کشف یک ستاره دوتایی در حال انفجار ابرنواختر

پایگاه خبری اسوشیتدپرس، ستاره دوتایی به یک سامانه ستاره ای گفته می شود که در آن دوستاره به یکدیگر نزدیک هستند و به دور مرکز سنگینی سراسری مشترک میان خود گردش می کنند. بر اساس مشاهدات محققان، یکی از دوستاره موجود در این سامانه جدید که با عنوان Apep نام گذاری شده است، در مرز انفجار ابرنواختر قرار دارد.

این سامانه متشکل از دو ستاره ولف رایه بسیار داغ و روشن است. این ستاره ها هر چندصدسال یک بار دور یکدیگر گردش می کنند. ستاره های ولف رایه ستارگانی بسیار پرجرم هستند و جرم Crime آن ها بیش از 20 برابر جرم خورشید است.

گردش دو ستاره به دور یکدیگر موجب شکل گیری بادستاره ای و پراکندگی غبار در الگویی شبیه به الگوی آب خروجی از فواره های چرخان می شود و ذرات ریز غبار را در اطرف این سیستم پخش می کند که ساختار فیزیکی ستاره های در حال گردش در قلب Heart این سیستم را نشان می دهد.

با تجزیه و تحلیل دقیق تر پرده های غبار و بادهای ستاره ای مشخص شد بادهای ستاره ای با 10 برابر سرعت حرکت ذرات غبار در حال حرکت و چرخش هستند. این پدیده عجیب مانند این است که شاهد حرکت بسیار آرام یک پر در میان یک طوفان شدید باشید.

به اعتقاد محققان چرخش شدید پیش سازهای ابرنواختر، دینامیک عجیب پرده های غبار را توجیه می کند. با افزایش طول عمر ستاره ولف رایه، ابعاد آن نیز افزایش می یابد و ستاره پایداری خود را از دست می دهد و البته هر لحظه امکان انفجار آن و شکل گیری یک ابرنواختر وجود دارد.

چنین انفجاری می تواند منجر به انفجار پرتوی گاما شود که پس از انفجار بزرگ، دومین پدیده پرقدرت کیهانی محسوب می شود.

محققان هنوز نمی دانند داستان Apep چطور به پایان می رسد اما به اعتقاد آن ها دیدن پایان ماجرا ارزش صبر کردن را دارد.گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Nature Astronomy منتشر شده است.اخبار 24 ساعت گذشته رکنا را از دست ندهید
 

کدخبر: 438437 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