گزارشی از سفر رئیس جمهور به چین / از تاکید بر حق صلح آمیز هسته‌ای ایران تا محکومیت تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی
تبلیغات

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی دولت ، سازمان همکاری شانگهای به‌عنوان یک نهاد منطقه‌ای سیاسی، امنیتی و اقتصادی در سال ۲۰۰۱ با مشارکت چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شد. این سازمان با هدف گسترش همکاری میان اعضا در حوزه‌های امنیتی، مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی، مقابله با قاچاق مواد مخدر و همچنین توسعه همکاری‌های اقتصادی، علمی و فرهنگی و ... شکل گرفت و یکی از مهم‌ترین کارکردهای هماهنگی برای مقابله با تهدیدات مشترک امنیتی و مقابله با یکجانبه‌گرایی است.

دامنه فعالیت و عضویت در این سازمان طی سال‌های اخیر گسترش یافته است؛ به‌طوری‌که ابتدا هند و پاکستان و چندسال بعد جمهوری اسلامی ایران نیز به عنوان اعضای دائم به آن پیوستند.

سازمان همکاری شانگهای و ظرفیت کم‌نظیر آن برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی

دکتر پزشکیان روز یکشنبه نهم شهریورماه، پیش از عزیمت به چین در تشریح اهداف سفر خود به این کشور وحضور در اجلاس سازمان همکاری‌های شانگهای گفته بود: «سازمان همکاری شانگهای با عضویت کشورهایی که جمعیتی بالغ بر سه میلیارد و چهارصد میلیون نفر را در بر می‌گیرد و بیش از ۴۰ درصد اقتصاد جهان را شامل می‌شود، ظرفیتی کم‌نظیر برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم آورده است. حضور جمهوری اسلامی ایران در این چارچوب، تلاشی است در راستای تقویت چندجانبه‌گرایی در برابر یک‌جانبه‌گرایی و تمامیت‌خواهی که از سوی برخی بلوک‌های غربی دنبال می‌شود.»

رئیس جمهور پس از این اظهارات با بدرقه رسمی و به همراه سیدعباس عراقچی، وزیرامورخارجه، سیدعلی مدنی‌زاده، وزیر امور اقتصادی و دارایی، امیر سرتیپ نصیرزاده، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، محسن حاجی میرزایی، رئیس دفتر رئیس جمهوری و ... تهران را به مقصد تیانجین ترک کرد.

فقر در کشورهای اسلامی قابل قبول نیست

تیانجین، محل برگزاری این نشست، اولین مقصد رئیس جمهور پزشکیان و هیات همراه بود. رئیس جمهور پس از ورود به شهر تیانجین در نخستین برنامه سفر خود به چین با شهباز شریف، نخست وزیر پاکستان دیدار و گفت‌وگو کرد. دیداری که متاثر از سفر چندی پیش رئیس جمهور به پاکستان بود و دو طرف از آن به عنوان رویدادی مهم و اثرگذار در روابط دو کشور یاد کردند. رئیس‌جمهور در این دیدار بر تقویت روابط فی‌مابین دو کشور تاکید کرد و گفت: «اینکه جوامع اسلامی با فقر و درگیری و مشکلات متعدد مواجه باشند، برای بنده قابل پذیرش نیست؛ چرا ما نباید بتوانیم در زمینه حل مشکلات با یکدیگر همکاری داشته باشیم. باور دارم که اگر نخبگان و فعالان عرصه‌های مختلف کشورهای اسلامی با عزم و اراده حل مشکلات با یکدیگر همکاری کنند، زمینه حل مشکلات و رسیدن به اهداف عالی مشترک فراهم خواهد شد.»

دکتر پزشکیان در ادامه با ابراز همدردی دوباره با دولت و ملت پاکستان به دلیل جان‌باختن تعدادی از مردم این کشور در سانحه سیل تصریح کرد: «تغییرات اقلیمی و آثار آن، تا حد زیادی با تکیه بر دستاوردهای علمی و دانش نوین قابل مدیریت است. جمهوری اسلامی ایران آماده همکاری با جمهوری اسلامی پاکستان در زمینه‌های مختلف است تا صلح، شکوفایی، رفاه و آرامش مضاعف را برای دو ملت و ملت‌های منطقه به ارمغان بیاوریم.»

