آشنایی با انواع تجهیزات آزمایشگاهی و نکات مهم قبل از خرید

شناخت این ابزار نه تنها برای کار های آزمایشی حیاتی و مهم است بلکه برای خرید این تجهیزات نیز بسیار حائز اهمیت است. هرچند با توجه به اجناس تقلبی موجود در بازار که به قول معروف با جنس اصلی مو نمیزند؛ بهترین گزینه خرید از محلی با سابقه و معتبر است.

در ادامه این مقاله با ما همراه شوید تا با تجهیزات آزمایشگاهی و انواع آن بیشتر آشنا شوید.

تجهیزات آزمایشگاهی چیست؟

‌ تجهیزات آزمایشگاهی به مجموعه‌ای از ابزار و لوازم مورد استفاده در آزمایشگاه‌ها گفته میشود، محققین و دانشمندان به واسطه ی تجهیزات آزمایشگاهی قادر به انجام پژوهش های تحقیقاتی خود میباشند، البته تجهیزات موجود در هر آزمایشگاه با توجه به نوع کاربرد آن ممکن است با تجهیزات سایر آزمایشگاه‌ها متفاوت باشد.

دانشجویان رشته های علوم پایه، محققین و دانشمندان آزمایشگاه برای ایجاد تعامل با داده های جمع آوری شده خود نیاز به مجموعه کاملی از ابزار و تجهیزات آزمایشگاهی دارند، بنابراین تجهیز آزمایشگاه‌ ها با تجهیزات با کیفیت و مطابق با استاندارد های معتبر دنیا از اهمیت خاصی برخوردار است.

انواع تجهیزات آزمایشگاهی

بطور کلی میتوان تجهیزات آزمایشگاهی را در 5 گروه اصلی طبقه بندی کرد:

  • سکوبندی آزمایشگاهی

به مجموعه کابینت بندی ها و میزهای کاری که در هر آزمایشگاه وجود دارد سکوبندی گفته میشود، از نظر کارشناسان فنی میتوان سکوبندی را اولین گام در راه اندازی یک آزمایشگاه دانست.

  • هود آزمایشگاهی

هود آزمایشگاهی یکی از مهم ترین وسایل مورد نیاز برای هر آزمایشگاهی می باشد، هم جان کارکنان و هم طول عمر ابزار ها و  دستگاه ها به هود آزمایشگاهی وابسته است، هود آزمایشگاهی یکی از انواع تجهیزات آزمایشگاهی برای حفاظت از اپراتور آزمایشگاه و محیط آزمایشگاه از عوامل شیمیائی، میکروبی، بخارات اسیدی، سوزاننده‌ها، قلیا، سایر بخارات بیهوش ‌کننده و بی حس کننده حاصل از فعل و انفعالات شیمیائی، حلال‌ها و مواد سرطان زا طراحی و ساخته شده است.

  • دستگاه آزمایشگاهی

دستگاه آزمایشگاهی به همه ی تجهیزات آزمایشگاهی گفته میشود که برای انواع آزمایش ها، آنالیز و تحلیل ها، تست و اندازه گیری استفاده میشوند، دستگاه آزمایشگاهی به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیم می شوند، دستگاه های عمومی آزمایشگاهی شامل: آون، انکوباتور، PH متر، هات پلیت مگنت، اتوکلاو و … است، که در همه آزمایشگاه ها استفاده میشوند.

دستگاه های تخصصی، دستگاه هایی مثل: اتاق رشد کشت بافت هستند که با توجه به تخصص آزمایشگاه از آنها استفاده میشود.

  • وسایل آزمایشگاهی

وسایل آزمایشگاهی یکی از نیاز های مشخص هر آزمایشگاهی است، برخی از انواع وسایل آزمایشگاهی:لوله آزمایشگاه، لوله شور، جای لوله ی آزمایش، لوله گیر،بشر یا لیوان آزمایشگاهی، ارلن مایر، قیف، بوته چینی، کپسول چینی، چراغ گازی، چراغ الکلی، همزن شیشه ای، بورت، استوانه مدرج، سوهان، میله و پایه، سه پایه، پنس

توری نسوز و… .

انواع دستگاه ها مورد نیاز در هر آزمایشگاه

  • دوش و چشم شوی آزمایشگاهی

دوش و چشم شوی آزمایشگاهی برای حفاظت از کارکنان آزمایشگاه در برابر خطرات وارد شده به چشم و صورت آن ها میباشد. کارکنانی که از مواد شیمیایی خطرناک استفاده میکنند بطور دائم باید از دوش و چشم شوی در محل آزمایش استفاده کنند.

در ادامه به معرفی مختصر انواع دستگاه هایی که در هر آزمایشگاهی باید وجود داشته باشند خواهیم پرداخت.

انواع دستگاه ها مورد نیاز در هر آزمایشگاه

  1. میکروسکوپ آزمایشگاهی

میکروسکوپ آزمایشگاهی یکی از وسایل و تجهیزات آزمایشگاهی است که اشیا کوچک را بزرگ نمایش میدهد.

