نحوه تشخیص سکه تقلبی
رکنا: 9 روش شناخت بهتر سکه اصل از تقلبی را در این مطلب بخوانید.
به گزارش رکنا، راه های تشخیص اصل بودن سکه طلا نیاز به کمی دقت دارد که برای خریداران سکه بسیار مهم و لازم است. در ابتدا لازم است هنگام خرید، به جای معتبری مراجعه کنید تا خیالتان از هرگونه تقلب و مشکلی راحت باشد، در مرحله بعد، اگر خودتان تخصص و شناخت کافی در تشخیص سکه اصل از تقلبی را ندارید، حتماً با فرد متخصصی برای خرید همراه شوید، کسی که تجربه کافی داشته باشد. اگر به هر دلیلی به چنین شخصی دسترسی ندارید، با خواندن این مقاله با راه های شناخت سکه اصل از تقلبی آشنا شوید و با داشتن دقت لازم، برای خرید اقدام کنید. در اینجا ما سعی کرده ایم با بیان نکات ریز در خریداری سکه طلا، همه چیز را بیان کنیم تا از ایجاد ضرر احتمالی شما در خرید سکه تقلبی جلوگیری کنیم.
۱- اعتبار و تخصص فروشنده
در ابتدا و در اولین قدم برای خرید سکه، نزد کسی بروید که تخصص یا جواز فروش سکه را دارد. بین جواز فروش طلا و جواهر و فروش مسکوکات سکه تفاوت است، که به آن باید توجه کنید. بسیاری از طلافروشی ها، سکه هم به فروش می رسانند، اما بهتر است از کسی یا جایی خریداری کنید که در هنگام بروز مشکل، پاسخگوی شما باشد. داشتن تلفن و آدرس فروشنده نیز لازم است.
۲- سکه اصل و هولوگرام اتحادیه
سکه های اصل دارای هولوگرام اتحادیه و سریال مخصوص به خود هستند که البته در تهران، داشتن این فاکتور مهم، لازم و ضروری است. زمانی که قصد خرید دارید، حتماً از جایی سکه را خریداری کنید که سکه را با این نشان به شما ارائه دهد.
۳- دقت در رنگ سکه، اولین فاکتور قابل مشاهده
در ابتدا برای تشخیص رنگ سکه ، بهتر است سکه اصل را دیده باشید و رنگ آن را به خاطر بسپارید. تنها کاری که باید بکنید مقایسه است. شما رنگ سکه ای که قصد خرید آن را دارید با رنگ سکه اصل مقایسه کرده و توجه داشته باشید که سکه نباید خیلی زرد باشد، با دقت در رنگ آن نباید سفیدی به چشم بخورد و حتی رنگ سبز نیز نباید دیده شود، رنگ طلا باید طلایی باشد.
۴- به وزن سکه توجه کنید
توجه به وزن سکه راهی برای تشخیص اصل بودن یا تقلبی بودن آن است. وزن سکه تمام بهار آزادی بانکی ۸.۱۳ گرم، وزن نیم سکه ۴.۰۶، وزن ربع سکه ۲.۰۳ و سکه گرمی ۱.۰۱ (تقریباً نصف وزن سکه ربع بهار آزادی) است. البته وزن سکه تمام بهار آزادی به طور دقیق بین ۸.۱۳۲ تا ۸.۱۳۷ است. اگر وزن وکیوم ها را بررسی کنید، بین ۱۰.۸ تا ۱۱.۵ گرم هستند. حال دقت کنید که وزن سکه بعلاوه وزن وکیوم، نباید کمتر از این میزان باشد. با توجه به این ارقام و انجام محاسبه ای ساده می توان از اصالت سکه مطمئن شد یا به آن شک کرد.
۵- قطر سکه را بررسی کنید
سکه در دو نوع طرح قدیم و طرح جدید (امامی) است. قطر سکه ربع بهار آزادی ۱۶ میلیمتر، نیم سکه بهارآزادی ۱۹ میلیمتر، تمام بهار آزادی ۲۲ میلیمتر و سکه ی امامی ۲۲ میلیمتر است. قطر سکه ها باید در تمامی نقاط اطراف سکه یکسان باشند و دور سکه کاملاً گرد باشد.
۶- عیار سکه را محک بزنید
شما می توانید قبل از خرید سکه، با رعایت نکات لازم در جهت صدمه ندیدن و محافظت کنگره های دور آن، بوسیله سنگ محک یا تیزاب مخصوص، عیار سکه را مشخص کنید. عیار سکه ها را عموماً ۲۲ عیار می شناسند.
۷- کیفیت ضرب را بر حسب چند فاکتور بررسی کنید
کنگره های روی سکه، حاشیه کنگره ها، قطر دایره دور گنبد و کیفیت آن، نقش آجر چینی گنبد و تاریخ حک شده و کلمات ضرب شده، فاکتورهایی هستند که کیفیت ضرب سکه را مشخص می کنند. در اینجا هر کدام را به ترتیب بررسی می کنیم.