راهبرد ۱۰ ‌ساله توسعه سازمان همکاری شانگهای فرصتی تاریخی برای گسترش همکاری‌ها است

رئیس‌جمهور در ادامه سفر خود در بیست و پنجمین نشست سران سازمان شانگهای حضور یافت و به ایراد سخنرانی پرداخت. رئیس جمهور در این سخنرانی سازمان همکاری شانگهای را نماد صلح‌خواهی و صلح‌دوستی اعضای آن در جهانی دانست که هر روز با بحرانی تازه روبروست.

حملات اخیر رژیم صهیونیستی به کشورمان نیز بارها در طول این سفر از سوی رئیس جمهور مورد اشاره قرار گرفت، به گفته دکتر پزشکیان «تجاوز نظامی غیرقانونی به جمهوری اسلامی ایران توسط رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا در ژوئن گذشته و ادامه کشتار مردم مظلوم غزه، در کنار گسترش بی‌رویه استفاده از تحریم‌های غیرقانونی علیه کشورهای مختلف، نمونه‌های روشنی از ناکامی جهان معاصر در رسیدن به یک الگوی مناسب در حکمرانی جهانی و تثبیت صلح و امنیت بین‌المللی است.»

دکتر پزشکیان در ادامه این سخنرانی سازمان همکاری شانگهای، به عنوان یکی از ارکان مهم چندقطبی‌سازی نظام بین‌الملل توصیف و تاکید کرد که این سازمان «باید در دو مسیر موازی گام‌های عملیاتی، مشخص و شفاف برای ایجاد جهانی ‌صلح‌آمیزتر و همچنین جهانی مهیاتر برای گسترش همکاری‌های اقتصادی بردارد.»

۲ پیشنهاد ایران به سران سازمان همکاری شانگهای

رئیس جمهور در ادامه این سخنرانی از دو پیشنهاد ایران نیز رونمایی کرد و گفت: «علاقمندم بر پیشنهاد مشخص جمهوری اسلامی ایران برای پیگیری سازمان یافته‌تر دو ضرورت یا تلاش مهم یعنی «ضرورت صلح‌سازی» و «ضرورت تقویت همکاری‌های مالی برای کاهش اثرگذاری تحریم‌های یک‌جانبه» تأکید کنم. در زمینه صلح‌سازی ضروری است کمیته‌ای متشکل از وزرای خارجه کشورهای عضو تشکیل شده و در مورد بحران‌های مختلفی که صلح و امنیت منطقه‌ای را تهدید می‌کند، ضمن تبادل نظر و مشورت، پیشنهادهای عملیاتی برای مدیریت بحران را تدوین کرده و سازوکاری برای پیگیری آن ارائه کند. این کمیته باید قابلیت آن را داشته باشد که در بحران‌های مختلف، اعم از بحران‌های بالقوه و بالفعل، بلافاصله با درخواست یکی از اعضا تشکیل جلسه داده و رسماً به عنوان بازوی فکری و عملیاتی سازمان، به ایفای نقش مناسب بپردازد. به ویژه در زمانی که حاکمیت یکی از اعضا نقض می‌شود، این ساز و کار باید بلافاصله واکنش نشان دهد و از مسیرهای مختلف در راستای حمایت از عضوی که حاکمیت آن نقض شده، بکوشد.

رئیس جمهور افزود:‌ در زمینه تقویت همکاری‌های مالی برای کاهش آثار تحریم‌های غیرقانونی در تعاملات اقتصادی اعضا، جمهوری اسلامی ایران پیشنهاد می‌کند ابتکار «حساب‌ها و تسویه‌های ویژه سازمان همکاری شانگهای» به عنوان سازوکاری عملی برای تقویت همکاری‌های مالی تقویت شود. این ابتکار بر سه محور اصلی استوار است:

    گسترش تسویه با ارزهای ملی و کاهش وابستگی به دلار در مبادلات اعضا.

    راه‌اندازی زیرساخت‌های دیجیتال مشترک و استفاده از ارزهای دیجیتال بانک‌های مرکزی برای پرداخت‌های امن و سریع.

