تربیت جنسی یا آموزش جنسی؟

به گزارش رکنا به نقل از تسنیم؛ فرانک آرامی: غریزه جنسی از زمان تولد در هر انسانی نهفته است نباید تصور کرد که کودکان تا زمان بلوغ از رفتارهای جنسی تاثیر نمی‌پذیرند بلکه آنان نیز غریزه جنسی دارند اما کودکان از هدف و مقصد این غریزه بی‌اطلاع بوده و در زمان بلوغ نمایان و سازمان یافته می‌شود.

در ابتدا غریزه جنسی در کودکان، اعمال جنسی یا لذت جنسی را به دنبال ندارد و باید به مرحله رشد و تحول خود برسد؛ اما اگر این غریزه پیش از موعد تحریک شود باعث می‌شود که کودک زودتر از وقت مناسب نسبت به آن آگاه شود.

چرا تربیت جنسی؟

تربیت به معنای فراهم کردن زمینه‌های لازم است تا در سایه آن به تدریج استعدادهای انسان شکوفا شده، فعلیت یابد و به سوی حد نهایی و کمال خود برسد. تربیت اقسام گوناگونی دارد که یکی از اقسام آن تربیت جنسی است که به زعم بسیاری، سخت‌ترین قسم تربیت محسوب می‌شود چرا که اگر ارائه آن به درستی صورت نگیرد ممکن است  آسیب‌های فراوانی به دنبال داشته باشد.

این تربیت عبارت است از اینکه فرد در دوره‌های رشد کودکی، نوجوانی و جوانی به گونه‌ای پرورده شود و آموزش ببیند که با جنسیت خود آشنا شده، آن را بپذیرد، قدردان وجود خود باشد و به آن افتخار کند.

در این میان برخی تربیت جنسی را مرادف با آموزش جنسی می‌دانند درحالی که آموزش جنسی، شرح جزئیات روابط و مراحل جنسی است اما آنچه در تربیت جنسی مطرح است ارائه مجموعه اطلاعات جسمانی، روانی، اجتماعی و دینی در مورد مسائل جنسی یا در اختیار گذاشتن اطلاعات لازم درباره مسائلی است که با غریزه جنسی کودک و نوجوان مرتبط است و هدف آن، تربیت، بر محور اخلاق جنسی است بنابراین می‌توان گفت نتایجی که از تربیت جنسی حاصل می‌شود، پایدارتر و پرثمرتر خواهد بود چرا که منجر به رشد شخصیت اجتماعی، فرهنگی و اخلاقی فرد و جامعه می‌شود.

تربیت جنسی از چه زمانی آغاز می‌شود؟

همان‌طور که بیان شد غریزه جنسی از همان زمان تولد در هر انسانی نهفته است بنابراین تربیت این حوزه نیز از همین زمان آغاز می‌شود. تربیت جنسی کودکان در دنیای امروز مسئله پراهمیتی است زیرا با تغییر و رشد علم و فناوری‌های نوین، اینترنت و شبکه‌های اجتماعی کودکان خیلی زود به دنیای بزرگسالی قدم می‌گذارند و نکته مهم اینجاست که تربیت جنسی مانند هر تربیت اصیل دیگری باید به‌جا و به‌موقع صورت گیرد یعنی نه زودتر از زمانی که لازم است و نه دیرتر از آن.

این تربیت باید حتی از سال‌های قبل از دبستان آغاز شود و کودک در هر مرحله از عمر خود اطلاعات جامع‌تری در این رابطه کسب کند. به همین خاطر والدین در این تربیت نقش کلیدی و حساسی را برعهده دارند چرا که نخستین ارتباط کودک در بدو تولد با پدر، مادر و خانواده‌اش رقم می‌خورد بنابراین تک‌تک رفتارها و انتخاب‌های  والدین در شکل‌گیری شخصیت فرزندانشان تاثیرگذار است.

روابط نزدیک و صمیمانه با فرزندان خود، آگاهی‌های لازم درباره دوره‌های مختلف سنی فرزندان، ذهنیت درست نسبت به تربیت جنسی و نحوه صحیح ارائه آن در هر بازه زمانی از جمله مواردی است که والدین‌ در انجام این قسم از تربیت باید دارا باشند.