کنگره ها را در یک سکه اصل به دقت نگاه کنید و نظم و شکل بی نقص آن را به خاطر بسپارید. هنگام خرید سکه، کنگره ها را بررسی کنید و با لمس کردن و استفاده از ناخن خود، یکنواختی، نظم و گودی کنگره ها را به خوبی حس کنید. اگر نظمی در کنگره ها ندیدید یا حس نکردید، به اصل بودن سکه شک کنید. به فاصله حاشیه کنگره ها توجه کنید. میزان حاشیه باید در هر طرف سکه یکسان باشد. در سکه غیر بانکی و تقلبی، فاصله حاشیه کنگره ها دقیق و استاندارد نیستند.
قطر دایره ضرب شده بر روی سطح سکه، در تمامی جهات باید یکی باشد و دایره ای کامل و بی نقص را تشکیل دهد. نقش ضرب شده آجرچینی که گنبد و بارگاه را نشان می دهد، باید مطابق با سکه اصل، از نظم و هماهنگی خاصی برخوردار باشد و به عبارتی آجرها یک اندازه و دقیق بر روی هم نشسته باشند. شاید با این مورد مواجه شوید، که دقت در دیدن این نقش ها که بسیار ظریف هستند، با چشم غیر مسلح دشوار است. برای راحتی در دیدن و تشخیص درست، بهتر است هنگام خرید سکه با خود ذره بین گوهرشناسی (لوپ) همراه داشته باشید.
به سالی که بر سطح سکه می بینید دقت کنید، اگر اعداد خوانا نیستند و دندانه ها درست حک نشده، به اصل بودن سکه شک کنید. البته غیر از اعداد، حروف کلماتی چون بانک مرکزی یا بهار آزادی هم باید خوانا و مطابق سکه اصل باشند. برای دیدن این جزئیات مهم، حتما از لوپ استفاده کنید. میزان برجستگی ها و دندانه ها مشخص کننده اصالت سکه هستند.
۸- نوع وکیوم یا پرس سکه را بررسی کنید
کیفیت وکیوم در اصالت سکه نقش دارد، اینگونه که هر نوع بدشکلی در پرس آن، مانند خراشیدگی، تورم و بی نظمی می تواند از فاکتورهای شک برانگیز در اصالت سکه باشد. وجود هولوگرام اتحادیه و کیفیت کاغذ یا لیبل مقوایی که سکه بر روی آن وکیوم شده و حاوی مشخصات سکه و صادرکننده آن است، از مواردی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. گاهی متقلبان دست به جعل لیبل زده و سکه های نامعتبر غیر بانکی را با آن وکیوم می کنند، که البته با کمی دقت در کیفیت مقوای لیبل می توان اصالت آن را تأیید یا نفی کرد.
۹- به صدای برخورد سکه روی میز دقت کنید
اگر سکه را روی میز سنگی یا حتی شیشه ای آرام بیاندازید، صدای برخورد آن با سطح می تواند گویای اصالت یا تقلب آن باشد. سکه اصل در برخورد با سطح، صدای زنگ داری دارد، ولی سکه تقلبی در برخورد با همان سطح، صدایی بم دارد. اگر فقط یکبار صدای برخورد سکه ای اصل را شنیده باشید می توانید از این روش به راحتی تشخیص دهید. البته در مورد سکه های وکیوم شده، قبل از خرید، این راه قابل اجرا نیست.
سکه های طلای جعلی در زمان های قدیم
اولین نمونه شناخته شده از سکه های طلای جعلی را می توان در شهر یونانی لیدیا در حدود سال ۶۰۰ قبل از میلاد یافت. به طور معمول، این تقلبی ها یا با تراشیدن لبه های یک سکه واقعی یا مخلوط کردن مقادیر کمتر طلا با سایر فلزات اساسی ایجاد می شوند. داریک ایرانی نیز یک سکه طلا بود که اغلب در عناوین مختلف کپی برداری می شد. دولت روم حتی سکه های طلای جعلی خود را ایجاد کرد. این کار عمدتاً از طریق تحقیر و با استفاده از طلای کمتر در طول زمان انجام شد. البته، آنها خواستار حفظ ارزش مبادله خود شدند، حتی قوانین سختگیرانه ای را برای اجرای خواسته های خود اجرا کردند. بسیاری از مورخان بر این باورند که حجم سکههای طلای تقلبی در گردش همراه با کم ارزش کردن مداوم پول توسط دولت (و ارتش) نقش مهمی در سقوط امپراتوری روم داشت.
در انتها باز هم تأکید داریم بر همراهی شخصی متخصص در خرید سکه، و خرید از مکانی معتبر، و در نهایت دقت به تمامی نکات مطرح شده در این مقاله، تا با رعایت آنها خرید درست و بی نقصی داشته باشید.
ارسال نظر