دورهمی زنان پولساز ایران

پویا محمودیان ـ معاون صنایع دستی کشور ـ درباره دلیل برگزاری این جلسه گفت: بیش از ۷۵ درصد فعالان تولید این حوزه بانوان هستند و این جلسه بهانه‌ای برای مطرح کردن حرف‌های آنان و بیان درد دلشان در حوزه طراحی، صادرات بازرگانی، آموزش، توسعه و ترویج صنایع دستی است.

او ادامه داد: ۴١٧٣۵٧ نفر در بانک اطلاعات صنایع دستی ثبت شده‌اند که ٣١٧۴٨٩ نفر آنان را بانوان تشکیل می‌دهند. بیش از ۵۰ درصد از بانوان در حوزه بازرگانی و تجارت الکترونیک، ۳۰ درصد در نمایشگاه‌های خارج از کشور، ۳۰ درصد در حوزه فروش و ۴۰ درصد در نمایشگاه‌های ملی بیش از ۳۰ درصد از بانوان در نمایشگاه‌های سراسری و بازارچه‌های موقت فعال هستند بالغ بر ۸۰ درصد آموزش را نیز زنان در این حوزه به خود اختصاص داده‌اند.

معاون صنایع دستی با بیان اینکه این جلسه سرآغاز دیگر نشست‌های معاونان رییس‌جمهور با بانوان فعال در این حوزه است، افزود: به بهانه این جلسه نمایشگاهی از توانمندی‌های زنان و علم‌هایی که توسط صنعتگران ساخته شده، در هشتی سازمان میراث فرهنگی برگزار شده است.

سپس به هر بانوی فعال در حوزه صنایع دستی سه دقیقه وقت داده شد تا خودشان را معرفی و مشکلاتشان در حوزه تولید را مطرح کنند.

اولین سخنرانان این مراسم بانوانی از روستای خراشاد در خراسان جنوبی بودند که قرار است ارزشیابان شورای جهانی صنایع دستی از روستای آنها بازدید تا پرونده ثبت جهانی حوله و توبافی در این روستا بررسی شود.

جریان معاون شرکت تعاونی روستای خراشاد بیان کرد ما توانسته‌ایم هنر Art پارچه‌بافی که سال‌ها منسوخ شده بود را احیا و این هنر را ترویج دهیم. شرکت ما شش سال پیاپی جزو شرکت‌هایی بوده که بیشترین اشتغال‌زایی را داشته است. ما محروم نیستیم اما کمتر دیده شده‌ایم. شرایط در روستای ما به شکلی است که حتی مردان نیز مشغول حوله و توبافی شده‌اند. درخواست من این است شرایطی فراهم شود تا بتوانیم در نمایشگاه‌های خارج از کشور نیز حضور داشته باشیم.

کرم پور، نماینده سازمان میراث فرهنگی خراسان جنوبی نیز بیان کرد: ما می‌توانیم توانمندی زنان روستایی را در سطح بین‌المللی معرفی کنیم زیرا تولیدات ما بالاست اما برای فروش و عرضه مشکل و نیاز به حمایت داریم.

نرگس حیدری کارآفرین حوله‌بافی خراسان شمالی، دانشجوی دکترای رشته فیزیک بوده است اما بنا به دلایلی این رشته را رها کرده و فعالیت کاری خودش را معطوف به صنایع‌دستی کرده است. او در این مراسم بیان کرد: من کارم را با تغییر در پارچه‌های دست بافت روستای رویین شروع کردم و متوجه شدم محصولات من به خاطر آنکه برنده داخلی هستند از سوی فروشندگان و عرضه‌کنندگان پذیرفته نمی‌شود زیرا اولویت با برندهای خارجی است.

او ادامه داد: با آن که امسال را به عنوان سال حمایت از کالای ملی اعلام کرده اند اما متاسفانه هنوز این فرهنگ جا نیفتاده نگاهی که به خودروی ملی وجود دارد به صنایع دستی نیز وارد شده است تا زمانی که نپذیریم از محصولات داخلی استفاده کنیم این مشکل همچنان وجود دارد. با این وجود من سایتی طراحی کرده ام تا از همه کسانی که می‌توانند کار هنری انجام دهند جذب بازار Store کار شوند. اما مدتی است به دلیل کمبود مواد اولیه به ویژه نخ ابریشم فعالیت این سایت متوقف شده است. افزایش قیمت مواد اولیه موجب عدم استقبال از کالای ایرانی می شود. ما نمونه ای از یک محصول را تولید می‌کنیم اما زمانی که می خواهیم آن را به تولید انبوه برسانیم نمی‌توانیم آن رنگ یا نخ را پیدا کنیم.

