۸۰ درصد افراد دچار اختلالات ستون فقرات هستند/ کمردرد به عنوان سومین علت مراجعه به مراکز درمانی

از دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی، دکتر «محمد رئیس‌زاده» در بیست و چهارمین سمینار فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات در دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی افزود: مهمترین علت محرومیت‌های شغلی که ۸۰ درصد افراد به گونه‌های مختلف درگیر آن هستند، اختلالات اسکلتی عضلانی است و در اینجاست که فیزیوتراپی و اقدامات پیشگیرانه آن قبل از رسیدن به مرحله ناتوانی معنای بهتری پیدا می‌کند.

وی گفت: رشته فیزیوتراپی به دلیل تنوع افراد و مراجعان از کودکان تا سالمندان، افراد با دامنه مشکلات حرکتی در همه رده‌های سنی، جایگاه خاصی دارد و آینده فناوری‌های دیجیتالی نمی‌تواند منجر به حذف فیزیوتراپی شود؛ بلکه فیزیوتراپی در فهرست ۱۰ حرفه ارزشمند و ماندگار جای خود را تثبیت کرده است.

رئیس زاده تصریح‌کرد: کمردرد به عنوان سومین علت مراجعه به مراکز درمانی، دومین علت محرومیت شغلی و چهارمین علت بستری با بار هزینه مالی زیاد گزارش شده و این مهم بیانگر اقدامات پیشگیرانه فیزیوتراپی و همچنین اهمیت مداخلات فیزیوتراپی منجر به درمان قبل از اعمال جراحی است.

فیزیوتراپی وابسته به تجهیزات است

رئیس‌کل سازمان نظام پزشکی گفت: فیزیوتراپی به تجهیزات وابسته است و در تجهیزات مربوط به فیزیوتراپی افزون بر ۷۰۰ میلیارد تومان عدد مارکتینگ تجهیزات فیزیوتراپی است و بحث دانش و پژوهش فیزیوتراپی در تجهیزات نیز حائز اهمیت است.

رئیس زاده تصریح کرد: باید آینده فیزیوتراپی و ارتباط VR، هوش مصنوعی، سنسورها، پوشیدنی‌های حسگر و غیره در فیزیوتراپی‌ها مورد بحث و بررسی قرار گیرد، زیرا فناوری‌های پیشرفته می‌توانند منجر به جذابیت فیزیوتراپی و اثربخشی آن شود.

وی از حمایت سازمان نظام پزشکی از فعالیت های انجمن علمی خبر داد و افزود: باید این رشته ارزشمند با ارتباطات در عرصه‌های بین‌المللی و محافل علمی و همچنین رصد فعالیت‌های به‌روز جهان و از همه مهمتر با التزام به اخلاق حرفه‌ای و تعهد حرفه‌ای در کنار همه موارد نقش آفرینی کند تا شاهد حرکت‌های شادتر و زندگی بهتر شغلی و شخصی افراد باشیم. مسوولان جامعه پزشکی، سلامت را جز اولویت بدانند.

لزوم حمایت از تعرفه فیزیوتراپی

رئیس کل سازمان نظام پزشکی گفت: برخی مواقع دیده می شود نفرات معدودی از مسوولان جامعه پزشکی، سلامت را جزو اولویت نمی دانند اما همگی باید در مسیر سلامت جامعه حمایت لازم را داشته باشند و در بحث تعرفه فیزیوتراپی که وابسته به تجهیزات است با تصحیح تعرفه‌ها که به نفع سلامت مردم و کاهش پرداختی از جیب مردم است، به نفع مردم و نظام سلامت نقش آفرینی کنند.

رئیس‌زاده اضافه‌کرد: در تصویب مصوبه شورای عالی بیمه سلامت در هیئت وزیران که از منویات رئیس جمهور مبنی بر کاهش پرداختی از جیب مردم است یکی از راه‌ها افزایش ۴۶ درصدی تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی است و امیدواریم در ایام باقیمانده از سال شاهد ابلاغ آن باشیم و در سال جدید با تعرفه مناسب شاهد کاهش بار هزینه از جیب مردم و ارتقا نظام سلامت باشیم.

وی با اشاره به اهتمام بورد فیزیوتراپی، انجمن علمی فیزیوتراپی و متولیان در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: امیدواریم که شاهد فارغ التحصیل شدن دانشجویان دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی باشیم. با برگزاری رویدادهای علمی حجاب‌های پیش روی علم مکشوف می‌شود تا به افق‌های بالاتری دست پیدا کنیم و تصویب دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی در ارتقای رشته و جایگاه آن امری ارزشمند و ضروری است.

رئیس‌زاده تصریح کرد: وضعیت امروز دنیا به دلیل افزایش فقر حرکتی، افزایش امید به زندگی و افزایش جمعیت سالمندی، تغییرحرکت بار بیماری‌ها از واگیر به بیماری‌های مزمن غیر واگیر بیانگر اهمیت رشته فیزیوتراپی است و حس استقلال بخشیدن به چالش‌های حرکتی و غلبه بر محدودیت‌های حرکتی با دستان شفابخش فیزیوتراپی‌ها ارزشمند است.

