علت اینکه همزمان با قطعی برق ، اینترنت موبایل به مشکل می خورد

بعد از قطعی برق منازل و واحدهای تجاری و صنعتی در ماه اردیبهشت که موجب اعتراض بسیاری از شهروندان و کسب و کارها در مناطق مختلفی از کشور شد، حالا در روزهای میانی ماه تیر و با اوج گرفتن موج گرمای بی سابقه، مجددا شاهد قطعی برق در سراسر کشور هستیم. این قطعی برق البته بعضا در زمان هایی غیرقابل پیش بینی و خارج از ساعات اعلام شده در جدول خاموشی ها انجام می شود. قطعی برق در روزهای اخیر علاوه بر آن که موجب ایجاد مشکلاتی در بخش های مراقبت ویژه برخی بیمارستان ها شده، اختلال در اینترنت شبکه های تلفن همراه را نیز به همراه داشته است؛ به نحوی که در روزهای اخیر بسیاری از هموطنان شاهد آن بوده اند که همزمان با قطعی برق، اینترنت موبایل آنها نیز برای چند ساعت به مشکل خورده است.

قطعی برق ، باتری دکل های مخابراتی را از کار می اندازد

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، روز گذشته محمد جواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پی قطعی اینترنت تلفن همراه همزمان با قطعی برق در برخی نقاط کشور، در توئیتر نوشت که «متاسفانه در برخی نواحی، هشت ساعت برق مستمر شهری در دسترس نیست. این در حالی است که باتری دکل های تلفن همراه، برای دو ساعت پاسخگوی قطع برق هستند و برای از شارژ کامل، نیازمند هشت ساعت اتصال به شارژرند تا به طور کامل شارژ شوند. همه باید پاسخگو باشند.»

این صحبت های وزیر ارتباطات البته پر بیراه نیست و کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات نیز تاکید دارند که دکل های مخابراتی که اینترنت همراه را تامین می کنند، دارای باتری هایی هستند که می توانند در زمان قطعی برق، انرژی دکل را تامین کنند. اما این باتری ها صرفا تا دو ساعت می توانند به تامین انرژی مورد نیاز دکل ها بپردازند و از آن زمان به بعد، شارژ این باتری ها خالی می شود و تا زمان وصل شدن مجدد برق حداقل به میزان هشت ساعت به صورت مکرر، امکان شارژ شدن آن وجود ندارد.

بنابراین اگر برق یک منطقه بیش از دو ساعت متوالی قطع شود یا قطعی برق یک محل چند بار به صورت متناوب و در فاصله زمانی کمتر از هشت ساعت اتفاق بیفتد، دیگر این باتری ها فرصت شارژ شدن پیدا نمی کنند و در چنین وضعیتی، باتری ها دیگر پاسخگوی تامین نیاز دکل ها به انرژی نخواهند بود و طبیعتا دکل های مخابراتی از کار می افتند و اینترنت همراه نیز قطع می شود.

در این میان البته سوال مهمی که وزارت نیرو باید پاسخگوی آن باشد، این است که چرا با وجود ظرفیت اسمی بیش از 86 هزار مگاواتی تولید برق در ایران و در شرایطی که اوج مصرف روزانه برق کشور بدون در نظر گرفتن برق مورد نیاز برای استخراج رمزارزها کمتر از 60 هزار مگاوات است، این روزها شاهد قطعی برق بیش از دو ساعته در نقاط مختلف کشور هستیم یا حتی در برخی مناطق برق چند بار در طول یک روز قطع می شود؟

چرا با وجود قطعی برق ، در دکل های مخابراتی از پنل خورشیدی استفاده نشده است؟

البته این هم جای سوال است که چرا مسئولان وزارت ارتباطات، در طراحی و نصب دکل های مخابراتی، پیش بینی شرایطی بدتر از قطع دو ساعته برق یا قطع مکرر برق در طول یک روز را نکرده اند یا در این دکل ها از پنل های خورشیدی برای تامین برق مورد نیاز استفاده نشده است تا وقتی برق قطع می شود، اینترنت همراه نیز این چنین به مشکل نخورد؟

کارشناسان حوزه فناوری اطلاعات در این باره توضیح می دهند که انرژی مورد نیاز یک دکل مخابراتی، صدها برابر میزانی از انرژی است که یک پنل خورشیدی می تواند تامین کند و بنابراین برای تامین برق این دکل ها نمی توان از پنل های خورشیدی استفاده کرد.

البته لازم به ذکر است که پیش از این، وزارت ارتباطات برای تامین اینترنت برخی مناطق روستایی، از دکل های مخابراتی کوچکتری استفاده کرده که پنل های خورشیدی توانایی شارژ کردن آن را دارند، اما در بعضی از همان مناطق، برخی افراد جوامع محلی پنل های خورشیدی را تخریب کرده اند و به همین دلیل، وزارت ارتباطات ترجیح داده است که هیچ گاه از پنل خورشیدی برای تامین انرژی مورد نیاز دکل های مخابراتی استفاده نکند.

بیت کوین واقعا چقدر از برق تولیدی کشور را مصرف می کند؟

با وجود آن که طبق اعلام مصطفی رجبی مشهدی، سخنگوی صنعت برق، مزارع مجاز و غیرمجاز استخراج رمزارز صرفا حدود یک هزار و 500 مگاوات یعنی 1.75 درصد ظرفیت اسمی تولید برق کشور را مصرف می کنند، اما فاصله بیش از 26 هزار مگاواتی ظرفیت اسمی تولید برق کشور و اوج مصرف برق روزانه در ایران نشان می دهد که احتمالا برق تخصیص یافته به مزارع مجاز و غیرمجاز تولید بیت کوین بیش از این مقدار است.

در این میان بد نیست به این نکته توجه داشته باشیم که طبق اعلام وزارت نیرو، حداکثر 15 درصد یعنی حدود 13 هزار مگاوات از برق تولیدی ایران در شبکه های انتقال به هدر می رود و در چنین شرایطی بازهم باید کشور به اندازه ای برق داشته باشد که حتی با وجود مصرف روزانه 73 هزار مگاوات توسط مشترکان خانگی، تجاری، صنعتی و ... بازهم ایران دچار قطعی برق نشود.

این در حالی است که با وجود آن که اوج مصرف برق روزانه در ایران هیچ گاه به 60 هزار مگاوات نرسیده است، بازهم این روزها شاهد قطعی مکرر و چندین ساعته برق در نقاط مختلف کشور هستیم. در این میان بد نیست یادآوری کنیم که همین دو هفته پیش یک مزرعه بیت کوین در محدوده چیتگر تهران کشف شد که اگر تمام ماینرهای آن فعال می شدند، 4 درصد توان اسمی برق تولیدی کشور یعنی بیش از 3 هزار و 400 مگاوات را مصرف می کرد.

کدخبر: 702522 ویرایش خبر
لینک کپی شد
محمدحسین خودکار
آیا این خبر مفید بود؟