رکنا گزارش می دهد
ماجرای خاموشیهای اردیبهشت چیست؟
رکنا، با آغاز گرمای اردیبهشتماه، خاموشیهای مکرر در سراسر کشور بار دیگر زندگی مردم، صنعت و کشاورزی را تحتتأثیر قرار داده است. این در حالی است که آمار رسمی نشان میدهد برخلاف سالهای گذشته، امسال هیچ ناترازی مشخصی بین تولید و مصرف برق وجود نداشته است. پس علت قطعیهای گسترده برق چیست؟

به گزارش خبرنگار رکنا، این روزها یکی از اصلیترین مشکلات مردم، بحران برق است.اقشار مختلف جامعه از کارگران و کارمندان گرفته تا تولیدکنندگان و صاحبان صنایع، همگی با معضل کمبود برق دستوپنجه نرم میکنند. حتی نظام آموزشی کشور نیز از این ناترازی بینصیب نمانده و تصمیماتی اتخاذ شده که از نظر بسیاری عجیب به نظر میرسد؛ بهگونهای که دانشآموزان را ساعت ۶ صبح به مدارس میفرستند تا شاید گامی در جهت کاهش مصرف برق برداشته شود.
در این شرایط، یک سوال مهم ذهن بسیاری را به خود مشغول کرده است:ماجرای قطعیهای برق در اردیبهشتماه چیست؟
قطعی برق در اردیبهشت؛ محصول تأخیر، ناکارآمدی و نبود هماهنگی
کارشناسان در گفتوگو با رکنا چنین پاسخ دادهاند:
براساس اسناد شرکت توانیر، حداکثر ظرفیت تولید برق کشور در سال گذشته حدود ۶۵ هزار مگاوات بوده و در بهار امسال، اوج بار مصرف هنوز به ۶۰ هزار مگاوات نرسیده است. به این ترتیب، از منظر عددی ناترازی وجود ندارد و ظرفیت تولید فعلی برای پاسخگویی به مصرف کافی است. پس دلیل خاموشیها چیز دیگری است.
تأخیر در ساخت و بهرهبرداری نیروگاهها
یکی از دلایل اصلی، کندی در راهاندازی نیروگاههای جدید است. طبق برنامه وزارت نیرو، باید تا پیش از تابستان امسال ۸ هزار مگاوات ظرفیت جدید به شبکه اضافه میشد. اما اطلاعات موجود نشان میدهد بسیاری از پروژههای نیروگاهی هنوز به مرحله بهرهبرداری نرسیدهاند یا دچار تأخیر جدی هستند.
بیش از ۱۱ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی به دلایل مختلف از جمله تأخیر در تعمیرات، خروج اضطراری و نقص فنی، از مدار خارج شدهاند. این رقم بهتنهایی میتواند دلیل کمبود برق و خاموشیها باشد. سالهای قبل تعمیرات پیش از اواسط اردیبهشت به پایان میرسید اما امسال این روند با تأخیر مواجه شده است.
نیروگاههایی که همکاری نمیکنند
حدود ۲ هزار مگاوات از ظرفیت نیروگاهی کشور تحت مالکیت سایر وزارتخانههاست و اگرچه میتواند به شبکه برق کمک کند، اما به دلیل نبود هماهنگی و عدم توافق، این ظرفیت همچنان بلااستفاده مانده است.
مدیریت مصرف، حلقه مفقوده امسال
مدیریت مصرف امسال نیز بهدرستی اجرا نشده است. برخلاف سالهای گذشته که با جابجایی بار و توزیع مصرف در ساعات مختلف روز از اوج مصرف جلوگیری میشد، امسال این سیاستها به درستی عملیاتی نشدهاند. مدیریت مصرف به معنای قطع برق نیست بلکه به معنای توزیع هوشمند آن در طول شبانهروز است.
براساس برآوردهای غیررسمی، کمبود برق در روزهای گذشته بین ۴ تا ۷ هزار مگاوات بوده است. اگر برنامههای توسعه، تعمیرات و مدیریت مصرف بهموقع اجرا میشد، کشور میتوانست با ۲۱ هزار مگاوات ظرفیت مازاد، نهتنها نیاز داخلی را پاسخ دهد بلکه صادرات برق هم داشته باشد.
در نهایت، آنچه روشن است اینکه مشکل قطعی برق بهدلیل ضعف مدیریتی در تولید، تعمیرات و مصرف بوده، نه ناترازی ساختاری. باید دید دولت چه زمانی برای اصلاح این رویهها اقدام میکند تا خاموشیها به خاطره تبدیل شوند.
-
فیلم احساسی از صدای بهشتی محسن چاووشی با گلچینی از برترین سکانسهای عاشقانه/ شکستم درست، بریدم قبول، میدونی که من یه دندم هنوز ! + موزیک ویدیو
ارسال نظر