    ایجاد صندوق سوآپ ارزی چندجانبه به منظور حمایت از کشورهایی که در معرض فشارهای تحریمی یا بحران‌های نقدینگی قرار دارند.

    به گفته دکتر پزشکیان «اجرای این ابتکار می‌تواند نه تنها تاب‌آوری اقتصادی اعضا را افزایش دهد، بلکه سازمان همکاری شانگهای را به الگویی موفق در ایجاد یک نظم مالی چندقطبی، عادلانه و مقاوم در برابر فشارهای خارجی تبدیل کند.»

    رئیس جمهور در بخش دیگری از سخنرانی خود با اشاره به موقعیت کم‌نظیر ژئوپولیتیکی و ترانزیتی ایران و دسترسی به مناطق مختلف، اعلام آمادگی کرد که بستر لازم را برای گسترش همکاری‌های منطقه‌ای و ایجاد دسترسی به کشورهای علاقمند فراهم کند. او همچنین گفت که با تلاش‌های صورت گرفته بندر چابهار در اقیانوس هند به زودی به شبکه ریلی سراسری جمهوری اسلامی ایران متصل خواهد شد و تحول مهمی را در اتصال چین، کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان به اقیانوس هند ایجاد خواهد کرد و سرمایه‌گذاران می‌توانند برای توسعه و نیز ایجاد مراکز لجستیک در این بندر از تسهیلات و تخفیفات مختلف استفاده کنند.

امضای بیش از ۲۰ سند و بیانیه از سوی سران سازمان همکاری شانگهای

در پایان این نشست رئیس جمهور کشورمان به اتفاق دیگر سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، در پایان بیست و پنجمین نشست سران در تیانجین چین، بیش از ۲۰ سند و بیانیه در حوزه‌های مختلف همکاری به امضا رساندند.

این سند‌ها در حوزه های مختلف همکاری از جمله موافقتنامه ایجاد مرکز جامع مقابله با چالش‌ها و تهدیدات امنیتی سازمان همکاری شانگهای، موافقتنامه ایجاد مرکز مقابله با مواد مخدر، استراتژی ۱۰ ساله سازمان، همکاری در حوزه هوش مصنوعی، مواد مخدر، صنعت سبز، همکاری علمی و فناوری، تجارت چندجانبه، توسعه پایدار انرژی و ... امضا کردند که برآیند و نتیجه نزدیک شدن دیدگاه اعضا در موضوعات مختلف به حساب می‌آید.

محکومیت قاطع تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا در اجلاس شانگهای

در این نشست همچنین کشورهای عضو با محکومیت قاطع حملات نظامی رژیم صهیونیستی و ایالات متحده آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران در ژوئن ۲۰۲۵، تصریح کردند: «چنین اقدامات تجاوزکارانه‌ای علیه تأسیسات غیرنظامی، از جمله زیرساخت‌های هسته‌ای ـ انرژی که به کشته شدن غیرنظامیان منجر شد، نقض آشکار اصول و موازین حقوق بین‌الملل و منشور سازمان ملل متحد و تعرض به حاکمیت جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌رود. این اقدامات به امنیت منطقه‌ای و بین‌المللی آسیب وارد کرده و پیامدهای جدی برای صلح و ثبات جهانی در پی دارد.»

عکس یادگاری و حاشیه‌سازی که بی ثمر ماند

در پایان این اجلاس، سران حاضر در نشست با یکدیگر عکس یادگاری مراسم رسمی را ثبت کردند. این عکس یادگاری اما حواشی هم داشت که ناکام ماند. حواشی مربوط به عکس یادگاری به مهمانی غیررسمی روز قبل از برگزاری اجلاس رسمی بازمی‌گردد. هنگام برگزاری این ضیافت هواپیمای حامل رئیس جمهور کشورمان و هیات همراه هنوز به مقصد نرسیده و از این رو رئیس جمهور نیز در این مراسم غیر رسمی حضور نداشت. برخی از رسانه‌ها و افراد قصد داشتند که عدم حضور رئیس جمهور در عکس ثبت شده در حاشیه یک ضیافت غیررسمی را به عنوان عکس رسمی مراسم معرفی کنند. این موضوع حاشیه‌ای با توضیحات معاون ارتباطات دفتر رئیس جمهور وهمچنین انتشار عکس یادگاری رسمی مراسم به حاشیه رفت و مورد توجه قرار نگرفت.

