راه های پرورش و تکثیر گیاه قاشقی
رکنا: در ایران واریته های بسیاری از گیاه قاشقی پرورش داده می شود.
نمناک نوشت: گیاه قاشقی یا همان گیاه پپرومیا ک از گیاهان همیشه سبز است و با شرایط آپارتمان بسیار مناسب است. شکل قلبی این گیاه باعث جذابیت آن شده است. روش های پرورش گیاه قاشقی را در ادامه فرا خواهید گرفت.
شناسایی راه های پرورش گیاه قاشقی
پپرومیا از گیاهان همیشه سبز و از خانواده ی پیپراسه (فلفلی ها) PIPERACEAE می باشد. دارای گونه های مختلف و اغلب دارای برگ گوشتی و نیمه گوشتی و جثه ای کوچک هستند. بیش از چهارصد گونه از این خانواده شناخته شده، منشأ این گیاهان، آمریکای جنوبی (برزیل) و آفریقای جنوبی و آفریقای مرکزی و به طور کلی مناطق گرمسیری است؛ حتی دیده شده که در مناطق گرمسیر روی تنه درختان می روید. گیاهی است همیشه سبز ارتفاع گیاه در حدود 25 سانتی متر برگ ها گوشتی و تخم مرغی شکل بوده و براق و ابلق با رنگ های سفید کرمی در متن سبز رنگ و پر از فرورفتگی و برجستگی ها، به رنگ سبز تیره با رگه های سبز روشن.
تکثیر
زمان مناسب برای تغییر گلدان، فصل بهار است و خاک مناسب برای آن مخلوطی از خاک چوب و تورب و ماسه است. همچنین از پیت ماس سفید نیز می توان مقداری در ترکیب اضافه کرد. گلدان را باید در محل کاملاً روشن و دور از اشعه مستقیم آفتاب قرار داد. در این صورت سنبله گل سفید یا کرم رنگی تولید می کند.
پپرونیای ابلق یا سفید با قلمه های بذر و ساقه تکثیر می شود؛ پپرونیای سبز با قلمه های برگ و ساقه تکثیر می شود. پپرونیای معمولی که گیاهی است با برگ های چروکیده، کاملاً متفاوت با گیاهان دیگر این خانواده است و آن را به کمک برگ های کاملش تکثیر می کنند.
در بهار و تابستان از قلمه ی یک ساله گیاه استفاده نمایید. قلمه را به میزان 4 – 5 سانتیمتر در ماسه ی شسته فرو کنید و در محلی که دمای آن 18 درجه باشد، در تاریکی قرار دهید. در مورد انواع گوشتی آن، برگ را روی سطح ماسه بخوابانید و روی آن ماسه شسته بریزید؛ پس از مدتی از انتهای رگبرگ ها ریشه ظاهر می شود.
مقدار نور مورد نیاز پپرومیا قاشقی
این گیاه هم مثل هر گیاه دیگری به لحاظ نوری مناطق پرنور اما به دور از تابش نور مستقیم آفتاب رو به هر شرایط دیگری ترجیح می دهد اما در صورت عدم وجود نور هم میتونه به راحتی به حیاطش ادامه بده. به خاطر داشته باشید که پپرومیا زیر اشعه ی چراغ فلورسنت از بین خواهد رفت. پپرومیا در مقابل سرما هیچ استقامتی ندارد پس در فصل زمستان گیاه رو در منزل یا گلخانه قرار بدهید و درفصل تابستان هم گیاه رو از نور مستقیم خورشید دور نگه دارید.
میزان آبیاری مورد نیاز پپرومیا قاشقی
همونطوری که در ابتدا گفتم پپرومیا قاشقی آب رو در بافت برگ ها و ساقه های خودش ذخیره میکنه و نیاز آبی کمی داره . پس برای آبدهی عجله نداشته باشید. البته آبدهی رو هم به تعویق نندازید. بهترین راه آبدهی به موقع و برنامه ریزی شده گیاه هست. در زمستان هر دو هفته یکبار و در تابستان هفته ای یکبار به گیاه پپرومیا قاشقی آب بدید. یادتون باشه که قبل از آبدهی سطح خاک رو چک کنید و بعد از اطمینان از خشکی سطح خاک اقدام به آبدهی کنید.
تمیز نمودن برگ های گل برگ قاشقی
به دلیل شکننده بودن برگ ها غبارپاشی جهت تمیز نمودن برگ ها کفایت می کند.
