15 آذر 84 روزی که 67 خبرنگار سوژه غم انگیزترین حادثه ایران شدند

18  سال پیش در چنین روزی ساعت 13 و 24 دقیقه سه‌شنبه 15 آذر 1384 جامعه رسانه‌ای کشور 67 نفر از اعضایش را در حادثه سقوط هواپیمای سی 130 ارتش از دست داد. حادثه‌ای که از همان آغازین دقایق انتشار نه تنها جامعه خبر و رسانه را عزادار کرد بلکه داغی سوزان بر دل تک تک مردم ایران نشاند.

این هواپیمای باری-نظامی شامل اعضای ارتش و خبرنگاران بود که به منظور پوشش خبری رزمایش عاشقان ولایت که در چابهار در جنوب‌شرقی ایران برگزار می‌شد، عازم بندرعباس بود. اما لحظاتی پس از پرواز، در نزدیکی فرودگاه مهرآباد تهران بر فراز یک محوطه مسکونی سقوط کرد و تمامی سرنشینانش و دستکم 34 نفر از ساکنین و افراد حاضر در آن منطقه در دم جان باختند.

شبکه ایمنی هوانوردی ایران آن روز (15 آذر ماه 84) در گزارش کوتاهی درباره سقوط مرگبار هواپیمای سی – 130  نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران می‌نویسد: هواپیمای باری هرکولس فرودگاه مهرآباد را به طرف بندرعباس ترک کرد. مسافران هواپیما تعدادی از خبرنگاران ایرانی بودند که قرار بود رزمایشی را پوشش خبری دهند. خلبان مشکل فنی را حدود هشت دقیقه پس از برخاستن اعلام و درخواست فرود اضطراری در فرودگاه مهرآباد را بیان می کند. به هنگامه نزدیک شدن به باند با استفاده از سامانه ابزار فرود، هواپیمای سی130 به یک مجتمع مسکونی 10 طبقه در منطقه مسکونی آذری برخورد کرد. میدان دید در زمان حادثه در حدود 1500 متر گزارش شده است.

هواپیمای سی – 130  پس از چندین ساعت تاخیر به دلیل نقص فنی در ساعت 13 و 30 دقیقه از فرودگاه مهرآباد برخاست اما بعد از هشت دقیقه از زمان پرواز، کاپیتان «بابک گوهری» خلبان نخست هواپیما متوجه نابسامانی در عقربه موتور شماره چهارم هواپیما شد و در مدت زمان کوتاهی، تمامی عقربه‌های مربوط به این موتور از کارافتاد. در این هنگام افسر مهندس پرواز، دستور خاموش کردن موتور را صادر کرد وسپس خلبان پس از کنترل و تنظیم هواپیما، با برج مراقبت فرودگاه مهرآباد تماس گرفت و شرایط اضطراری اعلام کرد و یادآور شد که به دلیل ایجاد مشکل فنی در هواپیما به فرودگاه بازمی‌گردد.

هواپیما با حفظ ارتفاع به طرف مهرآباد تغییر مسیر داد و به آرامی ارتفاع خود را کم کرد، هنگام عبور از بالای منطقه کهریزک، کمک خلبان چرخ ها را باز کرد و پیش از رسیدن به منطقه قلعه مرغی مقداری زودتر از زمان تعیین شده، به طرف چپ پیچید. مسئولان برج مراقبت متوجه شدند که هواپیما از مسیر خود منحرف شده و تلاش کردند تا این موضوع را به اطلاع خلبان برسانند اما این موضوع بسیار دیر انجام شد و فرود اضطراری هواپیما در فضای خالی میان ساختمان‌های شهرک توحید در نزدیکی محله آذری تهران باعث برخورد بال راست هواپیما به یکی از ساختمان‌ها و انفجار هواپیما شد.

