بیوگرافی علی لاریجانی

به گزارش رکنا سیاسی، علی اردشیر لاریجانی در ۱۳ خرداد سال ۱۳۳۶ در شهر نجف عراق به دنیا آمد. پدر او میرزا هاشم آملی، از روحانیون بزرگ شیعه، در آن زمان مشغول تحصیل در حوزه علمیه نجف بوده است. خانواده لاریجانی اصالتاً اهل شهر آمل بوده و از چهار فرزند پسر تشکیل شده است. برادر کوچکتر او صادق آملی لاریجانی نیز سال‌ها به عنوان رئیس قوه قضائیه فعالیت کرده است.

 از خویشاوندان شناخته شده او می‌توان به شهید مرتضی مطهری (پدرخانم او)، مصطفی محقق (داماد، شوهر خواهر او) و دکتر احمد توکلی (پسر دخترخاله او) اشاره کرد.

بیوگرافی علی لاریجانی

علی لاریجانی تحصیلات ابتدایی خود تا مقطع دبیرستان را در شهر قم سپری نمود و سپس در دانشگاه صنعتی شریف و در رشته علوم رایانه‌ای تحصیل نمود. او سپس در کنکور مقطع ارشد فلسفه شرکت نمود و مدرک کارشناسی ارشد و دکتری فلسفه خود را از دانشگاه تهران و زیر نظر اساتیدی چون دکتر غلامعلی حداد عادل و دکتر کریم مجتهدی کسب کرد.

گفتنی است که رساله دکتری او در خصوص ایمانوئل کانت، فیلسوف ایده‌آلیسم آلمانی بوده و او پس از دفاع از رساله خود به عنوان هیئت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران مشغول به تدریس شد.

او همچنین در سن بیست سالگی با دختر استاد شهید مرتضی مطهری ازدواج نموده و حاصل این وصلت دو دختر به نام‌های فاطمه و سارا و دو پسر به نام‌های مرتضی و محمدرضا است. شایان ذکر است که دختر او، فاطمه، هم‌اکنون در حال تحصیل در کلیولند آمریکا است.

سابقه نظامی علی لاریجانی در سپاه

علی لاریجانی در حدود سال‌های ۱۳۶۱ تا ۱۳۷۱ در سپاه پاسدران مشغول فعالیت بوده و از حدود سال ۱۳۶۸ نقش جانشین رئیس ستاد مشترک سپاه پاسداران را به عهده داشته است.

گفتنی است که درجه وی در سپاه پاسدارن، سرتیپ پاسدار است.

او همچنین در زمان حضور در سپاه پاسداران نقش‌هایی از جمله معاونت وزیر کار و امور اجتماعی و همچنین معاونت وزیر پست، تلگراف و تلفن را تجربه نموده است.

بیوگرافی علی لاریجانی

سوابق سیاسی و اجرایی علی لاریجانی

علی لاریجانی پس از استعفای محمد خاتمی، در حدود یک‌سال به عنوان وزیر فرهنگ و ارشاد در زمان ریاست جمهوری آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی  ایفای نقش نمود. حضور کوتاه‌مدت او در این سمت به واسطه انتصاب او به عنوان رئیس صدا و سیما به پایان رسید.

تنها پس از گذشت یک ‌سال از دوران وزارت علی لاریجانی، آیت‌الله خامنه‌ای او را به عنوان رئیس سازمان صداوسیما منصوب نمود. در دوران ریاست علی لاریجانی که حدوداً ۱۱ سال به طول انجامید، تغییرات متعددی در این سازمان رخ داد که از میان آن‌ها می‌توان به افزایش تعداد کانال‌های تلویزیونی به عدد هفت، راه‌اندازی روزنامه «جام‌جم» و تأسیس شرکت تولید فیلمی به نام «سیمافیلم» اشاره کرد. دوره بلندمدت حضور علی لاریجانی در ریاست سازمان صداسیما همواره با انتقادات و مخالفت‌های فراوانی همراه بود. از جمله مخالفان او می‌توان به سیدمحمد خاتمی در دوران دولت‌های هفتم و هشتم و همچنین اعضای مجلس ششم نام برد. علت اصلی این مخالفت‌ها را مختصراً می‌توان محروم بودن اصلاح‌طلبان از رسانه ملی و همچنین ضدیت این رسانه با مواضع آن‌ها دانست.

