سامانه ضد موشکی تاد هدیه آمریکا به رژیم صهیونیستی برای مقابله با ایران/ 7 آتشبار تاد با 800 رهگیر

در ادامه حمایت علنی ایالات متحده از رژیم اسرائیل ، این بار یکشنبه 13 اکتبر، سامانه دفاع ضدموشکی تاد به اسرائیل ارسال و روز 15 اکتبر 2024 در سرزمین‌های اشغالی مستقر شد.

این سامانه یک سیستم تسلیحاتی ۱ میلیارد دلاری است که در نقاط حساس مختلف از جمله کره جنوبی، گوام و امارات عربی متحده برای مقابله با تهدیدات موشکی بالستیک از سوی دشمنان آمریکا مستقر شده است.

استقرار سامانه تاد به عنوان یک پیام سیاسی و نظامی - پیش از حمله احتمالی اسرائیل به ایران در پاسخ به رگبار موشک‌های بالستیک ایران علیه اسرائیل در یکم اکتبر - عمل می‌کند.

قابلیت‌های سامانه تاد

تاد یک سیستم دفاع موشکی پیشرفته با ارتفاع بالا با قابلیت رهگیری موشک‌های بالستیک کوتاه و میان‌برد است. سی‌ان‌ان می‌نویسد تاد که مخفف (Terminal High-Altitude Area Defense) یا (پدافند هوایی مرحله پایانی ارتفاع بالا) است، تنها سیستم دفاع موشکی ایالات متحده بوده که می‌تواند موشک‌های بالستیک با برد کوتاه، میان و بلند را هم در داخل جو و هم در خارج از جو در مرحله نهایی پرواز (یا هنگام سقوط به سمت هدف) رهگیری و نابود کند. به گفته سدریک لیتون، تحلیلگر نظامی سی‌ان‌ان و سرهنگ پیشین نیروی هوایی ایالات متحده، تاد در دفاع از اسرائیل تنها نبوده و می‌تواند به عنوان یک «بازدارنده» اضافی در برابر حمله عمل کند. او توضیح داد: «وقتی که این سیستم مستقر شود، در واقع یک لایه اضافی به سیستم‌های دفاع هوایی و موشکی موجود اسرائیل خواهد افزود».

هدف آمریکا از استقرار تاد در اسرائیل چیست؟

بعد از 2 عملیات «‌وعده صادق 1» و «وعده صادق 2» و تغییرات در تاکتیک نبرد و شکست‌های پی در پی سامانه گنبد آهنین در مقابله با حملات موشکی از لبنان، غزه و از همه مهم‌تر از سوی ایران، هدف اصلی استقرار سامانه تاد تقویت پدافند هوایی رژیم اسرائیل است. این همان چیزی است که مسؤولان آمریکایی درباره ارسال این سامانه به آن اشاره کرده‌اند. پت رایدر، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) در بیانیه‌ای با اشاره به عملیات موشکی ایران علیه رژیم اسرائیل اعلام کرد «استقرار یک سامانه ضدموشکی تاد (THAAD)، سامانه یکپارچه دفاع هوایی اسرائیل را تقویت می‌کند».

رایدر همچنین به این موضوع اشاره کرده که «این بخشی از تعدیل‌های گسترده‌ای است که ارتش آمریکا طی ماه‌های اخیر برای حمایت از توان دفاعی اسرائیل و محافظت از آمریکایی‌ها در برابر حملات ایران و شبه‌نظامیان وابسته به این کشور انجام داده است». رئیس‌جمهور آمریکا جو بایدن نیز اظهار کرده است این سامانه را برای «دفاع از اسرائیل» ارسال می‌کند.

 تاد خواهان زیادی دارد

کریستین ورموث، معاون نیروی زمینی وزارت دفاع ‌آمریکا در این زمینه گفت: «باید به استقرار تاد آن‌طور که هست نگاه کنیم و آن چیزی نیست جز اینکه تعهد ما به امنیت اسرائیل، آن هم در وقتی که با تهدیدهای حماس و حزب‌الله لبنان مواجه است را نشان می‌دهد.»

با این حال، استقرار این نیروهای آمریکایی و منابع محدود تاد، آن هم برای درگیری خاورمیانه که احتمالا طولانی خواهد بود، نیز خطراتی را به همراه دارد.

