اجاره این خانهها 30 درصد ارزان شد
رکنا اقتصادی: بازار مسکن رمقی ندارد؛ اما در بازار اجاره بهجز حاشیهسازی برخی موجران که در حال بالا بردن قیمتها هستند، شرایط نسبتا مساعد است؛ بهویژه با خروج اتباع افغانستانی از کشور، اجاره ساختمانهای کلنگی در مناطق میزبان این اتباع با تخفیف قابلتوجه روبهرو شده است.

خبرآنلاین: بازار مسکن رمقی ندارد؛ اما در بازار اجاره بهجز حاشیهسازی برخی موجران که در حال بالا بردن قیمتها هستند، شرایط نسبتا مساعد است؛ بهویژه با خروج اتباع افغانستانی از کشور، اجاره ساختمانهای کلنگی در مناطق میزبان این اتباع با تخفیف قابلتوجه روبهرو شده است.
از آغاز جنگ تحمیلی اسرائیل علیه ایران و هدف قرار گرفتن تهران، بازار مسکن و اجاره پایتخت وارد کما شد، اما بعد از برقراری آتشبس، برخلاف بازار اجاره که به شرایط عادی برگشت، بازار مسکن رکود سنگینتری را تجربه کرد.
بررسیهای میدانی همشهری حاکی از این است که معاملات خریدوفروش مسکن تقریبا متوقف شده و کمتر خریداری در شرایط فعلی حاضر به ورود به معاملات مسکن میشود.
معاملات مسکن؛ تقریبا هیچ!
بازار مسکن بهشدت از ریسک جنگ و بیثباتی گریزان است و ریالی بودن سرمایهگذاری در این بازار و همچنین خطر آسیب فیزیکی و نابودی این سرمایهگذاری در شرایط جنگی، باعث شده خریداران برای ورود به بازار احتیاط کنند و منتظر عادی شدن شرایط بمانند.
بررسیهای میدانی از بنگاههای مشاور املاک تهران حاکی از این است که باوجود کاهش حدود ۱۰ درصدی قیمت پیشنهادی فروشندگان املاک، تقریبا هیچکسی سراغ خرید مسکن نمیرود و بهجز مستأجران، هیچکسی به بنگاههای املاک سر نمیزند.
حامد قیصری، فعال بازار مسکن تهران میگوید: نااطمینانی در بازار مسکن بهشدت زیاد است و در این وضعیت، فروشندگانی که به هر دلیلی پول لازم هستند و باید ملک خود را بفروشند حتی با تخفیف هم نمیتوانند مشتری نقد برای ملک خود پیدا کنند.
اجاره کلنگیها به قیمت پارسال
در کنار رکود جنگی بازار مسکن، خروج اتباع غیرمجاز از کشور نیز باعث شده بخش دیگری از بازار مسکن با کاهش قیمت مواجه شود.
از آنجاییکه بخش قابلتوجهی از اتباع غیرمجاز، بهصورت جمعی در خانههای قدیمی و کلنگی مناطق جنوبی شهر سکونت داشتند، خروج انبوه آنها از کشور باعث افزایش شدید عرضه خانههای قدیمی به بازار اجاره شده است.
قیصری، فعال بازار مسکن منطقه ۱۷ تهران میگوید: اجارهبهای خانههای ویلایی قدیمی که پیش از این عمدتا به اتباع افغانستانی اجاره داده میشد، تا بیش از ۳۰ درصد نسبت به میانگین قیمتهای بازار کاهش پیدا کرده است.
بهگفته او، قرارداد اجاره آن دسته از این خانههای ویلایی که همچنان در اختیار اتباع افغانستانی مجاز قرار دارد، با همان قیمت سال قبل در حال تمدید است.
سایه توهم بر بازار اجاره
براساس رصد همشهری، یکی از نکات عجیب بازار اجاره در یکماه اخیر این است که بعد از آتشبس جنگ تحمیلی، قیمت پیشنهادی موجران در برخی از آگهیهای اینترنتی نسبت به قبل از وقوع جنگ افزایش یافته است.
منتشرکنندگان برخی از این آگهیها، رشد نسبی قیمت ارز را دلیل افزایش قیمت پیشنهادی خود عنوان کردند؛ درحالیکه ازنظر فعالان بازار اجاره، در دوره آتشبس، هیچ توجیهی برای اثرگذاری چنددرصدی افزایش قیمت دلار بر قیمت اجاره وجود ندارد و اقدام این دسته از صاحبخانهها، ناشی از توهم آنهاست.
وحید خدادادی، فعال بازار مسکن و اجاره منطقه ۷ تهران میگوید: قیمت ثبتشده در اغلب آگهیهای اینترنتی بازار اجاره، حدود ۲۰ درصد بالاتر از قیمت واقعی بازار است و به همین واسطه، بسیاری از این آگهیها حتی تا چند هفته پس از ثبت، هیچ مشتری بالفعلی پیدا نمیکنند.
خدادادی با تأکید بر لزوم قاعدهمند و رقابتی کردن بازار اجاره، میافزاید: تا زمانی که دولت در ۲ حوزه نظارت کارآمد بر بازار اجاره و تسهیل عرضه واحدهای استیجاری اقدام مؤثری انجام ندهد، اوضاع بازار سنتی اجاره چندان به نفع مستأجران نخواهد بود، اما در همین بازار هم، مستأجران باید بهجای تسلیم شدن در مقابل پیشنهاد اولیه موجران و مطابقت دادن خود با این پیشنهادها، وارد چانهزنی مؤثر شوند و فضای کلی را به سمت تعامل و توجه به شرایط هر دو طرف سوق دهند.
او نبود قانون جامع و شفاف و نظارت سیستماتیک برای بازار اجاره را اصلیترین عامل در تضعیف مستأجران و ابتر ماندن قوانین و مصوبات مرتبط با این بازار عنوان کرد و گفت: اگر قرار است قانون ساماندهی بازار زمین، مسکن و اجاره اجرا شود و مثلاً سقف افزایش اجاره ۲۵ درصد باشد، باید این کار بهصورت سیستمی و بدون انداختن توپ در زمین مستأجر یا مشاور املاک انجام شود.
-
دیدار عراقچی و سفیر جدید فرانسه در ایران
ارسال نظر