فیلم /سکانس خنده دار سریال پایتخت 5 / فریب دادن مسافرهای ترکیه توسط نقی

سریال پایتخت به کارگردانی سیروس مقدم در سال 1397 ساخته شده است. این سریال محصول کشور ایران و در ژانر کمدی و درام می‌باشد. در این سریال محسن تنابنده ، احمد مهرانفر، علیرضا خمسه، ریما رامین فر ، نسرین نصرتی، هومن حاجی عبدالهی و بهرام افشاری به هنرمندی پرداخته‌اند.

این سریال در 6 فصل تولید و پخش شد و یکی از پر بازدید ترین سریال های صدا و سیما لقب گرفته است.

بهترین سریال های کمدی ایرانی

 سریال دایی جان ناپلئون

کارگردان: ناصر تقوایی

نویسنده: ایرج پزشکزاد و ناصر تقوایی

بازیگران: ناصر تقوایی

تاریخ پخش: ۱۳۵۵

بی‌شک توفیقی که سریال دایی جان ناپلئون ساخته ناصر تقوایی کسب کرد ارتباط زیادی با رمان آن دارد. رمان پرفروشی که بارها تجدید چاپ شد و مخاطبان زیادی را با خود همراه کرد. کیفیتی که دایی‌جان ناپلئون را به یک اثر ممتاز بدل ساخته است. امتیاز این رمان، چنان‌که ناصر تقوایی گفته است، در کلام کتاب و طنز شیرین آن نهفته است و همین امتیاز است که او را موفق ساخته تا تصاویر بسیار مناسب و زنده‌ای در فیلم خود بیافریند. رمان دایی جان ناپلئون اگرچه به شیوه اول شخص مفرد نوشته شده است، حداقل تعریف و توصیف در آن به کار رفته است و کمتر اثری از نثر مباحثه‌ای یا تشریحی در آن می‌توان یافت.

حال موفقیت تقوایی در این موضوع نهفته است که او به بهترین شکل قسمت‌های نغز اثر پزشکزاد را برمی‌گزیند و با تبدیل آن بخش‌ها به موقعیت‌های دراماتیک، اثری ماندگار می‌آفریند. او در طراحی دیالوگ‌ها و جملاتی که بین شخصیت‌ها رد و بدل می‌شود دقت به خرج می‌دهد و همین موضوع او را به توفیق می‌رساند. دایی جان ناپلئون تمام مولفه‌های یک سریال ایرانی را داراست. از خانه‌ای که دایی جان با سه خانوار دیگر در آن زندگی می‌کند گرفته تا رفت‌وآمدها، آداب‌ورسوم، مهمانی‌ها و حتی دیالوگ‌هایی که ردوبدل می‌شوند نشانه این است که اهالی خانه، پایبندی کامل خود را به فرهنگ و ادبیات ایران و ایرانی حفظ کرده‌اند. داستان در بستر یک خانه باغ با معماری ایرانی شکل می‌گیرد که اندرونی دارد و زیرزمین‌های متعدد و جویباری که آب را به باغچه‌ها می‌رساند. شب‌های خنک تابستان در تخت‌های چوبی زیر پشه‌بندهای توری بزرگ و سپید سپری می‌شود.

 سریال زیر آسمان شهر

کارگردان: مهران غفوریان

نویسنده: رضا عطاران و سروش صحت

بازیگران: حمید لولایی، مهران غفوریان و ناصر ملک مطیعی

تاریخ پخش: ۱۳۸۱

زیر آسمان شهر برای اولین‌بار در سال ۱۳۸۰ از تلویزیون پخش شد. سریالی که می‌توان آن را از اولین تجربه‌های ساخت کمدی ۹۰ قسمتی محسوب کرد. زیر آسمان شهر که در تیم نویسندگی خود از رضا عطاران بهره می‌برد، قصه ساده چند همسایه در آپارتمانی مسکونی را روایت می‌کرد که هر یک از آن‌ها را می‌شد نماینده قشر خاصی از جامعه به حساب آورد. شخصیت اصلی سریال که فردی به نام خشایار مستوفی بود خیلی زود جایش را میان مردم باز کرد و دیالوگ‌هایش بر سر زبان‌ها افتاد.

سیاست کلی تیم نویسندگان زیرآسمان شهر این بود که در هر قسمت به ماجرایی جدید بپردازند. طوری که هر اپیزود را بتوان یک فیلم سینمایی کوتاه شده به حساب آورد. سریال زیرآسمان شهر در سه فصل ساخته شد و در یک ارزیابی کلی می‌توان فصل دوم آن را موفق‌ترین فصل مجموعه دانست چراکه هم در متن به پختگی رسیده بود و هم در فیلم‌نامه. فصل سوم سریال نیز در نوع خود یک سقوط آزاد بود چرا که دیگر خبری از داستان‌های جذاب که در آن‌ها نوآوری دیده شود نبود.