شانگهای پلاس؛ فرصتی ارزشمند برای تعمیق همکاری‌ها در راستای ساختن جهانی صلح‌آمیزتر

دکتر پزشکیان همچنین در بعدازظهر روز دوشنبه و در نشست شانگهای پلاس سخنرانی کرد. او با بیان اینکه جهان پس از جنگ سرد به دلیل تلاش‌های یک‌جانبه‌گرایانه، آرزوی انسان‌ها برای ساختن یک جهان صلح‌آمیزتر را برآورده نساخت، اما تجربه شکل‌گیری سازمان همکاری شانگهای این امید را همچنان زنده نگه داشته است، گفت: «گسترش گفت‌وگوهای سازمان با سایر کشورهای همسو در قالب شانگهای پلاس نیز فرصت ارزشمندی برای تعمیق و توسعه این همکاری‌ها است.»

رئیس‌جمهور با تاکید بر اینکه جهان ما به درک و طرح تازه‌ای از حکمرانی جهانی نیاز دارد، اظهار داشت: «چنین طرحی در وهله نخست باید از منطق مبتنی بر قدرت فاصله گرفته و منطق مبتنی بر برابری و عدالت را جایگزین آن نماید. خوشبختانه گفتمان غالب در گفتگوها و بیانیه‌های سازمان همکاری شانگهای به لطف توجهات تمامی اعضا، همواره مبتنی بر دستیابی به صلح و امنیت از طریق عدالت و توسعه بوده است و از این لحاظ امیدوار هستیم سازمان همکاری شانگهای پس از رسیدن به یک درک مشترک و ایجاد سازوکارهای متعدد، بر کیفیت نقش‌آفرینی در مسائل مهم جهانی به ویژه مسائلی که موجب خدشه‌دار شدن آشکار عدالت و توسعه در جهان می‌شوند، تاکید بیشتری داشته و نقش خود را با وضوح بیشتری به نمایش بگذارد.»

دکتر پزشکیان پس از این نشست‌ها به ادامه برنامه دیدار و گفت‌وگو با همتایان خود پرداخت.

دیدار روسای جمهور ایران و تاجیکستان و تاکید بر گسترش همکاری‌های تهران و دوشنبه در همه زمینه‌ها

رئیس‌جمهورکشورمان و امامعلی رحمان، رئیس جمهور تاجیکستان نیز در حاشیه این نشست با یکدیگر دیدار و گفت‌وگو کردند. دکتر پزشکیان در جریان این دیدار ضمن ابراز خرسندی از دیدارها و تماس‌های مکرر سران دو کشور در راستای تقویت دوستی و برادری دو ملت هم‌ریشه و متمدن و با تاکید بر اهمیت گسترش همکاری‌های فیمابین گفت: «باید تلاش کنیم گذشته شکوهمند مشترک ایران و تاجیکستان به نسل جدید دو کشور یادآوری شود.»

دکتر پزشکیان همچنین با بیان اینکه روند تعاملات میان دو کشور در سال‌های اخیر همواره مثبت و رو به گسترش بوده است، افزود: «همکاری‌های تهران و دوشنبه در سال‌های اخیر در تمام زمینه‌های ترانزیتی، تجاری، گردشگری، علمی و ارتباطات مردمی در حال ارتقا و گسترش بوده است.»

دیدار رئیس جمهور و دبیرکل سازمان ملل؛ تاکید دو طرف بر حق هسته‌ای ایران

دیدار رئیس جمهور کشورمان و آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل از دیگر برنامه‌های این سفر بود، رئیس جمهور در این دیدار مواضع صریح ایران را بیان و تاکید کرد:‌«ایران به دنبال آن است که مسائل موجود از جمله مسئله هسته‌ای، از راه تعامل و راه‌های دیپلماتیک حل و فصل شود، همچنین انتظار داریم سازمان‌های بین‌المللی و در رأس آنها سازمان ملل متحد اقدامات عملی و جدی‌تری در قبال جنایات و آتش‌افروزی‌های رژیم صهیونیستی در منطقه داشته باشند.»

