جان‌باختن دو نفر بر اثر ریزش کوه در جاده بلده؛ نتیجه مستقیم فعالیت بی‌رویه معادن

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، ریزش مرگبار کوه در محور دوآب به بلده، که به کشته شدن دو شهروند انجامید، بار دیگر زنگ خطر را درباره پیامدهای برداشت‌های بی‌رویه معدنی در دل کوه‌های هراز به صدا درآورد؛ فعالیت گسترده معادن شن و ماسه نه‌تنها چهره طبیعت را مخدوش کرده، بلکه جان مردم را نیز در معرض تهدید قرار داده است. در حالی که نهادهای قضایی و زیست‌محیطی هشدار داده‌اند، اما چرخه تخریب با دخالت سرمایه‌گذاران و بی‌توجهی به پدافند غیرعامل، همچنان ادامه دارد.

مهدی زارع

دکتر مهدی زارع استاد تمام زمین شناسی در این خصوص برای رکنا نوشت:

روز یکشنبه ۲۹تیر ۱۴۰۴ ریزش کوه و سقوط سنگ در محور دوآب به بلده – در فاصله ۴۵ کیلومتری جنوب آمل در جاده هراز ، باعث جان باختن ۲ نفر از سرنشینان یک وانت بار عبوری در کیلومتر یک  محدوده " دوآب- بلده " به  سبب واژگونی خودروشد. هر دو سرنشین در محل زمینلغزش کشته شدند و با دشواری فراوان جنازه ها از لابه لای آهن پاره ها به بیرون کشیده شد. علت این ریزش فعالیت معادن و برداشت های بی رویه در دامنه کوه و رخداد زمینلغزش های پی در پی بوده که در این مورد متاسفانه به فوت دو هموطن انجامید. 

 فعالیت معادن در ابتدای جاده بلده، به ویژه معادن شن و ماسه، با مشکلات و آلودگی‌های محیط زیستی شدید در منطقه  همراه بوده است. این آلودگی‌ها شامل آلودگی هوا، آلودگی ناشی از فعالیت‌های معدنکاری، و همچنین ناپایداری زمین و ریزش کوه به دلیل برداشت بی‌رویه در شیب دامنه معادن – مشرف به جاده- است. دادستانی و محیط زیست به این موضوع ورود کرده‌اند و برخی از معادن به دلیل عدم رعایت مسائل زیست‌محیطی و ایمنی، تعطیل شده‌اند ولی معمولا این فرایند های قضایی با مداخله سرمایه گذار پس از چندی متوقف می شود و یا با استخدام گروهی از اهالی، روندهای مخرب قبلی ادامه می یابد. مشکلات و آلودگی‌های محیطی معادن جاده بلده را می توان آلودگی هوا ناشی از  فعالیت‌های معدنی و استخراج، گرد و غبار و آلاینده‌های هوا را در منطقه افزایش می‌دهد.. آلودگی آب رودخانه نور و آلودگی آبهای زیرزمینی در اثر فعالیت‌های معدنی و ناپایداری زمین و ریزش کوه در زمینلغزش ها با برداشت بی‌رویه از معادن و فعالیت‌های معدنکاری، و ناپایداری زمین دانست.  

فعالیت معادن  به تخریب پوشش گیاهی و تخریب محیط زیست حیات وحش منطقه منجر شده است. خوشبختانه دادستانی به پرونده معادن جاده بلده ورود کرده و در مواردی دستور تعطیلی معادن را به دلیل عدم رعایت مسائل زیست‌محیطی و ایمنی صادر کرده است. ضمنا از روز ۳۱ تیرماه با مداخله مردم منطقه از ورود کامیونهای معادن به جاده بلده ممانعت شد. به معدن داران مهلتی داده شده است تا نواقص و تخلفات زیست‌محیطی خود را برطرف کنند البته مشکل اصلی حراج منابع طبیعی به بهایی ناچیز و اساسا اجازه معدنکاری در محدوده دره هراز است. چنین فعالیتی با تخریب شدید محیط و خطر جانی برای ساکنان و کارکنان و البته سودی قابل توجه برای سرمایه گذاران همراه است. 

در محدوده جاده بلده زمین لغزش‌هایی رخ داده که به فعالیت‌های معدنی نسبت داده شده است.  ایمنی محیط کار و تثبیت عرصه فعالیت معادن از اهمیت بالایی برخوردار است و عملا این نکته مبنایی پدافند غیر عامل به طور کلی نادیده گرفته شده و مسایل ایمنی با نصب تابلوهای اول ایمنی بعدا کار به صورت کار بیشتر نمایشی برگزار شده است!. اداره محیط زیست وظیفه نظارت بر فعالیت‌های معدنی و جلوگیری از آلودگی‌های زیست‌محیطی را بر عهده دارد. به نظر میرسد که در چنین مواردی نظر محیط نیست و فعالان محیط زیستی منطقه تا کنون نادیده گرفته شده است.

 

  • معین زد: 3 بار کنکور دادم و 3 بار هم انصراف دادم؛ جلسه کنکور پشت سر پسر داییم بودم و تقلب کردم و رتبه‌ام سه رقمی شد+ویدیو

اخبار تاپ حوادث

وبگردی