همه استانها متوقف شود و صرفا سیستان و بلوچستان اقدام به ایجاد فضای آموزشی کند، تا به متوسط کشوری برسد چیزی حدود 32 سال زمان می برد. با اینکه متوسط فضای آموزشی در استان سیستان و بلوچستان 3/2 متر مربع به ازای هر دانش آموز است ولی عمدتا شهرهای جنوب استان سرانه پایین تری هم دارند و دلیل هم این است که آنجا راه های صعب العبور داریم که ساخت مدرسه را سخت می کند. زمانی که خیلی از جاده ها و مسیرهای روستایی بازگشایی شوند، بعد از آن می توانیم به سراغ ساخت مدرسه برویم.

جذابیت سوخت بری، عامل اصلی ترک تحصیل دانش آموزان

راشکی با اشاره به اینکه وقتی مدارس استاندارد در این استان ساخته شود، جذب دانش آموز بیشتری در پی خواهد داشت و این منجر به کاهش نرخ بازماندگان از تحصیل می شود، گفت: یکی از دلایلی که بازمانده از تحصیل در سیستان و بلوچستان زیاد است، صعب العبور بودن مسیرها است که وزارت راه و شهرسازی باید در این راستا اقدامات ویژه ای داشته باشد. همچنین «جذابیت مرز» عامل مهمی در بازماندن از تحصیل دانش آموزان است. جذابیت مرز برای بچه ها باعث می شود که به سراغ تحصیل نیایند. بچه ها وقتی می بینند که می توانند در سن 10 سالگی صاحب درآمد کلان باشد، چرا وقتشان را برای درس و مدرسه بگذارند.

علیرضا راشکی در پایان گفت: اگر شرایط ساخت مدرسه در این استان تسهیل شود و همچنین دولت در راستای کاهش فقر اقتصادی گام بردارد، تا بچه ها به سمت شغل های کاذب نروند، آن زمان می توانیم بحث دانش آموزان بازمانده از تحصیل در استان را پیگیری کنیم. این بچه ها که عمدتا سوخت بری می کنند، به دلیل وجود نیاز شدید پاکستان به سوخت ایران، هر چقدر هم که سوخت در ایران گران شود باز هم آنها متقاضی خرید هستند و لذا این بچه ها دائما این شغل کاذب را خواهند داشت که وزارت کشور باید برای آن یک فکر اساسی برای آن داشته باشد.

آفت بزرگ ترک تحصیل دانش آموزان برای آینده ایران

یکی از آفت های بزرگ آموزش و پرورش و جامعه که همه ساله به میزان زیادی امکانات، منابع و استعدادهای بالقوه انسانی واقتصادی را تلف می کند و تاثیرات غیرقابل جبرانی در ابعاد فردی و اجتماعی به جای می گذارد پدیده ترک تحصیل دانش آموزان است که اثرات نامطلوب زیادی برای امروز ایران دارد و چرخه توسعه کشور را نیز کند می کند.

خبرنگار: آزاده مختاری

وبگردی