رئیس جمهور با بیان اینکه ایران در حالی مورد حمله تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی قرار گرفت که در میانه مذاکرات با آمریکا بود، تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران از ابتدای استقرار یکی از قربانیان اصلی تروریسم بوده و تعداد زیادی از مقامات و بزرگان ما در اقدامات تروریستی به شهادت رسیده‌اند. امروز رژیم صهیونیستی هر کس را که دلش بخواهد، در هر نقطه‌ای از منطقه، به نام دفاع از خود، ترور می‌کند. جمهوری اسلامی ایران تحت شدیدترین و پرتعدادترین نظام بازرسی‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بود، اما متاسفانه این سازمان بین‌المللی حتی حاضر نشد حملات رژیم صهیونیستی به تاسیسات صلح‌آمیز هسته‌ای ایران را که کاملا زیر نظر خود آنها فعالیت می‌کرد، محکوم کند؛ این اقدام خلاف همه قواعد و چارچوب‌های بین‌المللی صورت گرفت و آژانس هنوز هم از محکوم کردن آن طفره می‌رود.

دبیرکل سازمان ملل نیز در این دیدار با بیان اینکه شخصا متقاعد شده‌ام که ایران به دنبال ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برنامه هسته‌ای ایران صلح‌آمیز است، اظهار داشت: باور دارم که نیت و هدف شما ساخت سلاح هسته‌ای نیست و برخورداری از برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز حق شماست و بنده آن را به رسمیت می‌شناسم.

گوترش با بیان تاکید بر اینکه نسبت به فعال نشدن مکانیسم ماشه و اسنپ‌بک دغدغه جدی داشته و دارم، افزود: در تماس با مقامات کشورهای اروپایی طرف برجام این نکته را مطرح کرده و از آنها خواسته‌ام که در این زمینه با ایران همکاری داشته باشند.

دیدار روسای جمهور ایران و روسیه؛ دیداری چندساعته و مهم

دیدار میان روسای جمهور ایران و روسیه را شاید بتوان یکی از دیدارهای طولانی و مهم برگزار شده در حاشیه این اجلاس دانست، دکتر پزشکیان در این دیدار اجرایی شدن توافقنامه جامع بلندمدت میان ایران و روسیه را زمینه‌ساز افزایش روابط و گسترش همکاری‌های فیمابین دانست و خطاب به پوتین اظهار کرد: «چنانکه مورد تاکید جنابعالی نیز بود، همکاری در قالب اتحادیه اقتصادی اوراسیا نیز زمینه‌ساز تسریع و تسهیل ارتقای قابل توجه تعاملات دو کشور خواهد بود.»

رئیس‌جمهور با اشاره به اینکه شخصا پیگیر تسریع در اجرای همه توافقات با روسیه و رفع موانع احتمالی از مسیر اجرای آنها است، تصریح کرد: تبادل تجربیات و همکاری‌های علمی و دانشگاهی میان دو کشور باعث هم‌افزایی ظرفیت‌های ایران و روسیه در این زمینه‌ها می‌شود و همین موضوع بستری برای گسترش تعاملات همه جانبه دو کشور خواهد بود.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه با اشاره به افزایش قابل توجه حجم مبادله متقابل کالا میان دو کشور در ماه‌های اخیر گفت: تداوم اجرای موافقت‌نامه تجارت آزاد میان ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نقش قابل توجهی در افزایش بیش از پیش حجم همکاری‌های میان ایران و روسیه خواهد داشت.

رئیس جمهور روسیه با تاکید بر اهمیت گسترش روابط میان مردم دو کشور افزود: تعداد دانشجویان ایرانی که روسیه را برای تحصیل انتخاب می‌کند رشد قابل توجهی داشته و همچنین دو کشور برنامه‌های مشترک و همکاری‌های متعدد و باشکوهی در چارچوب جشنواره‌های فرهنگی با یکدیگر دارند. تعداد سفرهای گردشگری نیز رشد خوبی داشته است.

