استفتائات جدید مقام معظم رهبری: از معیار محاسبه اقامت ده روز برای مسافر تا دریافت شارژ اشتباه

ساختن طبقه دوم و زیرزمین برای مسجد

سؤال۱: مسجدی که از قدیم موقوفه است و از نیت واقف خبر نداریم، آیا می توانیم یک طبقه روی مسجد بسازیم یا برای مسجد زیر زمین بسازیم و اجاره بدهیم تا منبع درآمدی برای مسجد باشد؟

جواب: احداث طبقۀ فوقانی یا تحتانی در مکانی که مسجد است، به عنوان غیرمسجد شرعا ممکن نیست و طبقات احداثی جدید نیز حکم مسجد را داشته و اجاره دادن آن صحیح نمی باشد.

نماز به همراه اجزای حیوان حرام گوشت

سوال۲: اگر اجزای حیوانی که خوردن آن حرام است مانند خرگوش، گربه، ماهی بدون پولک، مار، پشه و مگس؛ همراه نمازگزار باشد، نماز او چه حکمی دارد؟

جواب: نماز باطل است مگر در مورد حشرات بدون گوشت (مانند پشه و مگس) که اشکال ندارد.

کم شدن متراژ زمین مورد معامله

سؤال۳: زمینی به مساحت ۱۶۰ متر را در سال ۹۷ فروختم چند مرتبه از خریداران تقاضا کردم زمین را به نام آنها کنم که به دلایل مختلف حاضر نشدند پس از آن وقتی برای انتقال سند، از شهرداری استعلام گرفتم، متوجه شدم که ۱۰متر از زمین در طرح جدید کسر شده و مساحت زمین ۱۵۰ متر شده است، آیا جبران کمبود متراژ زمین بر عهده فروشنده است؟

جواب: اگر در زمان قرارداد این طرح اجرایی شده بوده، مشتری می تواند قرارداد را فسخ کند و یا پول متراژ کم شده را با محاسبه تورم پس بگیرد اما اگر پس از قرارداد چنین طرحی اجرا شده است، چیزی به عهده فروشنده نیست.

شیوۀ نماز خواندن معذور

سؤال۴: شخص معذوری که می توانسته بر روی میز سجده کند اما از روی جهل، مهر را با دست بلند می کرده و به پیشانی می گذاشته است؛ آیا نمازهایی که به این نحو خوانده را باید قضا کند؟

پاسخ: این کار صدق سجده نمی کند؛ لذا باید نمازها را قضا کند.

قضا کردن عمل در صورت تخلف از نذر

سؤال۵: کسی که نذر کرده در وقت معینی، عمل عبادی انجام دهد (مثلا روز مشخصی را روزه بگیرد یا در وقت خاصی، نماز بخواند)؛ ولی به هر دلیل اعم از عمد، فراموشی و... به این نذر عمل نکند، آیا باید آن عمل را قضا کند؟

جواب: به جز روزه، اعمال دیگر قضا ندارد؛ هر چند تخلف عمدی از نذر، کفاره دارد.

معیار محاسبه اقامت ده روز برای مسافر

سؤال۶: مسافر چگونه باید اقامت ده روز را محاسبه کند تا نمازش تمام باشد؟

جواب: اگر مسافر پیش از طلوع خورشید به محل اقامت برسد، در صورتی که قصد جدی داشته باشد که حداقل تا غروب روز دهم در آن محل اقامت داشته باشد، نمازش تمام است و اگر پس از طلوع خورشید در بین روز به محل اقامت برسد، در صورتی که قصد جدی داشته باشد که تا همان ساعت ورود در روز یازدهم در محل، اقامت داشته باشد، نمازش تمام است

نامعلوم بودن صحت قرائت امام جماعت

سؤال۷: اگر عدالت امام جماعتی برای من محرز شود اما صحت قرائتش معلوم نباشد؛ آیا می‌توانم بنا را بر صحت بگذارم و به او اقتدا کنم؟

جواب: بله، می‌توانید اقتدا کنید.

صیانت فرزندان از گناه

سؤال۸: آیا بر ولیّ کودک لازم است که کودک را از مشاهده تصاویر مبتذل و زشت حفظ کند و اگر خواست ببیند، مانع او شود؟

جواب: بله، لازم است.

کفایت غسل جنابت از سایر غسل ها

سؤال۹: آیا کسی که چند غسل واجب بر عهده دارد، با انجام غسل جنابت ، بقیه غسل ها از عهده او ساقط می شود؟

جواب: اگر غسل جنابت بر عهده او باشد، با انجام غسل جنابت هر غسل واجبی که بر عهده دارد ساقط می شود.

  دریافت شارژ اشتباه

سؤال۱۰: فردی به من اطلاع داده که اشتباهی برای خط موبایل شما شارژ فرستادم و شما اون مبلغ رو به ما برگردون؛ مبلغ شارژ قابل توجه است و شاید من این مبلغ رو تا دو سال طول بکشه مصرف کنم، در حال حاضر وظیفه من چیست؟

جواب: اگر امکان برگرداندن شارژ به طرف مقابل وجود داشته باشد این کار را انجام بدهید و در غیر این صورت هر چند دادن مبلغ شارژ به طرف مقابل واجب نیست ولی اگر مبلغ را نپردازید حق استفاده از شارژ را هم ندارید.

کدخبر: 981600 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