- سریال پاورچین

کارگردان: مهران مدیری

نویسنده: پیمان قاسم‌خانی، مهران مدیری، مهراب قاسم‌خانی و امیر مهدی ژوله

بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، جواد رضویان، سحر زکریا، شقایق دهقان و سحر ولدبیگی

تاریخ پخش: ۱۳۸۰

پاورچین یکی از همکاری‌های موفق مهران مدیری و تیم‌اش به حساب می‌آید. تقریبا می‌توان این‌طور ادعا کرد که تیم نویسندگان مدیری که در ابتدا سریال‌های ۹۰ قسمتی تدارک می‌دیدند از این سریال درکنار هم جمع شدند. پاورچین تحولی بزرگ در زمینه طنزهای انتنقادی فرهنگی بود که هم عادات اجتماعی غلط مردم و هم کاستی‌های مسئولان را با زبان طنز به باد انتقاد می‌گرفت و از همین رو، جزو محبوب‌ترین سریال‌های کمدی ایرانی سیما محسوب می‌شود.

پاورچین در کارگردانی فضای بسیار ساده‌ای داشت و بیشتر اتفاقاتش در خانه و اداره می‌گذشت. بااین‌حال، قدرت نویسندگی پیمان قاسم‌خانی و تیمش، پاورچین را در خلق شخصیت و دیالوگ به اثری مخاطب‌پسند تبدیل کرد. قدرت فراگیری این سریال به‌حدی زیاد بود که شهر خیالی برره به دایره واژگانی مردم وارد شد. همچنین واژه‌های دیگری مثل پاچه‌خواری یا رسم نخودچی‌خوران در میان مردم کوچه و خیابان تکرار می‌شد.

سریال شب های برره

کارگردان: مهران مدیری

نویسنده: پیمان قاسم خانی، مهراب قاسم خانی، خشایار الوند و امیرمهدی ژوله

بازیگران: مهران مدیری، سیامک انصاری، رضا شفیعی جم، محمد شیری و سعید پیردوست

تاریخ پخش: ۱۳۸۴

شب‌های برره حاکی از بلوغ مهران مدیری در کارگردانی و پیمان قاسم‌خانی و تیم‌اش در امر نوشتن بود. عوامل شب‌های برره هم‌چون تیمی کارآزموده که قبلا آزمون و خطاهای بسیار کرده، دقت بیشتری در ساخت این اثر به خرج دادند. طوری که هم شوخی‌ها و نقدهای اجتماعی با ظرافت بیشتری همراه می‌شد و هم مهران مدیری در زمینه کارگردانی به میزانسن وسیع‌تری احاطه یافته بود. شب‌های برره دیگر مثل پاورچین با چند بازیگر محدود تمرکزش را بر نماهای داخلی نگذاشت و در کارگردانی به پختگی بیشتری رسید. شب‌های برره یک گام بلند در کارنامه‌ی مدیری بود و او را در تراز بهترین کمدی‌سازان تلویزیون قرار داد.

شب های برره که تنها یکبار به‌صورت رسمی از تلویزیون پخش شده است، بزرگ‌ترین امتیازش را مدیون شوخی‌های بود که به درستی هدف را نشانه می‌رفتند. انتقاد از مسائل فرهنگی، سیاسی و اجتماعی با طنازی همراه می‌شد و ویژگی مهم تیم بازیگران این بود که بازی‌هایی متناسب با اندازه نقش‌هایشان ارائه می‌دادند. شب‌های برره در عین اینکه مخاطبش را می‌خنداند، به برخی رسم و رسومات و فرهنگ‌های غلط جامعه هم طعنه می‌زد. همین پرداختن به نقدهای اجتماعی سبب شد تا پخش سریال با مشکل مواجه شد و به‌نوعی شب‌های برره نیمه تمام پایان یابد.

 سریال مرد هزار چهره

کارگردان: مهران مدیری

نویسنده: پیمان قاسم‌خانی، مهراب قاسم‌خانی، خشایار الوند، سروش صحت و امیرمهدی ژوله

بازیگران: مهران مدیری، پژمان بازغی، سیامک انصاری و علیرضا خمسه

تاریخ پخش: ۱۳۸۷

این ایده که مردی چهره‌های متفاوت داشته باشد و هر لحظه به یکی از آن‌ها تبدیل شود به خودی خود جذاب است. اما وقتی این تغییر شخصیت‌ها به شکلی اتفاقی برای کاراکتر ساده مسعود شصت‌چی می‌افتد، کمدی تمام زوایای پنهان‌اش را آشکار می‌کند. در اینجا است که می‌توانیم ادعا کنیم برادران قاسم‌خانی در نوشتن فیلم‌نامه‌ای که مهران مدیری آن را جلوی دوربین برده به درستی مولفه‌های کمیک را از آثار نمایشی اصیل بیرون می‌کشند.

سیر وقایع بر حسب تصادف، سوءتفاهم، شخصیت ساده و نسبتا پخمه و تبدیل به دیگری شدن در یک فرایند کمدی همه از ویژگی‌های است که یک کمدی خوب دارا است. حتی در فصل دوم این مجموعه مسعود شصت‌چی با مهران مدیری اشتباه گرفته می‌شود که این موضوع علاوه‌بر اینکه حاکی از خلاقیت تیم نویسندگان است یک ارجاع برون‌متنی به خود سازنده هم محسوب می‌شود. مسعود شصت‌چی در هر موقعیتی که قرار می‌گیرد و سر هر شغلی حاضر می‌شود، کار تیم نویسنده، انتقادهای برآمده از شرایط اجتماعی است. مخصوصا وقتی گروه نویسندگان، ابتذال در هنر را نشانه می‌روند.

کدخبر: 930627 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