اعلام رسمی آبگیری سد چمشیر / کارشناسان از ایجاد بحران جدی در دو استان با  آبگیری این سد خبر می دهند + صوت
حجم ویدیو: 83.09M | مدت زمان ویدیو: 00:08:46

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، سد چمشیر آبگیری شد. پیش از آبگیری این سد، کارشناسان محیط زیست کشور مدعی شده بودند که آبگیری این سد، سرآغاز بحران های جدی در  بوشهر،خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد خواهد بود.

خطرزیر آب رفتن تپه تاریخی عیلامی و ویرانی آثاردوران سلجوقی و ایلخانی در منطقه یکی دیگر از هشدارهایی است که کارشناسان در خصوص آبگیری این سد تاکید داشته اند.

به باور کارشناسان و نهادهای مطالعاتی مستقل، ابعاد فاجعه آبگیری سد چمشیر نه تنها می تواند از نمونه های مشابه از جمله گتوند بیشتر باشد بلکه حتی نهادهای متولی از جمله محیط زیست و وزارت نیرو نیز تمایلی به انتشار گزارشات ارزیابی این طرح ندارند و همچنان سیاست عدم احترام به افکار عمومی را در پیش گرفته اند.

محمد درویش: مقامات در زمان مطالعه تمام کانال های ارتباطی با کارشناسان را می بندند

محمد درویش در این باره در گفتگو با رکنا می افزاید: یک بدعت نامناسبی وجود دارد که طی آن مقاماتی که در حین مطالعه برای اجرای یک پروژه دسترسی به گزارشات و دیتاهای آن دارند، زمانیکه فرصتی برای چاره اندیشی وجود دارد به علت هایی مبهم  اطلاعات را منتشر نمی کنند و تمامی کانال های ارتباطی با افکار عمومی و کارشناسان را می بندند.

اما فارغ از این مساله چیزی که اکنون اذهان عمومی را نگران کرده است ترس از تکرار تجربه " گتوند " دیگری است که می تواند کشاورزی و زیست مردمان محلی را در آینده در شرق استان خوزستان با یک تهدید جدی مواجه کند.

محمد درویش همچنین در این باره تصریح کرد: در گزارش زمین شناسی سد چم شیر اشاره می شود که 70 درصد مخزن سد روی سازند گچساران است و در گزارشی هم که بعد از جدی شدن موضوع توسط دکتر بهلولی و منتظری از دانشگاه تهران منتشر شد مشخص شد که سالانه 500 هزار تن نمک وارد مخزن این سد شده و حل می شود.

کنشگر محیط زیست کشور بیان کرد: این حجم عظیم نمک می تواند بر روی چشمه های پایین دست تاثیرات بسیار نامطلوبی بگذارد در حالیکه هم اکنون شوری آب در پایین دست رودخانه زهره 35 درصد بیشتر از شوری رودخانه است این یعنی دو برابر شورتر از آب دریا، حال اگر آب مخزن هم به این اضافه شود شوری را چند ده برابر خواهد کرد و این یعنی یک فاجعه بزرگ در شرق خوزستان.

درویش: چینی ها 235 میلیون یورو در این پروژه سرمایه گذاری کرده اند!

این کنشگر محیط زیست به نقش چینی ها در این پروژه اشاره کرد و ادعا کرد: بررسی ها نشان می دهد که چینی ها یکی از سرمایه گذاران اصلی این پروژه هستند و رقمی حدود 235 میلیون یورو در این پروژه از سوی سرمایه گذاران چینی مطرح است.

رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو اضافه کرد: با توجه به تجربه های یک سال گذشته در مورد سازمان محیط زیست بعید می دانم اراده ای وجود داشته باشد تا جلوی انجام این پروژه گرفته شود زیرا در مورد چندین تجربه موفق یک یا دو سال گذشته جامعه محلی و رسانه ها به شکل بسیار مطلوبی با مطالبات ارایه شده توسط کارشناسان همراهی کردند اما در این مساله تاکنون چنین اتفاقی رخ نداده است.

درویش : آبگیری چم شیر 5 فاجعه زیستی حائز اهمیت برای ایران ایجاد می کند

وی با اشاره به سایر تهدیدهای زیستی که با آبگیری این سد برای کشور ایجاد می شود افزود: به خطر افتادن تنوع زیستی و گیاهی خارق العاده این منطقه از جمله تهدیدهای دیگر انجام این پروژه محسوب می شود و طبق پیمایش میدانی حسین آخانی چندین گونه گیاهی بومی یا اندمیک در این منطقه در معرض خطر تهدید جدی هستند.

