یک میلیون و 36 هزار کودک تهرانی هر روز سم تنفس می کنند/ تولد نوزادان نارس و کم وزن در شهرهای آلوده

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، هوای سمی تأثیر مخربی بر میلیاردها کودک در سراسر جهان دارد، به هوش آنها آسیب می رساند و منجر به مرگ صدها هزار نفر می شود.بیش از 90 درصد از جوانان جهان و  1.8 میلیارد کودک ، هوای سمی تنفس می کنند و حداقل  یک میلیون و 36 هزار نفر از جمعیت تهران که کودکان این شهر را تشکیل می دهند روزانه در محیط سمی نفس می کشند. آلودگی هوا اثرات جدی بر سلامت کودکان دارد، از وزن کم هنگام تولد تا رشد ضعیف عصبی، آسم تا بیماری قلبی نتایج تنفس در شهر آلوده ای همچون تهران است.

آلودگی هوا مغز کودکان ما را ضعیف می‌کند .کودکان را دچار عفونت های حاد تنفسی می کند. زنان باردار نیز در هوای آلوده به طور ویژه آسیب پذیر می شوند، زیرا هوای کثیف موجب  نارس شدن و کم وزن شدن جنین آنها می شود. آلودگی هوا همچنین خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی عروقی را در سنین بالاتر افزایش می دهد.

راه‌های زیادی برای کاهش انتشار آلاینده‌های خطرناک وجود دارد، از جمله تسریع تغییر سوخت‌ها و فناوری‌های پخت و پز و گرمایش منازل، ترویج استفاده از حمل‌ونقل عمومی البته با تکمیل شدن وسایل حمل و نقل عمومی نسبت به جمعیت شهر، ساخت مسکن با انرژی پاک  و برنامه‌ریزی شهری.... از جمله اقداماتی است که می توان برای نجات تهرانی ها از این قتلگاه بزرگ پر از هوای سمی انجام داد.

تاثیر آلاینده ها بر سیستم عصبی

سموم هوای ناپاک ، قادر به ایجاد عوارض جانبی نامطلوب در سیستم عصبی هستند. سموم هوای آلوده بر فرآیندهای فیزیولوژیکی مختلف از جمله رشد سلولی تأثیر منفی می گذارد. بیشترین تأثیر در رشد مغز نوزادان و کودکان است.اختلالات مغزی مختلف  شامل اختلالات رشد ذهنی و شناختی، اختلال بیش فعالی، کمبود توجه و اختلال طیف اوتیسم از اثرات آلودگی هوا بر مغز کودکان است.

مرگ زود رس در اثر آلودگی هوا

حدود 91 درصد از آلودگی هوا در کشورهایی با درآمد کم یا متوسط وجود دارد . حدود 4.2 میلیون مرگ زودرس در سراسر جهان به دلیل آلودگی هوا رخ می دهد که سرطان عامل اصلی آن است. این آمارها حکایت از این دارد که آلودگی بی پایان شهر تهران می تواند به مرگ زودرس شهروندان بیانجامد.

اثرات آلاینده های هوا بر سلامتی

مطالعات انجام شده نشان می دهد که قرار گرفتن در معرض PM در دوران بارداری و 4 تا 7 روز پس از تولد می تواند منجر به ناهنجاری‌های عصبی رشدی یا اختلال‌های عصبی رشدی، از جمله اختلال حرکتی و شناختی، مشکلات حافظه و یادگیری و اختلالات عصبی روانی شود.

 آلاینده های هوا از طریق استنشاق یا بلع وارد بدن می شوند. PM2.5 می تواند به راحتی به دستگاه تنفسی تحتانی منتقل شود و باعث اختلالات تنفسی شود. همچنین می تواند از ریه ها به خون منتقل شود و بنابراین می تواند از طریق سیستم گردش خون به هر عضوی در بدن برسند. PM2.5 از طریق اپیتلیوم بویایی و پیاز بویایی یا از طریق سد خونی مغزی می توانند وارد مغز شوند. پس از ورود، التهاب عصبی و به دنبال آن تولید  آسیب  اکسیداتیو پروتئین، تجمع پروتئین غیر طبیعی و القای تخریب عصبی را منجر شوند.

آلودگی هوا ، آلزایمر و افزایش آمار اوتیسم

بیماری آلزایمر و بیماری پارکینسون دو نوع شایع از بیماری های عصبی مرتبط با قرار گرفتن در معرض سموم  آلودگی هوا هستند. شواهد نشان داده است که قرار گرفتن در معرض PM2.5 باعث مرگ سلول های عصبی می شود.

کودکانی که در کلان شهرها زندگی می کنند به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در معرض سموم آلودگی هوا در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری آلزایمر و پارکینسون هستند. کودکان ساکن در مناطق صنعتی شهری بیشتر مستعد ابتلا به اختلالات شناختی و اختلال طیف اوتیسم هستند.

آلودگی هوا و فقر مهارت کلامی و غیر کلامی کودکان

قرار گرفتن در معرض سموم عصبی به طور قابل توجهی بر حافظه، مهارت‌های کلامی و غیرکلامی کودکان تأثیر می‌گذارد.

