دانشمندانی که سازمان تروریست اسرائیل از ملت ایران گرفت

نیمه‌شب ۲۳ خردادماه بود که صدای انفجارهای پی در پی آمد و خبر از دست‌دادن تعدادی هموطن همه مردم را شوکه کرد. در بین شهدا تعداد زیادی دانشمند و نخبه دیده می‌شد. نخبگانی که در حوزه‌های مختلف و به‌خصوص فناوری هسته‌ای به مردم خدمت می‌کردند. از نخبگان سرشناس تا کسانی که گمنام در این عرصه خدمت می‌کردند. برخی از این نخبگان علمی به همراه خانواده خود شهید شدند و داغ سنگینی بر دل ایران و ایرانی گذاشتند. در این گزارش به معرفی نخبگان علمی که در حمله اسرائیل به ایران شهید شدند، پرداخته‌ایم.

دانشمند هسته‌ای که در درمان سرطان با رادیودارو فعال بود

دکتر امیرحسین فقهی، متخصص رادیودارو و پژوهشگر سابق CERN یکی از نخبگان علمی است که در حمله روز جمعه ۲۳ خرداد رژیم صهیونیستی به شهادت رسید.

وی که استاد تمام فیزیک هسته‌ای و از دانشمندان برجسته این حوزه بود و پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای در زمان ریاست وی، اقدامات گسترده‌ای در تولید رادیوداروهای درمان سرطان داشت.

شهید فقهی در سال ۱۳۷۹ مدرک کارشناسی را در رشته فیزیک (گرایش هسته‌ای) از دانشگاه ارومیه دریافت کرد و کارشناسی ارشد خود را در رشته مهندسی هسته‌ای (گرایش انرژی) در سال ۱۳۸۲ و دکتری مهندسی هسته‌ای (گرایش انرژی) را در سال ۱۳۸۷ از دانشگاه صنعتی امیرکبیر گرفته بود.

این شهید نخبه از سال ۱۳۸۷ فعالیت خود را به‌عنوان عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی آغاز کرده و از سال ۱۳۹۵ به مرتبه استادی نائل شده و در سمت‌هایی از جمله مدیر امور هیات علمی، دبیر هیات اجرائی جذب و دبیر هیئت ممیزه دانشگاه به خدمت مشغول بود.

 او همچنین در توسعه نیروگاه‌های هسته‌ای برای تولید برق مشارکت داشت.معاون پیشین رئیس سازمان انرژی اتمی و رئیس پژوهشگاه علوم و فنون هسته‌ای، دارای بیش از ۱۶۰ مقاله علمی بین‌المللی و بیش از ۲۶۰۰ ارجاع علمی، با شاخص h معادل ۲۷ بود.

رئیس دانشکده مهندسی هسته‌ای بهشتی که در امام‌زاده صالح آرمید

در حمله روز جمعه ۲۳ خرداد رژیم صهیونیستی یکی از نخبگان علمی که به شهادت رسید، دکتر عبدالحمید مینوچهر بود. همسر این دانشمند نیز به همراه وی شهید شد و در امامزاده صالح به خاک سپرده شد.شهید مینوچهر که طراح سوخت رآکتور بود، از سال 1401 ریاست دانشکده مهندسی هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی را بر عهده داشت و سردبیر فصلنامه فناوری و انرژی هسته‌ای بود.

 وی عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و حوزه فعالیت علمی وی موضوعات غلاف سوخت، آزمون غیرمخرب و جریان‌های گردابی بود.

 وی مقالاتی نیز در حوزه هسته‌ای منتشر کرده بود.شهید مینوچهر به‌عنوان یک فیزیک‌دان هسته‌ای، در زمینه‌هایی مانند فیزیک رآکتور، شبیه‌سازی هسته‌ای و طراحی سوخت‌های پیشرفته هسته‌ای متمرکز شد.

وی پژوهش‌های گسترده‌ای در زمینه افزایش ایمنی و بهره‌وری نیروگاه‌های هسته‌ای انجام داده و مقالات متعددی در مجلات معتبر داخلی و خارجی منتشر کرد.

دانشمندی که دوبار مورد سوء قصد دشمن قرار گرفت

دانشمندانی که سازمان تروریست اسرائیل از ملت ایران در جنگ 12 روزه با ایران گرفت - حمله اسرائیل به ایران

یکی از نخبگان علمی که ۲۳ خردادماه در پی حمله اسرائیل به ایران در منزلش به‌ شهادت رسید دکتر فریدون عباسی دوانی بود که در هشتم تیرماه امامزاده صالح تجریش به خاک سپرده شد.

شهید عباسی که رئیس پیشین سازمان انرژی اتمی و نماینده مردم کازرون و کوه‌چنار در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی بود، عضو هیئت علمی دانشکده فیزیک دانشگاه امام حسین(ع) (از سال ۱۳۷۲ش تا زمان شهادت) بود.

