هویت موسیقایی نسل آینده از دوران کودکی آغاز می‌شود/قدم هایمان باید به سمت موسیقی ایرانی باشد

به گزارش رکنا، نخستین روز نمایشگاه تخصصی موسیقی کودک و نوجوان با یک نشست تخصصی با سخنرانی مهدی زارع، آهنگساز و پژوهشگر موسیقی کودک با موضوع «نقش موسیقی و ترانه های کودک در شکل گیری هویت ملی و تربیت شنیداری» در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان گذشت.

مهدی زارع در ابتدای این نشست با تأکید بر نقش بنیادین موسیقی کودک در شکل‌گیری هویت ملی و تربیت شنیداری، گفت: شکل‌گیری هویت موسیقایی نسل آینده از کودک آغاز می‌شود. اینکه چقدر موسیقی کودک را جدی بگیریم و چه استانداردی برای آن در نظر داشته باشیم، موضوعی اساسی است. موسیقی کودک شوخی و سطحی نیست که صرفاً هدفش خوشایند بودن برای کودک باشد.

وی افزود: تولید موسیقی کودک فقط محدود به ترانه نیست؛ موسیقی متن سریال‌ها، تیتراژها و آثار تصویری هم بسیار اثرگذارند. ما برای ترانه‌ها محدودیت‌هایی مثل مثبت چهارده یا هجده داریم، اما در مورد موسیقی چنین دسته‌بندی‌هایی نداریم. در حالی‌ که موسیقی، زبان مادری کودک است و همان‌قدر حساس است.

زارع با اشاره به آسیب‌های احتمالی ناشی از موسیقی‌های نامناسب برای سنین پایین گفت: خیلی وقت‌ها بچه‌ها از شنیدن موسیقی ناراحت‌اند چون اصلاً متناسب با سن‌شان نیست. صداهای تیز یا ضرب‌آهنگ‌های ناهماهنگ می‌تواند به سلول‌های شنوایی آن‌ها آسیب بزند. بچه دستش را روی گوشش می‌گذارد و می‌خواهد محیط را ترک کند، ولی ما نمی‌گذاریم؛ این یک آسیب جدی است. این مسئله ارتباطی به نوع مهدکودک یا مدرسه ندارد، بلکه به آگاهی مدیر آن مرکز یا آگاهی خانواده بستگی دارد.

وی در ادامه افزود: هویت نسل آینده از موسیقی کودک شروع می‌شود و ما هم باید قدم هایمان را با موسیقی ایرانی برداریم، این به معنای اجباری بودن موسیقی ایرانی نیست، بلکه باید فضا و حال و هوای این سرزمین را موسیقی بچه هایمان داشته باشد. متأسفانه شاهدیم نوجوان‌ها به سبک‌هایی علاقه‌مندند که ریشه در موسیقی کودک ندارد. این یعنی ما در تربیت شنیداری و موسیقایی نسلمان از ده تا پانزده سال گذشته کوتاهی کرده‌ایم.

زارع با اشاره به برخی تقلیدهای آسیب‌زا در تولید موسیقی کودک گفت: اخیراً یک تیتراژ دیدم که دقیقاً کپی از یک آهنگ شبکه ماهواره‌ای بود، فقط با کلمات کودکانه! چطور توقع داریم کودکی که این موسیقی را می‌شنود، به سمت بلوغ زودرس کشیده نشود؟ اکثر موسیقی هایی که این روزها برای کودکان پخش می شود ، موسیقی است که بچه ها را به سمت بلوغ زودرس می برد و ما از آن ناآگاه هستیم.

این پژوهشگر عرصه کودک اظهار داشت: ما باید بتوانیم درآموزش به بچه ها به یک استاندارد درست برسیم چون عموما خانواده ها دوست دارند بچه ها آهنگ بزند درحالیکه این بچه ها را به سطح می آورد و نمی گذارد در موسیقی عمیق شوند، خود مربیان و مدیران هم دراین زمینه عمیق نیستند! یک مربی خوب و موفق، یک آهنگساز موفق و یک مدیر در حوزه کودک کسی است که در روانشناسی کودک خوب مطالعه کرده باشد، کودک و خانواده و جامعه را بشناسد و روانشناس خوبی شده باشد.

این پژوهشگر موسیقی کودک تأکید کرد: حمایت نهادهای دولتی بسیار مهم است. الان آموزشگاه‌های زیادی فعال هستند، که اتفاق خوبی‌ است، اما مربیان باید ارتباط و تعامل بیشتری با خانواده‌ها داشته باشند تا آموزش مؤثرتر و اصولی‌تری رقم بخورد.

نخستین نمایشگاه موسیقی کودک و نوجوان تا بیست و ششم اردیبهشت ماه در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برپاست و هر روز ساعت 15 یک نشست تخصصی دراین نمایشگاه برگزار می شود.

  • پاسخ سطحی وزیر جهاد کشاورزی درباره گرانی قیمت لوبیا چیتی: روزهای آخرش است!

وبگردی