دو پارامتری که در قدرتمندی میکروسکوپ ها اهمیت دارد و هنگام خرید باید به آن توجه کنید عبارتند از:

  • بزرگنمایی (Magnification)
  • وضوح تصویر(Resolution)

میکروسکوپ ها تنوع های زیادی دارند، اجزای تشکیل دهنده میکروسکوپ ها شامل: پایه، صفحه میکروسکوپ، لوله، عدسی، گیره نگهدارنده،دسته ی میکروسکوپ، لامپ میکروسکوپ میباشد.

  1. تانک ازت

تانک ازت محفظه ای است که از آن به منظور انتقال یا نگهداری نیتروژن مایع استفاده می شود. تانک ازت به گونه ای ساخته میشود که، هیچ چیزی نمیتواند به داخل آن نفوذ کند و همینطور تغییرات دمایی بر نیتروژن درون تانک ازت، اثر نمیگذارد. همچنین از تانک ازت ها برای نگهداری اعضای پیوندی، سلول ها، اسپریم و تخمک نیز استفاده میشود.

  1. کرایو اسپری

از کرایواسپری در آزمایشگاه های پاتولوژی برای خنک کردن بلوک های بافت پارافینی پیش از برش با میکروتوم و یا نمونه های بافت پیش از برش با کرایوستات (Frozen Section) استفاده میشود. همچنین کرایو اسپری فاقد ترکیبات فلوئوری مخرب محیط زیست است و قابل اشتعال نیست.

  1. رفراکتور

رفراکتومتر یا (شکست سنج)، یک دستگاه آزمایشگاهی است که از آن برای شناسایی و تشخیص درجه خالص بودن مواد آزمایشگاهی استفاده میکنند، در واقع این دستگاه عملیات رفراکتومتری را با اندازه گیری ضریب شکست مواد (مایع، جامد و گازها) انجام میدهد، از انواع فراکتومترر های آزمایشگاهی میتوان به رفراکتومتر: رومیزی، دستی آنالوگ، دستی دیجیتال و رفراکتومتر آنلاین اشاره کرد.

  1. ترازو آزمایشگاهی

ترازوی دیجیتال آزمایشگاهی وسیله ای است که به منظور اندازه گیری و سنجش اجسام با دقت بالا بکار میرود، که معمولا دارای صفحه محفظه توزین هستند و صفحه محفظه آن نیز برای جلوگیری از تاثیر هوا بر وزن مواد میباشد؛ ترازوی دیجیتال آزمایشگاهی از کفه، محفظه و صفحه ی نمایشگر دیجیتال تشکیل شده و معمولا قابلیت اتصال به سیستم عامل ویندوز را نیز دارا می باشند.

نکات مهم برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی

در بسیاری از صنایع مهم مانند ساخت دارو ترکیبات شیمیایی و سایر آزمایشگاه های که وزن اندازه گیری شده، یکی از پارامترهای بسیار ضروری در آن ها میباشد، وجود خطا در ترازو آنها میتواند باعث بروز عواقب جبران ناپذیری باشد، برای همین در آزمایشگاه ها باید توزین با دقت بسیار بالا به وسیله ترازوی آزمایشگاهی انجام شود.

نکات مهم برای خرید تجهیزات آزمایشگاهی

قبل از خرید تجهیزات و لوازم آزمایشگاهی نخست، باید در نظر بگیرد که با چه کاربردی می خواهید فعالیت خود را آغاز نمایید؛ تا با توجه به نوع کاربرد و فعالیت، مناسب ترین تجهیزات را خریداری کنید.

بعد از تعیین زمینه فعالیتی آزمایشگاه، مهمترین نکته ای که برای خرید لوازم آزمایشگاهی باید مورد توجه قرار گیرد این است که لیستی از تمامی تجهیزاتی که برای راه اندازی کار خود نیاز دارید فراهم نمایید.

 لیستی تهیه کنید که به شما کمک کند تا تمامی نجهیزات و وسایل لازم برای آزمایشگاهتان را خریداری کنید، این کار باید با بررسی های دقیق صورت بگیرد تا در آینده و با انجام آزمایشات متعدد مشکلی بوجود نیاورد.

همچنین باید هنگام خرید تست و بررسی های لازم را انجام دهید چرا که امروزه بازار پر شده از لوازم چینی فیک که مشابه همان دستگاه و تجهیزات هستند اما کیفیت لازم را ندارند.

همچنین انتخاب محلی که این ابزار را از آن می خرید مهم ترین بخش این قضیه است. پس مکانی را انتخاب کنید که معتبر ترین و با کیفیت ترین برند ها را با قیمت مناسب به شما عزیزان ارائه دهد.

در پایان

با توجه به گستردگی زیادی که تجهیزات آزمایشگاهی دارند، آشنایی با اصلی ترین لوازم و دستگاه های مختلف آزمایشگاهی و کاربرد آن‌ها بسیار مهم است. لذا گاهی خرید یک وسیله اشتباه میتواند کارهای آزمایشگاهی را با مشکل روبرو کرده و عقب بیاندازد.

توصیه ما به شما انتخاب یک محل مناسب و معتبر برای خرید این گونه لوازم است؛ مرکزی که در کنار لوازم با کیفیت، گرانتی معتبر نیز داشته باشد.

 

وبگردی