دولت بورس را حیاط خلوت خود کرده است / افق بورس در سال 1401 درخشان نیست !

بورس روز گذشته یکشنبه 19دی ماه در حالی با افت شدید به کار خود پایان داد که عمده سهام شرکت ها، افت قیمت را تجربه کردند. شاخص کل بورس با افت بیش از 25 هزار واحد در ارتفاع یک میلیون و 336 هزار واحد قرار گرفت. شاخص کل هم وزن بورس هم منفی شد. شاخص کل هم وزن بورس با افت مواجه شد. بورس چه چشم اندازی دارد و به چه سمتی می رود؟!

به گزارش اقتصادی رکنا، تشویق مردم به سرمایه‌ گذاری در بازار سرمایه از سوی دولتی ها در سال 1399 و پس از آن سقوط تاریخی بورس تهران، چشم انداز بورس را برای مدت ها تیره و تار کرد. پس از آغاز به کار دولت سیزدهم و تغییر رئیس بورس و وعده های وزیر اقتصاد، این مساله مطرح شد که آیا می توان اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران خرد را به بازار سرمایه باز گرداند؟ به نظر می رسد در دولت جدید نیز خبری از جلب اعتماد از دست رفته نباشد. مردم در صورتی به بازار سرمایه باز می‌گردند که سیگنال‌ های جدی از بهبود اوضاع اقتصادی و خصوصا مذاکرات وین دریافت کنند.

بهمن آرمان

در خصوص چشم انداز بورس گفتگوی رکنا با بهمن آرمان، اقتصاددان و معاون پیشین بورس تهران را بخوانید:

ایران از نظر تعداد سهامداران دارای یک رکورد جهانی است

بهمن آرمان در ابتدا درخصوص ورود بی ضابطه مردم به بورس گفت: ایران از نظر تعداد سهامداران مستقیم دارای یک رکورد جهانی است. در آمریکا به طور مستقیم 24 درصد مردم در بورس سرمایه گذاری می کنند و بیشتر از طریق صندوق های سرمایه گذاری وارد بازار سرمایه می شوند.در حالی که در ایران تقریبا 15 میلیون کد سهامداری وجود دارد. اگر سهامداران سهام عدالت را نیز به این میزان اضافه کنیم، به یک رقم بسیار بالایی خواهیم رسید.

قیمت انرژی را افزایش داده اند

این استاد دانشگاه ضمن تاکید بر این که زندگی بسیاری از مردم ایران متاثر از چیزی است که در بورس رخ می دهد، گفت: در بودجه سال 1401برخلاف وعده هایی که در رابطه با بهبود شرایط بازار سرمایه داده می شود، اقداماتی در نظر گرفته شده که به وضع شکننده فعلی بورس آسیب می رساند.

در بودجه 1401قیمت انرژی را برای واحدهای تولیدی افزایش داده اند. این اقدام حاشیه سودآوری واحدهای تولیدی را کاهش می دهد. زیرا قیمت گاز طبیعی را برای واحدهای پتروشیمی و واحدهای فولادسازی که از آن به عنوان ماده اولیه و سوخت استفاده می کنند، افزایش داده اند.

این اقتصاددان افزود: علیرغم وعده های آقای رئیسی در کمپین انتخاباتی، مبنی بر این که مالیات بر تولید کاهش و مالیات بر فعالیت های غیرمولد افزایش می یابد، دیده می شود که تنها 5 درصد مالیات شرکت های پذیرفته شده در بورس قرار است کاهش بیابد. در حالی که آقای رئیسی گفته بودند مالیات بر شرکت های پذیرفته شده در بورس را تا 10 درصد، یعنی 5 درصد کمتر از میانگین نرخ مالیات در اتحادیه اروپا، کاهش می دهیم.

افق بورس در سال 1401 یک افق درخشانی نیست

معاون پیشین بورس تهران درخصوص وضعیت بورس در سال 1401 گفت: بنابراین عوامل بالا باعث شده است که سهام شرکت های پتروشیمی و سهام سایر صنایع استفاده کننده از انرژی برق و گاز طبیعی مانند فولاد، آلومینیوم، سیمان و کاشی کاهش پیدا کند.

افق سهام این شرکت ها در سال 1401 یک افق درخشانی نیست. بنابراین فشارهایی که در بودجه سال آینده بر بورس وارد می شود، می تواند وضعیت بورس را از شرایط فعلی بدتر کند. امیدوارم آنچه از کمیسیون تلفیق تصویب و به صحن علنی مجلس می رود، با اقدامات نماینده ها، فشاری که بر شرکت های بورسی بوجود آمده، کاهش پیدا کند.

رئیس فعلی بورس در زمینه بورس اوراق بهادار آشنایی کافی ندارد

این اقتصاددان درخصوص دخالت دولت در بازار سرمایه گفت: مساله دیگر میزان دخالت دولت در اداره بورس و بازار سرمایه است، که باید کاهش پیدا کند. در حال حاضر بورس به زیرمجموعه دولت تبدیل شده است. یعنی دولت و وزیراقتصاد رئیس سازمان بورس را تعیین می کنند. این انتخاب می بایست از بین افرادی باشد که دارای دانش کافی باشند. رئیس فعلی بورس در زمینه بورس اوراق بهادار آشنایی کافی ندارد و سابقه کاری ایشان تنها محدود به بورس کالا است. در صورتی که بورس کالا یکی از زیرمجموعه های بورس است. قسمت اعظم بورس به بورس اوراق بهادار باز می گردد.

بنابراین تبدیل کردن بورس به یک نهاد دولتی کامل، می تواند دست دولت را برای انجام هر تصمیم و اقدامی باز نگه دارد. در نهایت بر اثر این سیاستگذاری ها مردمی ضرر می کنند که به سخنان دولتی ها اعتماد کرده و سرمایه زندگی اعم از خانه، اتومبیل و طلای خانواده خود را فروخته و در بورس سرمایه گذاری کرده است.

دولت بورس را به ابزار و حیاط خلوت خود تبدیل کرده است

معاون پیشین بورس تهران در آخر تاکید کرد: قبل از هر چیز بایستی قوانین بسیار شدیدی توسط قوه قضاییه تعیین شود که در نهایت مانع از رانت خواری و سواستفاده از اطلاعات درونی شرکت ها برای عده ای خاص باشد. در حال حاضر به طور غیررسمی گفته می شود، برخی مدیران بورس در شرکت های سبدگردان سهامدار هستند. مساله ای که در هیچ جای دنیا رخ نمی دهد و یک جرم بزرگ است که در قانون برای آن تنبیه های شدید از زندان تا ممنوع الکار شدن تعبیه شده است. در چنین شرایطی قوه قضاییه حساسیت لازم را داشته باشد و شرایط به طوری باشد که بورس به عنوان ابزار و حیاط خلوت دولت نباشد. دولت صندوق توسعه ملی را به حیاط خلوت خود تبدیل کرده است. اقدام بسیار خطرناکی که در بورس هم در حال انجام است.

کدخبر: 760446 ویرایش خبر
لینک کپی شد
سمیه باغی دبیر گروه: اصغر آزاددل سمیه باغی
آیا این خبر مفید بود؟