وزغ و بازار مواد مخدر؛ قربانی پنهانی که سنگینی توهم انسان را تحمل می کند
رکنا: ترشحات روان گردان وزغ بیابان سونورا به ماده ای محبوب در بازار مواد مخدر تبدیل شده است اما شکار بی رویه این موجود باعث تهدید جدی برای بقای آن و ایجاد بحران در اکوسیستم های طبیعی شده است.

به گزارش رکنا، در بیابانهای شمال مکزیک، موجودی کوچک و ناشناخته زندگی میکند که در دل خود رازی شگفتانگیز را پنهان کرده است. وزغ بیابانی سونورا، در نگاه اول، چیزی بیش از یک موجود ساده بهنظر نمیرسد، اما همین موجود با حسی به ظاهر معمولی، مادهای قدرتمند و روانگردان ترشح میکند که امروز، تبدیل به کابوس حیات او شده است. داستان این وزغ از آزمایشگاههای علمی تا دنیای مواد مخدر، حقیقتی تلخ از دخالتهای انسانی بر بستر طبیعت را نشان میدهد.
ترشح سمی و روانگردان؛ بلای جان وزغ سونورا
وزغ رودخانه کلرادو یا همان وزغ بیابانی سونورا (با نام علمی Incilius alvarius)، از نظر ظاهری تفاوت چندانی با گونههای دیگر خود ندارد؛ بدنی سبزرنگ با لکههای قهوهای، پوستی خشن و چشمانی طلایی. اما زمانی که این موجود در شرایط تهدید قرار بگیرد، ترشحات سمی با خاصیت روان گردانی قوی از غدد پوست او خارج میشود. این ترکیب تنها بهانهای شده برای سوءاستفادههای انسانی که حالا زندگی این گونه را در معرض نابودی قرار داده است.
قربانی شدن حیات در سایه تقاضای جهانی
در سالهای اخیر، با افزایش محبوبیت مواد روان گردان ، وزغ سونورا به یکی از قربانیان اصلی این روند تبدیل شده است. به گفته دانشمندان، صید بیرویه در مکزیک باعث کاهش شدید جمعیت این گونه شده و او را تا مرز انقراض کشانده است. دکتر انی اورتیز، که در زمینه درمانهای روانگردان تحقیق میکند، عنوان میکند: «در تنها یک دهه، ما این گونه را برای چیزی بهظاهر معنوی، به آستانه انقراض رساندیم.»
از کشف علمی تا بازار پرسود مواد روانگردان
این ترکیب روانگردان به نام 5-MeO-DMT، در دهه ۶۰ میلادی کشف شد، اما برای سالها کمتر کسی از ویژگیهای آن آگاه بود. ماجرا از سال ۲۰۱۴ تغییر کرد؛ زمانی که رسانهها اعلام کردند با خشک کردن و دود کردن این ماده میتوان تجربهای شدید و کوتاهمدت از توهم را تجربه کرد. همزمان، ادعا شد که این ماده در آیینهای باستانی استفاده میشده، اما تحقیقات نشان میدهد این ادعا صرفاً برای مشروعیتبخشی به استفاده از این ماده بوده است.
از معابد ساختگی تا بازارهای سیاه
تجاریسازی ماده روانگردان وزغ سونورا، به سرعت رخ داد. افرادی از گوشهوکنار جهان، تحت عنوان شمنها و معنویون مدرن، از این ماده برای جذب مشتری استفاده کردند. حتی در آمریکا، کلیساهای وزغ با هدف مصرف این ماده در مراسمهای مذهبی ایجاد شد. این تجارت پرسود، انسانها را روانه مکزیک کرد و وزغها را به منبع درآمدی با آسیبهای فراوان تبدیل کرد.
تبعات گسترده در اکوسیستم منطقه
وزغهای بیابان سونورا، نقشی کلیدی در چرخه اکوسیستم این منطقه ایفا میکنند. آنها شکارچیان اصلی حشرات هستند و همچنین بهعنوان منبع غذایی برای جانوران دیگر محسوب میشوند. کاهش جمعیت این گونه در سالهای اخیر، باعث افزایش آفات در مزارع و تغییراتی چشمگیر در چرخه اکوسیستم شده است.
راه حلهای پیشرو
دکتر اورتیز و دکتر جورجینا سانتوس باررا، به تازگی یافتههایی را ارائه دادهاند که وضعیت وخیم جمعیت این گونه را نشان میدهد. در تلاش برای رفع این بحران، دانشمندان توصیه دارند که از نسخه مصنوعی 5-MeO-DMT استفاده شود، چرا که ساختاری مشابه با ماده طبیعی دارد و نیازی به تخریب زندگی این گونه نیست.
با وجود این، مصرفکنندگان همچنان بر تأثیر بیشتر نسخه طبیعی تاکید میکنند. اما دکتر اورتیز میافزاید که این تصورات اشتباه است و ترکیبات اضافی موجود در ترشحات طبیعی، علاوه بر سمی بودن، هیچ خاصیت روانگردانی ندارند. او تاکید دارد که ادامه استفاده از این ماده، تنها منجر به نابودی این وزغهای ارزشمند خواهد شد.
-
کشف حیرتانگیز 63 کیلوگرم مواد مخدر در گمرک آستارا
ارسال نظر