مردم در کنترل مصرف برق همراهی کنند/عدم هوشمند سازی تعرفه ها، مصرف غلط، عدم توسعه و نوسازی زیر ساخت علل ناتوانی در تامین انرژی هستند/مرداد 18 هزار مگاوات ناترازی خواهیم داشت

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، با توجه به روند تغییرات اقلیمی و افزایش گرمایش زمین؛ در حال حاضر ایام گرم تابستانی را در کشور می گذرانیم. علاوه بر پیش بینی سازمان هواشناسی، که 15 روز آینده موج گرما افزایش پیدا خواهد کرد، وزارت نیرو و اداره برق اعلام کرده اند نیازمند مصرف بهینه برق در روزهای گرم تابستان هستیم؛ چرا که می تواند مشکلات برق را برای ما به همراه داشته باشد. در این بین دو سوال مطرح می شود. اولا گرمایش زمین مسئله اتفاقی و بدون اطلاع قبلی نبوده است و سال های متوالی هشدار در خصوص این وضعیت داده شده است. با توجه به این مسئله وزارت نیرو، با وجود ظرفیت های استفاده از انرژی تجدید پذیر، چکار می توانسته انجام دهد. ثانیا گرمای پیش رو و مشکلات برقی ناشی از آن چقدر با یکدیگر در ارتباط هستند و عدم زیرساخت های مناسب، مسئولیت و برنامه ریزی صحیح چه میزان در تشدید مشکلات برقی تاثیرگذار بوده است.

مهدی عرب صادق کارشناس انرژی برق ، در گفت و گو با رکنا، با اشاره به تاثیر مستقیم گرما بر افزایش مصرف برق، گفت: با وجود بارهای سرمایشی، مصرف برق در روزهای گرم سال افزایش پیدا خواهد کرد. مسئله اصلی ما این است که گرما هر سال وجود داشته و با وجود این مسئله که هنوز به پیک گرمای تابستان (اواسط مرداد ماه) نرسیده ایم، با قطعی برق روبرو هستیم. ضمن پذیرش تاثیر مستقیم افزایش دما بر افزایش مصرف برق، این موضوع که میان گرمای هوا و قطعی برق ارتباط قائل شویم، غلط است به این علت که در برنامه ریزی ها به صورت متوسط سالیانه باید هفت درصد افزایش بار در نظر گرفته شود و میزان رشدبار در سال 1402 بسیار کم بوده است (بیشترین میزان رشد بار را در سال 1399 داشته ایم).

در مرداد ماه حدود 18 هزار مگابایت ناترازی خواهیم داشت

او با تاکید برناکارآمدی دولت سیزدهم در تامین انرژی و قطعی برق که نتیجه آن است، گفت: موضوع خاموشی ، ناشی از ناکارآمدی و بی برنامگی ها است. در ابتدای  دولت سیزدهم ناترازی حدود 9500 مگابایت بوده است اما امروز پیش بینی می شود، در مرداد ماه حدود 18 هزار مگاوات ناترازی خواهیم داشت. از سوی دیگر وزارت نیرو ادعای تامین 77500 مگابایت برق را دارد؛ در حالی که این عدد میزان نیاز مصرف بوده است که از این نیاز در حقیقت 64500 مگابایت برق تامین شده است. این مسئله به این معنا است که با وجود اینکه هنوز وارد موج گرما نشده ایم حدود 13500 مگابایت ناترازی برق داریم. عوامل ذکر شده هزینه زیادی را به کشور تحمیل کرده است. فرسودگی شبکه و نیروگاه ها زنگ خطر جدی برای شبکه برق است، که اقتصاد را به خاموشی می کشاند. ما به علت فرسودگی نیروگاه ها سالانه با افزایش تلفات روبرو بوده و راندمان نیروگاه هایمان کاهش پیدا کرده است. باتوجه به عدم انجام نوسازی هوشمد منطبق با آمایش سرزمینی اگر این وزارت و دولت به همین نحو ادامه پیدا کند پیش بینی می شود ناترازی برق در ده سال آینده حدود چهارهزار مگابایت بوده و این مسئله به معنای فروپاشی اقتصادی و افزایش نارضایتی مردم است.

مردم باید در مدیریت مصرف و صرفه جویی همکاری کنند

این کارشناس با اشاره به کوتاهی دولت در تامین برق، بر لزوم حفظ منافع ملی توسط مردم تاکید کرد و افزود: مردم باید در مدیریت مصرف و صرفه جویی همکاری کنند. این مسئله به این معنا است که در ساعات گرم روز مثل 12 الی 15 یا 19 الی 21 شب سعی کنند از وسائل برقی کمتر استفاده کرده و یا مصرف لوازم برقی را به ساعات اولیه یا پایانی شب انتقال دهند. در نتیجه این اقدامات می توانند ضریب بار را به 1 نزدیک تر کرده و ضریب بهتری را به وجود بی آورند. در بسیاری از نقاط دنیا ضریب بار را با تجهیزات هوشمند کنترل و کاهش می دهند اما با توجه به عدم هوشمند سازی تعرفه های برق در کشور و مصرف نامناسب برق توسط مردم این اتفاق در ایران نیوفتاده است.

دهک های بالای جامعه 27 برابر بیشتر از دهک های پایین از یارانه پنهان انرژی استفاده می کنند

وی افزود: مصرف برق در ایران تقریبا 5 برابر مصرف سرانه جهانی است و این مسئله کار تامین برق را سخت کرده است. مهم ترین دلیل سرانه بالای مصرف برق در کشور انرژی ارزان قیمت است. یارانه پنهان انرژی حدود هفتاد میلیارد دلار است و ناشی از تعرفه های نامناسب و سیاست های غلط تعرفه گذاری است. وقتی انرژی به صورت ارزان در اختیار مردم قرار گیرد؛ علاوه بر عدم رعایت اصل عدالت در توزیع یکنواخت ثروت ملی شاهد مدیریت مصرف و صرفه جویی نخواهیم بود. دهک های بالای جامعه 27 برابر بیشتر از دهک های پایین از یارانه پنهان انرژی استفاده می کنند. با در نظر گیری کارت انرژی که شامل سبدی از انرژی های مختلف (سوخت، برق، گاز و..)است در کنار ایجاد امکان انرژی رایگان برای افراد کم مصرف  در صورتی که میزان مصرف انرژی برخی از افراد بیشتر از نیاز یه خانواده باشد فرد موظف است بهای تمام شده انرژی را پرداخت کرده و در نتیجه این پرداخت ها برای توسعه زیرساخت ها مورد استفاده قرار می گیرد. در نتیجه می توان گفت عدم هوشمند سازی، مصرف غلط، عدم توسعه و نوسازی زیر ساخت ها عامل ناتوانی در تامین انرژی مورد نیاز است.