بیماری آلزایمر، اوتیسم، بیماری های خون، مغز، ابتلا به سرطان، مرگ سلولی، زوال عقل، بیش فعالی،التهاب، بیماری های ریه ، مرگ و میر زود هنگام، تخریب عصبی، تاثیر منفی بر سلامت زنان بارداری و جنین ، سکته مغزی، ... از بیماری هایی است که میلیون ها انسان در جهان و میلیون ها انسان ساکن در تهران با هر روز تنفس هوای آلوده در معرض آن قرار می گیرند.

وقتی بیان می شود که شهر تهران به عنوان پایتخت ایران در تمام روزهای سال 1401 فقط دو روز پاک داشته است یعنی وضعیت تنفس و سلامت هوا برای ساکنان این شهر فوق قرمز است و روزانه مردمان شهر میان سم تردد می کنند و سمی به وجودشان تزریق می شود که هزاران بیماری مرگبار و پر هزینه را برایشان رقم می زند.

اکنون زمان آن است که دولت‌، خودروسازان و دیگر آلاینده‌ سازان بزرگ وارد عمل شوند و به حیات میلیون ها انسان ساکن تهران کمک کنند و مانع تولید سم های ناشی از آلودگی هوا شوند.

مسئولیت احیای حقوق عامه بر عهده قوه قضاییه است

«حقوق عامه» حقوقی است که در قانون اساسی لازم الاجرا است و عدم اجرا یا نقض آن، نوع افراد یک جامعه را در معرض آسیب یا خطر قرار می‌دهد یا موجب فوت منفعت، ضرر یا سلب امتیاز آنان می‌شود.آلودگی هوا یکی از حقوق عامه مردم هر کشور است.

هوای تهران آلوده است و نفس کشیدن در این شهر هر روز سخت تر می شود. تک راهکار مسئولان شهری طی چند دهه اخیر برای این معضل ، فقط زوج و فرد کردن تردد خودروها و تعطیلی مدارس و دانشگاه ها بوده است. مردمان این شهر در خلأقوانینی برای کاهش آلاینده ها همچنان شاهد فعالیت کارخانجات اطراف تهران، تولید بنزین بی کیفیت، تردد خودروهای فرسوده، تولید خودروهای بی کیفیت با مصرف بالای بنزین، ترافیک سرسام آور هستند.

یکی از مهم ترین برخوردهای عملی برای مقابله با کاهش آلودگی هوا که این روزها مطرح شده ورود دادستانی به عنوان مدعی العموم است تا با شناسایی مقصران این پدیده و اقامه دعوا علیه آن ها عرصه را بر آلوده کنندگان هوا تنگ کند.

«حقوق عامه» حقوقی است که در قانون اساسی لازم الاجرا است و عدم اجرا یا نقض آن، نوع افراد یک جامعه را در معرض آسیب یا خطر قرار می‌دهد یا موجب فوت منفعت، ضرر یا سلب امتیاز آنان می‌شود.

مسئولیت احیای حقوق عامه به قوه قضاییه است و دو نهاد دادستانی و سازمان بازرسی کل کشور است.علاوه بر وظایف قانونی دولت در حوزه مقابله با آلودگی هوا و ایجاد هوای پاک، دولت مکلف است با رعایت اصل هفتاد و هفت قانون اساسی به منظور ایجاد همکاری منطقه‌ای و بین‌المللی جهت جلوگیری از ایجاد رخداد گرد و غبار و نیز کاهش خسارات و پیامدهای مخرب آن در سطح کشور و منطقه با هماهنگی و همکاری نهادهای بین المللی ذی ربط و مشارکت کشورهای مؤثر و متأثر منطقه، اقدامات لازم را به عمل آورد.

یکی از مهم ترین برخوردهای عملی برای مقابله با کاهش آلودگی هوا که این روزها مطرح شده ورود دادستانی به عنوان مدعی العموم است تا با شناسایی مقصران این پدیده و اقامه دعوا علیه آن ها عرصه را بر آلوده کنندگان هوا تنگ کند.

دادستان در تعقیب تمامی جرائمی که جنبه عمومی دارند باید شخصا عمل کرده و منتظر اعلام جرم نباشد.به لحاظ اینکه آلودگی هوا اثرات مخربی بر سلامت روحی و جسمی شهروندان گذاشته است، دادستان به نمایندگی از جامعه باید قضیه را پیگیری کند. دادستان وظیفه دارد در مورد تمامی جرائم عمومی چه در صورتی که اعلام جرم شده باشد و چه اعلام جرم نشده باشد آن جرائم را پیگیری کند و البته با این کار به وظیفه قانونی خود عمل کرده است.

 در قانون آمده است سازمان محیط زیست و وزارت بهداشت مسئول اعلام جرم هستند و وظیفه پیگیری و رسیدگی این معضل با دادستان و قوه قضاییه است. در حال حاضر آلودگی هوا بهداشت عمومی را مختل کرده و مرتکبان قابل تعقیب و مجازات هستند. باید در این رابطه هرچه زودتر چاره ای اندیشیده شود تا شهروندان بتوانند حقوق از دست رفته خود را بازیابند.

گفتنی است ،چهارده دستگاه درایران موظف به اجرای برنامه‌های قانون هوای پاک هستند.

 

وبگردی