معرفی گیاه قاشقی و نکات مهم نگهداری آن
گیاه قاشقی یا پپرومیا (نام علمی Peperomia magnoliiaefolia)، گیاهی علفی و همیشه سبز است که به کندی رشد می کند. محل زندگی و زادگاه گیاه قاشقی در جنگل های نسبتاً تاریک است، به همین دلیل شرایط آپارتمان را به خوبی تحمل می کند؛ در صورت کاشت گروهی به عنوان یک گیاه مجزا کاربرد دارد. در ایران واریته های بسیاری از گیاه قاشقی پرورش داده می شود.
پپرومیای همیشه سبز از خانواده ی پیپراسه (فلفلی ها) PIPERACEAE است. دارای گونه های مختلف و جثه ای کوچک هستند. بیش از 400 گونه از این خانواده شناخته شده است.
منشأ این گیاهان، آمریکای جنوبی (برزیل) و آفریقای جنوبی و آفریقای مرکزی و به طور کلی مناطق گرمسیری و گاه روی تنه درختان است.ارتفاع گیاه در حدود 25 سانتیمتر برگ ها گوشتی و براق آن قلبی و تخم مرغی شکل می باشد و به رنگهای سفید ،کرمی در متن سبز رنگ و پر از فرورفتگی و برجستگی ها به رنگ سبز تیره با رگه های سبز روشن است
انواع گیاه قاشقی
با توجه به شکل ظاهری و نحوه ی رشد، آنها را به سه گروه تقسیم نموده اند:
گروه اول:
بوته ای که دارای دمبرگ های قرمز هستند و بعضی نیز برگ های گوشتی و قلبی شکل دارند .
گروه دوم:
گروه بالا رونده که به داربست یا قیم بسته می شوند و بالا می روند، یا این که از اطراف گلدان آویزان می شوند و دارای ساقه های قرمز و برگ های ظریف نقره ای و بعضی دارای برگ های سبز آبدار هستند و بخصوص برای گلدان های آویز بسیار مناسبند.
گروه سوم:
دارای ساقه های بلند و قرمز رنگ هستند و بعضی ساقه های گوشتی و برگ های گوشتی دارند و لبه ی برگ ها ارغوانی است و گاه سطح برگ با موهای بسیار ظریفی پوشیده شده است .
تکثیر گیاه قاشقی
روش قلمه زدن
فصل بهار زمان مناسب برای تغییر گلدان است و خاک مناسب برای آن مخلوطی از خاک چوب و تورب و ماسه است. همچنین از پیت ماس سفید نیز میتوان مقداری در ترکیب اضافه کرد. محل قرار گرفتن گلدان باید کاملاً روشن و دور از اشعه ی مستقیم باشد. در این صورت سنبله گل سفید یا کرم رنگی تولید می کند.
پپرونیای ابلق یا سفید توسط قلمه های بذر و ساقه تکثیر می شود
پپرونیای سبز با قلمه های برگ و ساقه تکثیر می شود.
پپرونیای معمولی که گیاهی است با برگ های چروکیده، کاملاً متفاوت با گیاهان دیگر این خانواده است و توسط برگ های کاملش تکثیر می کنند.
در بهار و تابستان از قلمه ی یک ساله گیاه استفاده نمایید. قلمه را باید تا 4 – 5 سانتیمتر در ماسه ی شسته فرو کنید و سپس در دمای 18 درجه و تاریکی قرار دهید.
روش خواباندن
در مورد انواع گوشتی آن، برگ را روی سطح ماسه بخوابانید و روی آن ماسه شسته بریزید؛ پس از مدتی از انتهای رگبرگ ها ریشه ظاهر می گردد.
مقدار نور مورد نیاز پپرومیا قاشقی
این گیاه هم مثل هر گیاه دیگری مکان پر نور اما به دور از تابش نور مستقیم آفتاب نیاز دارد. اما در صورت عدم وجود نور هم قادر به ادامه حیات خود می باشد . به خاطر داشته باشید که پپرومیا زیر اشعه ی چراغ فلورسنت از بین خواهد رفت. استقامت پپرومیا در مقابل سرما بسیار کم است ، بهتر است در فصل زمستان گیاه را به داخل منزل یا گلخانه انتقال دهید .
خاک مناسب
خاک مناسب برای پپرومیا قاشقی خاکی نسبتا سبک هست که متشکل شده از یک قسمت پیت ماس، یک قسمت ماسه و یک قسمت خاک باغچه که ترکیب خوبی را بوجود خواهند آورد. برای کف گلدان از سنگ ریزه استفاده کنید.
