نیروی هوایی ارتش در مأموریت‌ها از هوش مصنوعی استفاده می‌کند/ ماجرای حکم اعدام شهید فکوری

امیر خلبان محمدرضا یوسفی دهه ۷۰ شمسی وارد نیروی هوایی و دانشگاه هوایی شهید ستاری شد و همه دوره‌های آموزشی خود را در ایران گذراند.

 وی تا پیش از انتصاب به عنوان فرمانده پایگاه دوم شکاری ، سمت‌های ریاست اشراف نیروی هوایی ارتش، جانشین فرمانده پایگاه دهم شکاری چابهار و معاونت عملیات پایگاه شکاری اصفهان را در کارنامه خود دارد.

بخشی از گفت وگو فرمانده پایگاه دوم شکاری نیروی هوایی ارتش را می خوانیم :

امیر خلبان یوسفی می گوید : ما در حوزه جنگ الکترونیک در دو بحث اقدام می‌کنیم. مباحث حفاظتی، اقدام و پشتیبانی در این حوزه مطرح است. در این راستا، بخشی از این کار با جنگنده، بخشی با بدون سرنشین‌ها و بخشی دیگر نیز به صورت زمین‌پایه انجام می‌شود. پایگاه دوم شکاری در هر سه حوزه جنگ الکترونیک فعال است.

به طور نرمال، هر جنگنده‌ای که در آسمان حضور دارد سیستم‌های حفاظتی دارد و کار حداقلی جنگ الکترونیک این است که بررسی می‌شود که چه تهدیداتی در منطقه وجود دارد؛ هم از زمین به هوا و هم از هوا به هوا.

 ماجرای صدور حکم اعدام برای شهید فکوری توسط ضد انقلاب

وی درخصوص حکم اعدام شهید فکوری گفت : آن زمان گروهک‌ها اقداماتی مانند تهدید فرمانده پایگاه را انجام دادند، برنامه‌ریزی جهت اشغال پایگاه انجام دادند، شهید فکوری که امروز نام پایگاه به نام او مزین است، در آن زمان فرمانده پایگاه بود و چندین بار توسط گروهک‌ها تهدید شد. حتی یک شب او را دستگیر و حکم اعدام برایش صادر کردند. خواسته آن‌ها این بود که شهید فکوری پایگاه را به این گروهک‌ها تسلیم کند یا علیه مردم تبریز وارد عمل شود. اما، او نپذیرفت. به همین صورت، اتفاقات بسیاری رخ داده است.

از روزی که عراق در ۳۱ شهریور ۵۹ به کشورمان حمله کرد تا آخرین ماه آن سال نیروی هوایی بود که در مقابل لشکرکشی‌های رژیم بعث از کشور دفاع و مانع از پیشروی نظامی دشمن در داخل کشورمان شد. یعنی هنوز نیروهای زمینی فرصت نکرده بودند که سازماندهی شوند. این فاصله کمک کرد تا نیروهای زمینی سازماندهی شده و مقدمات تهاجمات علیه رژیم بعث عراق را فراهم کنند. پایگاه دوم شکاری نیز به همین شکل به عنوان بخشی از نیروی هوایی درگیر دفاع از کشور بود.

پایگاه دوم شکاری از روز آغاز جنگ در روز ۳۱ شهریور، بعدازظهر که اولین حمله هوایی آغاز شد؛ عصر همان روز ۳۶ فروند از این پایگاه به سوی عراق پرواز و شمال شرق عراق را بمباران کردند که یکی از پایگاه‌های مهم هوایی بعثی‌ها در آنجا قرار داشت.

خلبانان پایگاه دوم شکاری در عملیات وسیع ۱۴۰ فروندی که علیه بعثی‌ها انجام شد نیز شرکت داشتند. در آن عملیات، پایگاه دوم شکاری از صبح تا شب فعال بود و قریب به ۶۰ سورتی پرواز انجام داد. البته باید درباره عملیات ۱۴۰ فروندی به این نکته اشاره کنم که فقط ۱۴۰ فروند هواپیما یا هواگرد در آن مشارکت نداشتند بلکه در یک لحظه ۱۴۰ فروند هواپیما در حال بمب‌ریزی بر روی مواضع بعثی‌ها در عراق بودند.

