آنلاین است اما جواب نمی دهد! / چرا ذهن ما از یک پیام بی پاسخ فاجعه می سازد؟

رکنا:  یک استوری دیده نشد، یک پیام دیر جواب داده شد، یک نفر آنلاین بود اما پاسخ نداد و ناگهان ذهن شروع می کند به ساختن یک داستان: از من ناراحت است، دیگر دوستم ندارد، عمدا جواب نمی دهد، با کس دیگری صمیمی تر شده یا شاید اصلا برایش مهم نیستم. اتفاق واقعی فقط یک چیز است: هنوز جوابی نیامده. اما ذهن، ده ها معنی برای آن ساخته است. این همانجایی است که گوشی از یک وسیله ارتباطی به دستگاه اندازه گیری ارزش شخصی تبدیل می شود. فرد به جای اینکه حال خودش را از درونش بفهمد، مدام وضعیت دیگران را بررسی می کند تا بفهمد در ذهن آنها چه جایگاهی دارد.

نیاز شدید به اطمینان گرفتن و ترس از کنار گذاشته شدن

آخرین بازدید را نگاه می کند. آنلاین بودن را چک می کند. تعداد لایک ها را می شمارد. می بیند چه کسی استوری را دیده و چه کسی ندیده. به زمان پاسخ پیام دقت می کند و گاهی حتی از یک نقطه سبز کنار نام یک نفر، درباره کیفیت یک رابطه نتیجه گیری می کند.

این رفتار فقط کنجکاوی ساده نیست. در بعضی افراد، نیاز شدید به اطمینان گرفتن از رابطه و ترس از کنار گذاشته شدن می تواند باعث شود نشانه های دیجیتال بیش از اندازه جدی گرفته شوند.

یکی از مفاهیم مرتبط با این وضعیت ترس از دست دادن یا فومو (Fear of Missing Out) است؛ نگرانی مداوم از اینکه دیگران در حال تجربه چیزی هستند که فرد از آن جا مانده است. پژوهش های جدید نشان داده اند فومو می تواند با مقایسه اجتماعی و کاهش عزت نفس در مسیر استفاده مشکل ساز از شبکه های اجتماعی ارتباط داشته باشد.

گوشی تان دارد حال شما را اندازه می گیرد؟1

اما داستان فقط فومو نیست

مغز انسان به طور طبیعی به نشانه های اجتماعی حساس است. اینکه چه کسی ما را می پذیرد، چه کسی طردمان می کند و رابطه ما با دیگران در چه وضعیتی قرار دارد، برای ذهن اهمیت دارد. شبکه های اجتماعی این نشانه ها را دائمی کرده اند. در گذشته اگر دوستمان جواب نمی داد، احتمالا فقط می دانستیم جواب نداده است.

امروز می توانیم ببینیم آنلاین بوده، پست جدید گذاشته، استوری دیگران را دیده یا حتی در چه ساعتی فعال بوده است  یعنی اطلاعات بیشتری داریم، اما لزوما اطمینان بیشتری نداریم. برعکس، گاهی همین اطلاعات ناقص، فضای بیشتری برای تفسیر و نگرانی ایجاد می کند. فرد می بیند طرف مقابل آنلاین است و پاسخ نداده و ذهن به سرعت به سمت شخصی سازی می رود: پس مشکل من هستم. اما آنلاین بودن هیچ اطلاعات قطعی درباره دلیل پاسخ ندادن نمی دهد. ممکن است فرد خسته باشد، حوصله صحبت نداشته باشد، پیام را دیده و خواسته بعدا پاسخ دهد یا اصلا نمی دانسته چه جوابی بدهد.

با این حال، ذهن مضطرب معمولا با ابهام راحت نیست. به همین دلیل ممکن است به جای صبر کردن، شروع به جمع آوری نشانه کند. آخرین فعالیت را بررسی می کند. صفحه فرد را دوباره باز می کند. پیام قبلی را چند بار می خواند و هر بار که اطلاعات تازه ای پیدا نمی کند، دوباره گوشی را برمی دارد.

گوشی تان دارد حال شما را اندازه می گیرد؟

چرخه اطمینان خواهی 

اینجاست که گوشی می تواند وارد چرخه اطمینان خواهی شود. فرد مضطرب است، گوشی را چک می کند، برای چند ثانیه آرام می شود، اما چون پاسخ قطعی نگرفته دوباره شک می کند و دوباره گوشی را چک می کند.

استفاده مشکل ساز از شبکه های اجتماعی با اضطراب، افسردگی و کاهش بهزیستی روانی ارتباط نشان داده است. یک فراتحلیل در سال ۲۰۲۴ که ۵۱ مطالعه و بیش از ۶۸۰ هزار نفر را بررسی کرد، نشان داد استفاده مشکل ساز از شبکه های اجتماعی با بهزیستی پایین تر ارتباط دارد، در حالی که صرف زمان بیشتر در شبکه های اجتماعی به تنهایی رابطه ساده و یکسانی با بهزیستی نداشت. این نکته بسیار مهم است.

مشکل لزوما تعداد ساعت هایی نیست که فرد گوشی دستش است. ممکن است کسی ساعت ها در شبکه اجتماعی باشد و مشکل جدی نداشته باشد. در مقابل، فرد دیگری ممکن است هر ده دقیقه فقط یک بار گوشی را چک کند، اما هر بار با هدف پیدا کردن نشانه ای درباره ارزش خودش یا وضعیت رابطه اش این کار را انجام دهد. در این حالت، کیفیت استفاده مهم تر از عدد ساعت است.

مقایسه اجتماعی دقیقا همانجایی است که گوشی می تواند به آینه ای بی رحم تبدیل شود. فرد خودش را با زندگی دیگران مقایسه می کند، اما مشکل اینجاست که او زندگی واقعی خودش را با ویترین انتخاب شده دیگران مقایسه می کند. همکارش سفر رفته است. دوستش مهمانی گذاشته است. فرد دیگری عکس عاشقانه منتشر کرده است. یک نفر موفقیت کاری اش را اعلام کرده است و ذهن ممکن است از کنار همه این تصاویر به یک نتیجه برسد: همه جلوتر از من هستند.

گوشی فقط روابط را اندازه نمی گیرد

می تواند ظاهر، موفقیت، محبوبیت، سبک زندگی و جایگاه اجتماعی ما را هم وارد مسابقه کند اما خطرناک ترین قسمت زمانی است که فرد دیگر از گوشی برای ارتباط استفاده نمی کند؛ برای تنظیم احساس ارزشمندی خود از آن استفاده می کند. من خوبم چون پیامم جواب داده شد. من مهمم چون استوری ام دیده شد. من دوست داشتنی ام چون فلانی واکنش نشان داد. من بی ارزشم چون کسی که انتظار داشتم، لایکم نکرد. در این حالت، احساس ارزشمندی فرد به داده هایی گره می خورد که نه کامل اند و نه قابل اعتماد.

درباره این خبر سوالی دارید؟ در نظرات از رکنا بپرسید. پایان خبر / رکنا / کدخبر 1250870
  • دلخوری ترامپ از ناکامی مجدد در دریافت جایزه صلح نوبل!