زمین‌لرزه ۷.۴ ریشتری در حلقه آتش؛ کامچاتکا لرزید، هشدار سونامی لغو شد

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، بامداد ۲۹ تیر ۱۴۰۴ (۲۰ ژوئیه ۲۰۲۵)، زمین‌لرزه‌ای قدرتمند به بزرگای ۷.۴ در ژرفای ۱۰ کیلومتری از بستر اقیانوس، شرق شبه‌جزیره کامچاتکا در روسیه را لرزاند و برای ساعاتی هشدار سونامی در بندر پتروپاولوفسک-کامچاتسکی و دیگر نقاط شمالی حلقه آتش اقیانوس آرام صادر شد. این زلزله، که در امتداد کمان فرورانشی کوریل-کامچاتکا رخ داد، بخشی از فعالیت مداوم زمین‌ساختی در یکی از لرزه‌خیزترین مناطق جهان بود؛ جایی که صفحه اقیانوس آرام با سرعتی نزدیک به ۸۰ میلی‌متر در سال به زیر پوسته اوراسیا فرو می‌رود.

زلزله ۷.۴ ریشتری در شمال حلقه آتش؛ فرورانش ۱۰۰ میلیون ساله در کامچاتکا فعال شد

دکتر مهدی زارع استاد تمام زمین شناسی در این خصوص برای رکنا نوشت:

در 29 تیر 1404 /  ۲۰ ژوئیه ۲۰۲۵، زلزله‌ای قدرتمند به بزرگای ۷.۴  سواحل کامچاتکا در شرق روسیه در شمال - حلقه آتش اقیانوس آرام - را لرزاند.

 حلقه آتش، رشته‌ای از آتشفشان‌ها و  زمین‌لرزه‌ها در اطراف لبه‌های اقیانوس آرام است. تقریباً ۹۰ درصد از کل زمین‌لرزه‌های زمین و ۷۵ درصد از کل آتشفشان‌های فعال روی زمین در راستای این حلقه پیرامون اقیانوس آرام رخ می دهند. البته حلقه آتش کاملاً یک دایره کامل را شکل نمی دهد. 

  زلزله 20 ژوییه 2025  باعث هشدار سونامی برای منطقه، از جمله  بندر، پتروپاولوفسک-کامچاتسکی، شد. اگرچه هشدار سونامی بعداً لغو شد .

 این زلزله در  ژرفای ۱۰ کیلومتری، حدود ۱۴۲ کیلومتری شرق بندر پتروپاولوفسک-کامچاتسکی رخ داد. پس از آن، مجموعه‌ای از پس‌لرزه‌ها، از جمله یکی به بزرگای ۶.۷ ، رخ داد.

  مرکز ملی هشدار سونامی ایالات متحده و مرکز هشدار سونامی اقیانوس آرام    PTWC اعلام کرد که امواج تا ارتفاع ۱ متر ممکن است رخ دهد.

  کمان ساختاری کوریل-کامچاتکا در شمال اقیانوس آرام در امتداد جزایر کوریل و  شبه جزیره کامچاتکا امتداد دارد و تا تقاطع آن با کمان آلوتسین در جنوب جزایر روسیه، ادامه می‌یابد. در راستای این کمان ورقه  اقیانوس آرام به زیر ورقه اوراسیا - ریز ورقه اوخوتسک، و در نهایت به گوشته زمین فرو می‌رود. این فرورانش مسئول تولید مجمع  جزایر کوریل و آتشفشان‌های کمان و گودال  کوریل-کامچاتکا است. نسبت به یک ورقه  ثابت آمریکای شمالی، ورقه  اقیانوس آرام با سرعتی که از ۷۹ میلی‌متر در سال در نزدیکی انتهای شمالی کمان به ۸۳ میلی‌متر در سال در مجاورت هوکایدو ژاپن  به سمت شمال غربی حرکت می‌کند.

در بخش جنوبی کمان کوریل، فرورانش مورب منجر به تقسیم تنش به زلزله‌های راندگی و کششی-گودالی (زلزله جزیره کوریل با بزرگای ۷.۹ در ۱۲/۰۳/۱۹۹۵) و زلزله‌های امتدادلغز موازی-گودالی (زلزله جزیره کوریل با بزرگای ۶.۷ در ۱۰/۱۶/۱۹۹۴) می‌شود. این همگرایی مورب به نوبه خود باعث بالاآمدگی رشته کوهها و زلزله‌های فشاری با جهت شمال غربی-جنوب شرقی در سراسر هوکایدو ژاپن می‌شود.

منطقه فرورانش، به صورت کلاسیک تا ژرفای ۶۵۰ کیلومتر ادامه می یابد  و نشان از فرضیاتی می دهد مبنی بر اینکه صفحه اقیانوس آرام نسبتاً قدیمی است و نزدیک به ۱۰۰ میلیون سال در حال فرورانش بوده است.

 

 

  • فیلم/ اشک‌های مادرانه ستاره سادات قطبی هنگام خداحافظی با دختر افغانستانی سرایدارشون/ دخترکم،متاسفم که مجبور به رفتن شدید،تر و خشک با هم سوخت

اخبار تاپ حوادث

وبگردی