خانم ورموث اذعان کرد که نیروهای پدافند هوایی ارتش آمریکا با توجه به تقاضای زیاد برای استقرار این سامانه‌ها، «بیشترین فشار» را در مقایسه با سایر یگان‌ها دارند.

توماس کاراکو - مدیر گروه مطالعاتی دفاع موشکی در اندیشکده آمریکایی «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی - CSIS» به ای‌بی‌سی نیوز گفت: «دفاع موشکی برای شما زمان می‌خرد، دفاع موشکی برای شما انعطاف‌پذیری فراهم می‌کند تا سر فرصت برای پایان دادن به تهدید مورد نظر از طریق ابزارهای دیگر اقدام کنید.»

وی افزود: «اما باید بروید و از زمان و انعطافی که برایتان می‌خرد استفاده کنید. نه اینکه فقط بنشینید و منتظر بمانید.»

کاراکو گفت: «اگر می‌خواهیم مرتکب چنین کاری شویم، باید مطمئن شویم که از آن به خوبی استفاده می‌شود و به ایرانی‌ها اطلاع ‌دهیم که باید جلوی این مزخرفات را بگیرند.»

وی افزود: «تهدید ایرانی‌ها باید به پایان برسد و گاهی تشدید تنش، اگر به معنای پایان دادن به چیزی باشد، در مقابل درگیری فرسایشی طولانی‌مدت، چیز خوبی است. این یک قمار است. »

تاد چه توانی به شبکه ضد موشکی اسرائیل می‌دهد

سامانه تاد محصول شرکت لاکهید مارتین است و برای رهگیری موشک‌های بالستیک کوتاه‌برد و میان‌برد طراحی شده است، مهمات آن می‌تواند اهدافی را در فاصله ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتری و در ارتفاع ۱۵۰ کیلومتری هدف قرار دهد.

رهگیرهای این سامانه پدافندی به گونه‌ای طراحی شده‌اند که موشک‌ها را در داخل و خارج از جو زمین در مرحله نهایی پروازشان نابود کنند.

توانایی‌های سامانه تاد مشابه سامانه «پیکان -۲» اسرائیل است. بعلاوه اینکه، اسرائیل از سامانه «پیکان-۳» برای بردهای بلندتر، و سامانه برد متوسط تا بلند سامانه «فلاخن داوود» و سیستم معروف «گنبد آهنین» برای تهدیدات کوتاه‌‌بردتر استفاده می‌کند.

سیدارت کاوشال از «موسسه سلطنتی سرویس‌های [دفاعی] متحد» به اختصار: اندیشکده روسی، RUSI) در بریتانیا به ای‌بی‌سی‌نیوز گفت که با این تفاصیل، سامانه تاد لزوماً نشان دهنده ارتقای قابل توجهی در قابلیت‌های پدافندی اسرائیل نیست.

او گفت: در عوض، بهتر است بگوییم که «سهم معنادارتری در بالابردن ظرفیت آن دارد.

کاراکو گفت: در شرایطی که اسرائیل اکنون با تهدید انبوه حملات پهپادی، راکتی و موشک‌های بالستیک مواجه است، «هر راداری که بتواند به روشن کردن آسمان و تمرکز بر تهدیدهای وارده کمک کند، ارزشمند خواهد بود.»

۷ آتشبار با ۸۰۰ رهگیر

با این حال، سامانه تاد محدودیت‌هایی در مدت زمانی که می‌تواند عملیات کند، دارد.

بر اساس گزارش سرویس تحقیقاتی کنگره آمریکا در سال ۲۰۲۴، هر آتشبار تاد معمولاً ۴۸ موشک رهگیر را حمل می‌کند.

این سیستم شامل یک رادار پیشرفته است که موشک‌های ورودی را ردیابی و رهگیرهای ۶ متری آن را شلیک می‌کند. موشک‌انداز این سامانه نیز بر روی یک کامیون نصب شده و از هشت لوله موشک تشکیل شده است.

بر اساس «مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی»، اولین سامانه تاد در سال ۲۰۱۲ در ایالات متحده به کار گرفته شد. لاکهید مارتین در ماه دسامبر گفت که در مجموع ۸۰۰ رهگیر به سازمان دفاع موشکی وزارت دفاع آمریکا تحویل داده است. با این حال، تنها هفت سامانه تاد وجود دارد که هشتمین آن در سال ۲۰۲۵ تحویل داده می‌شود.

منبع : خبربان ، وطن امروز

وبگردی