قدیمی‌ ترین نژاد سگ اهلی جهان: کشف تاریخی و جذاب

به گزارش رکنا، دانشمندان موفق به شناسایی قدیمی‌ترین نژاد سگ اهلی شدند که به‌طور مداوم در کنار انسان‌ها زندگی کرده و همکاری داشته است. این سگ سورتمه‌ای موسوم به «کیمیت» (Qimmit) که در گرینلند یافت می‌شود، توانسته تاریخ پرماجرای انسان و قطب شمال را به نمایش بگذارد. اما کاهش شدید جمعیت این نژاد باستانی، زنگ خطری برای وجودش در آینده است.

براساس بررسی‌هایی که توسط محققان مؤسسه ملی تحقیقات ژنوم انسانی انجام شده، گذشته یکی از وفادارترین همراهان انسان در شرایط سخت قطب شمال روشن شده است. در این بررسی، ۹۲ ژنوم از سگ‌های امروزی و بقایای باستانی که شامل استخوان‌ها و خزهای به‌کاررفته در لباس‌های قدیمی اینوئیت‌ها بود، مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که سگ کیمیت یک میراث زنده هزارساله محسوب می‌شود. 

سگی قدیمی که همچنان اصالت خود را حفظ کرده است

سگ‌های سورتمه‌ای بیش از ۱۰ هزار سال است که در مناطق قطب شمال زندگی کرده‌اند، اما تنها شمار کمی از نژادهای آن‌ها توانستند اصالت خود را حفظ کنند. درحالی‌که نژادهایی مانند هاسکی سیبری یا مالاموت آلاسکایی در طول زمان با دیگر نژادها ترکیب شده یا به حیوانات خانگی تبدیل شده‌اند، کیمیت همچنان به کار سنتی خود در کنار مردم اینوئیت ادامه می‌دهد. 

طبق یافته‌های پژوهشگران، سگ‌های کیمیت طی ۱۰۰۰ سال یا بیشتر در کنار مردم اینوئیت وظایف خاص خود را انجام داده‌اند. این موضوع آن‌ها را از سایر نژادهای سگ قطبی متمایز کرده است. همچنین این مطالعات نشان می‌دهد که این سگ‌ها برخلاف ظاهر گرگ‌مانندشان، ارتباط ژنتیکی بسیار کمتری با گرگ‌ها دارند. 
تصویر سگ سورتمه گرینلند

ارتباط سگ‌های کیمیت با دیگر نژادهای سگ

تحقیقات جدید نه‌تنها اطلاعات بیشتری درباره تاریخچه سگ‌ها ارائه کرده، بلکه تاثیری قابل‌توجه بر درک تاریخ انسان داشته است. یافته‌های این پژوهش نشان داد که دو موج مهاجرت مجزا از سگ‌ها به گرینلند صورت گرفته که تاریخ ورود اولین انسان‌ها به این منطقه را نیز تغییر داده و به زمان‌های قدیمی‌تر برمی‌گرداند. همچنین با وجود استعمار اروپایی‌ها، ژنوم کیمیت‌هایی که امروزه در گرینلند یافت می‌شوند، تأثیر اندکی از نژادهای اروپایی پذیرفته‌اند. این امر نشان‌دهنده تلاش مردم اینوئیت برای حفاظت از این نژاد ارزشمند است. 

نگرانی درباره کاهش جمعیت این سگ باستانی

با این حال، این تحقیق جنبه تلخی نیز دارد. جمعیت نژاد کیمیت به دلیل تغییرات زیست‌محیطی و تحولات فرهنگی به میزان قابل‌توجهی کاهش یافته است:

جمعیت در سال ۲۰۰۲: حدود ۲۵ هزار قلاده

جمعیت در سال ۲۰۲۰: فقط ۱۳ هزار قلاده

همچنین، با ذوب یخ‌ها و جایگزین شدن سورتمه‌ها با وسایل حمل‌ونقل مدرن، نقش سنتی این سگ‌ها به‌سرعت درحال نابودی است و احتمال انقراض این نژاد منحصربه‌فرد در آینده وجود دارد. 

نتایج کامل این پژوهش در ژورنال Science منتشر شده است.

اخبار تاپ حوادث

وبگردی