آموزش کاشت عجیب ترین سبزه ها برای نوروز

به گزارش رکنا، می‌گویند در ایران باستان 25 روز قبل از نوروز در میدان شهر 12 ستون از خشت خام می‌ساختند و روی این ستون‌ها از 12 دانه گیاه مختلف سبزه عید می‌کاشتند و در ششمین روز فروردین با سرود و شادی این سبزه‌ها را می‌کندند و برای فرخندگی آنها را به اطراف پخش می‌کردند. حالا در شهرهای دودزده ما دیگر از ستون‌های سبز خبری نیست اما هنوز در خانه‌ها تا سبزه‌ای نباشد عید نمی‌رسد. لذت سبز کردن سبزه هنوز در رگ و خون ماست. هرقدر هم که سبز کردن کار سختی باشد و سبزه داری پرزحمت. در این مطلب قصد نداریم درباره روش‌های سبز کردن بذرهای همیشه مانند گندم و … حرف بزنیم. می‌خواهیم از بذرهایی بگوییم که غیر از گندم‌ می‌توانند پای سبز سفره هفت سین ما باشند. یک سبزه متفاوت عید !

چطور سبزه عید متفاوت داشته باشیم؟

سبزه دسته گندم:

سبزه گندم کلاسیک‌ترین نوع سبزه‌ای است که می‌توان شب عید سر سفره گذاشت. بذرهایی که از ۱۰ روز قبل عید خیس می‌خورند و سبز می‌شوند و بعد هم سریع‌تر از سبزه‌های دیگر علفی می‌شوند و تا روز آخر نوروز به زردی می‌روند. این وسط شاید برای داشتن یک سبزه گندمی متفاوت بهترین کار استفاده از خوشه‌های گندم باشد. نزدیکی‌های عید همراه آمدن ماهی قرمز و باقی بساط سفره هفت سین سر و کله خوشه‌های گندم هم پیدا می‌شود. یک دسته از این گندم‌ها را بردارید و ۲ روز توی یک ظرف بزرگ خیس کنید. آب ظرف را هم هر روز عوض کنید. بعد دسته گندم را توی گلدان بگذارید و دورش را هم با پارچه نمدار بپوشانید. از ریشه تا بالای ساق‌ها. هر بار هم که پارچه خشک شد با آب فشان نمدارش کنید. اگر این کار را با دقت انجام بدهید بعد از ۲ یا ۳ روز سر و کله جوانه‌های پیدا می‌شود. پارچه را بردارید و روزی ۲ بار سبزه را آب‌فشانی کنید. آب گلدان هم باید هر روز عوض شود. این سبزه کمی بیشتر از گندم معمولی زمان می‌خواهد. معمولاً ۲ هفته وقت لازم است تا دسته گندمتان به بار بنشیند. یادتان باشد نکته اصلی دسته گندم در خیس کردن آن است. وگرنه آب از آب تکان نمی‌خورد!

سبزه ماش :

برای سبز کردن بذر ماش باید از 12 روز قبل از عید آستین بالا بزنید. یعنی اگر می‌خواهید روز عید یک سبزه پر و پیمان ماش داشته باشید بهترین زمان 18 اسفند است. برای داشتن یک سبزه پرپشت از ماش به 2 لیوان از این بذر نیاز دارید. اول ماش‌ها را به توی یک کاسه بریزید و رویش را با 2 بند آب بپوشانید. 4 روزی ماش‌ها را توی آب بگذارید تا رنگ شان کم‌کم سفید شود. بعد همه را روی دستمالی نخی بریزید و دستمال خیس نگه دارید. 3 روزی طول می‌کشد تا ماش‌ها جوانه بزنند. بعد از جوانه زدن ته ظرف هفت‌سین را پنبه بگذارید و ماش‌ها را روی آن بریزید. بعد هم روی جوانه‌ها را با دستمال خیس بپوشانید. هر روز دستمال را خیس کنید. بعد از 3 تا 4 روز دیگر نیازی به دستمال هم نیست. هر روز به ماش‌ها با آب فشان آب بدهید و بگذارید کمی آفتاب بخورند.

سبزه خاکشیر:

دانه خاکشیر از بذرهای لعابی است. یعنی وقتی خیس می‌خورد مانند چسب به هر سطحی که می‌خواهید می‌چسبد و دیگر کنده نمی‌شود برای همین اگر دلتان یک کار عجیب‌وغریب برای سبزه عید می‌خواهد می‌توانید روی این دانه حساب کنید. خوبی خاکشیر این است که 5 تا 6 روز بیشتر برای سبز شدن وقت نمی‌خواهد پس می‌توانید ماجرای سبزه عیدتان را به هفته آخر اسفند بکشانید. فقط نکته اینجاست که بذر خاکشیر باید تازه باشد تا سبزه‌تان یکدست شود. برای سبزه خاکشیر یک  پیمانه خاکشیر را با 5 پیمانه آب برای مدت نصف روز خیس کنید تا حسابی به لعاب بیفتد. بعد برای چسباندن خاکشیرها روی سطح دلخواهتان می‌توانید یا از پارچه تنظیف استفاده کنید یا از جوراب‌های زنانه نازک. پارچه را روی سطح بکشید و با دست بذرها را به صورت پرپشت روی آن بچسبانید. بعد هم برای این که خیالتان از جوانه زدن راحت شود روی کل کار یک نایلون با چند سوراخ بکشید اما مراقب باشید با بذرها برخورد نداشته باشد. هرروز هم با اسپری روی بذرها را خیس کنید. همین‌که جوانه‌ها معلوم شدند دیگر نایلون را هم بردارید و به اسپری هر روزتان ادامه دهید.

سبزه لوبیا چشم بلبلی:

یک سبزه متفاوت و عجیب از نظر شکل و شمایل. چشم بلبلی‌ها را 15 تا 16 روز مانده به عید یک شبانه‌روز خیس کنید و بعد مانند همه بذرهای دیگر لای پارچه نمدار بگذارید. پارچه باید همیشه نمدار باشد و لحظه‌ای خشک نشود. بعد از چند روز سر و کله جوانه‌ها کم‌کم پیدا می‌شود. بگذارید جوانه‌ها کمی بلند شوند و برای انتقال آن به ظرف عجله نکنید. جوانه‌ها که به 2 سانتی‌متر رسید آنها را توی ظرف دلخواهتان بریزید و رویشان را هم پارچه نمدار بگذارید. تا 2 روزی باید پارچه را خیس نگه دارید تا جوانه‌ها جان بگیرند. بعد از آن روزی 2 بار به سبزه لوبیا چشم‌بلبلی آب بدهید. یادتان بماند فقط سبزه را توی نور مستقیم آب قرار ندهید که زود رشد می‌کند و خراب می‌شود.

چطور سبزه عید متفاوت داشته باشیم؟ (قسمت اول)

وبگردی