مهسا مجیدی دکترای معماری از سخنرانان دیگر این مراسم بود، که با اشاره به عنوان هتل بوتیک اعلام کرد: این طرح را حدود چهار سال است که پیگیری می‌کنم تا به نتیجه برسد به همین دلیل ساختمان صد ساله‌ای را در محدوده خیابان نوفل لوشاتو تا ۷ ریشتر مقاومت سازی کرده‌ام و فضایی را برای نمایش و عرضه صنایع دستی در نظر گرفته ام این پروژه بعد از ماه صفر افتتاح می‌شود.

زهرا رحیمی کارشناس هنر اسلامی که ۱۲ سال در حوزه قلمزنی فعالیت می‌کند و درجه دو هنری دارد نیز اعلام کرد: من با کودکان کم توان ذهنی کار کرده‌ام که می‌توانند آثار خوبی در رشته قلم زنی تولید کنند. کار موجب اشتغالزایی این افراد و همچنین بالا بردن دقت و تمرکز آنها شده است اما آنها باید شیر خشکی مصرف کنند که از انگلستان وارد می‌شود و با وجود تحریم‌ها این شیرخشک وارد کشور نمی‌شود و با مشکلاتی روبرو شده اند. درخواست من این است که این مشکل برطرف شود از طرفی قرار است ۱۳ آذر ماه همزمان با روز جهانی معلولان، نمایشگاهی از آثار این بچه‌ها در سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری برگزار شود من از آقای مونسان می‌خواهم که از وزیر بهداشت دعوت کنند در این نمایشگاه حضور داشته باشند تا از نزدیک با مشکلات این بچه ها آشنا شوند.

او ادامه داد: بسیاری از این بچه‌ها با فروش صنایع دستی و محصولاتی که تولید می‌کنند، می‌توانند داروهایشان را تهیه کنند اما متاسفانه فضای دائمی برای تولید آثار ندارند. ما کودکانی داریم که ۵۰ اثر را در یک هفته تولید می‌کنند به عبارتی با این هنر داروی آنها شده است، بنابراین تقاضا می‌کنم فضایی را برای ادامه فعالیت به این کودکان اختصاص دهید. اثر یکی از کودکان ما برای شرکت در المپیک پذیرفته شد اما چون مشکلات هزینه ای وجود داشت نتوانستیم برای اعزام او و کسی که همراهی اش کند کاری انجام دهیم.

دورهمی زنان پولساز

علی اصغر مونسان رئیس سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری در ادامه صحبت‌های او اعلام کرد: امکان عرضه محصولات این بچه ها به صورت رایگان در کاخ موزه ها وجود دارد تا بتوانیم فضایی را به صورت دائمی برای آنها پیدا کنیم.

همچنین شارقی، مدیر کل دفتر امور بانوان و خانواده استانداری تهران نیز اعلام کرد ما حاضریم فضایی را برای نمایشگاه دائمی آثار این کودکان در اختیارتان بگذاریم.

قادری دکترای جامعه شناسی فرهنگی به عنوان بانوی کارآفرین دیگر حاضر در این مراسم نیز بیان کرد: من مدرس دانشگاه آزاد بوده ام و بعد از ۴ سال تدریس زمانی که خواستم عضو هیات علمی شوم به من گفتند چون متارکه کرده‌ای نمی‌توانی با توجه به آن که رتبه بالایی هم داشتم ترجیح دادم به شیوه حق التدریس ادامه ندهم و به بخش مادی فرهنگ بپردازم. متاسفانه خلاء قوانینی بسیاری برای بانوان وجود دارد. به همین دلیل فروشگاه و کافه صنایع دستی در بازارچه صنایع دستی عودلاجان راه اندازی کردم و تصمیم گرفتم با زنان ایرانی کار کنم که سودی کمی حاصل از محصولات تولیدی آنها به دلیل واسطه ها به جیب شان می‌رفت. ۷۰ درصد تولیدات صنایع دستی توسط زنان انجام می شود اما تنها ۳۰ درصد محصولات توسط بانوان به فروش می رسد.

او با بیان اینکه از این طریق توانستیم واسطه ها را حذف کنیم، ادامه داد: در حال حاضر با ۲۳ بانوی فعال در حوزه صنایع‌دستی کار می‌کنم اما تداوم این کار نیاز به ساپورت مالی دارد و از آنجا که بازارچه صنایع دستی عودلاجان مهجور مانده است نیاز به تبلیغات دارد بنابراین از شما خواهش می کنم در زمینه تبلیغات به ما کمک کنید.

مرجان شکری، گالری دار نیز به عنوان بانوی دیگر حاضر در این مراسم گفت: حدود ۱۵ سال است که در زمینه هنر فعالیت می‌کنم، گالری دارم و به جز هنرهای تجسمی دغدغه عرضه صنایع دستی نیز دارم معتقدم می توان بهتر از هنرهای تجسمی به صنایع دستی پرداخت. در ۴۰ سال گذشته اتفاق خاصی در هنرهای تجسمی نیفتاده است اما می بینیم اتفاقات بسیاری در حوزه صنایع‌دستی افتاده است.

