سنگ‌ های میلیون ساله؛ کشف شگفت‌ انگیز در کانادا
به گزارش رکنا، گروهی از دانشمندان اخیراً موفق به کشف پدیده‌ای حیرت‌انگیز شده‌اند: احتمالاً این اشیاء، قدیمی‌ترین سنگ‌های زمین باشند.

براساس گزارش‌ها، این سنگ‌های باستانی در منطقه‌ای دورافتاده در کانادا کشف شده‌اند که می‌توانند اطلاعاتی جدید و هیجان‌انگیز درباره روزهای ابتدایی شکل‌گیری سیاره زمین در اختیار ما بگذارند.

محل کشف سنگ‌های باستانی: کمربند نووآگیتوک

کمربند نووآگیتوک گرین‌استون (Nuvvuagittuq Greenstone Belt) که در سواحل شرقی خلیج هادسون واقع در استان کِبِک کانادا قرار دارد، از دیرباز به دلیل ویژگی‌های زمین‌شناسی باستانی خود موردتوجه بوده است. دانشمندان مدت‌هاست که درباره سن دقیق سنگ‌های خاکستری و راه‌راه این منطقه اختلاف‌نظر دارند.

در پژوهشی که حدود 20 سال پیش انجام شده بود، ادعا شد که این سنگ‌ها ممکن است متعلق به حدود 4 میلیارد و 300 میلیون سال پیش باشند؛ یعنی به دوران اولیه شکل‌گیری زمین تعلق داشته باشند. اما گروهی دیگر از دانشمندان این فرضیه را رد کردند و اعلام کردند که به دلیل آلودگی‌های باستانی، روش‌های تخمین دچار خطا شده‌اند و تاریخچه واقعی این سنگ‌ها حدود 3 میلیارد و 800 میلیون سال باشد.
1

ارزیابی جدید عمر سنگ‌ها

در پژوهشی تازه، تیمی از دانشمندان بخش متفاوتی از این کمربند سنگی را مورد بررسی قرار دادند. آنها از دو روش علمی پیشین که مبتنی بر فروپاشی رادیواکتیو عناصر است، استفاده کردند تا سن دقیق این سنگ‌ها را تخمین بزنند. یافته‌های این تیم نشان می‌دهد که این سنگ‌ها عمری حدود 4 میلیارد و 160 میلیون سال دارند.

دکتر جاناتان اونیل، عضو دانشگاه اتاوا و یکی از نویسندگان این پژوهش، اظهار داشت:

«روش‌های مختلف، همگی به اتفاق عمر مشابهی را نشان می‌دهند.»

این نتایج در نشریه معتبر Science به انتشار رسیده است.

چرا سنگ‌های اولیه زمین نایاب‌اند؟

حدود 4 میلیارد و 500 میلیون سال پیش، زمین از تجمع گردوغبار و گاز در منظومه شمسی شکل گرفت. سنگ‌های اولیه این سیاره به دلیل فعالیت صفحات تکتونیکی، معمولاً ذوب شده و دوباره بازیافت شده‌اند؛ از همین‌رو، پیدا کردن آنها بر سطح زمین امری بسیار نادر است.

در گذشته نیز سنگ‌هایی با قدمت 4 میلیارد سال در مجموعه آکاستا گنیس کانادا کشف شده بود، اما یافته‌های جدید حاکی از آن است که سنگ‌های نووآگیتوک می‌توانند حتی قدیمی‌تر باشند.
2

اهمیت کشف سنگ‌های باستانی

مطالعه روی این سنگ‌های ارزشمند می‌تواند اطلاعات بی‌نظیری درباره وضعیت اولیه زمین در اختیار دانشمندان قرار دهد. این تحقیقات ممکن است به شمایی کلی از گذار اقیانوس‌های مذاب اولیه به صفحات تکتونیکی و حتی دلایل و چگونگی آغاز حیات روی سیاره ما منجر شود.

چالش‌ها در نمونه‌برداری

اما در میان هیاهوی این کشف، خبرهایی درباره آسیب‌های واردشده به محیط این منطقه نیز مطرح شده است. براساس گزارش‌ها، برخی قطعات این سنگ‌ها در بازدیدهای قبلی توسط افراد ناپدید شده‌اند و حتی گفته می‌شود که برخی از آنها به فروش آنلاین گذاشته شده‌اند. تحت همین شرایط، جامعه محلی محدودیت‌هایی برای نمونه‌برداری وضع کرده است تا جلوی آسیب‌های بیشتر به این منطقه گرفته شود.

  • ریما رامین فر: امیر تو کار خونه عاجزه، ظرف نمیشوره جوراباشو نمیشوره!+فیلم

اخبار تاپ حوادث

وبگردی