عملیات اجرایی آزادراه پردیس- هراز آغاز شد
رکنا اقتصادی: امروز در مراسمی با حضور فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی عملیات اجرایی آزادراه پردیس- هراز به طول ۱۲ کیلومتر آغاز شد.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی صبح امروز سهشنبه ۳۱ تیرماه در آیین آغاز عملیات اجرایی آزادراه پردیس_هراز ضمن گرامیداشت یاد شهدای غیور و سرداران و سربازان، نخبگان هستهای و مردم شریف ایران اظهار کرد: پروژه آزادراهی پردیس_هراز تنها به منظور اتصال دو نقطه کالبدی نیست، بلکه مسیری است که در دولتهای قبل نیز نسبت به اجرای آن اهتمام وجود داشته و در دولت چهاردهم با جدیت پیگیری و شرایط شروع اجرایی آن انجام شده است.
وی افزود: یکی از نکات مهم این پروژه، جلب اعتماد بخش خصوصی برای سرمایه گذاریهای کلان است که باید با سرعت و جدیت رقم بخورد زیرا جز با حمایت بخش خصوصی اجرای چنین اقداماتی امکان پذیر نیست.
وزیر راه و شهرسازی در ادامه از پیگیری نمایندگان و مسئولان استانی و مدیران شرکت ساخت برای هموار کردن مسیر جذب سرمایه گذار بخش خصوصی تشکر و قدردانی کرد و گفت: در یک سال گذشته یکی از مهمترین پروژههای ما در حوزه مسکن برقرارکردن خدمات روبنایی، زیربنایی و آماده سازی پشتیبانها برای حفظ شان مردم بوده است.
صادق با بیان اینکه در حوزههای ریلی و جاده ای و بنادر دو مساله مورد تاکید قرار دارد، تصریح کرد: یکی از موضوعات، ضرورت توجه جدی به مسائل محیط زیستی است. زیرا توسعهای که بدون لحاظ کردن الزامات محیط زیستی انجام شود، نهتنها پایدار نخواهد بود، بلکه بهمرور آثار مخرب آن آشکار میشود.
وی نکته دوم را لزوم توجه به بخش خصوصی و جذب مشارکت بخش خصوصی عنوان کرد.
سرمایه گذاری ۱۰ همتی در حوزه حملونقل ریلی
وی خاطرنشان کرد: امروز پروژه آزادراهی با جذب سرمایه گذار بخش خصوصی به ارزش ۴.۶ همت را شروع کردیم و در بخش ریلی نزدیک به ۱۰ همت سرمایه گذاری را در حوزه ریل داشتیم.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه با قدرت و انگیزه بیشتر برای ساخت و اقتدار و عزت مملکت پیش خواهیم رفت، گفت: این حضور و وقت شناسی ملت ایران مسئولیت ما را در نحوه و کیفیت پاسخگویی به مطالبات آنها بیشتر کرده است.
صادق با اشاره به نکات مهم در جذب سرمایه بخشخصوصی تصریح کرد: مولد سازی به معنی تبدیل باغات به برج باغ نیست، بلکه مولد کردن اراضی فاقد مشکلات محیط زیستی است که مسیر توسعههای بعدی را در پی دارد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: شهر تهران در حال تبدیل شدن به شهری بی پناه است، به خصوص با جمعیت کلانی که بدون توجه به برنامهریزیهای قبلی و طرحهای کلان و فرادستی، در حال افزایش است و این موضوع تشدید نیز شده است.
بازنگری بنیادین بر تمرکز جمعیت و نوع ساخت و ساز در استان تهران در دستو کار است
صادق با تاکید بر اقدام این وزارتخانه برای بازنگری بنیادین بر تمرکز جمعیت و نوع ساخت و ساز در استان تهران، گفت: در بازنگری مسیرهای رفت و آمد به شهر تهران مورد توجه قرار گرفت به طوری که هرچه جمعیت در حومه شهر تهران با تسهیل دسترسیها انجام شود، تمرکز جمعیت در داخل شهر تهران کاهش مییابد.
وی با اشاره به پروژه آزادراهی پردیس _هراز گفت: این پروژه باعث صرفه جویی در مصرف سوخت و رفع مشکلات رفت و آمد شهرهای پردیس، بومهن و رودهن میشود و امیدواریم با پیگیریهای انجام شده هر چه بهتر و زودتر به نتیجه برسیم.
وزیر راه و شهرسازی وظیفه دولت را شفافیت در عملکرد و هموار کردن مسیر بخش خصوصی عنوان کرد و گفت: امیدواریم با پشتیبانی مردم بتوانیم مسیر توسعه را با گامهای بلند برداریم.
گفتنی است، پروژه راهبردی آزادراه پردیس–هراز(کنارگذر شمالی دماوند) به عنوان شاخه شمالی شهر بومهن، نقشی تعیینکننده در تکمیل زنجیره اتصال شرق استان تهران به جادههای شمالی کشور ایفا میکند.
این محور 12 کیلومتری به صورت دو باند رفتوبرگشت و چهار خط عبوری طراحی شده، پس از تبادل شرقی پردیس آغاز میشود و با عبور از شمال شهر بومهن به جاده فعلی هراز و در آینده نزدیک به واریانت امامزاده هاشم متصل خواهد شد.
این آزادراه از منظر ژئوپولیتیکی یکی از کریدورهای حیاتی تردد مسافر و حملونقل کالا در شرق استان تهران محسوب میشود، با وجود طول نهچندان زیاد به عنوان یکی از مؤثرترین پروژهها برای رفع گرههای ترافیکی منطقه و افزایش ایمنی و سرعت دسترسی به جادههای شمال کشور شناخته شده است.
پروژه آزادراه پردیس–هراز با مشارکت 70 درصدی یک شرکت بخش خصوصی به عنوان سرمایهگذار و 30 درصدی وزارت راه و شهرسازی در قالب مدل مشارکت عمومی–خصوصی (PPP) اجرا میشود.
دوره مشارکت این پروژه 26.5 سال شامل دوران احداث و بهرهبرداری تعیین شده است.
بر اساس برآوردهای صورت گرفته هزینه اجرای این آزادراه 12 کیلومتری 46700 میلیارد ریال است. زمان اجرای پروژه 54 ماه پیش بینی شده و آزادراه دارای 4 دستگاه پل به طول 1032 متر و 7 دستگاه تونل به طول 6462 متر است.
طول پروژه 12 کیلومتر عرض مسیر 28.6 متر بر ساعت حداقل شعاع قوس 560 متر حداکثر شیب طولی 6 درصد است.
تکمیل شبکه آزادراهی شرق تهران و اتصال به جادههای شریانی از جمله جاده هراز، کاهش زمان سفر و افزایش ایمنی در پرترددترین مسیر دسترسی به شمال کشور، روانسازی ترافیک محدوده شهرهای پردیس، بومهن و رودهن، رعایت الزامات پدافند غیرعامل با توجه به خطر زمین لغزش در منطقه مبارکآباد و شرایط لرزهخیزی، کاهش مصرف سوخت و آلایندههای زیستمحیطی، رونق گردشگری منطقه و کاهش سوانح رانندگی و افزایش ایمنی تردد از مزایای اجرای آزادراه پردیس–هراز اعلام شده است.
ارسال نظر