پوتین همچنین با اشاره به تماس‌های مستمر و منظم میان دو کشور درباره مسائل مختلف منطقه‌ای و بین‌المللی تصریح کرد: دو کشور همچنین درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران نیز تعاملات مستمری دارند.

دیدار روسای جمهور ایران و ترکیه، اعلام مخالفت ایران با هرگونه حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در منطقه قفقاز

دیدار میان روسای جمهور ترکیه و ایران نیز از دیگر برنامه‌های این سفر بود، رئیس‌جمهور در این دیدار افزایش حجم مبادلات تجاری و تعاملات بازرگانی دو کشور را نیازمند تسهیل همکاری‌های بانکی و گمرکی دو کشور دانست و تصریح کرد: آماده همکاری برای تسهیل و تسریع در رفع موانع احتمالی پیش‌روی گسترش همکاری‌ها و ارتقای سطح روابط فیمابین هستیم.

رئیس‌جمهور همچنین با استقبال از مواضع ترکیه در قبال جنایات رژیم صهیونیستی و قطع روابط اقتصادی با این رژیم، اظهار کرد: همچنین از توافقات میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مسیر تثبیت صلح و آرامش حمایت می‌کنیم. در عین حال با هر گونه حضور نیروهای فرامنطقه‌ای در منطقه قفقاز مخالف هستیم.

رئیس جمهور ترکیه نیز در این دیدار با بیان اینکه بر حق مشروع جمهوری اسلامی ایران در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای تاکید داریم، گفت: فعال شدن مکانیسم ماشه هیچ نفعی ندارد و کاملا غیرسازنده است.

رجب طیب اردوغان نگرانی‌های جمهوری اسلامی ایران را قابل درک، اما در عین حال باز ماندن باب گفت‌وگو با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را مفید توصیف کرد و افزود: همچنین معتقدم که باز ماندن باب مذاکره ایران و آمریکا، نقشه‌های اسرائیل را نقش بر آب خواهد کرد.

اردوغان با تاکید بر ضرورت حفظ ثبات سیاسی در عراق و توقف کشتار و جنایت در غزه و با بیان اینکه با رهبران جمهوری آذربایجان و ارمنستان برای تثبیت صلح در قفقاز در تماس و رایزنی هستیم، گفت: باز شدن خطوط ارتباطی بر اساس احترام به حاکمیت و حفظ تمامیت ارضی کشورها، موضوعی مربوط به همه ما است.

رئیس جمهور در ادامه این سفر با قطاری تندرو عازم پکن شد.

باید مانع ظلم و تجاوز و یکجانبه‌گرایی شویم

پس از ورود به پکن، دیداری میان روسای جمهور ایران و چین نیز برگزار شد. رئیس جمهور در این دیدار با تاکید بر اینکه چین می‌تواند روی ایران به عنوان کشوری دوست و متحدی قوی و مصمم حساب کند، تصریح کرد: «هدف اصولی و بنیادی جمهوری اسلامی ایران تثبیت و تقویت صلح و امنیت در منطقه است؛ باید مانع ظلم و تجاوز و یکجانبه‌گرایی شویم. ایران خواهان جهانی است که در آن قانون و ارتباط کشورها از موضع برابر حکمفرا باشد، نه زور، تحمیل و تجاوز.»

رئیس جمهور با بیان اینکه آماده‌ایم در هر شرایطی تشریک مساعی بین دو کشور را تداوم بخشیم تا روابط ایران و چین به سطح حداکثری ارتقا یابد، افزود: آمریکا در راستای تداوم و توسعه سیاست یکجانبه‌گرایی به خود اجازه تهاجم به کشورهای مختلف را می‌دهد و اکنون دیگر در این زمینه حد و مرزی نمی‌شناسد.

رئیس جمهور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران معطوف به موضع اصولی رهبر معظم انقلاب اسلامی آماده و علاقمند به گسترش همه جانبه روابط و همکاری‌ها با چین است، گفت: آماده همکاری برای اجرای همه مفاد توافق جامع ۲۵ ساله دو کشور هستیم و می‌توانیم با پیگیری ساز و کارهای لازم، عملگرایی هدفمند و هوشمند را در دستور کار خود قرار دهیم.

