5 واقعیت جالب درباره توافق سیاسی آمریکا و چین

پس از جنگ تعرفه‌ای متقابلی که دونالد ترامپ ، رئیس جمهور آمریکا پس از به قدرت رسیدن دوباره و حضورش در کاخ سفید علیه کشورهای جهان به خصوص رقیب سرسخت خود، یعنی چین به راه انداخته بود، رسانه‌های خبری روز گذشته از حصول توافقی میان واشینگتن و پکن خبر دادند. 

به گزارش فرارو، روز گذشته سرانجام آمریکا و چین توافق کردند که برای یک دوره ۹۰ روزه، تعرفه‌های سنگینی را که پیش از این بر کالاهای وارداتی یکدیگر وضع کرده‌اند، کاهش دهند. در ذیل نگاهی خواهیم داشت به چند نکته‌ای که در خصوص جنگ تعرفه‌ای ترامپ و توافق کنونی حاصل شده بایستی بدانیم: 

۱- تعرفه‌های متقابل چیست؟ 

اما نخستین موردی که بایستی بدان اشاره کنیم، این است که به‌طور کلی «تعرفه متقابل» چیست؟ بنابر آنچه که در نشریه «اکونومیک تایمز» آمده، یک تعرفه متقابل یک مالیات یا محدودیتی تجاری است که یک کشور آن را بر کشوری دیگر اعمال می‌کند تا پاسخی به اقدام مشابهی باشد که آن کشور اتخاذ کرده است. 

بنابر آنچه که در این نشریه آمده، ایده پشت وضع تعرفه‌های متقابل در واقع ایجاد نوعی توازن در تجارت میان ملت‌هاست. در صورتی که یک کشور تعرفه‌های اعمالی بر محصولات یک کشور را بالا ببرد، کشوری که بر محصولاتش تعرفه وضع شده نیز ممکن است با وضع تعرفه‌های خود بر واردات محصولات از کشور اول، به اقدام آن کشور پاسخ دهد. این پاسخ در واقع به معنای حفاظت از کسب‌وکارهای محلی، محافظت از شغل‌ها و نیز اصلاح‌عدم توازن تجاری است. 

۲- روز آزادی ترامپ

اما در راستای جنگ تعرفه‌ای که ترامپ در پیش گرفته بود، دونالد ترامپ ماه گذشته میلادی شمار زیادی از آنچه را که «تعرفه‌های متقابل» می‌خواند، علیه کشورهای مختلف جهان – جدای از اینکه جزو کشورهای دوست ایالات متحده بوده‌اند یا رقیب و دشمن ایالات متحده – وضع کرد. 

این تعرفه‌های جدید در تاریخ دوم آپریل (برابر با ۱۳ فروردین) از سوی دونالد ترامپ اعلام شد و به همین مناسبت، ترامپ این روز را «روز آزادی» نامید و دقایقی نیز پس از سخنرانی‌اش، فرمان اجرایی اعمال تعرفه‌ها را نیز به امضا رساند. 

رئیس‌جمهور آمریکا پیش از امضای این فرمان، در سخنانی در محوطه کاخ سفید گفت: «من یک فرمان اجرایی تاریخی را امضا می‌کنم که تعرفه‌های متقابلی را بر کشورهای سراسر جهان اعمال خواهد کرد.» 

ترامپ همچنین گفت: «متقابل به این معنی است که آن‌ها این کار را با ما انجام می‌دهند و ما با آن‌ها [همین کار را] انجام می‌دهیم». 

۳- تعرفه‌های فزاینده ترامپ بر چین

اما در پی تعرفه‌های متقابل و تلافی‌جویانه‌ای که آمریکا و چین علیه همدیگر بکار بستند، تعرفه‌های آمریکا بر کالاهای وارداتی از چین تا ۱۴۵ درصد افزایش یافت. بر همین اساس، در تاریخ ۹ آوریل (۲۰ فروردین) آمریکا تعرفه محصولات وارداتی از چین را تا میزان ۱۴۵ درصد افزایش داد. این اقدام در واقع پس از آن صورتی می‌گرفت که چین نیز پیش از آن، از وضع تعرفه ۸۴ درصدی بر محصولات آمریکایی از تاریخ ۱۰ آوریل (۲۱ فروردین) خبر داده بود. 