این شهید دانشمند، دانش‌آموخته رشته فیزیک هسته‌ای از دانشگاه شیراز و دکترای رشته فیزیک هسته‌ای از دانشگاه مشهد و دکترای مهندسی هسته‌ای از دانشگاه صنعتی امیرکبیر بود که در سال ۱۳۸۶ توسط رئیس جمهور وقت به‌عنوان استاد نمونه انتخاب شد.

این اولین بار نبود که شهید عباسی را ترور کردند. در ۸ آبان سال ۱۳۸۹ نیز وی در میدان دانشجوی تهران مورد سوء قصد قرار گرفته و مجروح شد.

خادمی امام رضا(ع) افتخار فیزیک‌دان و دانشمند هسته‌ای شهید

دکتر محمدمهدی طهرانچی، نخبه و دانشمند هسته‌ای کشور به همراه همسرش در نخستین ساعات حمله اسرائیل به ایران در صبح جمعه ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ به شهادت رسید و پیکرش در حضرت عبدالعظیم(ع) به خاک سپرده شد. شهید طهرانچی که رئیس دانشگاه آزاد و از متخصصان حوزه هسته‌ای بود، استاد ممتاز دانشکده فیزیک دانشگاه شهید بهشتی و استاد تمام پایه ۴۱ دانشگاه نیز بود.حوزه فعالیت علمی وی فیزیک ماده چگال، محاسبات کوانتومی، نانوفیزیک و نانوتکنولوژی، ابررسانایی دمای بالا، شبیه‌سازی‌های محاسباتی در مواد، خواص الکترونیکی و مغناطیسی مواد و فیزیک محاسباتی بود.مدرک دکتری فیزیک حالت جامد، دانشگاه شهید بهشتی در سال ۱۳۷۶ را کسب کرد و بر اساس پایگاه‌های علمی معتبر، این شهید دارای بیش از ۱۵۰ مقاله در مجلات معتبر بین‌المللی بوده است.از جمله سمت‌های وی عضو انجمن فیزیک ایران، عضو هیئت مؤسس انجمن نانوفناوری ایران، عضو انجمن علمی اپتیک و فوتونیک ایران و داور مجلات معتبر بین‌المللی فیزیک بود.این شهید نخبه، استاد نمونه کشوری سال ۱۳۸۹، پژوهشگر برتر دانشگاه شهید بهشتی (چندین دوره)، برنده جایزه علامه طباطبایی برای کتاب برتر دانشگاهی و دارنده نشان درجه یک علمی از رئیس‌جمهور نیز بود.شهید طهرانچی خادم آستان مقدس حضرت علی بن موسی‌الرضا(ع) نیز بود.

متخصص هسته‌ای و مشاور شهید فخری‌زاده

یکی از برجسته‌ترین دانشمندان هسته‌ای ایران که در حمله رژیم صهیونیستی به ایران به شهادت رسید، اکبر مطلبی‌زاده بود. 

پژوهشگر برجسته‌ای که عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و دارای مدرک دکتری فیزیک گرایش فیزیک هسته‌ای بود.

 وی در دانشگاه آزاد اسلامی یزد نیز فیزیک تدریس می‌کرد.این شهید نخبه در دانشگاه، علاوه بر تدریس، در پروژه‌های پژوهشی مرتبط با فیزیک هسته‌ای و فناوری‌های دفاعی نیز مشارکت می‌کرد. شهید مطلبی‌زاده که مشاور شهید فخری‌زاده بود در پروژه‌های حساس هسته‌ای و دفاعی نقش‌آفرینی می‌کرد. این دانشمند شهید در گلزار شهدای یزد به خاک سپرده شد.

این شهید برای بومی‌سازی انرژی هسته‌ای تلاش زیادی کرد

یکی از شهدای نخبه که در ۲۳ خرداد ۱۴۰۴ در اثر حملات اسرائیل، شهید شد، احمدرضا ذوالفقاری بود؛ از دانشمندان برجسته هسته‌ای و اساتید دانشگاه شهید بهشتی که استاد و دانشیار در دانشکده مهندسی هسته‌ای این دانشگاه بود.این شهید که مدرک دکترای خود را در رشته مهندسی مکانیک هسته‌ای از امپریال کالج انگلستان اخذ کرده بود، عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی و مدیر مسئول فصلنامه فناوری و انرژی هسته ای نیز بود. شهید ذوالفقاری رئیس سابق دانشکده علوم هسته‌ای دانشگاه شهید بهشتی و از دانشمندانی بود که برای بومی‌سازی دانش فنی و حضور مؤثر در کمیته‌های تخصصی مرتبط با صنعت هسته‌ای، تلاش زیادی کرد.

شهدای علمی؛ از نخبه هسته‌ای تا هوش مصنوعی

یکی از شهدای نخبه که بامداد 23 خرداد بر اثر حمله اسرائیل به شهادت رسید، دکتر سعید برجی از دانشمندان مکانیک ایران بود.این شهید که عضو هیئت علمی دانشگاه مالک اشتر بود،در زمینه هسته‌ای نیز در کنار دیگر دانشمندان هسته‌ای، برای رسیدن جمهوری اسلامی ایران به دانش هسته‌ای بومی، ایستاد و همکاری نزدیک با شهید فخری زاده داشت.

