مسمومیت با حشره کش ها را جدی بگیرید

با گرم‌تر شدن هوا، حشرات ریز و درشتی چون سوسک، پشه و مگس در طبیعت و همچنین خانه‌ها بیشتر مشاهده می‌شوند. افراد هم برای راحت شدن از شر این حشرات و نیز حفظ بهداشت، با انواع حشره‌کش‌ها به جنگشان می‌روند. نکته مهم آن است که بیشتر مواقع به دلیل ناآگاهی و رعایت نکردن موارد ایمنی با استفاده غیراصولی از حشره‌کش‌ها، بیشتر به خودمان آسیب می‌زنیم تا حشرات.

 انواع حشره‌کش و مسمومیت ناشی از آن :

اسپری‌های حشره‌کش که در قدیم با نام امشی و به صورت دستی استعمال می‌شد، امروزه به صورت از پیش آماده (افشانه)، پودری یا مایع و با نام‌های مختلف تجاری در تمام فروشگاه‌ها و سوپر‌مارکت‌ها قابل دسترسی است و همه ساله در اثر استفاده نادرست و مصرف بیش از حد مجاز، برای افراد مشکل‌آفرین می‌شود و برخی را راهی بیمارستان می‌کند.

مسمومیت بـــا انــواع حشره‌کش‌های خانگی مشابه سموم کشاورزی است، اما بنابر قدرت سم، علائم خفیف یا شدید بروز می‌کند.

نشانه‌های مسمومیت با حشره‌کش‌ با علائمی شبیه سرماخوردگی و با آبریزش از بینی و دهان، اشک‌ریزش و تعریق پوستی همراه است و چنانچه سم زیادی وارد بدن شود، ریه‌ها درگیر و مشکلات تنفسی و حتی مرگ عارض می‌شود.

هنگام مسمومیت چه اتفاقی می‌افتد

هنگامی که اسپری حشره‌کش به مقدار زیاد در هوا پاشیده شود، یا مستقیما به سمت فرد زده شود یا بر سطح میوه یا غذا بنشیند، احتمال بروز مسمومیت بالا می‌‌رود.

گاهی هم حشره‌کش‌ها هنگام اسپری‌کردن دچار اشکال می‌شوند و به جای این که روی هوا پاشیده شوند، به صورت مایع از جداره حشره‌کش حرکت و با دست فرد تماس پیدا می‌‌کنند که در این مواقع، سم حشره‌کش‌ بسرعت در چربی روی سطح پوست حل و سریع جذب و سبب مسمومیت می‌شود. ضمن این‌که زمینه‌ساز ابتلا به بیماری‌های پوستی یا علائمی چون تورم، قرمزی ، خارش‌، درد یا تاول می‌شوند.

اغلب حشره‌کش‌هایی که اسپری می‌‌شوند، چنانچه از راه تنفس، پوست یا اتفاقی خورده شوند، علائم وخیمی نداشته، حداکثر تا شش ساعت بدن را درگیر می‌کنند، ولی حشره‌کش‌های پودری چون اغلب اثر قوی و متوسط دارند، مسمومیت‌های جدی‌تری ایجاد می‌کنند، چراکه هم باعث اختلالات خونی و مغزی می‌شوند و هم نسبت به اسپری، علائم شدید و طولانی‌مدت دارند و اگر سریعا به بیمار رسیدگی نشود عوارض طولانی‌مدت در پی خواهد داشت.

در صورت تماس مکرر و غیراصولی با انواع حشره‌کش‌ها احتمال ابتلا به نارسایی کبد و کلیه، بیماری‌ قلبی ـ عروقی و مشکلات تنفسی بسیار زیاد است.

مصـرف صحیح حشره‌کش‌ها

استفاده از حشره‌کش‌ در فضای بسته خانه خطرناک است و پیش از استفاده از این مواد باید در و پنجره‌ها را کاملا باز و پس از استفاده مدتی محل را ترک کرد.

بهتر است در مصارف خانگی از انواع حشره‌کش اسپری استفاده شود و در هر بار استفاده به اندازه سه تا چهار پاف اسپری کافی است و باید تا ۱۰ دقیقه کسی وارد اتاق نشود.

زنان باردار، کودکان و افراد مسن بیشتر در معرض مسمومیت ناشی از تماس با حشره‌کش‌ شیمیایی قرار دارند.

اثر سموم موجود در حشره‌کش‌‌ها بسته به نوعی که مورد استفاده قرار می‌‌گیرد، می‌‌تواند تا مدت‌‌ها روی در و دیوار خانه باقی بماند و در صورت تماس فیزیکی افراد خانه، وارد گردش خون و باعث بروز اختلالات گوارشی شود.

خطرات قرص حشره‌کش

یکی از بزرگ‌ترین موارد استعمال ناصحیح و خطرناک حشره‌کش‌ها قرص‌های حشره‌کش است. این قرص‌ها حاوی ماده‌ای هستند که با مختل ‌کردن سیستم اعصاب حشرات باعث مرگ ‌آنها می‌شوند.

قرص‌‌های حشره‌کش، همان‌‌طور که روی اعصاب حشرات اثر می‌‌گذارد، می‌‌تواند به مرور زمان روی اعصاب پاراسمپاتیک انسان هم تاثیر نامطلوب بگذارد.