میزان رطوبت هوا
خیلی از افراد از ایجاد لکه هایی روی برگهای گیاه قاشقی خود نگران می شوند . یکی از دلایل اصلی این مشکل رطوبت بالای محیط یا آبپاشی های مداوم روی برگهای این گیاه هست. اگر علاقه دارید که همزمان با آبیاری گیاهان دیگر، این گیاه را هم مرطوب کنید، بهتر است درجه آبپاش خود را به جای آبپاشی روی غبار پاشی تنطیم کنید و هفته ای یکبار در زمستان و دوبار در تابستان گیاه رو مرطوب کنید. آبپاشی سطح گیاه شما را براق تر و زیباتر نشان میدهد اما در دراز مدت گیاه را خراب خواهد کرد. پس بجای آبپاشی مداوم، برگ های گیاه رو با پارچه های نخی و مرطوب و با فشار دست بسیار آرام پاک کنید. این گیاه ساقه و برگ های بسیار ترد و شکننده ای داد بنابراین مواظب باشید تا فشار زیادی را روی گیاه وارد نکنید.
آبیاری پپرومیا قاشقی
پپرومیا قاشقی آب را در بافت برگها و ساقه های خود ذخیره می کند و نیاز به آبیاری فراوان ندارد . اما نباید آبیاری ان را به تعویق انداخت . بهترین راه آبیاری به موقع و برنامه ریزی شده گیاه این گونه است که در زمستان هر دو هفته یکبار و در تابستان هفته ای یکبار باشد .به خاطر داشته باشید قبل از آبیاری سطح خاک رو چک کنید و بعد از اطمینان از خشکی سطح خاک اقدام به آبدهی کنید.
تغییر گلدان
زمان مناسب برای تغییر گلدان، فصل بهار است . گلدان را باید در محل کاملاً روشن و دور از اشعه ی مستقیم آفتاب قرار داد. در این صورت سنبله گل سفید یا کرم رنگی تولید می کند.
دما
این گیاه به سرمای زیاد مقاومت ندارد و حداکثر میتواند در زمستان 15 درجه سانتیگراد را تحمل نماید و در فصل رشد دمای 24-30 درجه برای ان بسیار مناسب است.
عوارض و درمان
برگ ها رنگ پریده و رشد متوقف شده است:
گیاه از کمبود عناصر غذایی در خاک گلدان در رنج است،هر دو هفته یکبار با کودهای مخصوص طبق دستور گیاه را تغذیه مصنوعی کنید.
رنگ برگ ها زرد و سطح زیرین ان ها مملو از تار عنکبوت است :کنه ی ریز قرمز عامل ان است،گیاه را هر دو هفته یکبار با سم کنه کش سمپاشی نمایید، غبارپاشی در کاهش افت مثر است.
کپک خاکستری روی ساقه ها است :
قارچ بوتری تیس عامل ان است که خود ناشی از هوای سرد و مرطوب است:با سم قارچ کش گیاه را سمپاشی و گلدان را به محل گرمتری منتقل نموده،غبارپاشی را تا رفع علائم متوقف و ابیاری را کاهش دهید.
به نظر می رسد برگ ها دارای تاول هستند:
خاک گلدان باتلاقی شده است،اجازه دهید سطح خاک گلدان در فاصله بین دو ابیاری خشک و سپس ابیاری نمایید،ابیاری های بعدی را با میزان کمتری شروع کنید،آب زیر گلدانی را خالی و زهکش را بازدید کنید.
برگ ها خم می شوند :
گیاه تشنه است و هوا خشک است، فورا آبیاری نمایید،بهتر است گلدان را 15 دقیقه درون تشت پر از اب قرار دهید،گلدان را به محل خنکتری منتقل نموده.
برگ ها کمرنگ و گرایش به سفیدی دارند :
شدت نور زیاد است،گلدان را به محل کم نور تری منقتل نموده.
نقاط زنگ مانند روی برگ ها نمایان شده اند:
از مواد براق کننده شیمیایی استفاده نکنید، با غبارپاشی و استفاده از پارچه و اسفنج مرطوب برگ ها را تمیز نموده.
برگ ها چین و چروک دار، خشک می شوند و می ریزند :
هوا خیلی گرم است، گلدان ها را به مکان خنک تری منتقل کنید.
قسمتی از برگ و قاعده ساقه سیاه شده و پوسیده است:
آبیاری بیش از اندازه عامل ان است،اجازه دهید سطح خاک گلدان بین دو ابیاری خشک شود سپس با میزان کمتری آبیاری را شروع کنید.
برگ ها سقوط می کنند:
هوا سرد است،گلدان را به محل گرمتری منتقل کنید.
رنگ برگ ها زرد و سطح زیرین آنها مملو از تار عنکبوت است :
عامل اصلی وجود کنه قرمز رنگ است، گیاه را هر دو هفته یکبار با سم کنه کش سمپاشی کنید، غبارپاشی در کاهش آفت موثر است.
منبع: راهنماتو
ارسال نظر