او بیان این که در حال حاضر با زنان اهالی هنر فعالیت می‌کند، اضافه کرد: با عده‌ای از زنان اهل جنوب کشور در حال همکاری هستم که به وسیله گلابتون بتوانند برقع دوزی کنند اما برای ادامه مسیر نیاز به حمایت دارم.

فاطمه نثاری، فعال در حوزه مینای سفال در همدان نیز به عنوان کارآفرین دیگر اظهار کرد: کارم را با ۲ میلیون تومان شروع کردم و در حال حاضر ۵۳ کارمند دارم که ۳۰ نفر از آنها لیسانس و هفت نفر فوق لیسانس دارند؛ در حالی که هیچ کدام از آنها در رشته صنایع دستی تحصیل نکرده‌اند. در بین تیم ما افرادی هستند که حتی دکترای حقوق جزا دارند اما با ناامیدی تمام در کارگاه من کار می‌کنند.

او که اهل نهاوند استان همدان است، اظهار کرد: با وجود آنکه نهاوند جاذبه های بسیاری دارد اما متاسفانه شهرستان محرومی است. داد افرادی که می‌خواهند در حوزه کارآفرینی فعالیت کنند کم نیست اما برای گرفتن وام مشکلات بسیاری دارند من نیز برای آنکه به این جا برسم هفت خوان رستم را رد کرده ام. با بچه های مبتلا به اوتیسم Autism و معتادان نیز کار می‌کنم اما مشکل عرضه و فروش دارم.

نثاری درخواست کرد شرایطی فراهم شود تا بتوانیم به کشورهای همسایه صادرات داشته باشیم یا محصولات این کارورزان را در خارج از کشور عرضه کنیم که کمک بزرگی در حوزه فروش است.

دلیری کارآفرین خراسان رضوی نیز بیان کرد: در کارگروه سوغات در معاونت گردشگری فعال هستم. مشکل من این است که این کارگروه به سایر استان‌ها نیز تعمیم داده شود. سال‌ها است که روی مشاغل خانگی کار می‌کنم و معتقدم با توجه به اینکه در بحران اقتصادی قرار داریم، مشاغل خانگی می‌توانند نقش موثری در حوزه اقتصاد کشور داشته باشد باید در این زمینه فرهنگ سازی شود تا جایگاه مشاغل خانگی را به دست بیاوریم.

شجاع نوری، مدیر گروه صنایع دستی دانشگاه الزهرا به عنوان سخنران دیگر این مراسم نیز اظهار کرد: از مشکلات این حوزه ساماندهی اطلاعات صنایع دستی است. ما وقتی برای تحقیقات خودمان به سایت معاونت صنایع دستی مراجعه کنیم می‌بینیم که اطلاعات کافی و جامعی در این زمینه وجود ندارد.

در کنار مطرح کردن مشکلات دیگری در این حوزه از معاونان رییس جمهور خواست جوایز سالیانه‌ای برای پایان نامه‌های برتر دانشجویان در حوزه صنایع دستی در نظر بگیرند. همچنین به‌روز نبودن محصولات صنایع دستی و طراحی، تولید، بازاریابی و عرضه این محصولات از سوی هنرمند Artist از جمله مشکلات دیگری بود که شجاع نوری به آن اشاره کرد.

پویا محمودیان، معاون صنایع دستی در پاسخ به شجاع نوری گفت: آنچه از اطلاعات در سامانه ما ثبت و ضبط شده است مربوط به ۴۰۰ هزار هنرمند است که ما دیگران را هم تشویق می‌کنیم در این سامانه ثبت نام کنند تا بتوانیم مجموعه کاملی از این اطلاعات را جمع آوری کنیم.

رجحانه حسینی، فعال حوزه سرامیک نیز اعلام کرد: در آینده قرار است بینالی در حوزه سفال و سرامیک در کشور فرانسه برگزار شود که ۱۱ کشور را برای حضور در این بینال دعوت کرده‌اند و یکی از آنها ایران است ما تصمیم داریم آثار ۱۵ هنرمند صنایع دستی را به این نمایشگاه ببریم. نمایشگاه خاص و مهمی است و ما تنها مشکلی که داریم جابجایی و حمل این آثار به کشور فرانسه است. از آنجایی که صنایع دستی سنگین و شکستنی است درخواست می‌کنیم در این زمینه‌ ما را یاری کنید البته معاون صنایع دستی در این زمینه قول‌هایی داده اند.

سِتُرگ، بانوی ایله قشقایی که از چهارم دبستان شروع به تولید صنایع دستی کرده است نیز از روستای مهرگرد اصفهان خواست: بودجه‌ای که برای گردشگری اختصاص داده می شود را به همان اندازه به صنایع دستی نیز اختصاص دهند زیرا به دلیل کمبود بودجه مجبور شدیم یک ترم از کلاس های صنایع دستی را تعطیل کنیم.

خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

 

کدخبر: 430488 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