حادثه سقوط هواپیمای سی 130 ارتش حامل خبرنگاران و عکاسان و تصویربرداران رسانه های ایران که در سال 1384

پیام رهبر انقلاب درباره حادثه جانگداز سقوط هواپیما

آیت الله خامنه ای رهبر انقلاب در پیامی جان باختن بزرگان عرصه خبر را در رویداد ناگوار سقوط هواپیمای سی 130 ، تسلیت گفت و فرمود: «حادثه جانگداز سقوط هواپیما که در آن، دهها جان عزیز و دل وفادار از جامعه رسانه یی و نظامی کشور از دست رفتند، اینجانب را نیز همانند خانواده های عزادار و عموم ملت ایران داغدار کرد. جوانان خدوم و ارزشمندی که در این حادثه مصیبت بار، پرکشیدند، خاطره های به یاد ماندنی از خدمات خود را در حافظه همکاران و آشنایان خود به جای گذاشته اند. پاداش آن تلاش های با ارزش، امروز که ارواح آزاد شده آنان در پیشگاه پروردگار رحیم قرار گرفته، توشه گرانبهایی است که همه به امید آن و به خاطر آن زندگی می کنیم. اینجانب به خانواده های مصیبت دیده ی این عزیزان و نیز به همه همکاران آنان و به عموم ملت ایران تسلیت عرض می کنم و از خداوند متعال رحمت و مغفرت برای همگان و صبر و اجر برای بازماندگان و شفای عاجل برای بیماران و مجروحان این حادثه مسالت می کنم.»

درد و رنج ناشی از سقوط هواپیمای سی 130 و مرگ بزرگان عرصه خبر، رسانه و کارکنان رسانه ای نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی سبب شد تا مجامع بین المللی این رخداد را بدترین حادثه سال لقب دهند.

بنابراین گزارش ، خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) نیز در این رویداد دو تن از خبرنگاران توانمند خود به نام های «سپهدار ساجدی رییسی» و «سید مهدی میرافضلی» را از دست داد.

شهید سیدمهدی میرافضلی در 1347 هجری خورشیدی در یزد پای بر این دنیای خاکی گذاشت، او پس از فراگیری درس های مقدماتی و تحصیل در دانشکده خبر، فعالیت رسانه ای خود را در خبرگزاری جمهوری اسلامی به عنوان خبرنگار- عکاس آغاز کرد و در این زمینه از توانایی و مهارت بسیاری برخوردار شد.

وی به فعالیت های ارزشمندی در زمینه های مختلف هنری و فرهنگی چون برگزاری نمایشگاه های گوناگون عکس برای معرفی رویدادهای مختلف، تشکیل کلاس های طراحی و انتشار کتاب عکس با عنوان «غم بم» همت گماشت و آثار وی در جشنواره های مختلف عکاسی بارها برگزیده شد. اینک از این شهید بزرگوار مجموعه های گوناگون عکس با موضوع های مختلف به ویژه اجتماعی به یادگار مانده است.

شهید سپهدار ساجدی در 1347 هجری خورشیدی در روستای رییس کلای منطقه لفور شهرستان سوادکوه مازندران دیده به جهان گشود و پس از به پایان رساندن تحصیلات مقدماتی در زادگاه خود، برای ادامه تحصیل در دوره دبیرستان راهی بابل شد و با پذیرش در رشته تاریخ دانشگاه تهران به این شهر آمد.

او پس از پایان تحصیل در این دانشگاه، در خبرگزاری جمهوری اسلامی(ایرنا) در گروه بولتن خبری مشغول به کار شد و در سال های بعد به عنوان خبرنگار در دفتر ریاض به فعالیت خویش ادامه داد. همچنین مدتی نیز مسئول دفتر خبرگزاری در شهرهای آستارا، گیلان و دماوند بود. سرانجام در 15 آذر 1384 هجری خورشیدی در سانحه سقوط هواپیمای سی 130 به مقام والای شهادت نایل آمد.

گرچه این راویان خبر از این دنیای خاکی رخت بربستند اما همواره نام و یاد آنان در خاطر همگان باقی خواهد ماند.

وبگردی