ضمن این‌که پودر یا بخاراتی که از قرص‌های حشره‌کش ساطع می‌شود می‌تواند به ریه افراد بخصوص سالمندان راه یابد و باعث خس‌ خس سینه، تنگی نفس، سرفه‌ شدید یا حمله آسم شود.

معمولا قرص‌های حشره‌کش در دستگاه‌های برقی مخصوصی قرار می‌گیرد و در بسیاری از خانه‌ها و رستوران‌‌ها استفاده می‌‌شود.

پرتوهای ماورای بنفش ساطع شده از این وسایل، حاوی مواد گندزدایی هستند که می‌توانند به مرور زمان روی بافت‌‌های بدن انسان تاثیر سوء گذاشته، بیماری‌های پوستی یا انواع سرطان‌ها را ایجاد کنند.

در نتیجه دستگاه حشره‌کش را روی فرش یا نزدیک محل خورد و خوراک و اتاق خواب قرار ندهید. ضمن این که آن را در جهتی نگذارید که نور آن به صورت مستقیم به سمت شما بتابد.

در صورتی که دستگاه برقی حشره‌کش روشن است از دست‌زدن به میله‌‌های آن اجتناب کنید و پیش از جا‌به‌جا کردن، آن را خاموش کنید. می‌توانید به جای استفاده مکرر از این دستگاه یا استفاده از انواع حشره‌کش شیمیایی خانگی، با کمک گرفتن از عطاری‌ها در محیط خواب‌تان از گیاهانی استفاده کنید که دور‌کننده حشرات موذی هستند.

اقدامات لازم هنگام مسمومیت با حشره‌کش‌ها

اگر آلودگی از طریق تنفس باشد، باید بلافاصله فرد را به فضای آزاد برد تا اکسیژن دریافت کند و اگر فردی از طریق مخاط چشم آلوده شده باشد، باید چشم را از داخل به خارج به مدت پنج تا شش دقیقه با آب شست‌وشو داد.

اگر راه تماس با حشره‌کش از طریق پوست است، موضع را سریعا با آب و صابون بشویید و چنانچه علائم خفیفی همچون سرماخوردگی، خس‌خس سینه و تنگی نفس بروز کرد و رو به وخامت بود به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید.

بهترین راه مبارزه با حشرات استفاده از برچسب رنگی چسبناکی است که بدون هیچ گونه عارضه و بویی، حشرات به طور غریزی به رنگ آن جلب می‌شوند و به آن می‌چسبند و در نهایت از بین می‌روند.

سموم کشاورزی

هر ساله برای کنترل آفات در کشاورزی، از سموم مختلف شیمیایی استفاده می شود که با توجه به باقی ماندن این سموم در مواد غذایی ممکن است خطراتی برای فرد مصرف کننده پیش آید.

لذا کاربرد کنترل نشده این سموم باعث آلوده کردن مواد غذایی در محیط زیست می شود، مثلا کاربرد بی رویه سم ددت باعث می شود این سم در آب رودخانه ها و حتی شیر مادر هم یافت شود.

۱- آفت کش های آلی کلردار مانند ددت: از طریق باقی ماندن آفت کش در مواد غذایی، وارد بدن می شوند و یا از طریق آلودگی محیط زیست به بدن راه پیدا می کنند و خاصیت تجمعی در چربی های بدن دارند.

این سموم تجمع یافته در بافت های چربی به مرور از طریق ادرار، مدفوع و شیر دفع می شود، ولی دفع شان بسیار کند است.

۲- آفت کش های آلی فسفردار: این ترکیبات، پرمصرف ترین گروه آفت کش ها هستند و برخلاف دسته ی قبلی، به راحتی هیدرولیز می شوند. با وارد شدن این سموم به بدن، تشکیل آنزیم کولین استراز دچار وقفه می شود.

در صورت کاهش و از بین رفتن آنزیم کولین استراز تحریکات مداوم روی عضلات از طریق تحریک اعصاب پاراسمپاتیک ادامه می یابد و باعث ایجاد تشنج های شدید، آسیب به سیستم عصبی مرکزی، تهوع و استفراغ، دفع غیر ارادی مدفوع و ادرار، تاری دید و در نهایت مرگ می شود.

توصیه هایی درباره سموم کشاورزی

بهتر است موقع سمپاشی محصولات کشاورزی، در جهت جریان باد قرار گرفت و از سیگار کشیدن و غذا خوردن خودداری کرد.

بهترین ساعت برای سمپاشی کردن محصولات کشاورزی، ساعات خنک روز است.

با توجه به این که سموم آلی کلردار می تواند از طریق شیر دام یا شیر مادر منتقل شود، باید در تولید شیر نهایت دقت را به عمل آوردو به همین منظور علوفه ای که برای تغذیه دام استفاده می شود، نباید با حشره کش های آلی کلردار سمپاشی شود.

علاوه بر آن از پاشیدن این سموم به محل نگهداری دام ها و یا به طور مستقیم روی بدن آنها باید خودداری شود.

با توجه به اینکه آفت کش های آلی فسفردار در دستگاه گوارش دام ها دچار شکنندگی و تخریب می شوند، باید برای تغذیه دام از حشره کش های آلی فسفردار استفاده شود.

منبع: تبیان

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

کدخبر: 470926 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