درویش ادامه داد: علاوه بر این احتمال اینکه 11 چاه نفت موجود در این منطقه که فعلا پلمب شدند در آینده با توجه به وجود گسل در این منطقه با کوچکترین زمین لرزه به قسمت مخزن سد نشتی داشته باشد و این هم می تواند یکی دیگر از خطرات جدی در این پروژه باشد.

وی گفت: تخریب رویشگاه جنگلی منطقه در بالا دست سد هم یکی دیگر از تهدیدات جدی این پروژه است و اگر این سد با یک بحران جدی روبه رو باشد که احتمال آن بسیار بالا است، اعتماد عمومی مردم منطقه نسبت به حاکمیت و بدنه علمی کشور به کل از دست خواهد رفت و این مساله در صورت وقوع می تواند اعتماد عمومی را حتی در سطح ملی خدشه دار کند.

عملیات اجرائی سد بدون اخذ مجوز سازمان محیط‌زیست امکان‌پذیر نیست

با وجود تاکید کارشناسان محیط زیست امروز خبر آبگیری این سد به طور رسمی با این جزئیات اعلام شد:

"طرح سد و نیروگاه چمشیر به عنوان بزرگ ترین طرح آبی کشور روی رودخانه زهره در ۲۵ کیلومتری گچساران ساخته شده است.

این طرح بزرگترین سد RCc کشور و خاورمیانه است که سه واحد نیروگاهی به ظرفیت ۱۷۶ مگاوات و تولید ۴۸۲ کیگاوات ساعت برق دارد.

شاخص اصلی این طرح ظرفیت بالای حجم مخزن آن است که۲.۳ میلیارد متر مکعب آب را در یک منطقه خشک در خود جای می دهد.

آبگیری این سد سبب خواهد شد این میزان آب جمع آوری شده و در طول سال مورد استفاده قرار گیرد.

مطالعات اولیه این طرح از سال ۱۳۷۳ شروع، در سال ۸۸ مناقصه آن برگزار و با یک شرکت چینی کار آغاز می شود.

پیش از شروع طرح همه مجوزهای لازم اخذ شده و با این مجوزها کار ادامه یافته است.

بهبود کیفی و مدیریت آب رودخانه زهره از اهداف اصلی این طرح است و تولید ۴۸۲ کیگاوات ساعت برق پاک از دیگر ویژگی مهم این طرح است.

این سد با ارتفاع ۱۵۱ متر از تراز پی بلندترین سد وزنی از نوع بتنی غلتکی ایران بوده که دارای مخزن ۲.۳ میلیارد مکعب، دریاچه‌ای به طول ۴۸ کیلومتر و مساحت دریاچه ۵۱ کیلومترمربع در تراز نرمال است. این سد تنظیم ۱.۲ میلیارد مترمکعب آب برای کشاورزی پایاب را خواهد داشت.

بنا به گفته مسئولان اجرای سد؛ در روند اجرائی ساخت یک سد، شرکت سازنده باید مجوزهای مختلفی را اخذ کند. بعضی از این مجوزها درون‌سازمانی است و تعدادی نیز برون‌سازمانی و توجیه فنی و اقتصادی طرح در شورای فنی وزارت نیرو مهم‌ترین مجوز درون‌سازمانی و تأیید سازمان محیط‌زیست مهم‌ترین مجوز برون‌سازمانی است.

عملیات اجرائی سد بدون اخذ مجوز سازمان محیط‌زیست امکان‌پذیر نیست. گزارش ارزیابی زیست‌محیطی در سال ۱۳۸۸ به سازمان محیط‌زیست ارسال شده و سازمان بعد از بررسی‌های ویژه مجوز را صادر کرده است.

مجری طرح سد و نیروگاه چمشیر در توضیح بیشتر سد می‌گوید: رودخانه زهره بزرگ به رود زهره بعد از محل تلاقی زهره کوچک و رودخانه خیرآباد اطلاق می‌شود و اختلاط این دو رودخانه باعث ایجاد شرایط کیفی مناسبی در محدوده دشت‌های زی دون و هندیجان شده و به‌تبع آن کشاورزی در آن منطقه را ممکن می‌کند.

بنا به گفته محضرنیا حدود ۸۴ درصد اراضی کشاورزی در پایاب سد مربوط به استان خوزستان بوده که شامل ۵۰ هزار هکتار اراضی «هندیجان» و ۶ هزار هکتار اراضی «زی دون» است. سد چم شیر با افزایش کیفیت و تنظیم کمیت آب رهاسازی شده، باعث افزایش بازده کشاورزی در این منطقه خواهد شد و در عمل شرایط کشت دوم را در فصولی که آب کیفیت مناسب ندارد فراهم خواهد کرد."

 

 

 

 

وبگردی