دکتر پزشکیان همچنین علاقمندی ایران برای همکاری با چین جهت احداث خطوط قطار سریع‌السیر و نیز احداث خطوط بزرگراهی را اعلام کرد و اظهار داشت: ظرفیت و زمینه بسیار خوبی برای همکاری در این زمینه میان دو کشور وجود دارد.

رئیس جمهور چین نیز در این دیدار با تاکید بر اینکه آماده و مایل هستیم با نگاه به آینده روابط خود با ایران را توسعه دهیم، افزود: تسریع در اجرای توافقات پیشین دو کشور از جمله در دیداری که در قازان داشتیم، قابل پیگیری است؛ چین آماده و علاقمند به گسترش همکاری‌ها با ایران در عرصه‌های مختلف است.

شی جین پینگ حمله به جمهوری اسلامی ایران را نقض آشکار اصول بین‌المللی و قواعد حقوقی توصیف و تصریح کرد: زور هرگز راهی برای حل مشکلات نیست. جمهوری اسلامی ایران شریک راهبردی ماست و باید برای تقویت سازمان همکاری شانگهای در راستای مقابله با یکجانبه‌گرایی با یکدیگر به طور جدی همکاری کنیم.

رئیس جمهور چین با بیان اینکه به عدالت و انصاف پایبندیم و حقوق مشروع ایران برای استفاده صلح‌آمیز هسته‌ای را به رسمیت می‌شناسیم، گفت: در طی سال‌های اخیر، با وجود تحریم‌های آمریکا و کشورهای غربی، زمینه تداوم همکاری‌ها را ایجاد کرده‌ایم و در حال حاضر نیز آماده‌ایم به صورت برد-برد روابط خود را در همه زمینه‌ها به ویژه در عرصه مواصلاتی گسترش دهیم.

نتیجه نداشتن ارتباط و تعامل، جهل و نادانی و ثمره آن دعوا و اختلاف است

رئیس‌جمهور در ادامه برنامه‌های سفر به چین، دیداری با جمعی از ایرانیان مقیم این کشور داشت؛ دکتر پزشکیان در این دیدار با تاکید بر اهمیت ارتباط و تعامل در پیشرفت ملت‌ها گفت: «وقتی ملتی با دیگران ارتباط نداشته باشد، خودش را بهترین می‌بیند و با نگاه از بالا به پایین، تصور می‌کند که هیچ ضعفی ندارد.»

رئیس‌جمهور در این دیدار با بیان اینکه ترک‌تازی امروز رژیم صهیونیستی در منطقه به اعتبار بهره‌مندی از حمایت‌های تکنولوژیک و تجهیزات پیشرفته‌ای است که آمریکا و هم‌پیمانان غربی‌اش در اختیار او قرار می‌دهند، تصریح کرد: «اگر ارتباط و تعامل نداشته باشیم، تبدیل به سیاه‌چاله می‌شویم که اگر نوری هم به آن برسد در خود فرو می‌خورد. نتیجه نداشتن ارتباط و تعامل، جهل و نادانی و ثمره آن دعوا و اختلاف است.»

دکتر پزشکیان با اشاره به نشست‌ها و دیدارهای خود در جریان این سفر، اظهارکرد: «رایزنی‌ها و تبادل نظرهای بسیار مفید و سازنده‌ای داشتیم؛ حالا زمان عملی کردن توافقات حاصل شده است. ما و به خصوص وزارت امور خارجه و مجموعه دستگاه دیپلماسی کشور رایزنی‌ها را انجام و توافقات را حاصل می‌کنند و این مسئولیت فعالان عرصه‌های مختلف علمی، صنعتی، تجاری و غیره است که تلاش کنند، توافقات حاصل شده، روی زمین نماند.»