آموزش و پرورش و تربیت جنسی

از کارکردهای نظام آموزش و پرورش رشد کیفیت شخصیت کودکان، نوجوانان و جوانان است. رشد شخصیت آدمی، پرورش قوای ذهنی و جسمی، پرورش عواطف و رشد اخلاق دینی دانش آموزان از کارکردهای اساسی نظام آموزش و پرورش محسوب می‌شود.

به همین خاطر این نظام نقش موثری در تربیت اخلاقی، اجتماعی، عبادی و از جمله تربیت جنسی دانش آموزان می‌تواند ایفا کند. از منظر سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی، تربیت فرایندی تعاملی، تدریجی، یکپارچه و مبتنی بر نظام معیار اسلامی خواهد بود که برای آن شش ساحت در نظر گرفته شده که یکی از این ساحت‌ها، تعلیم و تربیت زیستی و بدنی است که به گفته صاحب‌نظران یکی از اهداف این ساحت درک ویژگی‌های زیستی دانش آموزان و پاسخ­گویی مسئولانه دانش آموزان به نیازهای جسمی و روانی خودشان است همچنین در این سند  به رعایت اقتضائات هویت جنسیتی و ویژگی‌های دوران بلوغ دانش‌آموزان در برنامه‌های درسی و روش‌ها و برنامه‌های تربیتی تاکید شده است.

دنیای امروز و ضرورت توجه به تربیت جنسی

افزایش شبکه‌های اجتماعی، رشد تکنولوژی و دسترسی آزاد و آسان به محتواهای مختلف در دنیای امروز روی ابعاد مختلف زندگی انسان‌ها تاثیراتی داشته است یکی از این ابعاد که دستخوش تغیرات گسترده‌ای شده آموزش و تربیت است.

در دنیای امروز کودکان، نوجوانان و جوانان تنها با خوانواده و همسالان خود در مدارس تعامل و ارتباط ندارند بلکه اکنون رسانه نیز جای خود را به خوبی در دنیای آنان باز کرده است و به همین خاطر رسانه در فرایند تربیت کودکان و نوجوانان اثرگذار است آنان در فضای رسانه با انبوه اطلاعات و محتواهای مختلف، خواه متناسب با سن‌شان و خواه نامتناسب، مواجه هستند و ممکن است نیازها و سوالات جدیدی برای آن‌ها ایجاد شود به همین خاطر خانواده‌ها و مدارس باید با افزایش آگاهی‌های خود اثرگذاری و کارکرد خود را در اقسام مختلف تربیت حفظ و افزایش دهند.

چندی پیش بود که اصغر باقرزاده؛ معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد که در طول10 سال گذشته، آسیب‎هایی که بچه‎ها دچار آن هستند، هر سال یک درصد افزایش داشته است اما در دو سال اخیر کرونایی، این میزان در هر سال 2 درصد بوده و افزایشی شده است.

در این بین طی روزهای گذشته اصغر باقرزاده معاون پرورشی و فرهنگی وزارت آموزش و پرورش دولت سیزدهم خبر داد: ما چندین ساحت تربیتی داریم که کمی مغفول مانده است؛ یکی از این ابعاد تربیتی، تربیت جنسی است، یکی دیگر از آن‌ها، تربیت اقتصادی است. در خصوص تربیت جنسی، ما نیازمند همکاری ویژه بین اولیا و مربیان مدرسه داریم. در همین رابطه نشست‌هایی هم گذاشته‌ایم و سرپرست اداره کل انجمن اولیا و مربیان نیز در این جلسات حضور داشتند؛ برای این موضوع در حوزه دختران در پایه سوم ابتدایی و پسران در پایه هشتم و نهم برنامه‌ریزی ویژه‌ای کرده‌ایم حتی این برنامه‌ریزی‌ها اهداف درسی نیز دارد و در کتب درسی گنجانده شده است اما به‌صورت تخصصی باید توسط معلمان امین‌مان این کار انجام شود.

صحبت‌های اصغر باقرزاده سؤالات متعددی را در ذهن مخاطب ایجاد کرد از جمله اینکه این برنامه دقیقا به چه صورت انجام می‌شود؟ معلمان امین دقیقا چه کسانی هستند؟ آیا تربیت جنسی فقط در همان پایه‌ها تعریف می‌شود؟ باید دید در آینده برنامه و پاسخ وزارت آموزش و پرورش در این خصوص چه خواهد بود.

وبگردی