اما این تعرفه‌های متقابلی که از سوی چین و آمریکا علیه یکدیگر وضع شده بود و میزان آن هر چند وقت یکبار نیز بالاتر می‌رفت، در واقع سبب می‌شد تا جریان تجارت جهانی مختل شده و سبب ایجاد نوعی‌عدم اطمینان برای صادرکنندگان در هردوکشور شود. این اقدام همچنین سبب می‌شد تا تولید کنندگان چینی با فشاری فزاینده در بخش‌های کلیدی روبه‌رو شوند؛ در حالی که صادرکنندگان آمریکایی به‌خصوص در بخش کشاورزی و تولیدات با ارزش نیز احتمالا دچار ضربه سنگینی شوند. 

۴- مذاکره کشورها برای توافق تجاری با آمریکا

اما پس از اعمال تعرفه‌های متقابل گسترده از سوی آمریکا علیه کشورها از جمله چین، شماری از کشورها از جمله انگلیس و چین مذاکرات خود را با آمریکا برای دستیابی به یک توافق تجاری با این کشور به منظور کاهش تعرفه‌های اعمالی بر محصولاتشان آغاز کردند. 

در همین ارتباط، دونالد ترامپ پنجشنبه هفته گذشته از یک توافق محدود با انگلیس پرده برداشت که طی آن، موانع بر سر واردات برخی کالاها مانند اتوموبیل و محصولات کشاورزی به آمریکا را کاهش داد. 

ترامپ در سخنرانی خود در دفتر بیضی کاخ سفید (دفر رئیس جمهوری آمریکا) گفت: «این یک توافق شگرف برای هر دوکشور است.» ترامپ در ادامه افزود: جزئیات نهایی در حال نگارش است و در هفته‌های آتی، نهایی خواهد شد. »

از سوی دیگر، دولت ترامپ مذاکراتی را نیز با پکن برای کاهش تعرفه‌ها آغاز کرد؛ مذاکراتی که به میزبانی سوئیس برگزار شد. در همین ارتباط، ترامپ پس از انجام گفت‌وگوهایی ۱۰ساعته میان مقامات ارشد آمریکا از جمله «اسکات بسنت» وزیر خزانه‌داری این کشور، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» نوشت: «دیدار بسیار خوبی با مقامات چینی در سوئیس داشتیم. موضوعات زیادی مطرح شد و بر سر موارد متعددی توافق حاصل شد. مذاکرات به شکلی دوستانه اما سازنده پیش رفت و درباره بازتنظیم کامل روابط صحبت کردیم. ما می‌خواهیم چین درهای بیشتری به روی شرکت‌های آمریکایی باز کند. پیشرفت بزرگی حاصل شده است.» 

۵- توافق ۹۰ روزه دولت ترامپ با چینی‌ها

سرانجام فشارهای متقابلی که واشینگتن و پکن بر یکدیگر وارد می‌آوردند، سبب شد تا توافقی حاصل شود و آمریکا و چین در نهایت روز دوشنبه توافق کردند برخی از تعرفه‌های وضع شده توسط هر دو طرف از زمان آغاز جنگ تجاری دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا علیه دومین اقتصاد بزرگ جهان را به مدت ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورند. بر اساس توافق صورت گرفته قرار شده است تا تعرفه کالاهای چینی از ۱۴۵ به ۳۰ درصد و کالاهای آمریکایی از ۱۲۵ به ۱۰ درصد برسد.

  • تغییرساعت مجدد کار بی‌معنایی است / دولت در مهلت قانونی وزیر اقتصاد را به مجلس معرفی می کند

وبگردی