چنـــــان کـــــه در مســــتند شبکه تلویزیونـــــی «بی‌بی‌ســـــی» درباره سلیمانی، ژنرال دیوید پترائوس، فرمانده سابق ارتش امریکا در عراق مدعی دریافت پیغامی از او شد و ادعا کرد که «سردار سلیمانی پیام داده بود برای حل بحران بصره تو باید با من توافق کنی، دیپلمات‌های ایرانی و دیگران را فراموش کن، [برای حل بحران بصره] ما باید با هم توافق کنیم.»

برایان هوک، مسئول امور ایران در وزارت خارجه امریکا نیز در پی همین نوع ادعاهایی که با هدف تفرقه افکنی مطرح می‌شود، با اشاره به اعطای نشان ذوالفقار به قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه ایران گفت از نظر او، آقای سلیمانی وزیر خارجه ایران است نه جواد ظریف. این ادعاها در حالی از سوی مقام‌های امریکایی مطرح می‌شود که سردار سلیمانی و محمدجواد ظریف بارها بر روابط نزدیک و صمیمانه خود تأکید کرده‌اند و این سلیمانی بود که در واکنش به استعفای ظریف، او را مسئول بلامنازع سیاست خارجی در نظام جمهوری اسلامی توصیف کرد.

روز گذشته اما این مارکو کارنلوس، دیپلمات ارشد ایتالیایی و سفیر اسبق این کشور در عراق بود که به مستند شبکه بی‌بی‌سی درباره سلیمانی واکنش نشان داد. او با انتشار یادداشتی در «میدل ایست آی» نوشت: «چند شب پیش شبکه دوم بی‌بی‌سی، مستندی درباره یکی از اعضای ارشد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران پخش کرد که تبدیل به قهرمانی ملی برای ایرانیان و چهره هراسناکی برای غرب شده است: سردار قاسم سلیمانی. این برنامه به بازخوانی تاریخ خاورمیانه در سایه حضور ایران از طریق سپاه قدس به رهبری قاسم سلیمانی می‌پرداخت. این مستند اطلاعات جدیدی در خود ندارد و اغلب مطالب آن سال‌ها قبل فاش شده‌اند.‌ مشکل این مستند این است که تنها از دید غرب به مسائل خاورمیانه می‌نگرد.

از طرف هیچ یک از فرماندهان سپاه یا حتی مقامات رسمی ایران در این مستند نقل قولی نشده است.» به گزارش انتخاب، در ادامه این مطلب آمده است: «داستان این مستند، منعکس کننده برخی محدودیت‌های سیاست غرب و امریکا در قبال ایران و خاورمیانه بوده و بیش از حد ساده‌انگارانه است. این مستند به مخاطبان القا می‌کند که تمام وقایع خاورمیانه تحت تأثیر اقدامات یک کشور، گروه یا شخص خاص است. این رویکرد نشان دهنده نیاز همیشگی غرب به ترسیم یک دشمن یا یک بیگانه است که مرتکب رفتارهای شرورانه شده و باید با آن مقابله کرد. گفتمان غرب علیه ایران و سلیمانی تا حد زیادی از زبان اسرائیلی‌ها بیان می‌شود بدون اینکه حقیقت‌یابی خاصی از آن به عمل آید.»

سفیر سابق ایتالیا در عراق با بیان اینکه این مستند در روایت درگیری‌های مربوط به سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۸ در بصره، به اشتباه سپاه قدس را پشت سیطره شبه‌نظامیان شیعه بر این شهر و آشوب معرفی می‌کند، با یادآوری اینکه گروه اصلی شبه‌نظامی در این شهر یعنی جیش المهدی وابسته به مقتدا صدر بود، تصریح کرد: «دلیل اصلی دلواپسی سلیمانی، نگرانی جدی او از منازعات داخلی میان نیرو‌های شیعه بود.»

کارنلوس در ادامه اظهارات ادعایی درباره دیوید پترائوس، فرمانده سابق ارتش امریکا در عراق، مبنی بر دریافت پیغامی از سردار سلیمانی را تحریک آمیز توصیف کرد و افزود: «مقامات امریکایی در این مستند مدعی هستند که سلیمانی مدام خواستار برقراری رابطه با آنها می‌شده و آنها دست رد به سینه او می‌زدند. اما از روی تجربه‌ای که در عراق پیدا کردم می‌توانم اطمینان بدهم که قضیه درست برعکس آن است. طی دو سالی که در بغداد بودم، بارها مقامات امریکایی از من خواستند که پیغام آنها را به شبه‌نظامیان شیعه برسانم که بیشتر حول تقاضا برای ارتباط مستقیم با ایرانیان بود. این درخواست مرتباً از سوی دو سفیر ایران در بغداد که با آنها برخورد داشتم رد شده بود. هر دو سفیر احتمالاً کاملاً با سلیمانی در ارتباط بودند.»

سفیر سابق ایتالیا در عراق سپس با بیان اینکه هیچ تردیدی نیست که سلیمانی یک فرمانده نظامی نابغه است، افزود: «افرادی که از نزدیک با او تعامل داشته‌اند، مانند موفق الرباعی، مشاور نظامی و امنیت ملی مالکی، سه ویژگی اصلی او را به طور خلاصه بیان کرده‌اند: به طرز هراسناکی باهوش، با تفکر مکتبی و از همه مهم‌تر دارای استعدادهای کم‌نظیر راهبردی و تاکتیکی.»

کارنلــــــــوس منشــــــــأ اصلی موفقیت‌های سلیمانی را، توانایی او در تکیه بر خطاهای بی‌شمار دشمنانش دانست و تأکید کرد: «هنگام ارزیابی نقش سلیمانی طی دو دهه گذشته در لبنان، یمن، سوریه، عراق و افغانستان، دو عنصر مهم را باید در خاطر داشت. نخست اینکه او نمایشی یک نفره را اجرا نمی‌کند. اگرچه او استعداد بالایی دارد، هرگز نمی‌توانست بدون حمایت سیاسی تهران که علی‌رغم شکاف‌های عمیق داخلی، دارای اهداف شفاف و واقع بینانه‌ای در حوزه امنیت و سیاست خارجی می‌باشد، به این دستاوردهای بزرگ برسد.»برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

کدخبر: 464858 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