در پی تخلفات شرکت های هواپیمایی صورت گرفت؛
معاون دادستان تهران: با متخلفان برخورد قانونی صورت می گیرد/ نظارت ها تا بازگشت قیمت ها به حالت قبل ادامه خواهد داشت
رکنا اقتصادی: در پی دستور دادستان تهران، برای رسیدگی به تخلفات شرکت هواپیمایی در افزایش قیمت بلیت پرواز در ماه گذشته، صبح امروز سرپرست دادسرای ناحیه ۳۰ فرودگاههای کشور به همراه نمایندگان سازمان تعزیرات حکومتی از چند شرکت هواپیمایی بازدید کرد.
به گزارش رکنا، علی صالحی دادستان تهران سوم بهمنماه در راستای وظایف قانونی خود در احقاق حقوق عامه با اشاره به موضوع افزایش قیمت غیر قانونی بلیت هواپیما گفت: از آنجا که افزایش قیمت بلیط هواپیما در ماه گذشته توسط شرکت های هواپیمایی روند قانونی را طی نکرده است و تا کنون مورد تنفیذ ستاد تنظیم بازار و دولت نیز قرار نگرفته است لذا به شرکت های هواپیمایی ابلاغ شد در اسرع وقت قیمت های تعیین شده به حالت قبل از دی ماه سال جاری اعاده شود.
عباس فرزادنیا امروز و در حاشیه بازدید از چند شرکت هواپیمایی اظهار کرد: افزایش قیمتی که اخیرا از طریق انجمن شرکتهای هواپیمایی به شرکتهای هواپیمایی ابلاغ شد، مصوبه ستاد تنظیم بازار را نداشت و مراجعی که به نوعی مجاز به پیشنهاد قیمتها هستند، مکلفند که نظر ستاد تنظیم بازار را در خصوص افزایش قیمتها اخذ کنند.
وی افزود: مصوبات متعددی که ستاد تنظیم بازار بر عهده داشته گویای این است که خدمات حمل و نقل هم در حوزههای ریلی، هوایی و جادهای درون شهری و برون شهری مشمول قیمتگذاری است و حتما باید ستاد تنظیم بازار این قیمتگذاری را در نهایت تنفیذ و تصویب کنند.
معاون دادستان تهران و رئیس دادسرای ناحیه ۳۰ فرودگاههای تهران گفت: براساس مصوبه شورای هماهنگی اقتصادی تمام تصمیمگیری که دستگاههای مختلف، وزارتخانهها، سازمانها در خصوص نرخگذاری و قیمتگذاری دارند، در نهایت باید به تأیید و تصویب ستاد تنظیم بازار برسد.
فرزادنیا خاطرنشان کرد: در وهله اول باید بدانیم که در حوزه حمل و نقل، تعرفهها و نرخ قیمتگذاری بلیت در حوزه خدمات هوایی باید در چارچوب مصوبات ستاد تنظیم بازار حرکت کرد و به لحاظ اینکه این روند انجام نشد، افزایش قیمتها مورد تأیید مراجع نظارتی و دستگاه قضایی نیست؛ لذا به صورت جدی به موضوع ورود پیدا کردیم و مصمم هستیم تک تک شرکتهای هواپیمایی را از نزدیک بازرسی کرده و جایی که افزایش قیمت باشد، برخورد قانونی صورت گیرد.
وی خاطرنشان کرد: افزایش قیمت مورد تأیید ستاد تنظیم بازار نیست و این اضافه دریافتی که در شرکتهای هواپیمایی صورت گرفته حتما باید به مردم و به مسافرین برگردانده شود.
معاون دادستان تهران و رئیس دادسرای ناحیه ۳۰ فرودگاههای تهران بیان کرد: تعدادی از بلیتها توسط آژانس ها به فروش رفته و باید اضافه دریافت از طریق آژانسها با نظارت شرکت هواپیمایی برگردد. تعدادی هم به صورت مستقیم از ناحیه شرکتهای هواپیمایی به فروش رفته که این شرکتهای هواپیمایی خودشان مکلف هستند که اضافه دریافتیها را پرداخت کنند.
وی خاطرنشان کرد: تا اعاده قیمتهای فروش بلیتهای هواپیمایی نظارتمان را تحت مسئولیت دادسرای تهران و با حضور نمایندگان سازمان هوایی و سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان بر تمام شرکتهای هواپیمایی اعمال میکنیم تا قیمتها به حالت قبل برگردد.
فرزادنیا اضافه کرد: حسب بررسیهایی که به عمل آورده و بر اساس مذاکراتی که داشتیم، شرکتها تمکین کردند و با تذکراتی که دادسرای تهران به شرکتها داده است، عرضه قیمتهای خلاف قانون متوقف شده و سامانهها و سیستمهای هواپیمایی در حال به روزرسانی به حالت قیمتهای قبل از دی ماه هستند.
وی درباره اینکه مردم چگونه وضعیت برگشت پول خود را پیگیری کنند نیز گفت: در گام اول خود شرکتهای هواپیمایی موظف هستند پاسخگو باشند. طی مذاکراتی که انجام دادیم، مکلف هستند پاسخگو باشند و اگر مردم در خصوص بازپرداخت اضافه دریافتی موفق نشدند، حتما از طریق سازمان هواپیمایی کشوری اقدام کنند.
فرزادنیا تاکید کرد: دادسرای تهران سازمان، سازمان تعزیرات حکومتی و سازمان حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نیز چنانچه کسی پیگیر دریافت اضافه پرداختی شده و موفق به دریافت وجه اضافه نشده باشد، بازگشت مبلغ را در دستورکار خود قرار میدهند.
انجمن شرکت های هواپیمایی: تابع دستورات دادستان هستیم
مقصود اسعدی سامانی در خصوص افزایش قیمت بلیت هواپیما و دستور دادستان تهران در این رابطه، اظهار کرد: شرکتهای هواپیمایی تابع دستورات دادستان هستند و بر اساس این دستورات عمل خواهند کرد.
وی تصریح کرد: نرخ بلیت پروازهای داخلی به قیمت قبلی باز گشته است.
وی همچنین با اشاره به افزایش هزینه شرکتهای هواپیمایی بهدلیل رشد نرخ ارز، افزود:بیشترین هزینه ایرلاینها، ارزی است و با توجه به نوسانات نرخ ارز هزینه شرکتهای بهشدت افزایش یافته است.
دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی اضافه کرد: یکی از مهمترین تبعات این وضعیت، ناتوانی شرکتها در تامین قطعات هواپیماست. مسئلهای که روی ایمنی هواپیماها تاثیرگذار بوده و با توجه به اینکه اولویت هر شرکتی ایمنی است، هواپیماها زمینگیر میشوند.
ارسال نظر