قابل ذکر است که مجلس ششم در پی مخالفت‌ها و مشکلات موجود با سازمان صدا و سیما، طرح تحقیق و تفحص در امور مربوط به صداوسیما را پیگیری نمود که علی‌‍رغم مخالفت شورای نگهبان، بالاخره این طرح با موافقت رهبر انقلاب همراه شد. اجرایی شدن این طرح البته افشای چندین تخلف و فساد اقتصادی در این سازمان را به دنبال داشت.

شورای عالی امنیت ملی ۱۳۸۳-۱۳۸۶

پس از پایان دوره ریاست علی لاریجانی در سازمان صداوسیما، او ابتدا با حکم مستقیم رهبر انقلاب به عنوان نماینده ایشان در شورای عالی امنیت ملی منصوب شده و سپس در سال ۱۳۸۴ به سمت دبیری این سازمان رسید.

نامزدی انتخابات ریاست جمهوری

او در انتخابات سال ۱۳۸۴ برای نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران شرکت کرد. او در این انتخابات شکست خورد و در بین هفت کاندیدا در رتبه ششم قرار گرفت.

 نمایندگی و ریاست مجلس شورای اسلامی ۱۳۸۶-۱۳۹۸

اصلی‌ترین منصب علی لاریجانی در دوران حضور او در عرصه سیاست را باید ریاست قوه مقننه دانست. او در دوران مجلس هشتم، نهم و دهم از شهر قم نامزد شده و پس از انتخاب شدن، ریاست این مجلس را در هر سه دوره به عهده گرفت.

از مهم‌ترین اتفاقات مجلس هشتم، تأسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی در شهر قم توسط او بود. همچنین در خلال مجلس نهم، میان علی لاریجانی به عنوان رئیس قوه مقننه ومحمود احمدی نژاد  به عنوان رئیس قوه مجریه درگیری‌ها و مشاجرات فراوانی صورت گرفت که از تاریخی‌ترین آن‌ها می‌توان به دعوای لفظی این دو در صحن علنی مجلس در پی اتهامات اقتصادی محمود احمدی‌نژاد به برادران لاریجانی اشاره نمود.

علی لاریجانی در جریان انتخابات مجلس دهم تا حدودی هم‌سو با دولت تدبیر و امید و جریان اصلاحات شد. این اتفاق اگرچه کاهش آرای او در شهر قم را به دنبال داشت، مجدداً جایگاه او به عنوان رئیس مجلس را تثبیت کرد. اظهارنظرها و مواضع علی لاریجانی در خصوص برجام و دیگر مسائل کلیدی کشور در آن برهه، واکنش‌ها و انتقادات فراوانی را به همراه داشت.

با این حال برخلاف انتظار بسیاری از رسانه‌ها و مردم، علی لاریجانی در انتخابات دوره یازدهم مجلس شرکت نکرد و بعد از ۱۲ سال از حضور به عنوان یکی از سران قوا کنار کشید.

نامزد انتخابات ریاست جمهوری  1400

علی لاریجانی ساعت ۸ صبح ۲۵ اردیبهشت 1400 برای ثبت نام انتخابات سیزدهم دوره ریاست جمهوری به وزارت کشور رفت و رسما نامزد انتخابات 1400 شد.

لاریجانی در نهایت توسط شورای نگهبان رد صلاحیت شد. و طبق بیانیه ای خبر داد بر حسب وظیفه کاندید شده بود و همچنین در ادامه گفت: «راضی به رضای الهی هستم . »

لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