به ازای هر هزار بیمار فقط 1.6 پرستار داریم / گرایش به شغل پرستاری رو به کاهش است /مهاجرت پرستاران غیر عادی است

شریفی مقدم دبیرکل خانه پرستار به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: پرستاری شغل پر مشقتی است و سختی های زیادی دارد، مواجهه با بیماری های سخت و واگیر ،ساعات کاری زیاد و درآمد کم از عواملی است که شاهد مهاجرت پرستاران به کشورهای همسایه هستیم.

پرستاری سخت تر از سخت

او در ادامه  با تاکید بر اینکه این شغل در ردیف مشاغل سخت قرار دارد گفت: پرستاری شغل بسیار سختی در جهان است ، پر اضطراب و پر خطر است و در معرض بیماری های خطرناک مانند سل،هپاتیت،ایدز،آنفلوانرا و این اواخر کرونا که تمام جهان را درگیر کرده بود، جان پرستاران را تهدید می کند بود.علاوه بر اینکه مواجهه با بیماران در حال احتضار تنش های روحی برای آنان دارد.

او با نام بردن از عوامل بالا  تاکید کرد:در دنیا،میزان اقبال به شغل پرستاری رو به کاهش است و دولت ها برای افزایش استقبال به آن عوامل انگیزه دهنده بسیاری ایجاد می کنند. در کشورهای توسعه یافته با ایجاد عواملی مانند رعایت شان اجتماعی ،امکانات مناسب  و دستمزد عالی در تلاش هستند تا از مهاجرت شغلی پرستاران پیشگیری کنند.

 کمبود 100  هزار پرستار

 دبیرکل خانه پرستار اعلام کرد :در حال حاضر 100 هزار پرستار در کشور کمبود داریم، که جان هزاران نفر را به خطر انداخته است.چرا که کمبود پرستار به طور مستقیم با سلامتی  بیماران در ارتباط است.بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی در  بدترین شرایط در ازای هر هزار بیمار باید 3 پرستار فعال باشند اما در ایران در ازای این تعداد بیمار  1.6 پرستار وجود دارد.

او در ادامه اضافه کرد: کمبود پرستاران در کشور به شرایط بحران رسیده است ،به طوری که در کشوره های توسعه یافته اروپایی در شرایط نرمال این شاخص 10 الی 11 پرستار برای  یک هزار بیمار ،به طور متوسط 5الی 6 پرستار و در کف شاخص 3 پرستار برای یک هزار بیمار نیاز است.

اختلاف چند هزار دلاری دستمزد جهانی پرستاران

او با تحلیل شرایط شغلی پرستاران افزود:در کشور ما کمبود پرستاران نسبت به جمعیت و به ازای  هر تخت بیمارستانی بنا به اعلام وزارت بهداشت باید 2.2 دهم نیروی پرستار و 4 دهم نیروی کمک پرستاری باید باشد.نیروی انسانی از نظر کمی و تعداد خیلی مهم است که در اولین گام جذب آنها باید صورت بگیرد. نصف خدمات را با این روند خدمات پرستاری دریافت می کنند . نگه داشت نیرو در گام بعدی است.پرستاران به کار درمان وارد نمی شوند چرا که دستمزد ناچیزی دارند و نهایتا در ماه 12 میلیون حقوق بگیرند که نهایتا می شود 250 دلار در حالی که در اروپا وآمریکا پرستاران 500 هزار دلار دستمزد دریافت می کنند و عقل سلیم حکم می کند که برای منافع شغلی بیشتر به کشورهایی برون که قدر خدمات آنها را می دانند.

او با انتقاد از نظام سلامت و تعارض منافع دست پرستاران گفت:منافع و تصمیم گیران نظام سلامت در دست گروهی است که نیاز مردم و مردم و پرستارانی که صف اول خدمت هستند را درک نمی کنند.

مهاجرت پرستاران غیر عادی است

او با رد این ادعا وزیر بهداشت  که مهاجرت پرستاران در تمام دنیا موضوع عادی است و نگران کننده نیست اظهار داشت:مهاجرت پرستاران در کشورهایی که نیروی مازاد دارند نگران کننده نیست نه در کشور ما که به ازای هر بیمار 1.6 نیروی پرستاری وجود دارد.در کشور هند و فلیپین نیروی پرستار آموزش دیده به قصد مهاجرت اموزش می دهند.هم اکنون در عربستان وایران و امارات نیروی پرستار از کشورهای هند و فلیپین مشغول خدمت هستند.

 

شریفی مقدم افزود:کمبود پرستار در کشور مستقیم با سلامت مردم در ارتباط است و این بسیار وحشتناک است که در کشور به ازای هر تخت 1.6 پرستار داریم و همین موضوع سلامت جامعه را تهدید می کند.

او دلایل عدم استقبال پرستاران را این گونه توضیح داد:پرستارانی که به دلیل شرایط دلیل سخت کاری حاضرند در شرایط مشابه به مشاغل دیگر بروند مانند معلمی، یا رانندگی در اسنپ و خدمات آرایشگری. این شغل به قدری سختی دارد که تا کنون چندین مورد خودکشی و مرگ در خواب گزارش شده است. و خیلی ها حتی ترجیح می دهند در خانه بنشینند تا با این شرایط سخت به کار مشغول شوند.

عدم امنیت شغلی پرستاران

شریفی مقدم با اشاره به عدم امنیت شغلی پرستاران افزود:بیش از 40 درصد پرستاران  در بیمارستان های دولتی از طریق یک شرکت واسطه جذب می شوند و بیمارستان هیچ تعهدی نسب به آنان ندارد و این شرکت ها غالبا یک شماره موبایل دارند که سال تغییر می کند و در برابر مطالبات پرستاران پاسخگو نیستند.در بیمارستان های خصوصی باز شرایط بهتر است و حداقل اینکه نیروی پرستار مستقیما با خود بیمارستان ارتباط دارد هر چند در آنجا هم قراردادهای موقت وکوتاه مدت امنیت شغلی آنان را تهدید می کند.

عدم حمایت وزارت بهداشت از خدمات پرستاری در منزل

او درباره اهمیت و منافع خدمات پرستاری در منزل تاکید دارد: در دنیا حدود 60 سال پیش پرستاری در خانه مطرح بوده و می تواند بار پرستاری  و هزینه های اشغال تخت بیمارستان را کاهش دهد .هر تخت بیمارستانی چند میلیار هزینه در روز برای دولت دارد .در کشورهای دیگر برای خدمات پرستاری بیمه ها وارد شدند و با نصف این هزینه و حتی کمتر به بیماران خدمات پرستاری دهند.

او با اشاره به اهمیت این موضوع اضافه کرد:خدمات پرستاری در منزل نسبت به خدمات در بیمارستان اولویت دارد.خدمات پرستاری سالمند در خانه از موضوعات مهمی است که    از سوی وزارت بهداشت مورد توجه  قرار نمی گیرد در حالی که اجرای این طرح به نفع وزارت بهداشت است.

او افزود: در حال حاضر 80 الی 90 درصد خدمات پرستاری در منزل توسط افراد غیر متخصص ارائه می شود و افزاد غیر متخصص با چاپ یک کارت ویزیت خدمات پرستاری ارائه می دهند.این خدمات نیاز مردم است و اگر از راه قانونی و مجاز برای مردم ارائه نشود توسط مراکر غیر مجار به مردم ارائه می شود.و شاهد حوادث و اتفاقات ناگواری در این موارد خواهیم بود.

 

 

وبگردی