گرد هم آمده‌ایم تا برای حاکمیت قانون و احترام متقابل میان کشورها تلاش کنیم

دکتر پزشکیان عصر روز سه‌شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۴ به وقت محلی، در ادامه برنامه‌های سفر خود، در دیدار هوانگ هو، عضو دائم حزب کمونیست چین، با اشاره به اهمیت همکاری‌های چندجانبه، سازمان همکاری شانگهای را ابزاری مؤثر برای مقابله با یکجانبه‌گرایی توصیف و تصریح کرد: بشریت تشنه عدالت، انصاف و رعایت قانون است. تمدن جهانی متکی بر تاریخ و فرهنگ کهن کشورهایی چون ایران و چین است و در پرتو این تمدن‌ها، ملت‌ها می‌توانند زندگی سرافرازانه‌ای داشته باشند. ما گرد هم آمده‌ایم تا برای حاکمیت قانون، تعامل و احترام متقابل میان کشورها و ملت‌ها تلاش کنیم.

حضور دکتر پزشکیان در مراسم رژه نیروهای مسلح چین به مناسبت هشتادمین سال پایان جنگ جهانی

رئیس‌جمهور در آخرین بخش از سفر چهار روزه خود به چین به همراه رهبران بیش از ۲۵ کشور دیگر، در مراسم رژه نیروهای مسلح چین که به مناسبت هشتادمین سال پایان جنگ جهانی دوم برگزار شد، حضور یافت. در این مراسم جدیدترین تجهیزات و سلاح‌های ارتش چین نیز به نمایش درآمد.

ترک چین به مقصد ایران

رئیس‌جمهور پس از شرکت در دو نشست سران سازمان همکاری شانگهای و شانگهای پلاس و نیز حضور در مراسم رژه نیروهای مسلح چین، چین را به مقصد ایران ترک کرد.

تشریح دستاوردهای سفر چین

دکتر پزشکیان پس از ورود به کشور به تشریح دستاوردهای مهم این سفر پرداخت با اشاره به امضای حدود ۲۴ سند و چندین قطعنامه در زمینه امنیت، مبارزه با تروریسم، مقابله با قاچاق مواد مخدر و حوزه‌های همکاری متنوع در این اجلاس، مهم‌ترین دستاورد سفر را فرصت گفت‌وگوی مستقیم با سران کشورهای حاضر عنوان کرد و گفت: «ما با رئیس‌جمهور تاجیکستان، نخست‌وزیر پاکستان و رئیس‌جمهور روسیه دیدار و گفت‌وگو داشتیم که این دیدارها بسیار طولانی بود و در آنها در زمینه مسائل اقتصادی، علمی، منطقه‌ای، هسته‌ای و اسنپ‌بک به تبادل نظر پرداختیم.»

رئیس‌جمهور همچنین اظهار داشت: «در اجلاس وزرای خارجه ایران، چین و روسیه نیز سندی مشترک در محکومیت اقدامات غیرقانونی سه کشور در موضوع اسنپ‌بک امضا شد و به شورای امنیت سازمان ملل ارائه گردید. همچنین با رئیس‌جمهور چین و رئیس‌جمهور ترکیه تبادل‌نظر کردیم و تصمیمات مهم و استراتژیکی اتخاذ شد که قرار است توسط وزرای خارجه، اقتصاد و دفاع پیگیری شود.»

دکتر پزشکیان با تأکید بر اینکه در حاشیه اجلاس، گفت‌وگوهای سرپایی با دیگر رؤسای جمهور نیز انجام شد و این فرصت زمینه‌ای برای ایجاد تفاهم، همدلی و همراهی فراهم کرد، اظهار داشت: «در قطعنامه نهایی اجلاس، حمله رژیم صهیونیستی با حمایت آمریکا به طور قاطع محکوم شد و همه کشورها آن را برخلاف قوانین و حقوق ملت‌ها دانستند. امیدوارم بتوانیم سایر توافقات حاصل از این اجلاس را در کشور پیگیری کنیم و با اجرای آن‌ها، چشم‌انداز مناسبی در حوزه اقتصاد، امنیت، علم، گردشگری و مسائل اجتماعی با کشورهای همسایه و دیگر کشورهای شرکت‌کننده ایجاد نماییم. خدا کمک کند تا با قدرت در برابر یکجانبه‌گرایی که در واقع قانون زور است، منطق و عدالت را حاکم کنیم.»

گزارش از : امیرحسین خواجه خباز

  • جزئیات بازی لگو بتمن میراث شوالیه تاریکی + فیلم گیم پلی

اخبار تاپ حوادث

تبلیغات
تبلیغات
تبلیغات

وبگردی