 نیروی هوایی ارتش به تسلیحات هوشمند مجهز است

فرمانده پایگاه دوم شکاری نیروی هوایی ارتش در ادامه اظهار کرد : خودکفایی نیروی هوایی جمهوری اسلامی ایران در این است که سلاح‌ها، موشک‌ها و بمب‌های دقیق و هوشمند با بردهای متفاوت در اختیار دارد. سامانه‌های هدایت‌کنترل‌های نصب شده نیز اختصاصی نیروی هوایی است که اثبات شده توانمندی‌ها و قدرت خاص خود را دارند. این تجهیزات، پرنده‌های رزمی ما هستند که هر جا لازم باشد از آن‌ها  استفاده می‌کنیم.

در موضوع جنگ الکترونیک نیز به همین صورت عمل می‌کنیم. در خصوص عملکرد پهپادهای ما نیز این سؤال ممکن است؛ پیش بیاید که آیا پهپادهای مختلفی برای انجام هر کدام از این وظایف نیاز است؟ جواب این است که یک پهپاد به عنوان یک سازه پایه است و شما می‌توانید یک روز مأموریت شناسایی برای آن تعریف کنید و روز دیگر مأموریت‌های رزمی جنگال و یا مأموریت‌های ترکیبی؛ البته این احتمال وجود دارد که از ترکیب انواع پهپادها نیز برای مأموریت‌ها  استفاده شود.

استفاده از هوش مصنوعی در عملیات‌های پهپادی نیروی هوایی ارتش

امیر خلبان یوسفی گفت : در نیروی هوایی قدم‌های محکمی برای استفاده از فناوری‌ها برداشته شده و در حال بلوغ کامل است. یکی از آن‌ها هدایت دسته جمعی پهپادها و در یک مأموریت واحد تعریف مأموریت‌های مختلف برای فروندهای مختلف پهپاد است. این کار، فرماندهی و کنترل و هوشمندی خاصی را می‌طلبد که با بهره‌گیری از هوش مصنوعی انجام می‌شود. این موارد جزو علومی است که در نیروی هوایی جریان دارد و نیروی انسانی این آموزش‌ها را می‌بیند.

امروز هم بحث استفاده از هوش مصنوعی، سایبر، الکترونیک بسیار برجسته شده و مسئولان ما هم به خوبی این موضوعات را شناسایی کرده‌ و از قبل نسبت به این موضوعات ورود کرده‌اند. این علوم اکنون تحت بهره‌برداری ما هستند و از آن‌ها در مأموریت‌های مختلف استفاده می‌کنیم.

پهپادها (پرنده‌‌های بدون سرنشین) ما اکنون به یکی از ابزارهای مؤثر تبدیل شده و برای ما قدرت تولید می‌کنند. این تجهیزات،‌ ابزارهایی هستند که می‌توانند با هزینه بسیار بسیار کم خسارت‌هایی سنگین وارد کنند. این تجهیزات در نیروی هوایی وجود دارد و ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم و دشمنان خود را با آن می‌ترسانیم.

مهمات ما از سیستم‌های پیشرفته آمریکا عبور کرده و به اهداف برخورد می‌کند

وی افزود : تسلیحات ما همان‌هایی هستند که آمریکا به‌عنوان مدعی ابرقدرتی در جهان، از آن‌ها هراس دارد. مهمات ما همان‌هایی هستند که از سیستم‌های پیشرفته آمریکایی‌ها عبور می‌دهیم. یعنی مهمات و تسلیحات خودمان را به راحتی از آن‌ها عبور می‌دهیم و به هدف می‌زنیم.

گاهی اوقات در فضای مجازی شاهد هستم که چه میزان اطلاعات نادرست به صورت مکرر و با تنوع بسیار به جوانان ارائه می‌شود‌. این موضوع به آگاهی جوانان ضربه وارد می‌کند و آنچه به عنوان قدرت در جمهوری اسلامی ایران نیروی هوایی و جوانان ما وجود دارد با آنچه در فضای مجازی ارائه می‌شود، بسیار فاصله دارد.

میزان توانمندی ما تا جایی که مجاز است، اعلام می‌شود و تشریح آن‌ها برای مردم نیاز به کار رسانه‌ای دارد. استفاده از فضای مجازی و رسانه‌های الکترونیکی نیز لازمه آن است. البته به قدری که دشمنان ما از فضای مجازی استفاده می‌کنند، ما چنین استفاده‌ای نداریم. به همین دلیل، لازم است از راه‌های مختلف بصیرت جوانان‌مان را افزایش دهیم.

منبع : فارس