رکنا گزارش می دهد
آتشسوزی در ارتفاعات هماگ بندرعباس؛ بسیج بیسابقه نیروهای امدادی در شرایط صعبالعبور + فیلم
رکنا، در پی وقوع آتشسوزی گسترده در ارتفاعات هماگ بندرعباس از نخستین روز خردادماه، دستگاههای مختلف امدادی و اجرایی با دستور مستقیم استاندار هرمزگان و پیگیری ستاد بحران استان، بهطور شبانهروزی درگیر عملیات اطفای حریق شدند. کلاهی، مدیر بحران استانداری، با حضور میدانی در منطقه، از اعزام بالگرد، مشارکت گسترده کوهنوردان، نیروهای منابع طبیعی، محیطزیست، آتشنشانی و هلالاحمر خبر داد و تأکید کرد که عملیات در ارتفاعات سنگلاخی با دشواری بسیار در حال پیشرفت است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در روزهای آغازین خردادماه ۱۴۰۴، آتشسوزی مهیبی در ارتفاعات منطقه «هماگ» از توابع بندرعباس، زنگ خطر را برای طبیعتدوستان، مسئولان محلی و ساکنان جوامع اطراف به صدا درآورد؛ حادثهای که در نخستین ساعات وقوع، بلافاصله وارد دستور کار ستاد مدیریت بحران استان هرمزگان شد و به سرعت به یکی از پیچیدهترین و چالشبرانگیزترین عملیاتهای امداد و مهار حریق در سالهای اخیر در این منطقه بدل شد.
از شعلههای ابتدایی تا هماهنگی بیسابقه بین نهادها
محل وقوع حریق در ارتفاع ۶۰۰ متری و در منطقهای صعبالعبور و کوهستانی بود؛ جایی که حتی رسیدن به آن برای نیروهای زمینی بهسادگی ممکن نبود.
کلاهی، مدیر بحران استانداری هرمزگان که در محل حادثه حضور مستمر داشته، اینگونه به خبرنگار رکنا می گوید:همان ساعتهای نخست پس از آغاز آتشسوزی، مسئولان مرتبط از جمله بخشدار، مدیرکل منابع طبیعی، مدیرکل محیط زیست و دیگر مدیران محلی در صحنه حضور پیدا کردند و نخستین جلسه اضطراری ستاد بحران شهرستان تشکیل شد.
تشکیل ستاد میدانی و مشارکت نیروهای مردمی
پس از ارزیابی اولیه و با توجه به شرایط جغرافیایی محل آتشسوزی، تصمیم گرفته شد عملیات به کمک نیروهای متخصص کوهنورد، یگان حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و جوامع محلی ساماندهی شود. این سازماندهی اولیه، با همکاری فعال هیئت کوهنوردی استان و داوطلبان محلی انجام شد. «ما باید از افرادی استفاده میکردیم که تجربه بالا در کوهنوردی دارند، چون منطقه بهشدت صخرهای و دشوار بود»، کلاهی تاکید کرد.
بالگردهایی که آتش را دور زدند
در همان ساعات اولیه، با پیگیری مستقیم استاندار هرمزگان، تماس با رئیس جمعیت هلال احمر کشور، دکتر کولیوند برقرار شد و در نتیجه آن، یک فروند بالگرد از بوشهر به محل حادثه اعزام شد. هرچند شرایط نامساعد جوی باعث شد بالگرد در مرتبه نخست بازگردد، اما روز بعد، عملیات هوایی بهطور کامل از سر گرفته شد. همچنین با دستور مستقیم سردار ساجدنیا، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، یک بالگرد دیگر از مجموعه فراجا استان کرمان نیز به عملیات پیوست.
ورود نیروهای ویژه و آتشنشانان بندرعباس
در روز سوم حادثه و در پی ارزیابیهای میدانی و جلسات روزانه ستاد بحران که با حضور شخص مدیر بحران استان برگزار میشد، نیاز به اعزام نیروهای جدید احساس شد. بر این اساس، ۱۰ نفر از نیروهای مجرب آتشنشانی بندرعباس به محل حادثه اعزام شدند. همزمان، تیمهایی متشکل از کوهنوردان، مأموران منابع طبیعی و یگانهای محیط زیست با تجهیزات کامل فردی برای کنترل آتش به ارتفاعات صعود کردند.
مهار گسترش آتش به باغات و روستاها
به گفته کلاهی، یکی از اولویتهای اصلی مدیریت بحران در این عملیات، جلوگیری از سرایت آتش به باغات پاییندست و مناطق روستایی بود. او تأکید کرد: «با نظارت و برنامهریزی دقیق، موفق شدیم گسترش حریق را مهار کنیم. اقدامات ما مرحلهبهمرحله و با تحلیل روزانه از وضعیت پیش رفت.»
نقش محوری جوامع محلی و مشارکت بیناستانی
در بخشی دیگر از صحبتهای خود، مدیر بحران استانداری به مشارکت پررنگ جوامع محلی و دستگاههای اجرایی از استانهای همجوار اشاره کرد: «علاوه بر استان بوشهر و کرمان، استان فارس به عنوان استان معین مشارکت جدی داشت و نیروهای آتشنشانی، منابع طبیعی و کوهنوردی از فارس نیز به ما پیوستند. یک همافزایی مثالزدنی شکل گرفت که در هیچ مرحلهای ما را از برنامه عقب نینداخت، بلکه باعث شد جلوتر هم باشیم.»
از شایعات فضای مجازی تا تأکید بر اطلاعرسانی رسمی
در بحبوحه عملیات، تصاویری در فضای مجازی منتشر شد که به گفته مدیر بحران، هیچ ارتباطی با حادثه نداشت و تنها باعث ایجاد التهاب بیمورد در افکار عمومی شد. او در اینباره گفت: «خواهش من از هماستانیها و هموطنان عزیز این است که تنها از منابع رسمی اخبار را پیگیری کنند. برخی تصاویر و شایعات هیچ سنخیتی با واقعیت ماجرا ندارد و تنها مانع آرامش و تمرکز در عملیات میشود.»
مدیریت میدانی، نظارت کامل و امید به پایان عملیات
کلاهی از حضور میدانی و مستمر استاندار هرمزگان و تماسهای تلفنی مکرر او—تا بیش از ۲۶ مرتبه—با ستاد بحران سخن گفت و تصریح کرد که مدیریت حادثه با نظارت مستقیم رئیس ستاد بحران استان پیش رفته است. او همچنین از مهندس مسعود محمدی، کوهنورد مجرب استان بهعنوان مدیر صحنه عملیات تقدیر ویژه کرد.
در پایان این گفتوگو، مدیر بحران استان ضمن ابراز امیدواری نسبت به اتمام عملیات اطفا در ساعات آینده، تأکید کرد که حتی پس از پایان عملیات، تیمهای لکهگیری و پایش در منطقه باقی خواهند ماند تا از بروز مجدد آتش جلوگیری شود. او گفت: «شرایط سخت بود، ارتفاع زیاد، صخرهها، انتقال تجهیزات و آذوقه با دشواری همراه بود، اما به لطف خدا و با همراهی همه نهادها و نیروهای مردمی، عملیات به بهترین نحو پیش رفته است.»
ارسال نظر