شهید نخبه دیگری که ۲۳ خردادماه در حمله اسرائیل به مناطبق مسکونی شهید شد، دکتر منصور عسگری بود که به همراه خانواده‌اش به شهادت رسید.

شهید عسگری که عضو هیئت علمی دانشگاه امام حسین و استاد و نخبه فیزیک این دانشگاه بود، در صنعت هسته ای نیز فعالیت داشت و در دانشگاه امام حسین، فیزیک درس می‌داد.این کارشناس هسته‌ای شهید، از همکاران نزدیک شهید دکتر محسن فخری‌زاده بود.

نخبه برنامه‌نویس و مدرس هوش مصنوعی که شهید شد

یک نخبه دیگر که در جریان حمله اسرائیل به شهادت رسید، مجید تجن جاری مدیرعامل و موسس یک موسسه آموزشی در زمینه برنامه‌نویسی و هوش مصنوعی بود.

شهید تجن جاری، مدرس برنامه نویسی و هوش مصنوعی و مدیرعامل این موسسه، مدال طلای المپیاد ملی و مهارت‌ ایران و سپس بورسیه از شرکت FESTO آلمان را دریافت کرده و با دانش عضویت در انجمن ملی نخبگان و مخترعین و طراحی بیش از ۱۰۰ محصول سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و تجربه‌ای که کسب کرد، ۶ شرکت و استارتاپ را در ایران تأسیس کرد.

مهندس ذاکریان، فارغ‌التحصیل رشته مهندسی مکانیک، یکی دیگر از نخبگانی بود که توسط اسرائیل به شهادت رسید.

ین دانشمند علمی که به تحقیق و توسعه مشغول بود در دوران تحصیلی خود در دانشگاه به‌عنوان یکی از فعالان فرهنگی مؤثر در دانشگاه صنعتی اصفهان شناخته می‌شد و همسر و دو دخترش نیز در این واقعه به شهادت رسیدند.

یکی از نخبگان دیگری که به همراه همسرش به شهادت رسید، ایثار طباطبایی قمشه بود. روزنامه شریف او را دانشمند ناشناخته صنعت هسته‌ای کشور معرفی کرده است. این شهید ورودی سال ۸۳ کارشناسی ارشد مهندسی مکانیک و ورودی دکترای سال ۸۶ همین رشته در گرایش مهندسی هسته‌ای بود که سال‌ها عمر خود را در صنعت هسته‌ای کشور سپری کرد.

شهادت یک دانشمند با ۱۱ نفر از اعضای خانواده اش در آستانه اشرفیه 

یکی از شهدای علمی کشور که در حمله اسرائیل به آستانه اشرفیه به همراه ۱۱ نفر از اعضای خانواده به شهادت رسید یک نخبه هسته‌ای و دانشمند فیزیک به نام دکتر محمدرضا صدیقی صابر بود.

یکی از شهدای علمی کشور که در حمله اسرائیل به آستانه اشرفیه به همراه ۱۱ نفر از اعضای خانواده به شهادت رسید یک نخبه هسته‌ای و دانشمند فیزیک به نام دکتر محمدرضا صدیقی صابر بود.

شهید صدیقی صابر، سال‌ها به‌عنوان مهندس و محقق در برنامه انرژی هسته‌ای ایران فعالیت کرد و در پروژه‌های مهم توسعه فناوری هسته‌ای مشارکت داشت.

نیمه‌شب سوم تیرماه، خانه‌ای که شهید صدیقی‌صابر و اعضای خانواده‌اش در آن اقامت داشتند، در آستانه ‌اشرفیه موشک‌باران شد. آنجا خانه پدر همسر این دانشمند بود. هفته پیش از حمله، خانه خودش در تهران با حمله موشک‌های اسرائیل تخریب و فرزند ۱۷ ساله‌اش شهید شده بود. در آستانه اشرفیه قرار بود مراسم هفتم محمدرضا صدیقی صابر فرزند این دانشمند هسته‌ای برگزار شود که ساعتی بعد دشمن صهیونیستی به آنجا نیز حمله کرد و باعث شهادت خانوادگی در این خانه شد.

شهادت بوکسوری که دانشمند هسته‌ای بود

دکتر علی باکویی کتریمی، دانشمند هسته‌ای اهل دودانگه ساری به همراه همسر و ۲ فرزندش در حملات اسرائیل، روز جمعه ۲۳ خرداد به منزل مسکونی‌اش در منطقه نارمک تهران به شهادت رسید. نکته جالب توجه در مورد این شهید ورزشکار بودن وی است یعنی اسرائیل یک چهره علمی و ورزشی را ترور کرد. شهید باکویی از مربیان و داوران بوکس بود.

  • فیلم بارش شدید باران، سیل و آبگرفتگی در ایستگاه راه‌آهن در سیچوان چین

اخبار تاپ حوادث

وبگردی