این هوای گرم می توانست ثروت ایرانیان باشد اما نیست / از یک درصد مساحت صحراهای ایران می شد 5 برابر نیاز کشور برق تولید کرد

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا،واقعیت تغییر اقلیم در میان کشورهای خاورمیانه و به ویژه ایران شدید است از سوی دیگر  سهم سطح بالای ایران در انتشار گازهای گلخانه ای به تولید قابل توجه نفت، گاز و شهرنشینی سریع بستگی دارد.

هوای ایران گرم شده است. این روزها هوای گرم ناهنجاری را طی می کند و شهروندان در نقاط مختلف کشور تحت تاثیر تابش سوزان خورشید قرار دارند.

حال این سوال مطرح است که دولت و وزارت نیرو چه بهره برداری مفید و موثری می توانست از این تابش خورشید داشته باشد تا ضمن تامین انرژی ، در کاهش انتشار گازهای گلخانه ای هم نقش داشته باشد و این  میان سود هم ببرد.

ایران منابع خورشیدی فراوانی دارد و می تواند از تابش خورشید به طرق مختلف بهره برداری کند، اما هم چنان تمرکز بخش تامین انرژی و اقتصاد و صنعت کشور بر سوخت های فسیلی است.

 تولید برق خورشیدی فتوولتائیک (PV) یکی از بسترهایی است که  ایران می تواند با تابش خورشید از آن استفاده کند. یعنی انرژی خورشیدی را از طریق صفحات PV برای تولید برق استفاده کند. ایران دارای مناطق وسیع با تابش خورشیدی بالا، به ویژه در مناطق مرکزی و جنوبی است، که آن را برای تاسیسات PV خورشیدی ایده آل می کند.

نیروگاه های خورشیدی متمرکز (CSP) بستری دیگر برای بهره برداری ایران از تابش خورشید است. ایران می تواند نیروگاه های CSP بسازد که از آینه یا عدسی برای متمرکز کردن نور خورشید بر روی گیرنده استفاده می کند و سپس آن را به انرژی حرارتی برای تولید برق تبدیل می کند. این فناوری برای مناطقی با تابش معمولی مستقیم بالا مانند مناطق کویری مرکزی ایران مناسب است.

سیستم های آب گرمایش خورشیدی نیز از بستر  تابش خورشید می تواند بهره ببرد. ایران می تواند از کلکتورهای خورشیدی برای گرم کردن آب برای کاربردهای مسکونی، تجاری و صنعتی استفاده کند. سیستم های گرمایش آب خورشیدی می توانند راهی مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست برای تامین نیاز آب گرم در ساختمان ها باشند.

نمک زدایی خورشیدی هم مسیر دیگری برای بهره بردن از تابش خورشید است که  ایران می تواند انرژی خورشیدی را با فناوری های نمک زدایی برای تولید آب شیرین از آب دریا یا آب شور ادغام کند. نمک‌زدایی با انرژی خورشیدی می‌تواند به رفع مشکلات کمبود آب در مناطق ساحلی ایران کمک کند.

سرمایش خورشیدی مسیری دیگر است. ایران می تواند از انرژی حرارتی خورشیدی برای سیستم های تهویه مطبوع ، استفاده از کلکتورهای خورشیدی برای راه اندازی چیلرهای جذبی یا چیلرهای جذبی استفاده کند. خنک کننده خورشیدی می تواند مصرف برق و انتشار گازهای گلخانه ای مرتبط با فناوری های خنک کننده معمولی را کاهش دهد.

با استفاده از تابش خورشید، ایران می‌تواند از یک منبع انرژی پاک و تجدیدپذیر استفاده کند، وابستگی خود را به سوخت‌های فسیلی کاهش دهد و به توسعه پایدار و امنیت انرژی کمک کند. حال باید ببینیم دولت چه اقداماتی را در این مسیر انجام داده است.

5درصد مساحت کویر لوت کل برق کشور را تامین می کند

اگر 5 درصد از مساحت کویر لوت را برای تولید انرژی خورشیدی استفاده کنیم، می‌توانیم کل برق ایران و بخشی از برق مورد نیاز منطقه خاورمیانه را هم تأمین کنیم اما ایران از انرژی‌های خورشیدی به میزان کمتری نسبت به منابع انرژی فسیلی استفاده می‌کند. 

حسین افراخته عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان، دکترای مهندسی برق و مشاور و پژوهشگر انرژی‌های تجدیدپذیر گفته بود : با توجه به اینکه یک‌چهارم مساحت ایران را صحراها تشکیل می‌دهند، پتانسیل انرژی خورشیدی در ایران بسیار بالاست.

وی افزود: اگر ما در مساحتی حدود یک درصد از این نواحی، تولید انرژی‌های خورشیدی را اجرایی کنیم، چیزی در حدود 5 برابر نیاز برق ایران را می‌توانیم تأمین کنیم و یا اگر 5 درصد از مساحت کویر لوت را برای تولید انرژی خورشیدی استفاده کنیم، می‌توانیم کل برق ایران و بخشی از برق مورد نیاز منطقه خاورمیانه را هم تأمین کنیم.

افراخته با بیان اینکه "یکی از انواع قابل‌اتکای انرژی تجدیدپذیر در دنیا انرژی بادی است"، گفت: با توجه به برآورد سازمان انرژی‌های نوی ایران که روی 45 سایت مهم بادی روی 26 منطقه کشور انجام داده، پتانسیل انرژی بادی کشور چیزی در حدود 6500 مگاوات است؛ یعنی حدود 10 درصد برق مصرفی کشور را می‌تواند تأمین کند و اگر توسعه فاز صفر اطلس بادی کشور تکمیل شود این عدد برابر با 40 هزار مگاوات، یعنی 62 درصد از کل نیاز برقی کشور (در زمان پیک) است.

افراخته تصریح کرد: ازاین‌رو استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر باید از اولویت‌های اصلی کشور باشد، ضمن اینکه وجود سوخت‌های فسیلی می‌تواند به‌جای مصرف، به صادرات و درآمدزایی منجر شود و در بخش‌های دیگر کشور به توسعه بینجامد و منافاتی با توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر در کشور نخواهد داشت.

5 سال از یک نظر کارشناسی گذشت، اقدامات موثر نیست

حال از تاریخ این سخنان  5 سال می گذرد .ایران از انرژی‌های خورشیدی به میزان کمتری نسبت به منابع انرژی فسیلی استفاده می‌کند. اما در سال‌های اخیر، توجه به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر مانند خورشیدی و بادی در ایران افزایش یافته است. به طور مثال، ظرفیت نصب نیروگاه‌های خورشیدی در ایران در حال افزایش است و دولت اقداماتی را برای ترویج استفاده از این منابع انرژی در کشور انجام داده است. با این حال، هنوز مقدار کمی از نیازهای انرژی ایران از منابع خورشیدی تأمین می‌شود و بسیاری از منابع انرژی ایران همچنان از نفت و گاز استخراج می‌شود.