دبیر بورد فیزیوتراپی: انتقاد از دخالت های غیر پزشکی در حرفه فیزیوتراپی

اسماعیل ابراهیمی دبیر بورد فیزیوتراپی نیز در این سمینار گفت: الکتروتراپی نماد انحصاری فیزیوتراپی است و برخی از رشته‌های توانبخشی و رشته‌های دیگر متاسفانه به دنبال کوریکوکلوم آموزشی آن هستند اما بورد فیزیوتراپی اجازه دخالت سایر رشته‌ها به فیزیوتراپی را نمی‌دهد.

وی افزود: فیزیوتراپی رشته بی‌بدیلی است که دو بال بزرگ دارد یک بال به مباحث تمرین درمانی، تمرینات دستی و غیره می‌پردازد و بال ویژه دیگر که بعد از انقلاب به همت مهندسان داخلی موجب رشد کشور شد و ما را از بیرون کشور بی‌نیاز کرد موضوع الکتروتراپی است. ما در مطب‌ها و کلینیک‌ها و همه جا از رشته فیزیوتراپی دفاع می‌کنیم. با بروز شدن، خبره‌تر شدن و ارتقاء دانش در حفظ و ارتقای رشته تمام تلاش خود را به کار می‌گیریم چرا که ستون فقرات نیازمند همه ارگان‌هاست و در خیلی از بیماری‌ها، موضوع ستون فقرات، نقش آفرینی می‌کند و حتی حوزه ستون فقرات در مباحث احساسی و هیجانی نیز جای کار دارد و می توان گفت بیماری‌های مختلف نیز نظیر بیماری‌های زنان، شب ادراری، بیماری‌های تنفسی، بیماری‌های قلبی عروقی و غیره به نوعی با ستون فقرات مرتبط است.

لزوم راه اندازی و توسعه رشته دکترای حرفه ای فیزیوتراپی

دکتر نورالدین کریمی مسئول برگزاری بیست و چهارمین سمینار فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات گفت: دکترای حرفه ای فیزیوتراپی سبب خروج نخبگان و خروج ارز از کشور می شود. فیزیوتراپی وابسته به تجهیزات است و عمدتاً این تجهیزات وارداتی هستند و تغییرات ارزی بر روند فعالیت شرکت‌ها، فیزیوتراپیست‌ها و خدمات گیرنده‌ها را در ارائه خدمات ارزشمند فیزیوتراپی که ضروریست با مشکلاتی مواجه کند، حمایت نظام سلامت کشور، امکان تولید داخلی را محقق می کند و با تولید عمده تجهیزات داخل کشور از خروج ارز جلوگیری می شود.

دانشیار دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی توجه به برنامه های آموزشی این رشته توسط مسئولین نظام سلامت کشور را ضروری دانست و افزود: رشته فیزیوتراپی از نظر دانش ارتقا پیدا کرده و طبیعتا دانش فیزیوتراپی در حد پایه بالینی در چهار سال نمی‌گنجد و در کشورهای پیشرفته به گونه ای است که رشته فیزیوتراپی از بدو آموزش در سطح دانشگاه به دکتری عمومی یا دکتری حرفه ای اصطلاحا ارتقاء داده شده است و طبیعی است که در ایران هم این نیاز بمنظور گسترش در علم فیزیوتراپی احساس می شود، خوشبختانه ایران از آهنگ تغییرات جهانی عقب نیست اما هر تعللی باعث عقب ماندگی می‌شود و سالیانه شاهد داوطلبان فیزیوتراپی برای دکترای حرفه‌ای در خارج از کشور هستیم و دانشگاه‌های خصوصی خارج از کشور، جوانان ما را به شکل گروهی دعوت و جذب می‌کنند و این مهم، بیانگر ضرورت تحقق دکترای حرفه‌ای فیزیوتراپی است.

کریمی گفت: برای فیزیوتراپی و آینده و شرایط موجود آن باید بدانیم که نیاز به خدمات فیزیوتراپی به جهت ورود تکنولوژی ها و فضای مجازی، افزایش نیاز به خدمات فیزیوتراپی همچنان مشهود هست و نه تنها رشته فیزیوتراپی در آینده و با توسعه عصر دیجیتال، حذف نخواهد شد بلکه به زودی، نیاز به این خدمات به دلیل تغییر الگوی بیماری های عفونی و مسری به بیماری هایی غیرواگیر، افزایش بیماری های اسکلتی عضلانی مثل بیماری های سالمندی و آمار روبه رشد سالمندی، بیماری های ناشی از کار، بیماری های ناشی از ورزش، مشکلات زندگی مدرن و صنعتی و فضای مجازی و همینطور گوشی های هوشمند، تصادفات جاده ای، حوادث و بلایا و جنگ ها و بروز برخی بیماری های عضلانی اسکلتی عضلانی، بالا خواهد بود.

وی در ادامه افزایش قابلیت رشته فیزیوتراپی در پیشگیری از آسیب های اولیه و آسیب های ثانویه، به عنوان مثال پیشگیری از آسیب های شغلی بر اساس تقویت و توانایی های فردی و شرایط کار و برنامه کار توسط متخصصین فیزیوتراپی را برجسته عنوان کرد ونقش این رشته در پیشگیری از آسیب های ناشی از سالمندی از طریق پیشگیری از آسیب های ثانویه را موثر دانست.

کریمی گفت: امیدواریم در بیست و چهارمین سمینار فیزیوتراپی تخصصی ستون فقرات شاهد بهره مندی حداکثری مخاطبان از کارگاه ها، پنل ها و نشست های تخصصی باشیم.

 

کدخبر: 978544 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